Klassiek Egypte

Hoogtepunten van deze reis

 • Verkenning van het Nederlandse opgravingenterrein te Sakkara
 • Bezoek aan de Ptolemaeische Hathor tempel in Dendera
 • Bezichtiging van de enorme tempel van Karnak

Accommodatie stijl

 • Klassiek

Thema

 • Archeologie

Reisperiode(n)

September, Oktober,

Een reis langs de hoogtepunten van de kunst en cultuur van het land aan de Nijl. Van het land van de piramides en de koningsstad Luxor.


Bewaar in moodboard
 • 1e dag –  zondag 29 september – Heenreis 
  Aan het begin van de middag vertrek per rechtstreekse Egyptair-lijndienst van Amsterdam naar Cairo. Aankomst aldaar in de loop van de avond, na vervoer klaar naar het Steigenberger Hotel el Tahrir Cairo, waar we vier nachten logeren. 

 

 • 2e dag – maandag 30 september – Kunstverzameling 
  Na een rustige start beginnen we het programma met een inleiding over de archeologie en monumenten van met name de regio Cairo. Daarna bezoeken we het Egyptisch Museum. Egypte werkt al enkele jaren aan de opening van een groot nieuw museum naast de piramiden van Gizeh, het Grand Egyptian Museum. Het overgrote deel van de collectie bevindt zich echter nog in het oude gebouw in het centrum, dat in fasen gemoderniseerd wordt en ook open zal blijven voor bezoekers. 
  In de middag maken we een wandeling door het oude Fatimidische centrum van Cairo met zijn talloze moskeeën, madrasa’s (koranscholen) en langs de stadsmuren met zijn poorten. De wandeling eindigt in de Khan al-Khalili bazaar. 's Avonds welkomstdiner. 

 

 • 3e dag – dinsdag 1 oktober - Gizeh en Cairo 
  In de ochtend bezoeken we het plateau van Gizeh, vlak naast het hotel gelegen. Hier liggen de beroemde piramiden van de koningen Cheops, Chefren en Mykerinus (ca. 2500 v.Chr.), samen één van de klassieke wereldwonderen van de oudheid. Ook bezoeken we natuurlijk de sfinx, uit een natuurlijke rots gehouwen aan de rand van het plateau, en de daarnaast gelegen daltempel van Chefren. Ook bezoeken aan het museum met het spectaculaire houten dodenschip van farao Cheops en aan enkele graven van hoge ambtenaren staan op het programma. Zo mogelijk bezichtigen we ook het nieuwe Grand Egyptian Museum, waar wellicht al een kleine tijdelijke opstelling te zien is. In de avond bezoeken we het klank- en lichtspel van de piramiden.  

 

 • 4e dag – woensdag 2 oktober – Sakkara en Dasjoer 
  We gaan met een dagexcursie naar Sakkara en Dasjoer. Memphis, ca. 30 kilometer ten zuiden van Cairo gelegen, was gedurende het grootste deel van de faraonische geschiedenis de hoofdstad van Egypte. De uitgestrekte grafvelden van de stad lagen met name bij de moderne plaatsen Gizeh en Sakkara. Bij Sakkara staat het oudste stenen monument ter wereld, de beroemde trappenpiramide van koning Djoser (ca. 2600 v.Chr.). Ook bezoeken we hier het terrein van de Nederlandse opgravingen met de monumenten van generaal Horemheb en schatbewaarder Maya (ca. 1300 v.Chr.), de ondergrondse begraafplaats van de heilige Apisstieren (het Serapeum) en het plaatselijke museum.  Na de lunch gaan we naar het zuidelijker gelegen Dasjoer, waar de twee(!) enorme pyramiden van Snofroe, de vader van Cheops staan. We bezoeken het interieur van één ervan. 

 

 • 5e dag – donderdag 3 oktober - Naar Luxor en Luxor-tempel 
  In de ochtend vertrekken wij naar de luchthaven voor een korte vlucht naar Luxor per Egyptair. Hier nemen wij voor vijf nachten onze intrek in het Steigenberger hotel, aantrekkelijk aan de Nijl gelegen. In de middag bezoeken wij de Luxor-tempel, gewijd aan de plaatselijke god Amon die in de loop van de geschiedenis Egyptes oppergod werd toen Luxor (het oude Thebe) zich tot religieus centrum van het land ontwikkelde.  

 

 • 6e dag – vrijdag 4 oktober – Westoever 
  Deze dag brengen wij een eerste bezoek aan de begraafplaatsen van het oude Thebe op de Westoever van de Nijl. Het bekendste zijn natuurlijk de faraograven in het Dal der Koningen, waarvan wij er vandaag een aantal zullen bezoeken. Aan de rand van het woestijngebergte stond een lange rij dodentempels voor de farao’s. Wij bekijken daarvan in ieder geval de prachtige tempel van koningin Hatsjepsoet, spectaculair in een keteldal gelegen, en de resten van het Ramesseum (de dodentempel van Ramses II. Ook zullen wij een aantal prachtig beschilderde rotsgraven van hoge ambtenaren bekijken, waarvan er in Thebe meer dan 400 bekend zijn. 

