Biënnale van Venetië

Hoogtepunten van deze reis

  • Bezoek aan de Biënnaleterreinen van de Giardini en het Arsenaal
  • Verkenning van de Scuola Grande di San Rocco en Scuola di San Giorgio degli Schiavoni
  • Bezoek aan de kunstcollectie van de Galleria dell’Accademia

Accommodatie stijl

  • Klassiek

Thema

  • Kunst

Reisperiode(n)

Juni, September,

De Biënnale di Venezia biedt met haar vele tentoonstellingen en landenpresentaties om de twee jaar een staalkaart van de nieuwste ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. We bezoeken de locaties van de biënnale: de Giardini met de landenpaviljoens, de Arsenale, en de overrompelende palazzi en kerken waar landen en kunstenaars tijdelijk hun presentaties houden. 

In 1895 werd in Venetië de ‘Prima Esposizione Internazionale d’Arte della Città di Venezia’ geopend in het bijzijn van Koning Umberto en zijn echtgenote Margherita. Het Nederlandse weekblad De Amsterdammer schreef over deze eerste Biënnale: ‘In Noord-Italië waar de moderne kunst nagenoeg onbekend is, zal deze tentoonstelling zeer vele bezoekers trekken’. Nederland doet al vanaf het begin mee en neemt in 1905 in de Giardini het Zweedse paviljoen over. In 1954 komt daarvoor in de plaats het beroemde Rietveld paviljoen, nog steeds het huidige Nederlandse paviljoen. Na de Tweede Wereldoorlog, onder invloed van de Amerikaanse Peggy Guggenheim en haar moderne kunstcollectie die zij had meegenomen naar Venetië, komt er een omslag met nieuwere kunst. Picasso, Mondriaan, Pollock, Arp en Matisse worden er voor het eerst getoond. Tegenwoordig is de Biënnale van Venetië dé gebeurtenis waar je de beste hedendaagse kunst uit de hele wereld ziet, en tegelijk kunt genieten van alle verrukkingen die Venetië biedt.  
 
In 2024 staat de 60ste Biënnale onder artistieke leiding van Adriano Pedrosa (Brazilië,1965). De huidige artistiek directeur van het Museu de Arte de São Paulo (MASP), is de eerste Latijns-Amerikaanse curator die de organisatie van de prestigieuze tentoonstelling op zich neemt. Hij is met name bekend geworden vanwege zijn Histórias, een serie tentoonstellingen over uiteenlopende thema's als behoud van gemeenschap en identiteit. In zijn tentoonstelling ‘Afro Atlantic Histories’ (2018) beziet hij de Braziliaanse geschiedenis, de Afrikaanse diaspora en trans-Atlantische slavenhandel.  
 
Dit jaar is de ondertitel van de biënnale ' Stranieri Ovunque - Foreigners Everywhere’; een titel ontleend aan een reeks neonwerken van het in Parijs ontstane en in Palermo gevestigde collectief Claire Fontaine. De Italiaanse vertaling is de naam van een Turijns collectief dat begin jaren 2000 in Italië tegen racisme en xenofobie vocht: Stranieri Ovunque.  
 
De uitdrukking Foreigners Everywhere heeft voor Pedrosa een dubbele betekenis. Allereerst dat waar je ook gaat of bent, je altijd buitenlanders zult tegenkomen. En daarnaast dat, waar je je ook bevindt, je diep van binnen een buitenlander bent. De biënnale zal zich dit jaar dan ook richten op kunstenaars die zelf buitenlanders, immigranten, expats, diaspora, emigranten, ballingen en vluchtelingen zijn - met name migranten tussen het Globale Zuiden en het Globale Noorden.  
 
De figuur van de buitenlander wordt geassocieerd met de vreemdeling en zo ontvouwt de tentoonstelling zich en richt zich op de productie van andere verwante onderwerpen: de queer artiest, de outsiderkunstenaar, en zelfs de inheemse kunstenaar, die vaak wordt behandeld als een buitenlander in eigen land. Nederland wordt vertegenwoordigd door kunstenaar Renzo Martens (Terneuzen, 1973). Martens verzorgt, in samenwerking met kunstenaarscollectief Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC) en curator Hicham Khalidi, de Nederlandse inzending in het Rietveld paviljoen. 


Bewaar in moodboard

Dag 1 - Naar de Dogenstad
Per rechtstreekse KLM-vlucht van Amsterdam naar Venetië.  
Na aankomst transfer naar het centraal gelegen eersteklas hotel Santa Marina.  
Na gelegenheid tot lunch een eerste verkenning van Venetië. We maken gebruik van de vaporetto om de uitbundige atmosfeer op het Canal Grande te ervaren en brengen een bezoek aan de indrukwekkende Santa Maria Gloriosa dei Frari. Daar treffen we meesterwerken van de grootste Venetiaanse schilders zoals Titiaans grootse altaarstuk Maria tenhemelopneming. 's Avonds welkomstdiner. 
 
Dag 2 - De Giardini del Castello
Na het ontbijt bezoek aan het uitgestrekte Biënnale terrein van de Giardini del Castello. Op het hoofdterrein vangen we aan met bezoek aan het centrale Paviljoen met de presentatie van hoofdcurator Adriano Pedrosa. Vervolgens bezoek aan een zorgvuldige selectie van het dertigtal landenpaviljoens, dat tezamen een fascinerend openluchtmuseum vormt. 
Later in de middag facultatief bezoek aan een van de van de spraakmakende musea aan het Canal Grande.
 
Dag 3 - Het Arsenaal
Vandaag bezoek aan het Arsenaal van Venetië, het elfde-eeuwse werfterrein. De enorme hallen en lijnbanen vormen een fantastisch decor voor de actuele kunst.  
De middag ter vrije besteding op het terrein of om bijvoorbeeld de oversteek te wagen naar het eiland San Giorgio Maggiore voor een bezoek aan de Fondazione Cini, met het glasmuseum Le Stanze del Vetro.
 
Dag 4 - Galleria dell’Accademia en Scuola di San Giorgio degli Schiavoni
Na het ontbijt bezoek aan de Galleria dell’Accademia om de ontwikkeling van de van de Venetiaanse schilderkunst te volgen aan de hand van werken van o.a. Gentile en Giovanni Bellini, Carpaccio, Giorgione, Titiaan, Tintoretto, Veronese en Tiepolo. 
Na gelegenheid tot lunch bezichtigen we de Scuola di San Giorgio degli Schiavoni met schilderingen van Carpaccio. De rest van de middag ter vrije besteding om een van de speciale tentoonstellingen die in de stad te zien zijn in het kader van de Biënnale te bezoeken.
 
Dag 5 - Scuola Grande di San Rocco en terugreis
Deze laatste ochtend bezoeken we de Scuola Grande di San Rocco, met schilderingen van Jacopo Tintoretto. In de loop van de middag vertrek naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.
 
N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl