Over de auteur

Ilja Barten, Manager Sales & Operations, ExperienceTravel

Ilja is reislustig en heeft al verschillende prachtige reizen gemaakt. Vol positiviteit geniet Ilja van elk moment.

Reisverhaal Nieuw-Zeeland: Kajakken tussen fjorden

08 december 2016
Door Ilja Barten, Manager Sales & Operations, ExperienceTravel

Wakker worden in de magische stilte van een fjord in Nieuw Zeeland. Dat stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Ik weet niet precies waar die droom vandaan komt, maar het idee om midden in de natuur op het water wakker te worden met een kop thee omgeven door die immense fjorden wilde ik realiseren.

De Doubtful Sound is een van de meest geïsoleerde plekken van Nieuw Zeeland en alleen bereikbaar via Lake Manapouri, gevolgd door een tocht over een bergpas. Hierdoor is het toerisme beperkt gebleven. Ik heb gekozen voor het kleine schip M/V Southern Secret (maximaal 12 passagiers) in plaats van het (overigens immens populaire) grote schip waar overal mee wordt geadverteerd. Hoe kan ik anders in alle stilte genieten?

Omdat het een kleine groep passagiers is, worden we aan elkaar voorgesteld door de tweekoppige bemanning en voelen we ons gelijk thuis. We mogen overal op het schip komen, ook in de stuurhut en de keuken. Hierdoor voelt het meer als het varen met een groep vrienden dan als een excursie. De hutten zijn uiteraard kleiner dan een hotelkamer, maar van alle gemakken voorzien en zeer comfortabel. De tweepersoonsbedden zijn opgemaakt en er is een kleine badkamer bij met douche en toilet. Door de kleine raampjes zie ik de prachtige natuur alsof het kleine schilderijtjes zijn.

Het dinerbuffet bestaat uit de door onszelf gevangen vis en is aangevuld met typisch Nieuw-Zeelandse gerechten zoals kumara (zoete aardappel) en cheesecake. De cruise is BYO (Bring Your Own), dus iedereen heeft zelf bier en wijn meegenomen. Dit is een typische kiwi-traditie, maar ook erg praktisch want je kan dit naar eigen smaak en budget invullen. Het ziet er heel gezellig uit op tafel en we leren onze medepassagiers goed kennen. Ze komen uit Australië, Zwitserland, Canada en de VS.

Het bed slaapt zo lekker dat de nacht gewoon te kort is, maar ik wil persé vroeg op het dek staan om die stilte te horen (ja, horen) voordat de generator aangaat om het ontbijt te bereiden. De fjorden hier zijn heel mysterieus. Ze lijken steeds te verdwijnen achter wolken en vermenigvuldigen met de zonnestralen. Het hele gebied is regenachtig, maar dat maakt het juist zo bijzonder. Er ontstaan spontane watervallen en prachtige regenbogen. Alles is groen en puur. Ik zit zeker een half uur buiten te staren naar de wereld van Moeder Natuur voordat de generator aangaat en ik een kopje thee kan halen. Zodra we onderweg zijn zien we een groep dolfijnen. Omdat het een klein schip is, is er voldoende ruimte voor iedereen op het dek maar ook de crew is flexibel dus we hebben de tijd om even bij de dolfijnen te blijven drijven. 

We varen terug naar de kreeftenfuiken en ja hoor, vijf grote crayfish! Crayfish is een echte delicatesse in Nieuw Zeeland en een speciaal soort kreeft. Ik heb nog nooit kreeft gegeten maar op een of andere manier wil ik tijdens deze reis echt alles proberen. Het is even een werkje om het witte crayfish vlees uit de staart te krijgen, maar het is helemaal waard en samen met het versgebakken brood en een salade is dit een geweldige lunch.

Op de terugweg zien we de grote Fiordland Navigator boot passeren. Dit schip kan ca 200 passagiers kwijt (en slechts 15 kajaks, dus niet genoeg voor iedereen..). De fjorden zullen ook voor deze groep mensen prachtig zijn, maar zij hebben niet ervaren wat ik heb ervaren; stilte, magie, kajkken en de euforie van het vangen van een vis.

Wilt u meer van dit soort verhalen lezen? Meldt u aan voor de nieuwsbrief en ontvang om de week een e-mail met daarin de laatste reisverhalen en beste reissuggesties. 

BLIJF OP DE HOOGTE!
Ontvang om de week een mail vol reisinspiratie. Naast het nieuwste reisverhaal vindt u ook allerlei originele reissuggesties. Schrijf u nu in!
  • onze specialisten
    Daniëlle Ligtenberg, Lapland, Oceanië en Azië specialist. U bereikt Daniëlle op nr. 073 - 548 20 60.
    Daniëlle Ligtenberg
    Expertise: Lapland, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Dubai en Canada.