Kairouan

Kairouan, door Arabieren gesticht in 670 na Christus, wordt na Mekka, Medina en Jeruzalem beschouwd als de vierde heiligste plaats in de islam.

Binnen de ommuurde stad ligt een van de oudste moskeeën in de islamitische wereld, de 7e-eeuwse Grote Moskee van Sidi-Uqba, een van de mooiste islamitische bouwwerken in Noord-Afrika en nog altijd het middelpunt van het moderne Kairouan. De moskee is beroemd om zijn prachtige zuilen gemaakt van porfier en marmer uit de ruïnes van Carthago. Ook in de rest van de stad zijn imposante paleizen, bibliotheken, tuinen en moskeeën te vinden uit de tijd van de Aghlabid-dynastie, de heersers van Noord-Afrika die in de 9e eeuw van Kairouan hun thuisbasis maakten. Een van de meest bezienswaardige moskeeën is de Moskee van de Drie Poorten, met zijn façade met decoratieve kalligrafie.

Hoewel al eeuwenlang beroemd, is Kairouan een van de minst toeristische plaatsen van Tunesië: de grote soek in de ommuurde medina, waarvan de poorten al van verre te zien zijn, is op de bevolking gericht en niet op toeristen. De immense waterbekkens van de Aghlabiden zijn architectonisch gezien even vernuftig als groots. Andere belangrijke monumenten van Kairouan zijn de zaouïas van Sidi Sahab (de 'moskee van de Barbier'), Sidi Amor Abbada, Bir Barouta en het museum van Rakkada.