Rijeka

De Kroatische havenstad Rijeka, die onder achtereenvolgens Hongaarse en Italiaanse heerschappij met haar Italiaanse naam Fiume werd aangeduid is fraai gelegen aan de Kroatische Riviera. Rijeka heeft een fascinerende geschiedenis en levendige culinaire traditie die dit verleden en de internationale invloeden in de regio weerspiegelt.

Naast flaneren in de haven of aan  de paralel lopende Korzo,  te midden van mooie Habsburgse façades, is het ook aan te bevelen een bezoek te brengen aan het kasteel Trsat. Het kasteel dat hoog boven de stad uittorent dient naast als uitkijkpunt in de zomer tevens als locatie voor fresco concerten.  
Andere niet te missen bezienswaardigheden zijn het 19e-eeuwse Nationale Theater, met sierlijk plafond tot stand gekomen met medewerking van Gustav Klimt en zijn broer Ernst, de neogotische Kapucijnerkerk en met barokke beeldhouwkunst gedecoreerde St. Vituskathedraal. 
Meest intrigerend is echter het door Alajos Hauszmann gebouwde gouverneurspaleis met daarin het stadsmuseum en museum voor maritieme geschiedenis. Het statige paleis uit de tijd van de Habsburgers werd direct na Wereldoorlog I ingelijfd door de Italiaanse revolutionair, dichter en politicus Gabriele d’Annunzio die hier kortstondig een onafhankelijke republiek aankondigde alvorens door Mussolini te worden gevorderd. 
Wie even aan het stadsleven wil ontsnappen stapt in de marina op een van de ferries naar de eilanden aan de Dalmatische kust of maakt een cruise naar Split of Dubrovnik.