Kaunas

Kaunas, is de op een na grootste stad van het Litouwen en roemt zichzelf op het in leven houden van het authentieke Litouwse karakter. De voormalig Hanzestad gelegen aan de samenvloeiing van Litouwens twee grootste rivieren speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het land en fungeerde tijdens het Interbellum zelfs tijdelijk als hoofdstad. De rol van Kaunas, dat prachtige architectonische hoogtepunten, buitenissige musea, rijk Joods erfgoed en historisch belangrijke locaties combineert met een kleurrijk straatbeeld gesierd door Street Art werd recent beloond met een uitverkiezing tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2022.

De middeleeuwse stadskern ligt aan het groene hart van de stad, Santakos Park, en omvat  onder meer de middeleeuwse burcht waar de stad omheen is gebouwd; het markante 16e-eeuwse stadhuis met als bijnaam ‘de witte zwaan'; en diverse bezienswaardige kloosters en kerken. De meest bijzondere onder hen bevind zich echter aan de rand van de stad, het Pazaislis klooster, het grootste in heel Litouwen, met indrukwekkende fresco’s van de Italiaanse schilder Michelangelo Palloni. Al even indrukwekkend is het net buiten de stad gesitueerde Negende Fort, een enorm monument voor de slachtoffers van het nazisme ter nagedachtenis aan de vele politieke gevangenen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.  

Echter, Kaunas heeft ook een moderne kant. Tijdens het Interbellum ontwikkelde zich parallel aan andere Europese steden modernistische architectuur, met name in de karakteristieke Bauhaus-stijl. Ook de museumliefhebber kan zijn hart ophalen in de stad met een verzameling musea en galerijen, van het museum voor de symbolistische schilder-componist Čiurlionis en een museum gewijd aan volksmuziek tot het rariteitenkabinet A. Žmuidzinavicius Creations and Collections Museum, beter bekend als het Duivels Museum met als topstuk Hitler en Stalin die als duiveltjes de dans macabre uitvoeren op een podium van menselijke botten.