De Zijderoute in Oezbekistan

8-daagse rondreis
Op basis van 2 personen
Nu vanaf € 2.325 p.p.
Ontvang een persoonlijk reisvoorstel

Hoogtepunten van deze reis

 • Proef de sfeer van de oude Zijderoute
 • Het iconische Registan plein in Samarkand
 • Glinsterende minaretten en kleurrijke bazaars
 • Stijlvol verblijf in Tashkent
 • Bezoek aan keramiekwerkplaats en zijdefabriek
 • De heilige stad Buchara

Treed in de voetsporen van geschiedenis’ grootste reizigers en veroveraars tijdens deze 8-daagse reis door Oezbekistan. Bewonder de architecturale en culturele erfenissen die zij achterlieten in Zijderoute steden Samarkand en Buchara. Ontrafel mysterieuze legendes, struin over kleurrijke bazaars en sluit uw reis af in Tasjkent; moderne Sovjetstad met een indrukwekkende historie.

Hoewel afgezonderd van oceanen en ingesloten door bergketens en ruige woestijnen, herbergt Oezbekistan een indrukwekkend aantal architecturale schatten. Eeuwenlang trokken karavanen, reizigers, wetenschappers en roemruchte veroveraars door het land, dat een kruispunt van beschavingen vormde. Na aankomst in Samarkand ontdekt u de sporen van de soms bloederige, maar fascinerende geschiedenis van het land. Bezoek sfeervolle karavanserais, de indrukwekkende necropolis Shah-i-Zinda en als kers op de taart het grandioze Registanplein. Onderweg naar Buchara ervaart u de Oezbeekse gastvrijheid ten top in de keramiekwerkplaats van de familie Narzullaev waar u na een demonstratie geniet van een uitgebreide lunch. Dwaal vervolgens door het eeuwenoude labyrint van de heilige stad Buchara. Kooplieden drijven hier nog steeds handel in de schaduw van ’s werelds grootste architectonische prestaties. In de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent bepalen, na de Sovjetoverheersing, brede lanen, gigantische pleinen en bombastische overheidsgebouwen het straatbeeld. De grote contrasten, mysterieuze legendes, sprookjesachtige steden en verbluffende architectuur intrigeren eenieder en laten een onuitwisbare indruk op u achter.

Data & prijzen

Deze reis is geheel op maat aan te passen. Wij helpen u graag met het samenstellen van uw reis op de door u gewenste vertrekdatum.

Opties & inbegrepen

Bij deze reis zijn uw retourvlucht, overnachtingen met ontbijt, lunch zoals genoemd, alle omschreven excursies inclusief bijbehorende entreegelden, reis per comfortabele auto met airconditioning, binnenlandse vlucht en deskundige Engelssprekende privéchauffeur/gids inbegrepen. Aanvullingen zijn altijd mogelijk. We adviseren u graag hierover. 

Wist u dat
 • Oezbekistan dubbel ingesloten wordt door andere landen? Inwoners moeten twee landsgrenzen oversteken om de zee te bereiken.

 • Het nationale gerecht van Oezbekistan is plov, een variatie op pilav bereid met (lams-)vlees, rijst en groenten. Er zijn meer dan 60 variaties, elke stad kent zijn eigen bereidingswijze.
   
 • Oezbekistan werd in 1991, na de val van de Sovjet-unie, een onafhankelijke republiek. 
Programma Accommodaties
 • Dag 1 Amsterdam - Samarkand

  Uw reis naar Oezbekistan staat op het punt van beginnen. U vliegt met Turkish Airlines via Istanbul naar Samarkand waar u na middernacht arriveert. Bij aankomst wordt u hartelijk welkom geheten door uw Engelssprekende gids. Vervolgens reist u per privétransfer naar uw accommodatie alwaar u direct gebruik kunt maken van uw kamer.

