De hemeltrein van Chengdu naar Lhasa

Hoogtepunten van deze reis

  • Reuzenpanda's in Chengdu
  • Rit op de hoogste spoorlijn ter wereld
  • Adembenemende uitzichten
  • Citytour Kathmandu
  • Trekking Pokhara
  • Bezoek Potala Palace

Voor de actieve reizigers onder ons een unieke reiservaring; per trein van Chengdu naar Lhasa over 's werelds hoogste spoorlijn met indrukwekkende uitzichten op de bergen. In Pokhara heeft u een vijfdaagse trekking inclusief Poon Hill.


Bewaar in moodboard

Dag 1 - 2: Amsterdam - Chengdu

Het begin van uw prachtreis naar Nepal en Tibet. U vliegt vandaag vanaf Schiphol Amsterdam naar Chengdu, waar u vriendelijk wordt opgewacht door een chauffeur die u naar uw hotel begeleidt. Afhankelijk van uw aankomsttijd kunt u in de middag of avond zelf alvast een impressie van de stad opdoen tijdens een wandeling of u brengt een bezoek aan de restaurants of winkels in de omgeving.

Dag 3: Chengdu - Lhasa Hemeltrein

U bezoekt in de ochtend het bekende Panda opvangcentrum waar u oog in oog komt te staan met zowel baby panda’s als de grote reuzenpanda. Met een beetje geluk kunt u het voederen bijwonen. Per transfer wordt u teruggebracht naar uw hotel. Aan het einde van de dag verlaat u uw hotel en start uw reis per trein richting Lhasa. U slaapt de komende twee nachten in de hemeltrein vanwaar u geweldige uitzichten heeft over verschillende Chinese provincies, enorme gebergtes met sneeuwtoppen, uitgestrekte landschappen, grazende Yaks en turquoise meren.

Dag 4: Hemeltrein

De trein waarmee u reist, rijdt op de hoogste spoorlijn ter wereld. Dat creëert niet alleen de beste uitzichten maar ook de meest unieke beleving. Tijdens uw verblijf op de trein kunt u verschillende activiteiten ondernemen. Er is een uitstekend restaurant aan boord met traditionele Chinese gerechten. Kom tot rust met bijvoorbeeld een boek in een stille ruimte van de trein en geniet tussendoor van de uitzichten over de hoogvlakten. Het is een ervaring op zich en u moet het zelf ervaren want elke beschrijving zou een afbreuk doen aan de échte belevenis.

Dag 5: Hemeltrein - Lhasa

In de ochtend arriveert u in de sinds 1964 traditionele hoofdstad van Tibet: Lhasa. Op het station wordt u opgehaald door uw chauffeur en naar het hotel gebracht. Deze eerste dag in Lhasa kunt u vrij invullen. Neem bijvoorbeeld alvast een kijkje op het prachtige Pokhara plein of verken te voet de smalle authentieke straatjes.

Dag 6: Lhasa

U brengt vandaag een bezoek aan de drie bekendste hoogtepunten van de stad. U begint met een interessant bezoek aan het reusachtige Potala paleis, welke tevens symbool staat voor de stad. Het was vroeger het traditionele winterpaleis van de Dalai Lama. Het paleis is op de Marpori berg gebouwd welke ook wel “de rode berg” genoemd wordt. Het rode deel van het paleis, ookwel “het spirituele hart”, staat vol met prachtige kapellen in een bijzondere bouwstijl. In de kapellen van de vijfde en dertiende Dalai Lama, staan grote grafstoepa's bekleed met goud en edelstenen. Vanuit het Potala paleis brengt u een bezoek aan de Jokhang tempel. Dit is de oudste Boeddhistische tempel in Tibet en staat op de UNESCO werelderfgoed lijst. Al eeuwenlang is de tempel een belangrijk bedevaartcentrum. Lopend bezoekt u Bakhor Street, waar u kunt slenteren over de grote bazaar. U luncht deze middag in een lokaal restaurant. De avond is vrij in te vullen.

