De chimpansees van Mahale

In de zestienhonderd vierkante kilometer van de Mahale Mountains in Tanzania vindt u zelfs in deze tijd nog geen wegen. U vindt uw weg via bospaden en de routes die het wildleven over de decennia hebben gecreëerd. Dit zorgt voor een heerlijk gevoel van afgelegenheid. De bossen bieden een thuis voor imbabala’s, boszwijnen en een fantastische verzameling van vogels en vlinders. De bomen worden daarnaast óók bewoond door negen verschillende primaten!

Trekking naar de chimps
De chimpanseetrekking vanuit Greystoke Mahale Camp is een bijzondere ervaring. Uw lokale gids vertelt over de chimpansees in dit gebied. Zo hebben ze allemaal een naam, weet hij precies welke vrouwtjes bij welk mannetje horen en wie er ruzie heeft met wie. Naarmate u tijd met ze doorbrengt, realiseert u zich hoe menselijk chimps zijn. Zeker als de babychimps u nieuwsgierig komen bekijken!

Uniek onderzoek
Met een beetje geluk ontmoet u ook de Japanse wetenschappers van Kyoto University, die hier al sinds de 1965 onderzoek doen naar deze apen. Het is ongelofelijk wat zij allemaal over ze weten. Al vijftig jaar observeren zij het gedrag, de ecologie en sociale structuren van de chimpansees. Hier ontdekte men dat primaten ‘gereedschap’ (bijvoorbeeld stokken om mee te vissen) en medicinale planten gebruiken!