   

 • Dag 2 Samarkand

  In het gezelschap van uw gids maakt u na de lunch kennis met Samarkand: ‘Parel van de Oriënt’. Deze historische stad wordt beschouwd als een belangrijk knooppunt van wereldculturen met een geschiedenis die meer dan 2500 jaar teruggaat. De stad werkte als een magneet voor geschiedenis’ grootste reizigers, geleerden en veroveraars zoals Alexander de Grote, Djenghiz Khan en Timoer Lenk. De verbazingwekkende monumenten die vandaag de dag het straatbeeld van Samarkand bepalen, zijn het werk van deze laatste veroveraar Timoerr Lenk, ook wel bekend als Tamerlane. Vanuit alle windstreken bracht hij de allerbeste ambachtslieden naar de stad en gaf hen de opdracht talloze prachtig gedecoreerde moskeeën, madrassa's en minaretten te creëren.  

  Allereerst bezoekt u het Gur-Emir mausoleum, de laatste rustplaats van de roemruchte Timoer Lenk. Het iconische Registanplein is het kroonjuweel van Samarkand en wordt omzoomd door drie prachtige madrassa’s waarvan de Ulugbek dateert uit de 15e eeuw. Vervolgens wandelt u door de straten van Shah-i-Zinda, een zeer indrukwekkende necropolis met prachtige mausolea, madrassa’s en moskeeën voorzien van azuurblauwe mozaïeken aan weerszijde. De levendige kleuren en oneindige patronen zijn absoluut een lust voor het oog. Naast sprookjesachtige monumenten staat Samarkand bekend om de wijnproductie in de vruchtbare vallei net buiten de stad. Tijdens een rondleiding door de wijnkelder van Khovrenko proeft u verschillende Oezbeekse wijnen en ontdekt u de interessante historie achter de voormalig eigenaar.

 • Dag 3 Samarkand

  In de ochtend neemt de gids u mee naar de befaamde zijdefabriek Khudjum. De zijden tapijten worden volgens eeuwenoude technieken met de hand geweven en voorzien van prachtige Oezbeekse patronen (suzani's) en felle kleuren. Van begin tot eind wordt u meegenomen door het gehele productieproces; het stomen van de cocons, het ontrafelen van de draden en het draaien en verven van de draden met natuurlijke kleurstoffen uit de fabriekstuinen. Vervolgens een bezoek aan de sterrenwacht van Timoers zoon Ulugh Beg, een beroemde astronoom. Hoewel gedeeltelijk vernietigd, is het observatorium van grote betekenis in de hedendaagse wetenschap. Tussendoor stopt u in een restaurant voor een uitgebreide lunch.

   

  In de middag bezoekt u de 14e-eeuwse Bibi-Khanym Moskee, een gigantisch bouwwerk bekroond met majestueuze turquoise koepels. De moskee is prachtig versierd met marmeren gravures en geglazuurde tegels, werkelijk elke centimeter is bedekt. De geest van de oude handelscultuur is duidelijk voelbaar in de naastgelegen Sjab Bazaar waar u uren kunt ronddwalen tussen de vele marktkraampjes. Aan het eind van de middag brengt u een bezoek aan de galerij van modeontwerpster Valentina Romanenko en maakt u kennis met haar kleurrijke collectie geïnspireerd op oude tradities en bijzondere materialen van de Zijderoute. Afsluitend neemt de gids u mee naar een lokaal restaurant voor een smakelijk diner.

 • Dag 4 Samarkand - Buchara

  De reis gaat verder naar Buchara, de heilige stad aan de oude Zijderoute. Samen met uw gids reist u per comfortabele auto door desolate woestijnlandschappen naar uw eindbestemming van vandaag. Onderweg stopt u in het provinciestadje Gijduvan dat al sinds de oudheid bekend staat als een ambachts- en handelscentrum. Keramiek is de grootste trots van de stad en u bezoekt de keramiekschool van de familie Narzullaev. Al meer dan zes generaties creëren zij ware meesterwerken met typerende geometrische en florale ornamenten op basis van oude technieken. U wordt hier hartelijk ontvangen door de familie en na een rondleiding geniet u van een typisch Oezbeekse lunch.

   

  Bij aankomst in Buchara volgt een wandeling door deze fabelachtige stad dat met meer dan 140 architecturale monumenten een waar openluchtmuseum is. Alle straten van Buchara leiden naar het centrale Lyab-i-hauz complex rond een enorme vijver, de waterbron van de oude stad. Het complex wordt omgeven door indrukwekkende madrassa’s en is een fijne plek om rond te struinen en de sfeer van de oude Zijderoute te proeven. Aansluitend bezoekt u het kloppende hart van de oude stad: het imposante Poi Kalyan ensemble. Van mijlenver is het ensemble te herkennen aan de 11e-eeuwse Kalyan Minaret, een adembenemend bouwwerk gedecoreerd met saffierkleurige tegels. Zelfs Dzjengis Khan was ervan onder de indruk – tijdens zijn verovering bespaarde hij enkel dit bouwwerk. Een beklimming van de 45 meter hoge minaret wordt beloond met een magisch uitzicht over de stad.