Dag 7: Lhasa

U vertrekt deze ochtend naar de voet van de berg waar u naar het Pabonka klooster loopt. Tijdens deze tocht bezoekt u diverse kleine tempels, de verblijven van de nonnen en de heilige grotten. De heilige grotten is een grottencomplex met immens veel inhammen, welke zijn bedoeld als ruimtes om te mediteren. Wanneer een grot gemarkeerd is met een Kata – een witte sjaal- betekent dit dat er iemand binnen aan het mediteren is en niet gestoord mag worden. In de middag daalt u af naar het Sera klooster. Dit is een van de drie grote kloosters van de Gelug van Tibet. De Gelug is een van de vijf hoofdscholen binnen het Tibetaans boeddhisme. Hier bezoekt u de monniken en proeft u de sfeer van het leven in het klooster.

Dag 8: Lhasa - Shigatse

Vandaag reist u via het mooie Yamdrok meer naar Shigatse. De reis voert door bergachtig landschap en geeft indrukwekkende uitzichten. Onderweg maakt u ook een stop bij het Pelkor Chode en het Kum Bum klooster. Vóór 1958 had Kumbum 3600 monniken. Op dit moment zijn er 400, omdat het klooster sinds het einde van de jaren vijftig werd beïnvloed door het Chinese communistische beleid. Kumbum is nog steeds een belangrijke plek die jaarlijks door vele duizenden pelgrims wordt bezocht.

Dag 9: Shigatse - Lhasa

In de ochtend bezoekt u het indrukwekkende Tashilunpo klooster. Het klooster bevindt zich op een heuvel in de stad en de naam betekent in het Tibetaans "alle geluk en voorspoed zijn hier verzameld". Het klooster is oorspronkelijk gebouwd door de eerste Dalai Lama, maar aangezien de vierde Pänchen Lama het sterk heeft uitgebreid is het sindsdien de zetel voor de Pänchen Lamas geworden.

Dag 10: Lhasa - Kathmandu - Pokhara

U heeft vandaag een reisdag. In de ochtend afhankelijk van uw vluchttijd wordt u per transfer naar Gonggar Airport gebracht voor uw vlucht naar Kathmandu. In Kathmandu wordt u door de gids opgewacht met een Khada. De Khada is een sjaal, wat staat voor goede wil, gunst en compassie. De witte kleur staat voor het pure hart van de gever. U wordt naar de volgende terminal begeleid voor uw tweede vlucht vandaag naar de avonturen stad Pokhara. Bij aankomst in Pokhara wordt u naar uw hotel gebracht. Kom bij van deze intensieve dag en realiseer u dat u in Nepal bent!

Dag 11: Pokhara - Trek

De beste manier om hier de omgeving te verkennen is te voet. Daarom vertrekt u na een stevig ontbijt in het hotel voor een 5-daagse trek. Per transfer wordt u naar het startpunt gebracht. Uw trek begint met een klein stuk van ongeveer 15 minuten langs de voet van het Modi Khola gebergte naar het grote dorp Birethani. Dit dorp staat bekend om zijn vele traditionele theehuizen en zijn kleine liefelijke winkeltjes. Na enige tijd trekt u verder vanuit het dorp om het pad over de noordelijke kant van het Bhurungdi Khola gebergte te volgen. Na enige tijd lopen zal dit pad een stuk steiler worden. Het laatste stukje brengt u naar Tikhedhunga. Hier verblijft u de nacht in een lokaal theehuis. Vandaag is een goede warming-up voor de rest van de trek.

Dag 12: Trek Tikhedhunga - Ghorepani

U begint vroeg in de ochtend met een steile klim naar Ullerei, een groot dorp dat op de vallei uitkijkt vanaf ongeveer 2070 meter hoogte. Hier woont de Magar bevolking. Vanuit hier trekt u verder en wordt de helling wat minder zwaar. U loopt een groot stuk door een dichtbegroeid woud met eikenbomen en rododendron. In de lente kleurt dit gehele bos vurig rood van de rododendrons die in bloei staan. Onderweg trekt u door verschillende Gurung-dorpen. Als laatste brengt u een bezoek aan Nangethani voordat u uw eindbestemming Ghorepani bereikt.

