Adelaarsfestival Russische en Mongoolse Altai

14-daagse reis
Op basis van 2 personen
Nu vanaf € 14.345 p.p.
Ontvang een persoonlijk reisvoorstel

Hoogtepunten van deze reis

 • Maak het beroemde Eagle Festival mee in de Mongoolse Altai
 • Bereis de afgelegen gebieden in de Russische en Mongoolse wildernis
 • Ervaar ultieme vrijheid en verblijf in een privé gerkamp
 • Reis over eindeloze steppes en besneeuwde bergtoppen
 • Van de gebaande paden om de onbekende cultuur van de Adelaarsjagers ontdekken
 • Leef als een nomade in een mobiele gertent

Een avontuurlijke reis door het moeilijk begaanbare Altai gebergte, om het unieke Eagle Festival in de Mongoolse Altai bij te wonen. De ongerepte natuur van met sneeuw bedekte bergen, heldere meren, hoge zandduinen en uitgestrekte landschappen is adembenemend mooi en geeft u een bijzonder kijkje in deze wereld zo ver van huis.

Tijdens de reis door de Russische en Mongoolse Altai bezoekt u het Eagle Festival van de Berkutchi, de Kazachse adelaarsjagers in Mongolië. Onderweg schuift u aan bij een lokale familie in een Altaïsch dorpje en leert u de verschillende culturen tussen de Russische, Mongoolse en Kazachse nomaden kennen. U reist door het meest diverse deel van Mongolië, waardoor u regelmatig voor prachtige verassingen komt te staan. Een reis vol ontdekkingen en avontuur op zowel cultureel als historisch gebied.

Reisdata 2020
11 september - 24 september
25 september - 8 oktober

Reisdata 2021
2 maart - 26 maart (aangepast reisprogramma)
10 september - 23 september
24 september - 7 oktober

Reisdata 2022
16 maart - 27 maart
9 september - 22 september
23 september - 6 oktober

Data & prijzen

Deze reis is geheel op maat aan te passen. Wij helpen u graag met het samenstellen van uw reis op de door u gewenste vertrekdatum. 

Opties & inbegrepen

Bij deze reis zijn uw retourvlucht, vervoer met gids en chauffeur, overnachtingen in het mobiele gerkamp en genoemde activiteiten inbegrepen. Het transport buiten Ulaanbaatar is per landcruiser. Verblijf in de gerkampen op basis van volpension. Aanvullingen zijn altijd mogelijk. We adviseren u graag hierover. 

Wist u dat

Het Adelaarsfestival wordt georganiseerd om de jagerstraditie te behouden. 

Programma Accommodaties
 • Dag 1: Amsterdam - Gorno-Altaysk

  Vandaag vliegt u naar het Russische Gorno-Altaysk. Bij aankomst wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging en per privé transfer naar uw accommodatie gebracht. Gelegen aan de voet van het Altai-gebergte, is Gorno-Altaysk de hoofdstad van de deelrepubliek Altai. U verblijft hier in het eenvoudige Igman Hotel voordat u uw avontuur door de Russische en Mongoolse Altai voortzet. Een leuk feitje; in 1830 werd deze nederzetting Oelala genoemd.

   

 • Dag 2: Gorno-Altaysk - Ongudai

  U legt vandaag een afstand van 185 kilometer af langs de schilderachtige Chuya Highway naar het natuurpark Uch-Enmek. Het natuurpark Uch-Enmek is genesteld in de beschermde Karakol-vallei en is vernoemd naar de heilige, met sneeuw bedekte top die, bij helder weer, in de verte zichtbaar is. Het park was het eerste beschermde gebied van Rusland, exclusief bestemd voor gebruik door een inheemse bevolking, de Altaiërs. In de vallei staan drie traditionele Altaïsche dorpen, waar het Turkssprekende volk woont. Tot de jaren dertig beoefende ze het pastoralisme, een eeuwenoude manier van herden. De vallei is rijk aan archeologische overblijfselen die de historische lagen van de Altai sinds de bronstijd onthullen. U vindt hier vele Kurgans, die als begraafplaatsen gelden, maar ook hertenstenen en rotstekeningen zijn er te vinden. Vandaag zal u realiseren dat u een uniek avontuur bent aangegaan, een reis door een andere wereld ver van huis. U overnacht in een lokaal hotel in Ongudai.

