Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela

14-daagse reis
Nu vanaf € 4.495 p.p.
Ontvang een persoonlijk reisvoorstel

 • Volg de 'Long walk to Freedom' van Mandela door Zuid-Afrika
 • Inclusief vertellingen door de Zuid-Afrikaanse historicus Nicholas Schofield (Bekend van Rovos Rail)
 • Breng een bezoek de geboortegrond van Mandela in de Transkei
 • Bezoek veelbesproken locaties als het Apartheidmuseum en Robben Island
 • Maak verscheidene game drives door het malariavrije Kariega Game Reserve
 • Proost op de vrijheid in de wijnregio Stellenbosch

Ter ere van het 100e geboortejaar van Nelson Mandela organiseert ExperienceTravel in 2018 een unieke reis naar Zuid-Afrika in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse historicus Nicholas Schofield. Hij neemt u mee langs de vele (on)bekende plekken die van betekenis zijn geweest in het leven van Nelson Mandela. Samen met hem volgt u de ‘Long walk to Freedom’ door Zuid-Afrika.

Het glooiende landschap van de Transkei, de geboortegrond van Nelson Mandela, biedt eindeloze, onafzienbare vergezichten. Hij krijgt de naam Rolihlahla Mandela, maar wordt als lid van de Madiba clan later vaak aangesproken als Madiba, een teken van respect.

Mandela beschrijft de Transkei in zijn autobiografie ‘Long Walk to Freedom’ dermate treffend en met zoveel oog voor detail, dat de lezer er de jonge Nelson als het ware in ziet rondlopen. Als hij negen jaar oud is, wordt Mandela na de vroege dood van zijn vader toevertrouwd aan de voogdij van Nkosi Jongintaba Dalinbeyo, de plaatsvervangend regent van het Thembu volk dat in deze streek van de Oostkaap provincie leeft. Ondanks de ogenschijnlijke vrijheid voelt de wereld van conventies als een keurslijf. Hoe wijder het uitzicht, hoe benauwder het blikveld. Als Jongintaba de jonge Mandela wil uithuwelijken aan een meisje dat niet van zijn keuze is, ontvlucht hij de streek. Hij neemt de trein naar Johannesburg en vindt een baantje als nachtwaker bij de goudmijnen, rondt er zijn rechtenstudie af en begint samen met zijn strijdmakker Oliver Tambo een advocatenpraktijk, de eerste zwarte praktijk van het land. Hier krijgt zijn droom als vrijheidsstrijder vorm. Het is de droom van herstel: recht opeisen voor wie benadeeld is. De droom voert hem van het platteland naar de stad, van de stad naar Robbeneiland, Pollsmoor Prison en de Victor Verster gevangenis. Van achter de tralies naar de trappen van het stadhuis van Kaapstad, de stadions rond Soweto, de finale van de wereldkampioenschappen rugby en het presidentiële paleis in Pretoria. Zijn vlucht uit de Transkei, een eerste daad van verzet, is niet het begin van een levenslange breuk gebleken. Integendeel. Het was het begin van een saamhorigheid die voor onmogelijk werd gehouden in het Apartheidsstelsel van Zuid-Afrika en maakte van Nelson Mandela bij leven al een legende. Deze reis neemt u mee op een tijdreis langs veel interessante mijlpalen uit Madiba’s bestaan.

Data & prijzen

Datum: 26 november t/m 9 december 2018, datum maart/april 2019 volgt
Prijs: € 4495 pp
1p toeslag: € 1225

Opties & inbegrepen

Deze reis is inclusief vluchten, overnachtingen, verscheidene maaltijden en excursies zoals in het programma vermeld.

Wist u dat

- Zijn geboortenaam is Rolihlahla Mandela. Zijn basisschoolleraar gaf hem de naam Nelson.

- Mandela gaf in de gevangenis geheime boodschappen door aan zijn medegevangenen. Door het verstoppen van notities in lege luciferdoosjes en onder stapels vuile vaat, slaagde Mandela erin om een hongerstaking te organiseren om de levensomstandigheden op Robbeneiland te verbeteren.

Programma
 • Dag 1 Amsterdam - Johannesburg

  Vlieg rechtstreeks naar Zuid-Afrika voor een buitengewone reis.  De komende nachten verblijft u in het historische viersterren Protea Hotel Balalaika. Dit sfeervolle hotel ligt in het hart van het Sandton district op loopafstand van Nelson Mandela Square, dat al ruim 60 jaar een lokale ontmoetingsplaats is. Het charmante laag gebouwde complex stond hier al voordat het omliggende gebied ontwikkeld werd. Voorheen was het hotel een theehuis en populair bij reizigers tussen Johannesburg en Pretoria

 • Dag 2 Johannesburg en Liliesleaf Farm

  U bezoekt onder andere het Nelson Mandela square in Sandton en gaat naar het bronzen beeld van Nelson Mandela. U krijgt een rondleiding bij Liliesleaf Farm. Hier vergaderden de leiders van de anti-Apartheidbeweging, waaronder Nelson Mandela, in de beginjaren ’60. Tijdens een politieoverval zijn ze hier gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf op Robben Island.

 • Dag 3 Johannesburg en Soweto

  U brengt een bezoek aan het Apartheidmuseum. Volgens maakt u een stadstour door Soweto. In dit voormalige township woonden ooit zowel Nelson Mandela en aartsbisschop Desmond Tutu in dezelfde straat. U brengt een bezoek aan het Nelson Mandela House, het Hector Pieterson Memorial en museum. Verder maakt u kennis met de bewoners van Soweto en hun leefwijze. 

 • Dag 4 Johannesburg en Pretoria

  In Pretoria ziet u de belangrijkste bezienswaardigheden, waaronder het Kerkplein met het standbeeld van Paul Krüger. U brengt een bezoek aan de Uniegebouwen, het regeringscentrum waar o.a. de president zijn kantoor heeft. Het indrukwekkende Voortrekkersmuseum is eveneens de moeite waard. In de middag krijgt u een lezing over de invloeden van de nalatenschap van Mandela op de toekomst van Johannesburg.

 • Dag 5 Johannesburg - Port Edward

  Met een binnenlandse vlucht gaat u vandaag naar Durban. Vandaar reist u per touringcar naar Port Edward voor uw overnachting in het Wild Coast Sun Resort 

 • Dag 6 Port Edward - Mthatha

  U reist vandaag naar Mthatha, de toegangspoort tot de Wild Coast; toen Mandela het levenslicht zag beter bekend als het voormalige thuisland de Transkei.

 • Dag 7 Mtatha - Chintsa

  U bezoek het Nelson Mandela Museum. Het museum is gehuisvest in het voormalige Bhunga gebouw, wat meer dan een halve eeuw als parlementsgebouw heeft gediend. De tentoonstellingen geven inzicht in het leven van Nelson Mandela en de strijd tegen de apartheid die hij jarenlang gevoerd heeft. Een groot deel van het museum wordt in beslag genomen door de enorme hoeveelheid giften die hij van kinderen en staatshoofden heeft mogen ontvangen gedurende de periode dat hij president was. U bezoekt ook het plaatsje Qunu, de plaats waar Nelson Mandela een groot deel van zijn jeugd doorbracht en waar hij uiteindelijk te ruste is gelegd. Een ander nabij gelegen klein dorpje, Mvezu, is de geboorteplaats van Nelson Mandela. Overnachting vindt de komende 2 nachten plaats in Chintsa aan de Wild Coast.

 • Dag 8 Chintsa

  Een dag ter vrije besteding.

 • Dag 9 Chintsa - Kariega Game Reserve

  Vandaag maakt u een eerste game drive door het malariavrije Kariega Game Reserve. U verblijft de komende 2 nachten in een lodge in Kenton-on-Sea. De game drive zal in de avond plaatsvinden, voor het diner.

 • Dag 10 Kariega Game Reserve

  U maakt vandaag in de vroege ochtend een game drive zodat u het prachtige Afrikaanse wild hoort en ziet ontwaken. Na het ontbijt in uw lodge kunt u heerlijk relaxen. Aan het eind van de middag, wanneer het alweer donker begint te worden maken we ons op voor de derde safari waarna weer een heerlijk Afrikaans diner zal volgen.

 • Dag 11 Kariega - Kaapstad

  Met een binnenlandse vlucht vliegt u vanaf Port Elizabeth naar Kaapstad. Hier maakt u een eerste oriënterende stadstour met spectaculair uitzicht vanaf Signal Hill. Het diner is de komende dagen op eigen gelegenheid.

 • Dag 12 Robbeneiland & Cape Point

  U bezoekt de plek die, al ruim voordat Mandela er 18 jaar lang werd vastgehouden, dienst deed als gevangeneneiland; Robbeneiland. Na de lunch gaat u naar het Kaaps Schiereiland.

 • Dag 13 Kaapse wijnlanden

  U vertrekt naar Paarl voor een bezoek aan het Afrikaans taalmonument. In een omgeving als deze draait het natuurlijk om de heerlijke wijnen die de Zuid-Afrikaanse grond voortbrengt. U geniet van een proeverij bij een van de wijnhuizen, het is interessant om meer over de geschiedenis van het wijnhuis en over de productie van de wijnen te horen. Stellenbosch is een sfeervolle universiteitsstad in het hart van de wijnregio. Het is de op een na oudste stad in Zuid-Afrika. De historie gaat terug tot  1679 en u vindt er veel gebouwen in Kaap-Hollandse en Victoriaanse stijl. Het geeft Stellenbosch een unieke sfeer. U maakt hier een oriënterende stadstour. Voordat u naar de luchthaven gebracht wordt geniet u van het afscheidsdiner.

 • Dag 14 Aankomst Amsterdam
Route
U vliegt rechtstreeks naar Johannesburg. Van hieruit maakt u verschillende uitstapjes. Vervolgens vliegt u naar Durban om de Transkei te bezoeken. Van hier reist u verder richting Port Elizabeth. Onderweg bezoekt u historische gronden en geniet u tijdens verscheidene safari's van de wilde dieren. Vanuit Port Elizabeth vliegt u naar Kaapstad om de reis, na een bezoek aan Robbeneiland, af te sluiten.
Lisette Joosten bezocht Zuid-Afrika

Als ik ergens naartoe ga lees ik me zo goed in dat de reisexperts in het verleden eigenlijk nooit iets konden toevoegen. Dat kunnen de adviseurs van ExperienceTravel nadrukkelijk wél! Ze komen vaak met bijzondere voorstellen voor plaatsen die ik zelf nog niet heb ontdekt.

 • onze specialisten
  Kitty Nieuwenhuijsen, Afrika en Canada specialist. U bereikt Kitty op nr. 073 - 548 20 60 .
  Kitty Nieuwenhuijsen
  Expertise: Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Zambia, Malawi, Tanzania, Kenia en Canada
 • onze specialisten
  Mandy Donselaar, Afrika, Canada & Alaska specialist. U bereikt Mandy op nr. 073 - 548 20 60.
  Mandy Donselaar
  Expertise: Zuid-Afrika, Namibë, Botswana, Tanzania, Canada, Alaska.
 • onze specialisten
  Katrijn Berends, Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist. U bereikt Katrijn op nr. 073 - 548 20 60.
  Katrijn Berends
  Expertise: Spitsbergen, Groenland, de Seychellen, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en de Malediven.
 • onze specialisten
  Dionne van Vugt, Caribbean, Azië en Oceanië specialist. U bereikt Dionne op nr. 073 - 548 20 60 .
  Dionne van Vugt
  Expertise: Aruba, Australië, Curaçao, Bonaire, Indonesië, Thailand, Zuid-Afrika.
 • onze specialisten
  Marlous Rekkers, Afrika & Azië specialist. U bereikt Marlous op nr. 073 - 548 20 60.
  Marlous Rekkers
  Expertise: Bali, Caribbean, Maleisië, Mauritius, Namibië, Singapore, Sri Lanka, Tanzania, Thailand & Zuid-Afrika