Split

Split is de grootste en belangrijkste stad in Dalmatië. De grootste trekpleister van de stad is het 3e-eeuwse paleis van keizer Diocletianus.

Het architectonische pièce de résiscance,  een mengelmoes van marmeren bogen, nauwe steegjes, glimmende pleinen en zuilengalerijconstructies, is toonaangevend voor het stadscentrum van Split, dat er in de jaren omheen is gegroeid. Verborgen in een doorgang in het paleis is zelfs een van de oudste nog actieve synagogen in Europa te ontdekken. 


Bijna even kenmerkend voor het aanzicht van de stad is de kathedraal van Sint-Dominius, genoemd naar de beschermheilige van de stad. De doopkapel van de kathedraal, in een smalle doorgang tegenover de kerk zelf, is het onderzoeken waard vanwege de sierlijke gravures. Oorspronkelijk een Romeinse tempel voor Jupiter, met een gelijkenis van Apollo nog steeds zichtbaar boven de portaal, bevat de doopkapel 11e-eeuws inscripties met een reliëf van de Kroatische koning Zvonimir. 


Split telt diverse interessante musea, zoals het Archeologisch en Etnografisch Museum. Voor kunst gaat u naar het Museum voor Schone Kunsten of de Meštrović Galerij, met twee verdiepingen met sculpturen, tekeningen, schilderijen en zelfs meubels van de grote beeldhouwer Ivan Meštrović. De galerij is gevestigd in een villa aan zee, net buiten de stad en fungeert als familievilla, studio en tentoonstellingsruimte met aangelegen beeldentuin.


voyage-label

In de schaduw van het koninkrijk Illyrië

De geschiedenis van Europa ligt soms verstopt in minder bekende plaatsen en regio’s. Het koninkrijk Illyrië, nu het grensgebied van Italië, Slovenië en Kroatië, is zo’n gebied.    De regio is altijd al een bijzonder grensgebied geweest, de verbinding tussen Noord- en Zuid-Europa ...

Nu vanaf € 3.295 p.p


ET-label

Uniek eilandhoppen in Dalmatië

Fabelachtige baaien, turquoise water, heldergroene begroeiing, fotogenieke watervallen en paradijselijke stranden maken van Dalmatië de meest begeerlijke regio van Kroatië. Een aaneenschakeling van kleine eilandjes, maar ook grote steden zoals Split en het historische Dubrovnik zijn onderdeel van deze streek. Een uitgebalanceerde rondreis laat u op een aangenaam tempo kennismak..

Nu vanaf € 10.495 p.p