Bescherming van de jaguar

In de Pantanal in Brazilië werkt Associaçao Onçafari aan het beschermen van de wildernisgebieden van jaguars zodat reizigers de kans krijgen een van de mooiste dieren ter wereld te bewonderen in zijn natuurlijke habitat. Door jaguars te voorzien van een halsband, kunnen ze gevolgd worden. Zo wordt in kaart gebracht waar eventueel conflicten ontstaan tussen mens en dier met als doel de conflictzones te beperken en de leefgebieden van jaguars te beschermen. Ditzelfde doet Onçafari ook in de Cerrado, ten noordoosten van Brasilia, voor de zeldzame manenwolf.

Habituatie
Een van de doelstellingen van Onçafari is om jaguars en manenwolven te laten wennen aan de aanwezigheid van voertuigen. Als de dieren merken dat onderzoekers en bezoekers geen bedreiging vormen, zullen ze zich sneller laten zien. Tegelijkertijd zal de lokale bevolking inzien dat de zichtbare aanwezigheid van deze magnifieke dieren een inkomstenbron is en daarom beschermd moet worden. Habituatie betekent niet dat ze domesticeren. Doel is om jaguars en manenwolven volledig in het wild en vrij te laten leven, zonder dat ze zich bedreigd voelen door de aanwezigheid van voertuigen.

Herintroductie
Door de opgedane kennis van inmiddels vele jaren, is het Onçafari nu ook gelukt om jaguars te herintroduceren in de Pantanal. Een van de succesverhalen is die van twee jaguarzusjes die hun moeder verloren. Ze zijn door Onçafari opgevangen en met de hand grootgebracht. Met succes zijn ze opnieuw uitgezet in de Pantanal en zij overleven nu zonder enige steun en hebben inmiddels zelf ook jongen grootgebracht. Het weerzien met de zusjes en hun nakomelingen is telkens weer een fantastisch moment voor de medewerkers van Onçafari.

Travel with purpose
Met uw reis kunt u een positieve bijdrage leveren aan de bescherming van de jaguar. In de Pantanal brengen wij u naar één van onze favoriete lodges die Onçafari ondersteunt. Door hier te verblijven draagt u automatisch bij aan de projecten van Onçafari. Wilt u zelf ervaren wat de onderzoekers van Onçafari doen? Ga dan een dag mee op pad met het habituatieteam. U leert hoe de onderzoekers te werk gaan en u helpt mee met het opsporen van de jaguars. Wellicht ziet u zelfs hoe een halsband wordt aangebracht.

Extra informatie
Voor $500 sponsort u al een cameratrap en voor $5.000 een jaguar halsband. Gaat u all the way, dan kunt u voor $10.000 per jaar een jaguar adopteren.

Een verblijf in de Pantanal en deelname aan dit project is perfect in te plannen in een rondreis door Brazilië. Wij stellen uw rondreis op maat op basis van uw specifieke wensen. De reissom wordt bepaald door de uiteindelijke inhoud van de reis.

Wilt u meer weten over jaguars en manenwolven in Latijns-Amerika? Lees dan deze blog van onze reisexpert Arjan Westhoff.


ET-logo

Natuurrondreis Brazilië

De natuur in Brazilië is al even overweldigend als afwisselend. In deze reis bezoekt u alle landschappen: de Pantanal, het grootste moerassen- en wildgebied ter wereld, het Amazonegebied als ‘long van de aarde’, de meer onbekende savanne van Brazilië bij de hoofdstad en het ultieme tropische eiland Fernando de Noronha. Elke dag wordt er wel een nieuwe plant- of diersoort ontdek..

Nu vanaf € 12.995 p.p