Oude en nieuwe rijkdommen in Bordeaux en omgeving

Kaarten - Frankrijk - bordeaux

Hoogtepunten van deze reis

 • Musée des Beaux-Arts
 • Musée Mer Marine en Institut Bernard Magrez
 • Botanische tuin, Darwin en Cité du Vin

Accommodatie stijl

 • Klassiek

Thema

 • Cultuur

Reisperiode(n)

Oktober,

Victor Hugo heeft ooit gezegd: ‘Neem Versailles, meng het met Antwerpen en je hebt Bordeaux.’ En inderdaad, Bordeaux is een weldadige mix van handel, bedrijvigheid en scheepvaart vermengd met heel veel goud, pracht en praal. De stad telt maar liefst 367 officiële monumenten. En die zijn – dankzij een grote oppoetsbeurt in de afgelopen decennia – weer allemaal op hun mooist. Bovendien zijn er grote, nieuwe iconen bijgekomen: de Cité du Vin, het recent geopende Musée Mer Marine en het hippe Darwin.


Bewaar in moodboard
 • 1e dag – dinsdag Heenreis 
  Ochtendvlucht per KLM-lijndienst van Amsterdam naar Bordeaux en vervoer naar het centraal gelegen hotel Quality hotel St.Catherine, de vaste standplaats deze week. In de middag maken we een wandeling over de fraai opgeknapte kades langs de rivier de Garonne, de levensader van de stad. In de 19e eeuw had Bordeaux als bijnaam: de schone slaapster, omdat er nog maar weinig gebeurde. In de 20e eeuw werd de slaapster er niet echt mooier op. De stad werd groezelig. Gelukkig wist oud-burgemeester (en oud-premier) Alain Juppé Bordeaux in de afgelopen decennia nieuw leven in te blazen. En hoe: de zwart uitgeslagen gevels zijn schoongemaakt, ze ogen weer fris en imposant, er rijden hypermoderne trams en de wat klassiek ogende stad is verrijkt met moderne architectuur en creatief design. Welkomstdiner in een van de goede restaurants.  
   

 • 2e dag – Rondwandeling en Musée des Beaux-Arts 
  In de ochtend wandelen we rustig langs de hoogtepunten van de stad: zoals het theater, de grote klok die de wijnoogst inluidde, de karakteristieke pleinen, zoals de Place de la Comédie, de Place de la Victoire en de Place de la Bourse. Ook bewonderen we de Cathédrale Saint-André. Tijdens ons bezoek laten we ons inspireren door enkele grote geesten die hier woonden of werkten: politiek filosoof Montesquieu, Nobelprijswinnaar François Mauriac, koningin Eleonora van Aquitanië en levensfilosoof Michel de Montaigne. Zijn motto ‘ontwaak uit de slaap der gewoonte’ wordt in Bordeaux tegenwoordig aardig in praktijk gebracht. 
  Na de lunchpauze bezoeken we het Musée des Beaux-Arts. Heel groot is het niet, maar de collectie is rijk: door de nauwe banden van Bordeaux met de Nederlanden komen we zelfs Frans Hals en andere Hollandse Meesters tegen. 
   

 • 3e dag - Bergerac en Saint-Emilion 
  Vandaag verkennen we het rijke achterland van Bordeaux. We rijden de binnenlanden in, naar Bergerac, heel lang geleden een rivaal, maar nu eerder het kleine broertje van de stad. Door de ligging aan de Dordogne was Bergerac een belangrijk handelscentrum voor hout, noten, kaas en wijn. Sinds de Revolutie is er weinig meer gebeurd en… dat is maar goed ook: je slentert hier heerlijk door het Franse verleden. Ook Cyrano komen we nog tegen. Deze beroemde theaterheld heeft eigenlijk niks met Bergerac te maken, maar doordat toeristen er keer op keer naar vroegen, hebben ze in Bergerac allerlei bustes en standbeelden neergezet.  
  In de loop van de middag keren we terug naar Bordeaux via Saint-Emilion. Dit beroemde wijnstadje staat niet voor niks op de lijst van Mooiste Dorpen van Frankrijk. We duiken hier letterlijk onder in de wijnstreek: we krijgen een rondleiding door het ondergrondse Saint-Emilion. Er is zelfs een kerk uitgehakt in de zachte kalkgrond.  

   

 • 4e dag - Botanische tuin en Darwin 
  We steken deze ochtend de rivier over en belanden in een heel andere wereld: die van de hippe wijk la Bastide-Niel. Na een wandeling door de Botanische tuin (met mooie uitkijkjes op de ‘oude stad’ aan de andere kant van de rivier) bezoeken we het hippe Darwin, een hotspot voor kleine bedrijven, skaters en kunstenaars.  
  De middag is ter vrije besteding, bijvoorbeeld voor een ontspannen boottochtje over de Garonne, of een bezoek aan de verrassende hedendaagse kunstcollectie van het Institut Culturel Bernard Magrez. 
   

 • 5e dag – Les Bassins des Lumières, Musée Mer Marine en Cité du Vin 
  Veel mensen kennen Bordeaux van de wijn. Maar hoe belangrijk de wijnhandel er ook nog is: zoals in de naam Bordeaux is terug te lezen, heeft de stad aan het water nog veel méér te danken.  
  We nemen de tram om een bezoek te brengen aan Les Bassins des Lumières, het grootste centrum voor digitale kunst in Frankrijk in een voormalige onderzeebootbasis die nog stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Aansluitend naar de Halles de Bacalan: een leuke plek om te lunchen of souvenirs te kopen. 
  's Middags bezoeken we het Musée Mer Marine (MMM) dat een brug slaat tussen de geschiedenis van de scheepvaart en de wereld van kunst & cultuur en geheel is gewijd aan de rivier, de scheepvaart, de zee en de marine. We sluiten de middag af met een bezoek aan de Cité du Vin. Vanwege het opvallende ontwerp en de creatieve, high-tech opzet is het zelfs voor niet-wijn-drinkers zeer de moeite waard. Het ‘vloeibaar ogende’ gebouw van Anouk Legendre en Nicolas Desmazières van XTU architects daagt uit en prikkelt de fantasie. Aan het eind van het bezoek krijgen we een glas wijn geschonken op het dakterras. ’s Avonds dineren we gezamenlijk op een mooie plek in de stad. 
   

 • 6e dag –Bordeaux en terugreis 
  In de ochtend is tijd nog wat tijd om te winkelen of een bezoek te brengen aan een van de vele musea van Bordeaux, bijvoorbeeld het Musée d’Aquitaine (over de geschiedenis van de streek) of het moderne en populaire CAPC dat in een fraai omgebouwd pakhuis is ondergebracht. Omstreeks 17.00 uur vertrekt de rechtstreekse vlucht per KLM-lindienst naar Amsterdam. Aankomst ca. 19.00 uur. 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl

|
Wij gebruiken cookies

We kunnen deze plaatsen voor analyse van onze bezoekersgegevens, om onze website te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud te tonen en om u een geweldige website-ervaring te bieden. Voor meer informatie over de cookies die we gebruiken opent u de instellingen.