 • Dag 5 Buchara

  De rijkdom van Buchara gaat meer dan duizend jaar terug en de stad behoort tot een van de heiligste plekken van de islam. Tijdens een wandeling door de nauwe straatjes lijkt het alsof de tijd hier al sinds de Middeleeuwen stilstaat. Buchara biedt dan ook een goede inkijk in het Oezbekistan van voor de Russische overheersing. U bezoekt vandaag verschillende belangrijke Koranscholen waaronder de Ulugbeg Madrassa en de prachtige 16e-eeuwse Miri Arab Madrassa, een gerenommeerde Islamitische universiteit die nog steeds in functie is. Achter deze madrassa treft u de Taki Zaragon, de Juwelierskoepel, gebouwd over een kruispunt. De stad kent in totaal drie handelskoepels uit de Middeleeuwen en net als toen wordt er nog steeds handelgedreven. Rond het middaguur geniet u van een Oezbeekse lunch in een traditioneel guesthouse.

   

  In de middag een bezoek aan de heilige bron Chashma Ayub, volgens de legende creëerde de bijbelprofeet Job (Ayub) hier met zijn staf een waterput en redde daarmee de bevolking in tijden van extreme droogte. Het Samani Mausoleum dateert uit de 10e eeuw en is het oudste stenen gebouw in Centraal Azië, zeer indrukwekkend door het gebruik van verschillende stenen en de grote verscheidenheid aan patronen. De roemruchte emirs van het kanaat Buchara verbleven sinds de 5e eeuw in de enorme citadel aan het Registan plein: de Ark. Een eigenzinnig bouwwerk dat voor de bombardering van het Rode Leger een complete stad omvatte bestaande uit huizen, binnenhoven en verblijfplaatsen voor de emir, zijn harem en familie. Tegenover de toegangspoort van de Ark staat de 17e-eeuwse Bolo Khauz moskee, de gebedsplaats van de emir. In de avond geniet u van een Oezbeeks diner in een traditionele karavanserai, een herberg voor karavanen.  

 • Dag 6 Buchara - Tasjkent

  Alvorens u verder reist naar de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent verkent u de bezienswaardigheden gelegen in de buitenwijken van Buchara. U bezoekt het Sitora-i-Mokhi Khosa paleis, de zomerresidentie van de laatste emir. Al wandelend door het paleis begrijpt u waarom de emir hier graag zijn tijd doorbracht met zijn harem van 400 vrouwen. Opvallend is de unieke stijl van het complex dat zowel Russische als traditionele Bucharische elementen bevat. Vervolgens bezoekt u het opmerkelijke poortgebouw van de voormalige Chor Minar Madrassa. Hoewel klein van formaat, zijn het de vier decoratieve torens die het bouwwerk uniek in de regio maken. Mogelijk geïnspireerd op de Indiase architectuur symboliseren de torens de vier windstreken en zijn voorzien van karakteristieke turquoise koepels die fel afsteken met de lichte stenen.

   

  Na de lunch heeft u de middag ter vrije besteding. Drink een kop verse thee in een van de vele theehuizen, duik de bazaar in op zoek naar souvenirs of kies voor totale ontspanning in een authentiek badhuis. In de avond reist u middels een privé transfer naar de luchthaven van Buchara voor uw rechtstreekse vlucht naar Tasjkent, de laatste bestemming van deze reis. Na aankomst in Tasjkent staat de transfer naar uw accommodatie voor u klaar.

 • Dag 7 Tasjkent

  Brede boulevards, enorme pleinen en bombastische gebouwen domineren het straatbeeld van Tasjkent dat in groot contrast staat met de oude Zijderoute steden. Het is een creatie van de Sovjet-ontwerpers die na de zware aardbeving van 1966 vrij spel hadden om de stad te herbouwen. Als enige stad in Centraal-Azië beschikt Tasjkent over een metronetwerk met prachtig gedecoreerde stations en barst het van de interessante musea, voortreffelijke restaurants en theater- en concertzalen. In het gezelschap van uw gids ontdekt u vandaag de grote tegenstellingen binnen de stad, te beginnen met het moderne Tasjkent met onder andere een bezoek aan het prachtige Alisjer Navoi opera- en ballet theater, het gigantische Onafhankelijkheidsplein en het Amir Timur plein gelegen in het hart van de stad. Een standbeeld van de roemruchte Timur Lenk te paard staat in het midden van het plein en wordt omzoomd door belangrijke (overheids-)gebouwen. In het museum voor toegepaste Oezbeekse kunst zijn de meest fascinerende Oezbeekse werken te bewonderen.


  Geniet van een heerlijke lunch in een lokaal restaurant alvorens u de oude stadswijk van Tasjkent verkent. De oude binnenstad ontsnapte gedeeltelijk aan de planning en herinrichting van de Sovjetunie en herbergt onder andere het 16e-eeuwse Hazrat Imam ensemble. Het complex is al eeuwenlang in gebruik als religieus centrum en omvat moskeeën en madrassa’s voorzien van glinsterende blauwe koepels. In het midden van het plein vindt u de Muyi Mubarak-bibliotheek waar – mogelijk – de oudste koran ter wereld wordt bewaard. Volgens de legende bevinden zich hier ook haren van de profeet Mohammed. De nabijgelegen Hazrat Imam moskee is de nieuwste aanwinst van het complex, het werd in 2007 in slechts vier(!) maanden tijd gebouwd. Verderop treft u de tombe van Kaffal Shashi, plaatselijke moslimgeleerde en dichter uit de 10e eeuw. Aansluitend bezoekt u de imposante Juma moskee, de vrijdagmoskee, die sinds de 15e-eeuw herhaaldelijk is herbouwd en gerestaureerd als gevolg van zware aardbevingen. Een bezoek aan de bruisende Chorsu Bazaar mag absoluut niet ontbreken. Bekroond met een hemelsblauwe koepel herbergt de bazaar een regenboog aan kleurrijke ingrediënten en vult de geur van verse ‘plov’ de markthal. Neem uw tijd om rond te snuffelen en naar hartenlust te proeven van de diverse lekkernijen.

   

  Daar uw vlucht na middernacht vertrekt, beschikt u vandaag nog de gehele dag over uw kamer. Na de stadsverkenning heeft u nog de mogelijkheid om op te frissen en eventueel te rusten tot het vertrek naar de luchthaven van Tasjkent.

 • Dag 8 Tasjkent - Amsterdam

  Na middernacht wordt u middels een transfer naar de luchthaven van Tasjkent gebracht. Hiervandaan vliegt u met Turkish Airlines via Istanbul naar Amsterdam waar u in de ochtend arriveert. Welkom thuis na een indrukwekkende reis langs de oude Zijderoute!

 • Hotel Grand Samarkand is gelegen aan de rand van het historische centrum van Samarkand. In de nabije omgeving treft u talloze winkels en restaurants, waaronder het voortreffelijke Platan Restaurant. U wordt hier hartelijk ontvangen door het altijd goedlachse...
 • Het charmante boetiekhotel Minzifa is gelegen in het historische centrum van de heilige stad Buchara op steenworp afstand van het Lyab-i-hauz complex, bazaars en restaurants. Minzifa is gevestigd in een voormalig koopmanshuis en is door specialistische...
 • Hyatt Regency Tashkent is een stijlvol 5-sterren hotel gelegen in het hart van Tasjkent en behoort tot de meest toonaangevende hotels in Oezbekistan. De gunstige locatie biedt gemakkelijke toegang tot talloze winkels, restaurants en bezienswaardigheden...
Route
Dit inspirerende avontuur voert langs de iconische steden van de Zijderoute. Laat u betoveren door de pracht van Samarkand’s rijkelijk gedecoreerde moskeeën en mausolea. Dwaal vervolgens door het eeuwenoude labyrint van de heilige stad Buchara en ontdek aansluitend de grote contrasten in hoofdstad Tasjkent. Een tijdloze reis door Oezbekistan.