De impact van reizen

De sleutel tot duurzaam reizen is het plannen van een reis die een positieve impact zal hebben, zodat mens en dier op uw bestemming meeprofiteren van uw reis en ook volgende generaties nog lang van onze mooie aarde kunnen genieten. 

Momenteel laten we door te reizen een voetafdruk achter. ExperienceTravel helpt reizigers stapje voor stapje bewustere keuzes te maken die bijdragen aan een betere wereld: beter voor het behoud van natuur en cultuur, beter voor de lokale gemeenschappen en goed voor de eigen bewustwording om zo een kleinere voetafdruk achter te laten voor de toekomst. Hoewel er ontwikkelingen gaande zijn, levert met name vervoer onomstotelijk uitstoot op. Dat moeten we veranderen door te investeren in schonere brandstoffen. Reizen heeft echter op meerdere manieren impact op de wereld. Hieronder leest u de 7 pijlers die wij hanteren.


1. Natuurbehoud 

Natuurgebieden hebben in principe geen belang bij reizigers. Echter, als er helemaal geen bezoekers komen, is het risico groot dat het gebied geexploiteerd wordt voor o.a. houtkap, landbouw, mijnbouw of oliewinning. Als een natuurgebied geld oplevert doordat reizigers betalen om het op verantwoorde wijze te bezoeken, is dat een positieve ontwikkeling voor het natuurbehoud. Hierdoor wordt bescherming van het landschap en de wilde dieren die er leven gestimuleerd. Natuur als inkomstenbron is een krachtig wapen tegen roofbouw en vernietiging.

2. Cultuurbehoud 

Instandhouding van cultureel erfgoed is over het algemeen gemakkelijker te financieren als reizigers bereid zijn voor hun bezoek te betalen. Dat geldt voor musea, monumenten en andere cultuuruitingen. Als lokale gebruiken en tradities onder druk staan, kan bezoek van reizigers ervoor zorgen dat lokale gemeenschappen kunnen blijven leven op de door hun gewenste manier doordat reizigers interesse tonen in de historie en lokale cultuur en inkomsten verschaffen. 

3. Lokale werkgelegenheid 

Op veel bestemmingen is een groot deel van de bevolking werkzaam in het toerisme. Het gaat hierbij om meer dan 300 miljoen banen wereldwijd, veelal in micro-, kleine en middelgrote ondernemingen. Stoppen met reizen heeft met name voor derdewereldlanden desastreuze gevolgen. Reizigers leveren werkgelegenheid op voor reisgidsen, taxichauffeurs, obers en kamermeisjes die daardoor onafhankelijk voor zichzelf en hun families kunnen zorgen. Bovendien verschaft werk onder goede arbeidsvoorwaarden eigenwaarde.

4. Armoedebestrijding 

Reizen helpt armoede te verminderen en economieën te versterken. Het is een vorm van herverdeling van rijkdom die onderwijs en gezondheidszorg ontsluit en de infrastructuur verbetert. Als reizigers bewuste keuzes maken door hun gelden te besteden aan de lokale samenleving, dan profiteert de hele gemeenschap van meer inkomsten. Lokale inwoners krijgen middelen om te besteden aan de eigen maatschappij, die zo kan opleven.

5. Verbinding 

Door te reizen komen we in aanraking met andere samenlevingen en culturen. Dankzij het uitwisselen van ervaringen en inzichten is het gemakkelijker om begrip te krijgen voor andere normen en waarden. Ons referentiekader wordt breder en vooroordelen maken plaats voor nieuwe denkbeelden. Reizen maakt mensen empatischer, omdat ze even in de schoenen van een ander staan. Daarbij breidt de kennis zich uit naar de familie- en vriendengroep van de reiziger.

