Trier en omgeving - Romeinen aan Moezel en Saar

Hoogtepunten van deze reis

 • Bezoek aan het Rheinisches Landesmuseum
 • Verkenning van Europäischer Kulturpark Bliesbruck-Reinheim
 • Tijdreis door de archeologische collectie van Musée national d’histoire et d’art Luxembourg (MNHA)

Accommodatie stijl

Thema

 • Archeologie

Reisperiode(n)

September,

In de oudste stad van Duitsland herinneren diverse goed bewaard gebleven monumenten aan de tijd dat Trier een hoofdstad van het Romeinse Rijk was. Een bezoek aan Nennig en Borg geeft inzicht in de Romeinse villacultuur en brengt het luxe leven van de Romeinen op het platteland voor ons tot leven. In het Europäischer Kulturpark Bliesbruck-Reinheim, gelegen op de Frans-Duitse grens, vinden we de resten van een monumentale Romeinse villa, maar ook de omvangrijke resten van een Gallo-Romeinse nederzetting. Op weg naar de Romeinse sites reizen we door een prachtig landschap, dat al sinds de Romeinse tijd in het teken van de wijnbouw staat.  


Bewaar in moodboard
 • 1e dag, woensdag - Villa Bad Neuenahr-Ahrweiler en Trier 
  Vertrek om 10.15 uur vanaf NS-station Utrecht Centraal per touringcar naar Trier. Onderweg stoppen we voor een bezoek aan de opgravingen van de Romeinse villa van Bad Neuenahr-Ahrweiler. In Trier verblijven we in het centraal gelegen, eersteklas hotel Park Plaza. Nadat we ons hebben geïnstalleerd, maken we een wandeling door het gaaf bewaard gebleven historische centrum. Evenals de volgende dagen diner in het hotel. 
   
 • 2e dag, donderdag - Romeins Trier 
  We beginnen de dag met een bezoek aan het goed bewaard gebleven amfitheater en de Kaiserthermen. Vervolgens gaan we naar het belangrijkste Romeinse museum van de stad: het Rheinisches Landesmuseum. De rijke, vaste collectie biedt ons een breed inzicht in nagenoeg alle facetten van de Romeinse kunst en cultuur. Uniek zijn onder meer de monumentale grafmonumenten zoals het Neumagener Weinschiff, en de vele mozaïeken en wandschilderingen. Na de lunchpauze bekijken we de uitzonderlijk goed bewaard gebleven stadspoort Porta Nigra. De laat-Romeinse Basilica (eigenlijk de paleisaula) en de kern van de Domkerk St. Peter vertegenwoordigen de tijd dat Trier een Romeinse hoofdstad was. We besluiten de dag met het Museum am Dom. Hier bevindt zich een unieke plafondschildering met naar alle waarschijnlijkheid de beeltenis van Flavia Maxima Fausta, de tweede vrouw van Constantijn de Grote. 
   
 • 3e dag, vrijdag - Romeinse villa’s in Nennig en Borg  
  We besteden de dag aan de Romeinse villacultuur. De eerste stop maken we bij de Igeler Säule, een 23 m hoog grafmonument van twee rijke textielhandelaren en hun familie. Een tocht langs de Moezel brengt ons bij de Romeinse villa van Nennig. De ooit luxueuze villa is beroemd vanwege het grote gladiatorenmozaïek dat werd aangebracht in de centrale ontvangsthal. Rond het middaguur komen we aan in Borg, waar we een volledige gereconstrueerde villa bezoeken. Ook de sier- en moestuinen zijn teruggebracht. In de villa nuttigen we een Romeinse lunch. 
   
 • 4e dag, zaterdag - Europäischer Kulturpark Bliesbruck-Reinheim 
  Vandaag bezoeken we het Europäischer Kulturpark Bliesbruck-Reinheim, gelegen op de Frans-Duitse grens. Aan de Duitse zijde vinden we de resten van een van de grootste Romeinse villa’s in het gebied van de Saar en de Moezel. Delen van de villa en een bijgebouw zijn op ware grootte gereconstrueerd. Vervolgens bekijken we aan de Franse zijde de resten van een Romeinse stedelijke nederzetting. In het centrum lag een grote basilica en een badgebouw naar mediterraan model. Tenslotte bezoeken we een complex van drie Keltische grafheuvels. Eén daarvan, het vorstinnengraf, is toegankelijk en toont een volledig gereconstrueerd interieur. 
   
 • 5e dag, zondag - Luxemburg en terugreis 
  Per touringcar reizen we naar de stad Luxemburg voor een bezoek aan de archeologische collectie van Musée national d’histoire et d’art Luxembourg (MNHA). De publieksvriendelijke vaste opstelling biedt een tijdreis van de prehistorie tot en met de Gallo-Romeinse periode. Nadat we de lunchpauze in het centrum van de stad hebben doorgebracht vervolgen we de terugreis. Aankomst in Utrecht omstreeks 18.30 uur. 
Duitsland Trier
Duitsland Trier

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl