Over Spitsbergen

Spitsbergen is een concessie waar 31 landen bij zijn aangesloten. Het administratieve centrum van Spitsbergen ligt in Longyearbyen dat tevens de startplaats is van de expeditiecruises.

De Noordpool kent een pool- en toendraklimaat waarin duidelijke seizoenverschillen gelden. In de zomermaanden gaat de zon niet onder. Dit fenomeen staat bekend als de pooldag of de middernachtzon en kent zijn piek rond juni. In de winter gebeurt hetzelfde tijdens de poolnacht. In de zomermaanden is de temperatuur redelijk mild en varieert van 0 tot 12 graden. In de luwte op het zonnedek van het expeditieschip kan het zelfs nog warmer aanvoelen. Mede door de lage luchtvochtigheid is de gevoelstemperatuur vaak minder laag dan de werkelijke temperatuur.

In de vroege zomer is het landschap nog maagdelijk wit. Dit is de periode om ijsberen, robben en walrussen op het (drijf)ijs te spotten. Ook de periode de Zeevogels op Spitsbergen nestelen. Later in de zomer (juni t/m begin augustus) komt de toendra tot bloei. Midden augustus is het begin van de herfst, in welke periode u het mooie strijklicht kunt waarnemen. Ook is het dan mogelijk om bijvoorbeeld rondom Spitsbergen te varen en de indrukwekkende smeltwatervallen te fotograferen. De beste reistijd naar het Noordpoolgebied is sterk afhankelijk van uw persoonlijke interesses. Expeditiecruises vinden plaats van mei tot begin september. Uiteraard adviseren wij u graag.

 • onze specialisten
  Sabrina Iriks, Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist. U bereikt Sabrina op nr. 073 - 548 20 60.
  Sabrina Iriks
  Expertise: Argentinië, Brazilië, Chili, Costa Rica, Cuba, Bolivia, Peru, Ecuador & Galápagos, Mexico, Groenland, Spitsbergen, Antarctica & sub-antarctische gebieden & luxe cruises.
 • onze specialisten
  Barbara Roeters, Azië, Caribbean & Spitsbergen specialist. U bereikt Barbara op nr. 073 - 548 20 60.
  Barbara Roeters
  Expertise: Azië; Tibet, China, Japan, Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja, Myanmar, Nepal, Bhutan, India, Sri Lanka, Indonesië, Maleisië, Filipijnen. Midden Oosten, Caribbean en Spitsbergen
 • onze specialisten
  Katrijn Berends, Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist. U bereikt Katrijn op nr. 073 - 548 20 60.
  Katrijn Berends
  Expertise: Spitsbergen, Groenland, de Seychellen, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en de Malediven.