6. Persoonlijk geluk 

Reizen brengt mensen een hoop positiviteit en vreugde. Op reis vergeten we even de dagelijkse sleur en verleggen we de focus naar een frisse, andere kijk op het leven en onszelf. Reizen brengt levensgeluk in de vorm van ‘quality time’ met dierbaren en prikkelt de geest. We doorbreken vaste patronen en worden gestimuleerd om uit onze comfortzone te stappen. Verandering van omgeving is van bewezen toegevoegde waarde voor ons welzijn, zeker als we ons volop verwonderen in de mooiste landschappen op aarde.

7. Klimaat 

De negatieve impact van reizen, zoals de uitstoot van broeikasgassen door transportmiddelen, moeten we ombuigen. Volledig stoppen met reizen is niet realistisch en gaat ten koste van de eerste 6 pijlers. Om de leefbaarheid van de wereld te beschermen is het daarom noodzakelijk dat de oorzaak van het probleem wordt aangepakt door te investeren in langetermijnoplossingen. Een duurzame toekomst hangt af van innovatieve technologieën om onder meer fossiele brandstoffen vaarwel te kunnen zeggen. 

 

ExperienceEarth Foundation

ExperienceTravel neemt de verantwoordelijkheid om de impact van reizen ten goede te laten komen aan de aarde en haar bewoners. Daarom hebben we in 2023 ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum de ExperienceEarthFoundation opgericht, een stichting waarmee we aantoonbaar en financieel bijdragen aan een betere wereld. Op de korte termijn door bij te dragen aan het beschermen van de aarde en op de lange termijn door te investeren in innovatieve ontwikkelingen die leiden tot schonere brandstoffen om duurzamer te kunnen reizen. Een deel van de reisopbrengst gaat naar de Foundation. Aanvullend is het mogelijk om op vrijwillige basis gericht duurzame projecten te steunen. Onze missie is om in 2024 actief € 1.000.000 bij te dragen aan zorgvuldig geselecteerde projecten.


Bewust reizen

Zowel de Noordpool- als Zuidpoolstreek zijn kwetsbare natuurgebieden waar respect voor de omgeving en duurzaamheid voorop staan. Daarom werken wij uitsluitend samen met cruise-organisaties die lid zijn van het AECO en IAATO. Beide organisaties zien toe op de duurzaamheid van het reizen met expeditieschepen in respectievelijk het Noordpool- en Zuidpoolgebied. We committeren ons hiermee aan de geldende verdragsregels die gelden voor behoud van de natuurlijke omgeving en de lokale cultuur.

Laat wilde dieren wild

Ook in andere bestemmingen zijn kwetsbare gebieden. Er zijn diverse onderzoeks- en beschermingsprojecten waar u als reiziger soms een kijkje kunt nemen en actief aan deel kunt nemen onder leiding van erkende wetenschappers. Deze projecten zetten zich in voor het behoud van wilde dieren zoals katachtigen. Helaas zijn er ook 'opvanglocaties' die er een dubbele agenda op nahouden. Een plek waar interactie is met wilde dieren zoals knuffelen of met ze wandelen hoort pertinent niet in het rijtje van duurzame projecten thuis. Ook olifanten wassen of op de foto gaan met wilde dieren die in gevangenschap worden gehouden en geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen, is dubieus en schadelijk. Hiermee blijft het verdienmodel ten koste van dieren overeind. Geniet in plaats daarvan van wilde dieren in het wild, daar horen ze thuis. Stichting SPOTS probeert reisorganisaties en reizigers bewust te maken van het bestaan van deze zogenaamde ‘knuffelfarms’. Ook als reiziger kunt u er bewust voor kiezen dit soort dubieuze projecten over te slaan. Kijk voor meer informatie op www.stichtingspots.nl of www.knuffelfarms.nl

ExperienceTravel voldoet aan de duurzaam toerisme eisen die het ANVR aan reisorganisaties stelt. Wij steunen actief de ANVR en ECPAT in de bestrijding van kinderprostitutie in vakantielanden en nodigen u uit met ons alert te zijn door seksueel misbruik van kinderen te melden op www.dontlookaway.nl

ONZE SPECIALISTEN

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl