Bergen

Bergen, de op een na grootste stad van Noorwegen, is niet bepaald een megastad, en dat is precies wat er zo charmant aan is.

De pittoreske stad ligt ten westen van Oslo (7 uur met de trein om precies te zijn) en was in de 13e eeuw de hoofdstad van Noorwegen. De aanwezigheid van historie, kleurrijke huizen en de nabijheid van de natuur maken het tot een aangename plek om te verblijven tijdens een bezoek aan Noorwegen.
Bergen is daarnaast een verrassende bestemming voor de kunstliefhebber met een indrukwekkende verzameling musea, galerijen, sculpturen en fonteinen met prachtige details. Alleen al in het stadscentrum zijn er meer dan 100 beelden terug te vinden voor de oplettende bezoeker.
De meest noemenswaardige musea zijn het Hanzemuseum aan UNESCO-erfgoedsite Bryggen, dat uitlegt hoe de Hanze de stad Bergen in feite heeft gevormd, het Edvard Grieg Museum in Troldhaugen over het leven van de beroemde Noorse componist en de vier KODE musea in de binnenstad, die gezamenlijk 50.000 objecten huizen, van schilderijen, sculpturen, installaties, muziekinstrumenten, meubels en meer. Ook Bergen Kjøtt, een oud fabrieksgebouw met vier verdiepingen dat nu de thuisbasis is van meer dan 350 artiesten en muzikanten is het bezoeken waard.