Reisverhaal Botswana: Natgeo wild in Chobe National Park

16 Oct 2016

Thika Travel, Reisspecialist

Wat als… Wat als je een grote fan bent van natuurdocumentaires? Wat als je op reis bent door het Chobe National Park in Botswana op zoek naar die dieren die je nog nooit gezien hebt? Wat als je die na twee weken nog niet gevonden hebt? Wat als alle puzzelstukken in elkaar passen en je wilde honden ziet, een troep van twaalf leeuwen spot, getuige bent van een kill die de leeuwen afsnoepen van die wilde honden én dan nog de crew van NatGeo Wild ontmoet? Op dat moment was ik een heel gelukkig man!

Savute in het droge seizoen

We rijden de Savuteregio binnen. Het is oktober, warm, kurkdroog, er is nog één waterhole in zuidelijk Savute en één waterplasje in de uitgedroogde Savuterivier, dat bewaakt wordt door leeuwen… We ontmoeten hyena’s, olifanten, gnoes, giraffen, één voor één sterke dieren die deze droogte moeten overwinnen. Dan spot ik een 4×4, met borden “Filming’ op de flanken. Er zit één persoon in, duidelijk geen toerist, maar een getaande kerel met een versleten, stoffen hoedje en de filmuitrusting op de wagen gemonteerd. Ik speur de begroeiing af waar zijn camera op gericht staat, en ja – ik zie ze! Wilde honden! Nog nooit zo makkelijk dieren gespot, laat staan wilde honden. Een meevaller!

Cam, de cameraman

Wat later heb ik de mogelijkheid om tot bij de cameraman te rijden. Cam is Australiër en is reeds drie maanden ter plaatse om te filmen. Hij houdt van de natuur en de dieren. Deze opdracht is een droom die voor hem werkelijkheid werd, ondanks de moeilijke omstandigheden in de bush. In totaal zijn er drie voertuigen en cameramannen die aan een documentaire werken voor NatGeo Wild over de roofdieren in het gebied, in het bijzonder de wilde honden en leeuwen. De werktitel luidt ‘Big Game of Thrones’. Zijn werkregime is slopend, elke dag voor dag en dauw uit de veren, in het donker naar de juiste plek zoeken, de dieren tracken en filmen. Een dutje is mogelijk als de dieren zelf rusten gedurende de middag als het te warm is, een siësta. En als de zon ondergaat is het weer alle hens aan dek! Een unieke job, maar de passie moet je echt wel hebben.

Leeuwen vs wilde honden

Een dag later ontmoeten we Cam weer – hij is een andere groep wilde honden aan het filmen. De groep vertrekt om te gaan jagen en trekt de bush in, ik kan ze jammer genoeg niet volgen. Ik besluit dan om naar de troep leeuwen te rijden die aan de kleine bron liggen. Ideaal voor nog wat leuke beelden voor we terug rijden. Nog geen tien minuten later hoor ik het geblaf van de wilde honden; het geluid wordt sterker en plots stormt een roanantilope in onze richting en… Die loopt pardoes de troep leeuwen in. Die zag de roanantilope veel te laat, de leeuwen kregen zowaar een lekkere hap gepresenteerd! Met dank aan de wilde honden die het arme dier opgejaagd hadden. Eén leeuwin joeg de wilde honden weg, terwijl de anderen hun aandacht vestigden op de roanantilope. Het duurde minder dan vijf minuten. Een heel intens en uniek moment…


BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang om de week een mail vol reisinspiratie. Naast het nieuwste reisverhaal vindt u ook allerlei originele reissuggesties. Schrijf u nu in!

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.

U bereikt Sabrina Iriks op nr. 073 - 548 20 60 of via s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.

U bereikt Desiré Schapers op nr. 073 - 548 20 62 of via d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.

U bereikt Kirsten Vluggen op nr. 073 - 548 20 62 of via k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.

U bereikt Katrijn Berends op nr. 073 - 548 20 60 of via k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.

U bereikt Corine den Hartog op nr. 073 - 548 20 60 of via c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.

U bereikt Dionne van Vugt op nr. 073 - 548 20 60 of via d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.

U bereikt Juliet van Huuksloot op nr. 073 - 548 20 60 of via j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.

U bereikt Natasja van Eldik op nr. 073 - 548 20 60 of via n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.

U bereikt Manon Schuurmans op nr. 073 - 548 20 60 of via m.schuurmans@experiencetravel.nl