Het land van duizend en één nacht, Iran

21-daagse reis
Op basis van 2 personen
Nu vanaf € 3.995 p.p.
Ontvang een persoonlijk reisvoorstel

Hoogtepunten van deze reis

 • Bezoek Noord-Iran
 • Per trein naar Yazd
 • Bezoek de Armeense wijk Jolfa in Isafahan
 • Culturele hoofdstad Shiraz
 • Hangend dorpje Masuleh
 • De oase Kashan

Heeft u meer tijd dan hebben we naast de 13-daagse Iran reis ook deze 21-daagse reis met een uitbreiding naar het noorden van dit prachtige land. Naast de verschillende woestijnsteden en de historische architectuur bezoekt u ook de kust langs de Kaspische Zee. U komt zelfs langs rijstvelden en theeplantages. Iran is een veelzijdig land met een zeer gastvrije bevolking. Iran mogen we met recht de bakermat van de beschaving noemen. Stel uw westerse blik open en richt u op de diversiteit van dit land. Ontdek wat Iran zo uniek maakt.

Het oude verleden in Iran is goed zichtbaar in de woestijnstad Persepolis terwijl de hedendaagse ontwikkeling niet heeft stilgestaan in de hoofdstad Teheran. Ontdek de grootsheid in het charmante Isfahan met haar indrukwekkende architectuur en wandel door de Armeense wijk Jolfa. U overnacht in comfortabele tot luxe accommodaties en kunt optioneel kiezen voor een wat avontuurlijker, meer authentieke slaapplaats in een herberg langs de Zijderoute. U komt in aanraking met de innemende, liefdevolle bevolking en zult zien hoe gastvrij u wordt ontvangen. Bezoek Iran en ontdek deze parel van Perzië.

Data & prijzen

Deze reis is geheel op maat aan te passen. Wij helpen u graag met het samenstellen van uw reis op de door u gewenste vertrekdatum.

Opties & inbegrepen

Bij deze reis zijn de retourvlucht naar Teheran, overnachtingen met ontbijt, lunch en het vervoer met chauffeur en Engelssprekende gids inbegrepen. Aanvullingen zijn altijd mogelijk. We adviseren u graag hierover.

Wist u dat

• Iran een pioneer is op gebied van windenergie? De eerste windmolens werden al in de 9e eeuw gebouwd.

Programma Accommodaties
 • Dag 1: Amsterdam - Teheran

  Vanaf Amsterdam Schiphol vertrekt u naar de hoofdstad van Iran. U komt hier laat in de avond aan en wordt daarna met een privétransfer naar uw hotel gebracht.

 • Dag 2 - 3: Teheran

  De komende twee dagen heeft u de tijd om deze imposante stad en haar inwoners te leren kennen. In de vele musea is een indrukwekkende collectie van Perzische kunstschatten te bewonderen. Met uw gids maakt u beide dagen een stadstour en bezoekt u onder andere de Grand Bazaar en het Archeologisch Museum. Dit museum bestaat uit twee gebouwen. In het eerste gebouw liggen artefacten gewijd aan de pre-islamitische tijd, terwijl het andere een post-islamitische collectie heeft. In het National Jewels Treasury and Archealogical Museum liggen de duurste juwelen die door de eeuwen heen zijn verzameld en ook het Sadabad paleis mag niet ontbreken in de stadstour. Het paleis bestaat maar liefst uit 18 kastelen. Natuurlijk ontbreekt een bezoek aan het Golestan Paleis niet. Sluit uw bezoek af met een wandeling over de indrukwekkende Nature Bridge aan de rand van de stad.