Dag 13: Poon Hill - Tadapani

In de ochtend start u met een klim op de Poon Hill, deze bevindt zich op ongeveer 3210 meter hoogte. Dit is tevens het meest prominente uitkijkpunt voor een schitterend uitzicht op de bergen, geaccentueerd door een prachtige zonsopgang die langzaam boven de toppen tevoorschijn komt. U zult hier ongeveer een uur spenderen om van het uitzicht te genieten waarna u weer afdaalt naar Ghorepani voor een welverdiend ontbijt. U vervolgt daarna de tocht met een klim naar Deuralipass. U bent op 2960 meter hoogte en dit pad leidt u naar Banthati. Na een korte stop daalt u nog een laatste stuk af naar Tadapani waar u de nacht in een theehuis verblijft.

Dag 14: Tadapani - Ghandruk

Vandaag daalt u door de bossen af naar Ghandruk, een dorp dat wordt bewoond door de etnische gemeenschap Gurung. Zij staan bekend om hun dapperheid in het oorlogsgebied, aangezien de meerderheid van hen dienst doet als Gurkha-soldaten. Ze hebben hun eigen dialect behouden samen met hun kostuums en levensstijl. Dit is een van de beroemdste wandelbestemmingen in het Annapurnagebied. U heeft de gelegenheid om het Annapurna Area Conservation Office te bezoeken en om het dorp te verkennen. U overnacht vandaag in Ghandruk.

Dag 15: Ghandruk - Pokhara

Het laatste stukje van de trekking is aangebroken. U trekt vandaag naar beneden richting de plaats Nayapul. Hier wordt u opgehaald en met een korte rit per transfer naar uw hotel gebracht. Afhankelijk van uw aankomsttijd kunt u de avond vrij besteden. Kom bijvoorbeeld tot rust na de lange tocht in uw hotel of bezoek een van de vele restaurants in Pokhara.

Dag 16: Pokhara - Kathmandu

Na een goede nachtrust rijdt u vandaag per auto terug naar Kathmandu. U stopt onderweg voor een lunch. De avond in Kathmandu kunt u ook vrij besteden. Wellicht is een rustige avond geen slecht idee na deze intensieve dagen. Mocht u nog meer willen ondernemen dan kunt u de stad op eigen invulling ontdekken.

Dag 17: Kathmandu

In de ochtend brengt u een bezoek aan de Swyambhunath pagode. Dit complex is gebouwd in de 5e eeuw en staat ook wel bekend als “monkey temple”. De pagode word druk bewoond door vele heilige apen. Voor de Indiase en Nepalese Boeddhisten is dit de meest heilige plek van Tibet, voor de Tibetanen is dit Boudhanath. Rondom de pracht van deze historische monumenten bevindt zich een drukke markt. De lokale bevolking verkoopt hier souvenirs, handgemaakte goederen en plantaardige oliën. Iets verderop vindt u een kleinere markt met de mooiste kralenkettingen. Deze glinsterende juwelen worden speciaal voor u op maat gemaakt.

Op enkele minuten afstand van het Durbar-plein ligt Ason of ook wel Ason tole, beroemd om de Annapurnatempel, de meest populaire tempel. Hier ligt ook de oudste winkelstraat van Kathmandu, waar men in verschillende winkels allerlei groenten, specerijen en andere ingrediënten verkoopt. Deze spullen worden gebruikt voor het aanbidden van de goden. Door de verscheidenheid aan mensen en de drukte rondom de winkels heeft deze plek een warme en vriendelijke sfeer. Ason is beroemd vanwege de traditionele en culturele levensstijl van de mensen.

Hierna brengt u een bezoek aan de inspirerende Wayambhunath stoepa. Deze bevindt zich bovenop een groene heuvel. Het complex is meer dan 2500 jaar oud. Al eeuwen lang is dit een belangrijk centrum voor boeddhistische leerlingen. Geconstrueerd volgens specifieke regels met elk een symbolische betekenis, is de stoepa van Wayambhunath een model in zijn soort. Haar oogverblindende witte, bolstaande heuvel vertegenwoordigt de ladder naar Nirvana, gesymboliseerd door de paraplu op de top. Het geheel is versierd met veelkleurige gebedsvlaggen. De gelovigen lopen om de stoepa met de klok mee.