 • Dag 3: Ongudai - Chibit - Akhtash

  Na het ontbijt stapt u in de auto voor een korte rit naar Chibit of Aktash, beide zijn kleine dorpjes naast elkaar. Onderweg doorkruist u de schilderachtige Chike-Taman pas, waar de nieuwe weg wordt verbonden met de oudere en smallere weg. Ooit was de eerste weg hier aangelegd door gevangenen uit goelagkampen, maar inmiddels zijn de wegen voorzien van glad asfalt. Het National Geographic van Rusland heeft de nieuwe weg die u aflegt uitgeroepen tot één van de mooiste wegen. U wandelt over de delen van de oude weg en gaat langs bij het Kunstcentrum van het dorpje Kupchegen, waar zadels worden geproduceerd. Daarnaast maakt u een stop bij de oude Kalbash rotstekeningen. U overnacht in een lokaal hotel.

 • Dag 4: Chibit - Akhtash

  Om de dramatische omgeving te verkennen maakt u vandaag samen met uw Engelssprekende gids een wandeling. In overleg met de gids bepaald u waar u vandaag naartoe wandelt. Een van de mogelijkheden is het bezoek aan het turquoise- en groen gekleurde geiser meer, ook wel 'Blue Eye' genoemd door de lokale bevolking. Eventueel kunt u verder wandelen naar één van de pittoreske watervallen of de Mazhoi Canyon.

 • Dag 5: Akhtash - Katu Yaryk Pas boven de Chulyshman Canyon

  Vandaag maakt u een rit naar de rand van de prachtige Chulyshman Canyon, u rijdt over een breed plateau van de arctische toendra met vele meren en bossen. De reis brengt u langs het dorpje Balyk-Tuyul, waar de grafheuvels Pazyryk-kurgans liggen. Hier werden tevens 's werelds oudste tapijten in Perzische stijl gevonden in de zogenaamde 'bevroren graven' van Siberië die meer dan 2000 jaar oud zijn. Vervolgens maakt u een wandeling door het dorp Ulagan, om vervolgens terug te keren naar uw verblijf in Chibit of Aktash.

 • Dag 6: Akhtash - Kosh - Agach

  De rit vandaag brengt u hoger de bergen in tot aan de boomgrens in het dorp Kurai. Hier wisselt u van auto en gaat u per 4WD-voertuig naar het Jangyzkol meer. Een prachtige plek, waar de bergen met eeuwige sneeuw in de achtergrond liggen. U maakt hier een wandeling rond het meer voordat u verder reist naar het Chuya-plateau in het dorpje Chagan Uzun. Met een beetje geluk laat het weer het toe om een omweg te maken naar een kleilandschap in de kleuren groen, geel en rood, wat door de Russen ook wel het Altaïsche Mars wordt genoemd. naar de Kyzyl-Chin rivier vallei. Na deze indrukwekkende reisdag komt u aan bij de Chuya Steppe, een landschap die wel iets weg heeft van de Altiplano van Peru en Bolivia. U arriveert vervolgens in een vrij moderne stad Kosh-Agach, van etnisch Kazachse origine. Hier logeert u in een lokaal guesthouse, waar u na aankomst kunt smullen van de huisgemaakt gerechten.

 • Dag 7: Agach - Ölgii

  Na het smakelijke ontbijt neemt u afscheid van het Russische team en zal u uw reis door Mongolië vervolgen. De Mongoolse gids en chauffeur staan voor u klaar en rijden u naar de grens bij Tahanta. De grenscontrole kan tijdrovend zijn en duurt ten minste twee uur. Zodra u Mongolië binnen bent, vervolgt u de reis naar Ölgii waar u luncht in een lokaal restaurant. Vervolgens rijdt u langs de Hovd rivier en arriveert u bij de Altantsögts, nomaden met adelaarsjagers van Kazachse etniciteit. Hier verblijft u in het mobiele privé Gerkamp naast de nomade familie. De omgeving is adembenemend; met uitzicht op de met sneeuw bedekte pieken van de Tsambagarac en Tsast bergen.

 • Dag 8: Ölgii

  U kunt vandaag uitgebreid genieten van het geweldige landschap en uiteraard uw bijzondere buren: de Altantsögts. Hier kunt u uit eerste hand de cultuur en het dagelijks leven van de nomadische mensen mee maken. Het is een onvergetelijke ervaring om zo dicht bij deze bijzondere familie mee te maken hoe de nomaden zich klaarmaken voor het grote evenement. Volkeren uit heel de provincie komen als adelaarsjagers met hun adelaars te paard, op de motor of in kleine vrachtwagens naar het festival. Opvallend hier aan zijn hun achtergronden, Kazachen zijn een Turks sprekend volk, net als de Altaiërs, maar zijn in tegenstelling tot de Altaiërs zijn ze soennitische moslims. De Gertent van deze Kazachen is tevens rijker aan decoratie dan de Mongoolse Gers.

 • Dag 9: Eagle Festival

  In de vroege ochtend vertrekt u naar het evenemententerrein, om daar de grote openingsceremonies met de parade van rijk-uitgeruste adelaarsjagers rijdend op de rug van de paarden met de adelaars op hun arm. Naast de Golden Eagle wedstrijden, is er een verscheidenheid aan andere evenementen gedurende de dag, waaronder Kok Boru; een touwtrekwedstrijd te paard tussen twee ruiters net een geitenkarkas. Tevens worden er in volle galop objecten van de grond geraapt, wat spectaculaire kunsten van de rijders laat zien. U kijkt uw ogen uit, en zal de meest bijzondere foto's schieten. U luncht in een gertent op het festivalterrein.

 • Dag 10: Eagle Festival

  Een nieuwe vol bijzonderheden staat u wederom te wachten. Op dag twee kunt u naast de adelaarswedstrijden ook de kamelenraces bezichtigen. Indrukwekkend is de wedstrijd waar de adelaars hoog op een heuvel staan en de adelaarsjagers hun vogels roepen vanuit de vallei, galopperend op het paard. De adelaars worden beoordeeld op snelheid en nauwkeurigheid terwijl ze proberen te landen op de arm van hun jager.

 • Dag 11: Ölgii - Hovd

  Er staat een prachtige rit via een langzame en schilderachtige route naar Hovd te wachten. Bij de Tsambagarav-berg geniet u van een heerlijke picknicklunch, terwijl u uitzicht heeft op de mooie vergezichten en wellicht een cluster van nomaden ziet. Zodra u arriveert in de provincie Hovd is er een grote kans dat u één van de etnisch Mongoolse volkeren, genaamd Ööld of Dzungarians de hand kunt schudden. Beide volkeren komen van de Dzungarians-vlakten, op de grens met de Chinese provincie Xinjiang. Later op de dag arriveert u in de aantrekkelijke multi-etnische stad Hovd. Opvallend is dat het kleine stadje zowel boeddhistische tempels als islamitische moskeeën heeft, ook heeft Hovd de enige universiteit in West-Mongolië. Bezoek de levendige lokale markt om een blik te werpen in het dagelijks leven van de lokalen. U verblijft vandaag in een eenvoudig hotel.