 • Dag 4: Teheran - Yazd

  Na de eerste indrukken trekt u vandaag verder het land in. U neemt de vroege ochtendtrein naar de woestijnstad Yazd. Sinds 2017 staat de historische stad op de Unesco Werelderfgoedlijst. De oude en smalle straten geven een goed beeld van het vroegere leven. In de namiddag bezoekt u samen met een gids het oude gedeelte van de stad. U bezoekt onder meer de grote moskee Jameh en u wandelt door de oude straten waar u geniet van de oude architectuur. Vervolgens bezoekt u Alexander’s Prison. Dit imposante gebouw diende vroeger als school en het is momenteel een bijzondere plek om even tot rust te komen. Voordat u terugkeert na het hotel woont u een trainingssessie bij van de lokale sport Zoorkhane. Hierna gaat u terug naar uw hotel waar u de avond vrij te besteden heeft.

 • Dag 5: Yazd

  In Yazd heeft men zich generaties lang moeten aanpassen aan het hete woestijnklimaat. De stad heeft een unieke Perzische architectuur door de vele windmolens en staat bekend als ‘Stad van de windvangers’. Het Zoroastrisme is een religie die dateert uit de 10e eeuw voor Christus en hoewel de Zoroastrianen een minderheid in de totale Iraanse bevolking vormen, circa 5 tot 10 procent, is Yazd nog steeds een belangrijk Zoroatrisch centrum. Iets buiten de stad bezoekt u de Torens der Stilte waar vroeger traditionele begrafenisrituelen werden uitgevoerd. Hierna bezoekt u de vuurtempel. Hoewel de in 1940 gebouwde tempel relatief modern is, brandt hier al sinds 470 na Christus het heilige vuur. Op het grote Amir Chakhmaq plein bewondert u het imposante gebouw Hussainiya waar herdenkingen plaatsvinden. Vervolgens bezoekt u het Yazd Water Museum alvorens u terugkeert naar het hotel.

 • Dag 6: Yzad - Shiraz

  U verlaat de prachtige stad Yazd en gaat op weg naar Shiraz. Onderweg naar Shiraz bezoekt u de oude karavaanstad Abarqu en de archeologische vindplaats Pasargadae. Pasargadae ligt ten noordoosten van de historische stad Persepolis en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De stad, gebouwd door krijgsheer Cyrus II, was in het oude Perzische rijk de eerste hoofdstad. De ruïnes van Pasargadae steken af als een prachtig silhouet in de woestijn. Deze ruïnes vormen de koninklijke tuinen van Cyrus II, die door een netwerk van 900 meter kalkstenen leidingen werden voorzien van water. Het woord paradijs is afgeleid van 'Pairidaeza', het Perzische woord voor ommuurde tuin. De ommuurde tuinen van Cyrus II golden voor de bevolking namelijk als iets wat de hemel het dichtst benaderde. Voordat u arriveert in Shiraz bezoekt u de Naqsh-e Rustam, waar de graven van de machtige Achaemenidische koningen in enorme rotsen zijn uitgehouwen. Hier heeft u tevens uitzicht op een van de oudste Zoroastrische vuurtempels in Iran.

 • Dag 7: Shiraz

  Vandaag bent u in de stad van ‘rozen en nachtegalen’. Shiraz is een van de oudste handelssteden van Iran en een geliefde stad voor dichters. Na de Iraanse revolutie in 1978 heeft de stad veel geld gestoken in het opknappen van de vele historische monumenten en tegenwoordig wordt de stad beschouwd als culturele hoofdstad van Iran. Allereerst bezoekt u de schitterende moskee Nasir-Ol-Molk, deze moskee staat ook wel bekend als de roze moskee en ligt op slechts enkele stappen van de Vakil Bazaar. De moskee is gebouwd in opdracht van koning van de Qajar Dysnesty en het duurde 12 jaar voordat de moskee klaar was maar het wachten werd beloond met een indrukwekkend en kleurrijk interieur. Vervolgens bezoekt u vandaag onder meer de Narenjestan tuinen, het heiligdom Shah-e-Cheragh, de Vakil Bazaar en de Vakil Moskee.

 • Dag 8: Shiraz - Isfahan

  In de vroege ochtend laat u Shiraz achter u en reist u naar Isfahan, een van de mooiste steden ter wereld. Onderweg bezoekt u de ruïnes van Persepolis, die door de wind verwoest zijn, en vervolgens het Izadkhast complex. Dit historische complex bestaat uit het kasteel van Izadkhast, een karavanserai en een brug die dateert uit de Safavid-periode. Het meest indrukwekkende aan dit complex is het kasteel dat gebouwd is tegen een zandstenen rots zodat de inwoners vroeger beschermd werden tegen aanvallen. Vervolgens reist u door naar Isfahan waar u de rest van de dag ter vrije invulling heeft.

 • Dag 9 - 10: Isfahan

  U heeft twee dagen om te genieten van de schoonheid van Isfahan. U ziet tijdens de rondleidingen door de stad prachtige gebouwen en de stad heeft diverse voorbeelden van de islamitische architectuur zoals het Royal (Imam) plein. Ook het indrukwekkende Ali-Qapu paleis en de imposante Eman- en Sheikh Lotfollah moskee staan op het programma. Jolfa of Nieuw-Julfa is de Armeense wijk. Om handel te bedrijven en uit te breiden haalde Sjah Abbas in de 17e eeuw de Armeniërs naar de stad. Zij waren vrij om hun eigen religie te behouden en bouwden de Vank, een kathedraal die van binnen volledig is beschilderd in de christelijke stijl die doet denken aan de renaissance. Gedurende deze twee dagen krijgt u een inkijk in deze bijzondere stad en haar prachtige gebouwen, moskeeën en werelderfgoed.

 • Dag 11: Isfahan - Kashan

  Via het pittoreske dorp Abyaneh rijdt u naar de stad Kashan. Onderweg bezoekt u het dorpje Natanz waar u de prachtige gedecoreerde tombe uit de 13e eeuw bewonderd van Sheikh Abd al-Samad. Hierna reist u verder naar het dorp Abyaned, ook wel bekend als het rode dorp vanwege de rode huizen en roodkleurige aardegrond. Vervolgens reist u door naar Kashan, een stad die in een oase ligt. Deze stad is een klein mysterie, niemand weet precies hoe oud de stad is. U bezoekt hier de tuinen van Fin, een belangrijk monument in de stad. Ook de ingetogen Agha-Bozorg moskee mag u niet missen.

 • Dag 12: Kashan - Teheran

  Kashan is voornamelijk bekend vanwege de keramische industrie die dateert uit de 12e eeuw. U bezoekt vandaag The Borujerdi House, een historisch museum in het stadscentrum. Het huis is gebouwd in 1857 door de beroemde Iranese architect Ustad Ali Maruyan voor de bruid van de kapitaalkrachtige ondernemer Borujerdi. Vervolgens bezoekt u The Tabatabaei House dat in 1835 gebouwd werd voor de welgestelde familie Tabatabaei. Hierna bezoekt u de Agha Bozorg moskee dat gebouwd werd voor men die wilde bidden, prediken of lessen wilde volgen. Als laatste bezoekt u The Sialk Hill, een grote, archeologische vindplaats net buiten de stad. Vervolgens reist u terug naar Teheran waar u de komende nacht verblijft.

 • Dag 13: Teheran - Zanjan

  Vandaag reist u in noordelijke richting om Noord-Iran te gaan ontdekken. Onderweg stopt u in Qazvin voor een bezoek aan de Shazdeh Hossein moskee, de laatste rustplaats van Hossein, nageslacht van Hazrat Ali Ebne Moosa-Al Reza. De moskee dateert waarschijnlijk uit het Shah Sagfi tijdperk, circa 806 na Christus. De moskee is in de 14e eeuw gerenoveerd. De tweede stop is bij de Jame moskee, een van de oudste moskeeën in Iran en gebouwd op de fundering van een oude vuurtempel. Later op de dag komt u aan in het dorpje Soltaniyeh, iets buiten Zanjan, dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Soltaniyeh was in de 14e eeuw een van de hoofdsteden van de kanaaten van het Mongoolse Rijk. Later werd de stad verwoest door het leger van Timoer Lenk en bleef het Mausoleum van Oljeitu als enige gebouw overeind staan.

 • Dag 14: Zanjan – Tabriz

  De reis gaat verder naar Tabriz, de stad die in de oudheid Tauris werd genoemd. Onderweg bezoekt u de beroemde zoutmijnen van Chehr Abad en het museum The Rakhtshooykhane alvorens u aankomt in Tabriz. Onderweg geniet u van de kleurrijke bergen die zich om u heen bevinden. In Tabriz bezoekt u het E’l Gouli complex El Gölü, een historisch park aan het meer in de stad. In het midden van het meer is een gebouw wat de traditionele architectuur van Tabriz weerspiegelt. Vervolgens wordt u naar uw accommodatie gebracht waar u de rest van de avond ter vrije besteding heeft.

 • Dag 15: Tabriz

  Vandaag gaat u samen met een gids deze bijzondere stad verkennen. Struin door de (overdekte) bazaars op zoek naar traditionele, oosterse producten. De bazaar van Tabriz is een van de oudste en grootste bazaars van het Midden-Oosten en staat op de werelderfgoedlijst. We bezoeken ook de Blauwe moskee, een van de mooiste heiligdommen van Iran en het Azerbaijan museum. Verder kunt u het Arg-e-Ali Shah, een overblijfsel van een moskee gebouwd ten tijde van de II-khanaat periode, bezoeken. Tijdens de Qajardynastie werd de Arg als militaire opslagplaats gebruikt voor het Iraanse leger. Alleen het zuidelijke deel van de Arg staat nog.

 • Dag 16: Tabriz/ Kandovan

  Een excursie dag naar de 'grotstad' Kandovan, gelegen in de provincie Osku. Hier wonen de bewoners nog steeds in zelfgebouwde klifwoningen. De huizen, die zijn uitgehouwen in het vulkanische gesteente, zijn vergelijkbaar met de woningen in de Turkse regio Cappadocië. De woningen heten lokaal ‘karaan’. Door de watererosie in de loop van de jaren zijn de woningen kegelvormig en loopt u door een surreëel landschap. Hierdoor is het een van de meest bijzondere dorpen van Iran.

 • Dag 17: Tabriz – Sareyn

  U verlaat Tabriz en reist naar Sareyn in de Ardabil provincie. Sareyn staat bekend om haar warmwaterbronnen nabij de inactieve vulkaan van Mount Sabalan. Daarnaast staat Sareyn bekend om de lokale Ashe Doogh, de yoghurtsoep. Er zijn in negen warmwaterbronnen in Sareyn waarvan Gavmesh Goli de meest warme is waarbij de temperatuur kan oplopen tot 67 graden. In de omgeving vindt u meerdere koudere warmwaterbronnen, de populairste hiervan is gelegen in een klein dorp genaamd Vila Dareh. Het water van deze bron is voornamelijk goed voor uw nieren.

 • Dag 18: Sareyn – Rasht

  U reist vandaag naar Rasht. Onderweg bezoekt u het Sheikh Safi complex, genoemd na de oprichter van het Safavi heiligdom. Het complex bestaat uit een leszaal (Khanegah) dat door de meester zelf is gebouwd. Na zijn dood bouwden zijn leerlingen een graftombe voor hem. In 2010 kwam het op de Unesco werelderfgoedlijst. Langs rijstvelden en theeplantages reist u door naar de Kaspische Zee waar u met een bootje naar de Anzali lagune vaart. Als u dit in de juiste periode doet, dan heeft u misschien geluk om de migrerende vogels en de bloei van de lotusbloem te zien. Hierna reist u door naar Rasht waar u na aankomst een wandeling maakt over het plein in het centrum van de stad.

