Een keizerlijke kerst in Sint-Petersburg

5-daagse kerstreis
Op basis van 2 personen
Nu vanaf € 2.775 p.p.
Ontvang een persoonlijk reisvoorstel

Hoogtepunten van deze reis

 • Vier Kerstmis in winters Sint-Petersburg
 • Privérondleiding achter de schermen van het befaamde Mariinskitheater
 • Diner met kamerorkest in privévertrekken van groothertog Constantijn Nikolajevitsj Romanov
 • Lezing door conservator van de Hermitage
 • Uitgebreid bezoek aan de kunstcollecties van de Hermitage
 • Bezoeken aan diverse andere musea en stadspaleizen

Beleef een sprookjesachtige kerst in het winterse Sint-Petersburg. Sneeuw bedekt de gouden koepels en kroonluchters verlichten de stadspaleizen, terwijl kunst en muziek tot volle wasdom komen in de musea en theaters.

De Russische stad werd in de achttiende eeuw uit het niets opgetrokken door Tsaar Peter de Grote met de intentie de rest van Europa naar de kroon te steken. De monumentale, veelal rococo- en neoclassicistische gebouwen hebben de turbulente geschiedenis van de vorige eeuw doorstaan en nauwelijks aan importantie ingeboet. We herleven de gloriedagen van het Tsarenrijk met volop aandacht voor de enorme rijkdom aan cultuurschatten, aangevuld met gastronomische en muzikale belevenissen op bijzondere locaties.

 

Data & prijzen

Vertrekdatum 21 december 2019
Reissom € 2.775 p.p. bij 2 personen
Meerprijs 1-pk € 375

Opties & inbegrepen

Inclusief: vliegreis Amsterdam-Sint-Petersburg met KLM, 5 overnachtingen in het historische Grand Hotel Europe, ExperienceCulture begeleiding, lokale, Nederlandssprekende gids, lezing door Professor Alexei Leporc, conservator West Europese kunst bij de Hermitage, lokaal vervoer, alle belevenissen en maaltijden volgens programma.

Wist u dat
 • Catharina de Grote gaf een flinke impuls aan de omvangrijke kunstcollectie in de Hermitage.
 • Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden topstukken tijdelijk ondergebracht in een gebied achter de Oeral. 
 • Het staatsmuseum beschikt over de grootste collectie aan schilderijen van Rembrandt in Europa. 
Programma
 • Dag 1 - 21 december: aankomst Sint-Petersburg

  Rond het middaguur vliegen we met KLM van Amsterdam naar Sint-Peterburg. Bij aankomst worden we begroet door onze Nederlandssprekende gids en installeren we ons in het historische Grand Hotel Europe, waar we de komende vijf nachten zullen verblijven. De avond begint met een lezing door Professor Alexei Leporc, conservator West-Europese kunst bij het staatsmuseum de Hermitage, gevolgd door een welkomstdiner in ons hotel.

 • Dag 2 - 22 december: stadsverkenning en Mensjikovpaleis

  De dag begint met een Russisch-orthodoxe mis in de Kazankathedraal, een neoclassicistisch gebouw met een imposante zuilengalerij en een uiterst heilig icoon. Hierna verkennen we de stad gedurende een rijtoer en brengen we een bezoek aan de Petrus en Pauluskathedraal met de tombes van de Russische Tsaren. We lunchen bij restaurant ‘Mein Herz’ in het barokke Mensjikovpaleis uit de tijd van Peter de Grote en bekijken de collectie zeventiende en begin achttiende eeuwse kunst. De avond is ter vrije besteding met de mogelijkheid om op eigen gelegenheid een opera- of balletvoorstelling bij te wonen in een van de beroemde theaters van Sint-Petersburg.

 • Dag 3 - 23 december: Joesoepovpaleis, Mariinskitheater, Fabergé en Marmerpaleis

  In de ochtend staat het rijke stadspaleis van de prinselijke Joesoepovfamilie centraal. Hier werd naar verluidt Grigori Raspoetin vermoord en in de Mojkarivier gegooid. We wandelen naar het nabijgelegen Mariinskitheater voor een privérondleiding achter de schermen van dit befaamde opera- en ballethuis. Het staat al sinds 1988 onder artistiek leiderschap van Valeri Gergiev. Na een traditionele Russische lunch in restaurant ‘Sadko’ bezoeken we het Sjoevalovpaleis, dat een uitgebreide collectie objecten van goudsmid Peter Carl Fabergé herbergt. Blikvanger zijn de exquisiete paaseieren van de laatste Tsaren. Later herleven we de grandeur van vervlogen tijdens een exclusieve avond in het achttiende eeuwse Marmerpaleis aan de Neva, ontworpen door architect Antonio Rinaldi. De deuren gaan speciaal voor ons open voor een rondleiding met champagne en een diner met kamerorkest in de privévertrekken van groothertog Constantijn Nikolajevitsj Romanov.  

 • Dag 4 - 24 december: Hermitage

  De ochtend wijden we geheel aan het Hermitagemuseum. In het voormalige Winterpaleis van de Tsaren, gebouwd door de Italiaanse architect Bartolomeo Rastelli, zien we balzalen en staatsievertrekken waar officiële ontvangsten en legendarische feesten plaatsvonden. Hoe imposant ook, uiteindelijk verbleken deze ruimtes bij de enorme kunstcollectie met prachtige werken van o.a. Italiaanse en Hollandse meesters. Daarom is er ruim vrije tijd om de rest van de de dag op eigen gelegenheid in de Hermitage door te brengen en bijvoorbeeld de tijd te nemen voor de indrukwekkende verzameling Franse (post)impressionisten. Op kerstavond is er wederom de mogelijkheid voor een ballet- of operabezoek op eigen gelegenheid.

 • Dag 5 - 25 december: Catharinapaleis en Pavlovskpaleis

  Vandaag maken we een uitstapje naar de buitenverblijven van de Romanovs. We rijden naar Tsarskoje Selo alwaar we het Catharinapaleis bezoeken. Dit was de zomerresidentie van de Tsaren en werd ontworpen door Rastelli voor tsarina Elisabeth in een flamboyante rococostijl. We wandelen door het Catharinapark naar de ‘Hollandse Admiraliteit’, een achttiende eeuwse follie, voor een kerstlunch met Russische zangers. Vervolgens rijden we naar Pavlovsk, waar we het paleis bezichtigen en een traditionele sleetocht met paarden maken in het park waar Anna Paulowna met Willem II trouwde. Terug in Sint-Petersburg dineren we in stijl bij restaurant ‘Tsar’.

 • Dag 6 - 26 december: Russisch Staatsmuseum

  In de ochtend vindt een bezoek aan het Russisch Museum plaats, opgericht door Tsaar Nicolaas II. Hier is een omvangrijke collectie Russische kunst van elfde eeuwse iconen tot twintigste eeuwse modernisten te zien. Er is tijd om de collectie op eigen gelegenheid nader te bekijken of de nabijgelegen Kerk van de Verlosser op het Bloed te bezoeken. Aan het eind van de middag vertrekt het vliegtuig terug naar Amsterdam.

Route
Breng de kerstdagen door in de Russische kunstmetropool Sint-Petersburg.
 • onze specialisten
  Annelou van Elk, Azië specialist. U bereikt Annelou op nr. 073 - 548 20 60.
  Annelou van Elk
  Expertise: Rusland, Mongolie, China, Oezbekistan, Marokko, Myanmar, Maleisië, Thailand, Laos & Singapore.