 • Dag 12: Hovd - Ulaanbaatar

  Vandaag rijdt u naar de luchthaven in Hovd voor de vlucht naar Ulaanbaatar. Bij aankomst wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging en per privé transfer naar het luxe Shangri-La Hotel gebracht. U arriveert hier halverwege de middag en zult even de tijd moeten nemen om te acclimatiseren. Na dagen in de natuur loopt u nu door een miljoenenstad met veel verkeer. Ulaanbaatar is een zeer interessante stad, waar bijna de helft van alle Mongolen wonen. De afgelopen jaren hebben steeds meer inwoners ervoor gekozen om het platteland achter te laten en een ander leven op te bouwen in deze hoofdstad. Maak een wandeling om het Sukhbaatar-plein, omgeven door staatsgebouwen uit de Sovjet-tijd en beelden van Genghis Khan en Damdin Sukhbaatar.

 • Dag 13: Ulaanbaatar

  Samen met uw Engelssprekende gids maakt u een wandeling over het grote Sukhbaatarplein en brengt u een bezoek aan het Gandan Klooster, een in Tibetaanse stijl gebouwd en het meest levendige boeddhistische klooster in Mongolië. De naam is ook Tibetaans en betekent 'Grote plaats van complete vreugde'. De dag wordt vervolgt met een bezoek aan het Bogd Khan Winterpaleis, waar u vele bezittingen van de theocratische keizer kunt bezichtigen. Daarna kunt u de Zaisan heuvel op gaan om vanaf daar over de stad uit te kijken. Op deze manier krijgt u een beeld van de grote van de stad en de vele ontwikkelingen die de stad ondergaat. U luncht in een lokaal restaurant en vervolgt uw dag met een bezoek aan het Nationaal Museum van Mongolië, waar u op chronologische volgorde door de geschiedenis loopt. In de avond bent u aanwezig bij het Tumen Ekh folkloreshow met een aansluitend diner.

 • Dag 14: Ulaanbaatar - Amsterdam

  In de ochtend wordt u middels een transfer naar de luchthaven van Ulaanbaatar gebracht. Hiervandaan vliegt u met Turkish Airlines via Istanbul naar Amsterdam. Welkom thuis na een indrukwekkende reis door het avontuurlijke Mongolië.

 • In de enige stad van de Russische Altai ligt Gorno Altajsk. Een stadje tussen de smalle Majma vallei, waar u in het centrum overnacht in het Igman Hotel. Dit is een functioneel hotel met drie sterren, waar het ontbijt erg uitgebreid wordt geserveerd....
 • In het adembenemende West Siberië, vlakbij de grens met Mongolië ligt het dorpje Kosh Agach. Hier verblijft u op korte afstand van het nationaal park in in het bezoekerscentrum van de Chagan Burgazy vallei. Het is een eenvoudig en kleinschalige accommodatie,...
 • De nomadische levensstijl is een bepalend kenmerk van de Mongoolse cultuur. Om het land écht te leren kennen raden we u dan ook aan om als een ware nomade door Mongolië te reizen. Voor de ultieme ervaring, bent u met uw reisgezelschap alleen met de natuur...
 • Dit moderne hotel in de Hovd provincie is een fijne uitvalsbasis voor uw reis door de Altai gebergte. Het stadje met circa 30.000 inwoners ligt aan de voet van de Altai en heeft is de enige stad met universiteit in West Mongolië. Het moderne Steppe Hotel...
 • Het exclusieve Shangri-la Hotel in Ulanbaatar is het meest luxe in de stad, gelegen in het centrum van de stad, op loopafstand van het Sukhbaatar-plein en het parlementsgebouw. U verblijft in elegant ingerichte kamers, voorzien van alle gemakken met uitzicht...
Route
Tijdens deze route reist u Mongolië in via de achteringang. U begint in Siberië en vervolgt de reis door de Russische Altai via de schilderachtige Chuya Highway naar de Mongoolse Altai gebergte. U reist door de meest fascinerende landschappen en komt op moeilijk begaanbare plekken. Dit allemaal om het traditionele Eagle Festival mee te mogen maken.
 • onze specialisten
  Annelou van Elk, Azië specialist. U bereikt Annelou op nr. 073 - 548 20 60.
  Annelou van Elk
  Expertise: Rusland, Mongolie, China, Oezbekistan, Marokko, Myanmar, Maleisië, Thailand, Laos & Singapore.