 • Dag 19: Rasht

  Vandaag heeft u een dagexcursie naar Masuleh en brengt u een bezoek aan The Rudkhan Castle. Dit fort is een van de weinig forten in Iran te midden van de bossen. Het fort beschikt over 42 torens en heeft stenen muren met een lengte van maar liefst 500 meter die intact is gebleven. Vervolgens reist u naar Masuleh. Masuleh is een geliefd pittoresk dorpje door zowel reizigers als locals. Het dorp ligt aan de voet van de Talesh berg en ‘hangt’ als het ware aan de berg, op een hoogte van 1 kilometer. Auto’s komen tot aan de parkeerplaats aan de voet van de berg en worden daar achtergelaten. U kunt dan te voet naar boven klimmen. In het centrum ligt de bazaar, een gezellige mix van kleurrijke spulletjes, lekkernijen en andere winkeltjes die omgeven worden door steegjes, straatjes en trappen.

 • Dag 20: Rasht - Teheran

  U reist vandaag terug naar Teheran waar u uw reis bent begonnen. Eenmaal aangekomen in Teheran bezoekt u imposante bouwwerken met elk een andere architectuur. Allereerst bezoekt u de Tughrul Tower, deze 20 meter hoge toren is de tombe van Tugrul Beg, de stichter van de Seltsjoeken-dynastie, die overleed in het jaar 1063. Vervolgens bezoekt u de Azaditoren, een indrukwekkend monument op het Azadi Square in Teheran. De toren is maar liefst 45 meter hoog en is met wit marmer bekleed ter viering van het 2500-jarig bestaan van het Perzische rijk. Als laatste bezoekt u de Milad Tower, de hoogste toren in Iran. Vanaf de voet tot de top van de antenne is de toren 435 meter hoog. Een hoogtepunt is een optioneel bezoek aan het observatiedek vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over de stad.

 • Dag 21: Teheran - Amsterdam

  In de ochtend wordt u naar de luchthaven gebracht van Teheran voor uw vertrek terug naar Nederland. Hopelijk heeft u genoten van de gastvrije bewoners van Iran en haar indrukwekkende geschiedenis. In de middag landt u op Amsterdam Schiphol met een koffer vol nieuwe herinneringen.

 • Het Espinas Palace Hotel is een door een familie geleid hotel aan de noordwestkant van Teheran. Het maakt indruk door de stijlvolle lobby en het prachtige uitzicht op de bergen in het noorden en de stad in het zuiden. Dit boetiekhotel is een goede uitvalsbasis...
 • Het Abbassi Hotel is het oudste hotel van Isfahan en bestaat ruim 300 jaar. Het is een onmisbaar erfgoed in de architectuur van de stad. Zowel internationale toeristen als lokale inwoners bestempelen het zelfs als 's werelds mooiste hotel. De Perzische...
 • Het Zanjan Grand Hotel ligt aan de rand van de stad en heeft uitzicht op het Alborz-gebergte. Het middelgrote hotel heeft een frisse uitstraling met een moderne inrichting. Zanjan is een prachtige historische stad, omringd door groene landschappen en...
 • Het moderne Zandiyeh Hotel ligt in het hart van de stad Shiraz en in de buurt van het historische Zandiyeh complex. Gebouwd met een unieke uitstraling en geïnspireerd door de historische architectuur van Shiraz, biedt het hotel haar gasten een onvergetelijk...
 • Het ParsHotel ligt op de top van een heuvel en biedt een geweldig uitzicht op de stad, de wolkenkrabbers en de omliggende bergen. Het ligt in de hippe wijk El Goli, op circa eenhalf uurtje rijden naar de bazaaren het centrum van Tabriz. De kamers zijn...
 • Het Laleh Hotel ligt in Sar-ein, een gebied met een prachtige, groene natuur enop circa 23 kilometer van de stad Ardabil. Een van de belangrijkste trekpleisters zijn de warmwaterbronnen. Deze bronnenkomen van deSabalan vulkaan. Deze inactive vulkaan wordt...
Route
U komt aan in Teheran en ontdekt eerst het zuiden, Yzad, Shiraz en Isfahan. Daarna reist u via Teheran noordelijker via Zanjan en Tabriz naar de Kaspische Zee.