Over reizen naar Spitsbergen

Waar ligt Spitsbergen? Wat is het weer? Waar beginnen alle expeditiecruises? Wij geven u graag antwoord op enkele praktische vragen.

Spitsbergen bevindt zicht op de Noordpool. De Noordpool kent een pool- en toendraklimaat waarin duidelijke seizoenverschillen gelden. In de zomermaanden gaat de zon niet onder. Dit fenomeen staat bekend als de pooldag of de middernachtzon en kent zijn piek rond juni. In de winter gebeurt hetzelfde tijdens de poolnacht. In de zomermaanden is de temperatuur redelijk mild en varieert van 0 tot 12 graden. In de luwte op het zonnedek van het expeditieschip kan het zelfs nog warmer aanvoelen. Mede door de lage luchtvochtigheid is de gevoelstemperatuur vaak hoger dan de werkelijke temperatuur. 

In het voorjaar is het landschap nog maagdelijk wit. Dit is de periode om ijsberen, robben en walrussen op het (drijf)ijs te spotten. Het is ook de periode dat Zeevogels op Spitsbergen nestelen.  In de zomer (juni t/m begin augustus) komt de toendra tot bloei. Eind augustus markeert het begin van de herfst, in welke periode u het mooie strijklicht kunt waarnemen. Ook is het dan mogelijk om bijvoorbeeld rondom Spitsbergen te varen en de indrukwekkende smeltwatervallen te fotograferen. Met wat geluk kunt u in september zelfs het noorderlicht aan de hemel zien dansen. De beste reistijd naar het Noordpoolgebied is sterk afhankelijk van uw persoonlijke interesses. Expeditiecruises vinden plaats van mei tot begin september. Uiteraard adviseren wij u graag. 

Longyearbyen is de hoofdstad van de eilandengroep en het startpunt van uw expeditiecruise. Het administratieve centrum en de wereldbekende zadenbank bevinden zich ook in de hoofdstad Longyearbyen.  

Praktische informatie

Er is geen tijdsverschil met Nederland. Vanwege de afwezigheid van rechtstreekse vluchten, vliegt u meestal via Noorwegen of IJsland naar Spitsbergen. Een geldig paspoort is voldoende als reisdocument. 

Uw expeditiecruise zal een stuk comfortabeler zijn als u er goed op gekleed bent. Een wind- en waterdichte jas, broek en handschoenen, maar ook goede kaplaarzen met goed profiel zullen van pas komen. Vergeet ook niet een zonnebril, klein rugzakje en een slaapmaskertje (tegen het poollicht ’s nachts) mee te nemen. En u zult zeker plezier hebben van een goede verrekijker. 

Spitsbergen reizen nemen meestal een tot twee weken in beslag. Het korte reisseizoen en het beperkt aantal hutten aan boord van de expeditieschepen maakt dat de kleinschalige expeditiecruises snel zijn volgeboekt. Het is daarom verstandig om ruim op tijd uw reis naar Spitsbergen te regelen. 

 

Sabrina Iriks ReisspecialistDesire Schaper ReisspecialistKirsten Vluggen ReisspecialistKatrijn Berends ReisspecialistCorine den Hartog ReisspecialistDionne van Vugt ReisspecialistReisspecialist JulietReisspecialist NatasjaReisspecialist ManonClemens Kroonen Reisspecialist

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.

U bereikt Sabrina Iriks op nr. 073 - 548 20 60 of via s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.

U bereikt Desiré Schapers op nr. 073 - 548 20 62 of via d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.

U bereikt Kirsten Vluggen op nr. 073 - 548 20 62 of via k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.

U bereikt Katrijn Berends op nr. 073 - 548 20 60 of via k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.

U bereikt Corine den Hartog op nr. 073 - 548 20 60 of via c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.

U bereikt Dionne van Vugt op nr. 073 - 548 20 60 of via d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.

U bereikt Juliet van Huuksloot op nr. 073 - 548 20 60 of via j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.

U bereikt Natasja van Eldik op nr. 073 - 548 20 60 of via n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.

U bereikt Manon Schuurmans op nr. 073 - 548 20 60 of via m.schuurmans@experiencetravel.nl