Sneeuwluipaarden in de Himalaya

Nog weinig is bekend over de sneeuwluipaard. Het wel en wee van dit geheimzinnige dier wordt bestudeerd, onder andere in de Snow Leopard Conservancy in Ladakh, hoog in de Indiase Himalaya. Wat wél bekend is, is dat het leefgebied van de sneeuwluipaard verspreid ligt over een enorm gefragmenteerd gebied: van de berggebieden van Centraal Azië naar de hooggelegen flanken van de Himalaya, tot gebieden in Mongolië, Oost-China en Rusland. Ondanks het uitgestrekte leefgebied is de diersoort ernstig bedreigd en is bescherming hoog nodig.

Bedreiging
De grootste bedreigingen voor de sneeuwluipaard worden gevormd door de ernstige aantasting van hun leefgebied, stroperij en achteruitgang in aantallen prooidieren. Dit laatste maakt dat het dier afdaalt naar bergdorpjes en zich daar tegoed doet aan vee. Dorpelingen in Ladakh schieten sneeuwluipaarden om die reden af. De Snow Leopard Conservancy zet zich in om in gesprek te gaan met de gemeenschappen en meer te weten te komen over dit dier.

Op expeditie
Veel van de broodnodige fondsen komen binnen via het toerisme. Sinds enkele jaren vinden er (zeer succesvolle!) expeditietochten plaats die geheel in het teken staan van de sneeuwluipaard. Overnachtte men tot voor kort daarbij onder “erbarmelijke” omstandigheden nog in koepeltentjes bij nachttemperaturen van -20 graden, inmiddels zijn er eenvoudige guesthouses gebouwd die meer comfort bieden.

Ladakh
Een expeditietocht naar de sneeuwluipaard behelst een reis naar Ladakh. U zult eerst een aantal dagen acclimatiseren aan de hoogte, waarna u een kleine week naar de Ulleyvallei reist. Hier verkent u onder begeleiding van een ervaren team aan trackers de valleien in de omgeving. De trackers staan in contact met lokale herders die dagelijks in het veld zijn. Zodoende verdienen deze bij aan toerisme en wordt extra goodwill gekweekt.

Travel with purpose
Tijdens uw verblijf bezoekt u het kantoor van de Snow Leopard Conservancy in Leh, de hoofdstad van Ladakh. U leert van de onderzoekers over hun werk en de enorme obstakels die ze dagelijks dienen te overwinnen. Door uw deelname aan de reis doneert u automatisch aan het SLC. Hiermee financieren zij onder andere de aanschaf van daken boven veekralen, om te voorkomen dat sneeuwluipaarden geiten of schapen doodbijten.

Extra informatie
De minimale donatie bedraagt € 500 per persoon.

De beste periode om sneeuwluipaarden te zien is van eind december tot halverwege april. U sluit zich aan bij een internationale groep van gelijkgestemden.

Uw verblijf in Ladakh is perfect in te plannen in een rondreis door Noord-India. Wij stellen uw reis op maat op basis van uw specifieke wensen. De reissom wordt bepaald door de uiteindelijke inhoud van de reis.


ET-logo

Mysterious Ladakh

In het ‘hoge noorden’ van India ligt de regio Ladakh. In tegenstelling tot de rest van het land is dit juist een dunbevolkte streek. Hier zijn het niet de mensenmassa’s die imponeren, maar de ruige natuur. Tijdens uw vlucht van Delhi naar Leh ziet u door uw vliegtuigraam de Dhauladharbergketen opdoemen. Het vormt de opmaat voor de Indiase Himalaya. Hierachter strekt uw decor vo..

Nu vanaf € 8.975 p.p

ET-logo

Zoektocht naar de sneeuwluipaard in India

Deze expeditie brengt u naar Ladakh in India om de heilige graal in de natuurwereld te zoeken; de illustere sneeuwluipaard. Onder begeleiding van een team aan trackers en een topgids bedwingt u hoge passen en bevindt u zich te midden van de woeste natuur in de Himalaya. De lokale bevolking noemt dit mysterieuze dier ook wel 'Grijze Geest’. Er wordt gezegd: “Pas als u hem gezien..

Nu vanaf € 10.625 p.p