Later op de dag rijdt u naar Pashupati. Hier bezoekt u de belangrijkste en tevens de grootste hindoe tempel aan de voet van de heilige Bagmati rivier. In Pashupati vieren ze de dood als een deel van het leven. Crematies zijn hier dan ook een ritueel. Inwoners van de stad versieren het lichaam met prachtige bloemen en schenken een paar druppels heilig water in de mond van de overledenen. Dit voor het zuiveren van de ziel. Later cremeren zij de overledenen in het bijzijn van de familie. De kans is groot dat u een crematie tegenkomt. Als u dit interessant vindt kunt u het proces van enige afstand bekijken.

Dag 18: Kathmandu omgeving

U bezoekt vandaag de dorpen Bungmati en Khokana waarbij een wandeling door  de geplaveide steegjes ervoor zorgt dat het lijkt alsof u terug gaat in de tijd. In dit deel van de vallei is er nog nauwelijks iets veranderd in de laatste eeuwen. Het heiligdom van Karya Binayak ligt tussen de twee dorpen. Lokale pelgrims komen hier op zaterdag bijeen voor een bhoj, een feestje met barbecue. De meeste boeren in deze dorpen zijn ofwel betrokken bij spinnerijen of oliepersen. In de middag rijdt u terug langs Patan en bezoekt u het levendige Durbar Square.

Dag 19: Kathmandu - Bhaktapur - Balthali

U brengt vandaag een bezoek aan het prachtige Bhaktapur. Deze naam betekent dat "de stad der toegewijden" en ligt 14 km ten oosten van Kathmandu. Bhaktapur, een stad van boeren, staat ook bekend om het pottenbakken en weven. Het is de meest charmante en de best bewaard gebleven stad van de drie steden in de vallei. De tempels, steegjes en tijdloze sfeer van deze plek is gewoon intrigerend. De belangrijkste bezienswaardigheden in Bhaktapur zijn onder meer het Durbar-plein, de Gouden Poort, het Paleis met 55 ramen, de Nyatapole-tempel, de Bhairavanath-tempel, de Dattatrya-tempel en Pujari Math. Gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren Punyamati en Roshi Khola, ligt Panauti, ooit een belangrijke tussenstop op de handelsroute van Tibet. De oevers van de rivier zijn bezaaid met tempels, heiligdommen en crematie ghats.

Dag 20: Balthali

U brengt vandaag een bezoek aan het dorp Balthali. Deze plaats ligt in het typische Nepalese platteland omringt met terrasvormige rijstvelden en boerderijen. De omgeving is dicht bebost. Kleurrijke rododendron, magnolia's en bomen die de heuvels bedekken. Na zonsondergang schemeren een groot aantal flikkerende lichten die de vallei tot leven brengt. Natuurliefhebbers en vogelspotters kunnen dagen doorbrengen met het verkennen en ontdekken van een uitzonderlijk stuk natuur, cultuur en landelijke tradities.

Dag 21 - 22: Kathmandu - Amsterdam

Afhankelijk van uw vluchttijd kunt u de dag vrij invullen. U wordt per transfer naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht terug naar Amsterdam. U landt de volgende dag met een extra koffer vol herinneringen!


Data & prijzen

Deze reis is geheel op maat aan te passen. Wij helpen u graag met het samenstellen van uw reis op de door u gewenste vertrekdatum.

Opties & inbegrepen

Bij deze reis zijn de internationale vluchten, overnachtingen met ontbijt, Engelstalige gids en transfers inbegrepen. Aanvullingen zijn altijd mogelijk. We adviseren u graag hierover.

Wist u dat

Het hoogste station ter wereld aan de hoogste spoorlijn is Tanggula op ruim 5000 meter hoogte.

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl