Al Jawf

De regio Al Jawf in het noorden van Saoedi-Arabië aan de grens met Jordanië is een van de langst bewoonde gebieden op het Arabische schiereiland en was ooit een strategisch punt op de beroemde Wierookroute.

De regio Al Jawf in het noorden van Saoedi-Arabië aan de grens met Jordanië is een van de langst bewoonde gebieden op het Arabische schiereiland en was ooit een strategisch punt op de beroemde Wierookroute.  
Hier treft men nog archeologische schatten uit het stenen tijdperk, historische plaatsen zoals de stad Dumat Al Jandal, daterend uit de 10e eeuw voor Christus, en imposante militaire forten zoals het kasteel van Marid, een militair fort gebouwd in de eerste eeuw na Christus. Al even indrukwekkend is het kasteel Za’bal, gebouwd op het eeuwenoude bronnenstelsel dat de stad Sakakah van water voorziet en waarvan de binnenplaats tevens als waterbassin kan fungeren. 
Naast een rijke cultuur en historie staat Al Jawf, omringd door vruchtbare grond ook bekend om zijn smaakvolle keuken. Met name de lokale olijfboomteelt, een belangrijk ingrediënt in de Saoedische keuken, is veel geprezen. Wie in januari naar de regio afreist kan hier het jaarlijks gedurende twee weken gehouden Olijffestival, met diverse culturele, sociale, recreatieve en educatieve evenementen, waaronder kunstwedstrijden en seminars over de olijventeelt, bezoeken.