 

 • 7e dag – zaterdag 5 oktober – Karnak 
  Vandaag bezoeken we op de oostelijke Nijloever de enorme tempel van Karnak, het nationale heiligdom van de oppergod Amon, zijn vrouw Moet en hun zoon, de maangod Chonsoe. Hier heeft iedere farao die zichzelf respecteerde een deel aan toegevoegd. Wij bezoeken hiervan in ieder geval de oost-west verlopende hoofdas met een opeenvolging van zes poorttorens (pylonen), een eens overdekte zaal met 134 zuilen, het granieten allerheiligste, en de feestzaal van Thoetmosis III. Ook het heilige meer en het openluchtmuseum staan op het programma. De liefhebber kan ’s middags aanschuiven voor een facultatieve rondleiding langs de tempels van Ptah, Chonsoe en Moet, maar wie vermoeid is van de ochtend kan terugkeren naar het hotel met het aantrekkelijke Nijlterras. 

 

 • 8e dag – zondag 6 oktober – Westoever 
  Vandaag gaan we voor de tweede keer op excursie naar de Thebaanse westoever. We bezoeken er in ieder geval de grote dodentempel van farao Ramses III bij Medinet Haboe, met een aantal interessante slagscènes, een stierenjacht, en een aantal rituele afbeeldingen. Beter dan het Ramesseum geeft deze tempel een indruk van de indeling van deze koninklijke complexen. Dichtbij ligt het Dal der Koninginnen waar een aantal rotsgraven van de koninklijke echtgenotes kan worden bezocht, inclusief het prachtige graf van koningin Nefertari. Even verderop is het dorp gesitueerd waar de staatsarbeiders werden gehuisvest die de koninklijke graven aanlegden en decoreerden (Deir el-Medina). We bezoeken hier de ruïnes van de huizen, enkele privé-graven van deze kunstenaars en de resten van een Hathortempeltje. De rest van de middag wordt gevuld met een bezoek aan enkele prachtige graven van hoge ambtenaren en een korte stop bij de zogenaamde Memnonkolossen (resten van de dodentempel van farao Amenhotep III). 

 

 • 9e dag – maandag 7 oktober – Dendera en Luxor 
  Met de bus gaan we voor een dagexcursie naar het noordelijker gelegen Dendera, waar we één van de best bewaarde tempels van Egypte staat, de Ptolemaeische Hathor tempel. Het is mogelijk om in de avond de Luxortempel nogmaals te bezoeken, die dan verlicht is. 

 

 • 10e dag – dinsdag 8 oktober – Terugreis 
  In de vroege ochtend terugvlucht naar Amsterdam via Caïro. Aankomst om ca. 14.45 uur. 

 
 
Verlenging Assoean & Aboe Simbel 
 

 • 10e dag – dinsdag 8 oktober - Via drie tempels naar Assoean 
  We verlaten Luxor en reizen met de bus naar Assoean. Onderweg zullen we een drietal tempels uit de Grieks-Romeinse periode aandoen: de slechts gedeeltelijk bewaard gebleven tempel van de scheppergod Chnoem in Esna, de indrukwekkende Horustempel van Edfoe (Egyptes best bewaarde tempel, voorzien van zeer interessante wandreliëfs), en de dubbeltempel van de goden Sobek en Haroeris in Kom Ombo. Aan het eind van de middag komen we aan in Assoean, waar een cataract (stroomversnelling van de Nijl) de traditionele zuidgrens van Egypte markeerde. Hier nemen we voor twee nachten onze intrek in het prachtig gelegen Mövenpick hotel. 

 

 • 11e dag – woensdag 9 oktober – Assoean 
  We besteden de hele dag aan het bekijken van de monumenten van Assoean. We brengen een bezoek aan de granietgroeven (waar nog een onvoltooide obelisk ligt) en het tempeleiland Philae, gewijd aan de godin Isis. Alle monumenten van dit eiland zijn in de jaren zeventig en tachtig blok voor blok verplaatst naar een buureiland om ze te redden voor het opkomende water van de nieuwe stuwdam van Assoean. Met feluca’s bezoeken we ook het eiland Elefantine (pal tegenover Assoean in de Nijl gelegen) met de resten van een tempel voor de plaatselijke god Chnoem. Aan het eind van de dag bestaat de mogelijkheid ook nog het fraaie Nubia Museum te bekijken, gewijd aan de culturen van het nu verdronken land achter de stuwdam. (Kitchenereiland). 

 

 • 12e dag – donderdag 10 oktober - Dagexcursie Aboe Simbel 
  Via de Assoeandam, die in de jaren zestig werd geconstrueerd, rijden we per bus de lange woestijnweg naar Aboe Simbel. Hier liggen de bekendste tempels die voor het opkomende water werden gered door ze uit de lokale rots te zagen en 70 meter hoger weer op te bouwen.  
  In de middag bekijken we de twee enorme rotstempels van Aboe Simbel. De grote tempel met zijn vier kolossale zitbeelden voor de gevel werd gebouwd door farao Ramses II, die in het 63 meter diepe inwendige deel zijn bekende veldslag bij Kadesh weer liet afbeelden, samen met vereringsscènes voor de belangrijkste goden. In het allerheiligste zit een figuur van de vergoddelijkte Ramses naast beelden van Re-Horachte, Amon-Re en Ptah. De kleine tempel werd door Ramses gewijd aan zijn geliefde vrouw Nefertari en aan de godin Hathor. We dinere in Aboe Simbel alvorens ’s avonds terug te keren naar Aswan. 

 

 • 13e dag – vrijdag – 11 oktober – Terugreis 
  In de vroege ochtend terugvlucht naar Amsterdam. Aankomst om ca. 14.45 uur. 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl