Wij helpen u graag op weg! Bel 073 - 548 20 60
…

De grandeur van Antarctica

Hoogtepunten van deze reis

 • Inleidende voordracht door de directeur van het Nederlands Polair Programma
 • Bijdragen van NRC verslaggeven Marcel Haenen en wetenschapsjournalist Simon Rozendaal
 • Bewonder verschillende soorten zeevogels en pinguïns
 • Lezingen over het wildlife op Antarctica
 • Vaar langs schitterende ijsbergen en immense gletsjers
 • Walvissen en vinvissen spotten

Zuidpoolexpeditie van ruim drie weken met het comfortabele schip Hondius, naar de Falklandeilanden, Zuid-Georgia, de Zuidelijke Orkney-eilanden, het Antarctisch schiereiland en Ushuaia, de hoofdstad van Vuurland. Met bijdragen van NRC-verslaggever Marcel Haenen en wetenschapsjournalist en schrijver Simon Rozendaal en inleidende voordracht door de directeur van het Nederlands Polair Programma, Dick van der Kroef.


Bewaar in moodboard

Dag 1: Amsterdam - Buenos Aires

‘s Avond vertrek naar Buenos Aires per rechtstreekse KLM-vlucht. 

Dag 2: Buenos Aires

In de ochtend aankomst in Buenos Aires en transfer naar het hotel. De rest van de dag ter eigen invulling. Overnachting in Buenos Aires. 

Dag 3: Buenos Aires – Ushuaia

In de ochtend transfer naar de luchthaven en vlucht naar Ushuaia, beschouwd als de zuidelijkste stad ter wereld, in de archipel van Vuurland. 's Middags een uitstapje naar het Nationaal Park Tierra del Fuego, op 11 kilometer van Ushuaia. De route voert langs de Rio Pipo Vallei richting Ensenadabaai. Aan de overkant van het Beaglekanaal zijn de besneeuwde bergtoppen te zien van de Sampaiobergketen in Chili. Een wandeling langs de oever van het Acigamimeer richting Lapataiabaai. Dit is het einde van de Panamerikaanse snelweg en het zuidelijkste gedeelte van deze route in Latijns-Amerika. De terugreis naar Ushuaia biedt indrukwekkende uitzichten over Laguna Verde en Laguna Negra. Overnachting in Ushuaia.

Dag 4: Ushuaia - inschepen

Transfer naar het schip. Vanaf de middag begint de tocht vanuit dit badplaatsje in Tierra del Fuego, bijgenaamd 'het einde van de wereld', en vaart u de rest van de avond over het door bergen omzoomde Beaglekanaal.

Dag 5: Op zee

Gedurende de oversteek naar de Falklandeilanden vliegen diverse soorten albatrossen, stormvogels, pijlstormvogels en vele andere zeevogels mee. Tijdens de oversteek is er ook de gelegenheid om lezingen bij te wonen van gespecialiseerde gidsen, bijvoorbeeld over de fauna van Antarctica, de historie van het continent en ontdekkingsexpedities naar de Zuidpool.

Dag 6: Falklandeilanden

De hele dag aan de westkant van de Falklandeilanden (Malvinas). De eilanden zijn goeddeels onbekende juweeltjes, maar ook de locatie van de oorlog tussen Engeland en Argentinië in 1982. Tijdens de wandelingen zijn vele soorten planten en grassen te zien, gele gaspeldoorn en steekbrem. Van de stranden tot hoog in de bergen staan de hele zomer bloemen in bloei, zelfs inheemse orchideeën. 
De Falklandeilanden bieden ook een overvloed aan dieren die gemakkelijk benaderbaar zijn, hoewel voorzichtigheid altijd geboden is. Hier leven niet alleen verschillende soorten vogels, maar de kans is groot om zowel Peale's als Commerson's dolfijnen in de omringende wateren te zien. De indrukwekkende klifkusten, de witte stranden en het beschuttende Tussock-gras zijn uitstekende broedplaatsen voor talloze dieren, om te beginnen de magelhaen- en ezelspinguïns. Van dichtbij zijn waterhoenders, nachtreigers, diverse eendensoorten, zangvogels en roofvogels te spotten. Op Saunderseiland kunt u ezelspinguïns, magelhaenpinguïns en rotsspringers spotten, naast wenkbrauwalbatrossen en keizersaalscholvers. Op enkele witte zandstranden waggelen ook majestueuze koningspinguïns.
Achtereenvolgens kunnen worden bezocht:
Carcass Island, met een overvloed aan endemische vogelsoorten, van magelhaenpinguïns, talrijke steltlopers en passerinevogels tot Cobb’s winterkoninkjes.
Saunders Island, waar wenkbrauwalbatrossen onhandige landingen maken. Ook zijn er de keizerlijke aalscholvers en rotsspringers.

Dag 7: Stanley, Falklandeilanden

In hoofdstad Port Stanley kennismaking met de cultuur van de Falklands, met zowel Zuid-Amerikaanse als Victoriaanse charme. In Port Stanley (2100 inwoners) en omgeving liggen een flink aantal gestrande klippers, stille getuigen van 19e-eeuwse ontberingen. Het kleine maar interessante museum beslaat de geschiedenis van de pioniersdagen van de nederzetting tot de Falklandoorlog. Bezoek op eigen gelegenheid (toegang inbegrepen).

Dag 8 & 9: Op zee

Onderweg naar Zuid-Georgië oversteek van de Antarctische convergentiezone, terwijl de temperatuur in enkele uren met wel 10 graden Celsius daalt. In de buurt van de zone komt een groot aantal zuidelijke zeevogels dicht bij het schip: diverse soorten albatrossen, pijlstormvogels, stormvogels en Antarctische jagers.
In of voorbij de convergentiezone stijgt ook de kans op het zien van walvissen als de dwergvinvis, de vinvis en de bultrugwalvis; ook orka’s komen voor in dit gebied. Aan dek is de beste plek voor observatie van de in deze periode regelmatig voorkomende bultrugwalvis, met de kenmerkende geheven staart.

Dag 10 - 13: South-Georgia

Aankomst op Zuid-Georgië voor een eerste activiteit. De mogelijk sterk wisselende weersomstandigheden in dit gebied bepalen grotendeels het programma. In februari is het hier hoog zomer maar op de vele hoge bergtoppen, tot wel 3000 meter, is er altijd sneeuw. Dit paradijselijke eiland beroemt zich op indrukwekkende bergketens, machtige gletsjers en strandenvol pinguïns. Het rijst recht uit zee op met toppen van drie kilometer hoogte, bedekt met indrukwekkende gletsjers. Aan de voet van de bergtoppen liggen uitgestrekte stranden en weelderig begroeide hellingen met vele duizenden koningspinguïns, zeeolifanten, robben en albatrossen. Bezocht worden onder andere (onder voorbehoud van weersomstandigheden):

Prion Island - Een van de mogelijke hoogtepunten van de expeditie. Op dit eiland zijn broedende Grote albatrossen te zien en soms ook volwassen dieren die hun partner van voorgaande jaren weer begroeten. (Let op! Het eiland is gesloten voor bezoekers gedurende het begin van het broedseizoen, van 20 november tot 7 januari). 

Salisbury Plain, St. Andrews Bay, Gold Harbor, de drie grootste kolonies van koningspinguïns in Zuid-Georgië en ook drie van 's werelds grootste broedstranden voor zuidelijke zeeolifanten. In deze tijd van het jaar zijn er vooral nog veel jonge mannetjes op de stranden. Ook leven hier een aanzienlijk aantal Antarctische pelsrobben.
Fortuna Bay, met de prachtige uitwasvlakten van de Fortuna Glacier, herbergt een groot aantal koningspinguïns en zeehonden. Het pad van de laatste etappe van Shackletons route naar het verlaten walvisvaardersdorp Stromness loopt over de bergpas voorbij de Shackleton-waterval.
Grytviken, een verlaten walvisstation waar koningspinguïns door de straten waggelen en zeeolifanten her en der liggen. Mogelijk bezoek aan het South Georgia Museum en het graf van Shackleton.

In de middag van dag 12 beginnen we, afhankelijk van de omstandigheden, zuidwaarts te varen in de richting van de South Orkney Islands.

Dag 14: Op zee

Dichter bij de South Orkney Islands drijft al zee-ijs en juist op deze ijsrand huizen enkele hoog-Antarctische vogelsoorten, zoals de Antarctische jager en de sneeuwstormvogel. Het klimaat op deze eilanden is enigszins gelijk aan dat op de Zuidelijke Shetland-eilanden: koud, nat en winderig, maar dan kouder. De gemiddelde zomertemperatuur schommelt tussen 0 en 3°C. Op Signy Island valt 280 dagen per jaar sneeuw. De eilanden blijven daarom ook lang met een dik pak sneeuw bedekt en kunnen tamelijk lang in de greep van het pakijs blijven, omdat er vanaf de Weddellzee een grote hoeveelheid drijfijs naartoe beweegt. 

Dag 15: Zuidelijke Orkneyeilanden

Het landschap van de Zuidelijke Orkney-eilanden is zeer spectaculair. Grote ijsbergen vanuit de Weddellzee lopen vaak rond de eilanden aan de grond, waardoor het zeezicht, met de met sneeuw bedekte bergen en stranden, een sprookjessfeer krijgt. In het gebied worden soms walvissen gespot.
Afhankelijk van de omstandigheden en of er bezetting aanwezig is bezoek aan Base Orcadas, een Argentijns wetenschappelijk station op Laurie Island. Het personeel laat graag de basis zien, vanwaar een weids uitzicht op de omliggende gletsjers. Als een bezoek niet mogelijk is, aanleg op de Coronation Islands voor Shingle Cove, een belangrijk vogelbroedgebied. 

Dag 16: Op zee

Verder varend in zuidwestelijke richting met aan boord lezingen over wildlife en de geschiedenis van Antarctica, op weg naar enorme ijsbergen met een gerede kans op vinvissen en stormvogels onderweg.

Dag 17 - 19: het Antarctische Schiereiland

Het adembenemende landschap gaat verder in de Bransfield Straight en, als de omstandigheden het toelaten, verder naar het zuiden in de Gerlache Strait. De omstandigheden in de Drake Passage bepalen het exacte tijdstip van vertrek.
Wanneer het de ijssituatie het toelaat varen we door de met ijsbergen bezaaide Antarctic Sound de Weddell Sea in. Hier is het verschijnen van enorme plateau ijsbergen het teken dat we de oostelijke zijde van het Antarctic Peninsula bereikt hebben. Een mogelijke landingsplaats hier is Brown Bluff, waar we voet kunnen zetten op het Antarctische continent.
Door de Antarctic Sound, genoemd naar het schip Antarctic van de Zweedse Nordensjöldexpeditie in 1902 en zo’n duizend kilometer van Vuurland, vaart het schip de Weddellzee op. De gigantische tafelijsbergen markeren de oostzijde van het Antarctisch schiereiland. Aangezien het schiereiland het mildste klimaat van Antarctica heeft, bevinden zich de meeste onderzoeksstations op het schiereiland. 
Als het weer het niet toelaat vanuit het oosten de Weddellzee binnen te varen, zet het schip koers naar Elephant Island en de Bransfield Strait, tussen de South Shetland Islands en het Antarctisch Schiereiland.
De vulkanische eilanden van de South Shetlands zijn winderig en vaak gehuld in mist, maar bieden niettemin een grote verscheidenheid aan flora (mossen, korstmossen, bloeiende grassen) en fauna (ezelspinguïns, kinbandpinguïns, zuidelijke reuzenstormvogels). Kinbandpinguïns en Weddell-zeehonden trekken vaak naar het strand bij de Basis Cámara, een Argentijns wetenschappelijk onderzoeksstation op Half Moon Island, dat is aangemerkt als Important Bird Area (IBA), vooral voor de broedplaats van de Zuidpooljagers (skua). Andere vogels die hier nu aanwezig zijn, zijn stormbandpinguïns, zuidpoolsternen, kelpmeeuwen en stormvogels.
Het adembenemende landschap zet zich voort in de Bransfield Strait en, als de omstandigheden het toelaten, verder naar het zuiden in de Gerlache Strait. De omstandigheden in de Drake Passage bepalen het exacte tijdstip van vertrek.

Dag 20 - 21: Drake passage

Op onze tocht in noordelijke richting heeft u tijdens de overtocht weer volop gelegenheid om vogels en walvissen te spotten, maar er is ook tijd om met behulp van de gidsen de namen te checken van die dieren waar u foto’s van heeft genomen, maar waarvan u mogelijk de naam vergeten bent. Tot slot varen we door het  beroemde Beagle-kanaal tussen de Argentijnse en Chileense zijde van Tierra del Fuego.’

Dag 22: Ushuaia - Buenos Aires

Van boord in Ushuaia. Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Buenos Aires, alwaar overnachting.

Dag 23: Buenos Aires - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven en vertrek per rechtstreekse KLM-vlucht naar Amsterdam.

Dag 24: Aankomst op Schiphol


M/S Hondius

M/S Hondius

Tijdens uw reis verblijft u in een internationaal gezelschap aan boord van de M/S Hondius. M/S Hondius is een schip dat geschikt is voor 174 passagiers en een schip dat voldoet aan de hoogste Polar Ice Class eisen voor ijsversterkte schepen. M/S Hondius voldoet eveneens volledig aan de verplichte voorwaarden van de Polar code, goedgekeurd door de International Maritime Organization (IMO) voor veilig scheepsbeheer en de bescherming van het Poolmilieu.

M/S Hondius is het sterkste ijsversterkte schip en daarom geschikt om er opnieuw mee op een ontdekkingsreis te gaan in het noord- en of zuidpoolgebied en is tevens uitgerust met stabilisatoren.

M/S Hondius is 107 meter lang, 17.6 meter breed en is uitgerust met twee hoofdmotoren van in totaal 4.200kW, die een snelheid genereren van 15 knopen. Hierdoor is het schip sneller dan veel andere schepen en kan bij goede weersomstandigheden tot wel een halve dag winnen bij de oversteek van de Drake passage vanuit Ushuaia naar Antarctica en terug.

M/S HONDIUS biedt de passagiers zowel een hoog hotelniveau, alsook een verscheidenheid aan cabine categorieën; van ruime suites en superiors tot tweepersoons cabines en cabines voor vier personen.

Bij het aan boord gaan van het schip ontvangt u laarzen in bruikleen.


Suites/hutten en voorzieningen

 • Aantal hutten: 82 hutten
 • Aantal passagiers: 174
 • 1-persoons, 2-persoons, 3-persoons en 4-persoons hutten aanwezig
 • Alle suites en hutten hebben privé faciliteiten.


Faciliteiten

 • Een ruime observatie lounge met grote ramen en front zicht
 • Goed ingerichte presentatieruimte
 • Een restaurant
 • Een bar
 • Een bibliotheek
 • Ruime dinerzaal zonder vaste tafelschikking
 • Makkelijk instap in zodiacs en kajaks
 • Open brug policy
 • Arts aan boord, een apotheek en een eerste hulp ruimte


Schip specificaties

 • Bemanning: 72 personen
 • Gasten: max. 174 personen
 • Lengte: 107.60 meter
 • Breedte: 17.60 meter
 • Diepgang: 5.30 meter
 • IJsklasse: Polar Class 6 (equivalent aan 1A-Super)
 • Tonnage: 5590 ton
 • Voortstuwing: totaal 4,200 kW
 • Snelheid: 15 knopen                                              


Grandeur van ijs

Antarctica continent is voor 99,6 procent bedekt met ijs. Er ligt 30 miljoen kubieke kilometer ijs, oftewel 90 procent van alle ijs op onze planeet. Mede dankzij de drijvende ijssculpturen en gletsjers is Antarctica een magische, witte wereld...


Robben spotten

Op en rond Antarctica leven 6 soorten robben, zeeluipaarden en zeeolifanten...


Pinguïns spotten

Van de 17 pinguïnsoorten die wereldwijd voorkomen, komen er 8 voor in het Antarctische en het sub-Antarctische gebied...


Zeevogels spotten

Er leven op Antarctica en Subantarctische eilanden 43 verschillende vogelsoorten. De bekendste zijn de verschillende soorten albatrossen, de aalscholvers, de diverse soorten arctische jagers, ijshoenders, stormvogels en de stern...


Walvissen en orka's spotten

We onderscheiden 2 walvissoorten. De baleinwalvissen en de getande walvissen. Negen van deze walvissoorten komen ook voor in de wateren rondom Antarctica...


Data & prijzen

Vertrekdatum: 30 januari 2023 
Vraag ons gerust om persoonlijk advies op maat.

Opties & inbegrepen

Prijzen zijn inclusief vluchten, overnachtingen en alle maaltijden aan boord gedurende de expeditiecruise inclusief snacks, koffie en thee. Daarnaast zijn ook alle zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis in de prijs inbegrepen.

Wist u dat

De natuur op de Zuidpool zich in extreme en overweldigende vorm manifesteert?

ONZE SPECIALISTEN

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.

U bereikt Dionne van Vugt op nr. 073 - 548 20 60 of via d.vanvugt@experiencetravel.nl

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.

U bereikt Corine den Hartog op nr. 073 - 548 20 60 of via c.denhartog@experiencetravel.nl

Barbara Roeters

Azië, Caribbean, Spitsbergen, Midden-Oosten en Europa specialist.

U bereikt Barbara Roeters op nr. 073 - 548 20 62 of via b.roeters@experiencetravel.nl

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.

U bereikt Katrijn Berends op nr. 073 - 548 20 60 of via k.berends@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.

U bereikt Kirsten Vluggen op nr. 073 - 548 20 62 of via k.vluggen@experiencetravel.nl

Annelou van Elk

Azië en Europa specialist.

U bereikt Annelou van Elk op nr. 073 - 548 20 64 of via a.vanelk@experiencetravel.nl

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.

U bereikt Desiré Schapers op nr. 073 - 548 20 62 of via d.schapers@experiencetravel.nl

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.

U bereikt Sabrina Iriks op nr. 073 - 548 20 60 of via s.iriks@experiencetravel.nl