Over Peru

Wat is de beste tijd om naar Peru te reizen? Hoe lang is het vliegen? Kan ik in Peru met kinderen reizen? Wij geven u graag antwoord op enkele praktische vragen.

Aan de kust is het van december tot april het warmst en het meest zonnig. De rest van het jaar is het ook warm, maar dan komt de zon niet goed door i.v.m. de garúa‚ een mistlaag die direct rond de kust hangt. Dit komt vooral voor rondom Lima. De garúa komt echter niet verder dan een tiental kilometers landinwaarts. Verder aan de kust heeft de zon vrij spel en is het aanmerkelijk warmer dan direct aan zee.

In de Andes kan het door de hoge ligging flink afkoelen 's nachts. Overdag is het meestal aangenaam warm. Het klimaat op het op 3300 meter hoog gelegen Cuzco valt nog het beste te vergelijken met een heldere lentedag in ons land. Het voelt aangenaam als de zon schijnt‚ maar zodra deze weer verdwijnt‚ wordt het behoorlijk fris. Ondanks de ligging dicht aan de evenaar kent ook de Peruaanse Andes seizoenen. Een 'helder en droog' seizoen en een 'bewolkt en nat' seizoen. De seizoenen worden veroorzaakt door de verschillende zeestromingen. Van mei tot en met november domineert de Humboltstroom‚ die resulteert in heldere luchten en droge omstandigheden. De warme El Niño stroming van december tot en met april zorgt ervoor dat het in de bergen vaak bewolkt en regenachtig is. Kort samengevat: de winter (de zomer bij ons) is het droge seizoen. In de zomer is het warmer, maar het risico op regen is dan in sommige streken groter.

Ten oosten van de Andes ligt het regenwoud. Een gebied waar het altijd warm is en geregeld kan regenen. De meeste regen valt van december tot en met april. In deze regentijd is de luchtvochtigheid relatief hoog en de kans op malaria neemt gestaag toe. In de jungle kan een koude luchtstroom voorkomen‚ 'friaje' genaamd‚ waardoor de temperatuur tot zo'n 15 graden kan dalen.

Praktische informatie

Een rechtstreekse vlucht naar Lima duurt ongeveer 12 uur en 3 kwartier. De reisduur van een binnenlandse vlucht varieert, afhankelijk van uw reisplannen. Het leuke aan Peru is dat u op allerlei manieren door het land kunt reizen; per luxe trein, met een binnenlandse vlucht, een luxe bus of cruise, of met een privégids bijvoorbeeld. Peru is qua infrastructuur, het wegdek, de grote afstanden en bijbehorende voorzieningen niet geschikt om met een eigen auto rond te rijden. Een autoreis met een privéchauffeur die tevens als gids fungeert is dan het beste alternatief.

Het is zeker mogelijk om met kinderen in Peru te reizen. Peru is een erg divers land, waar ook kinderen zich niet zullen vervelen. Vissen op piranhas, raften door rustige rivieren, fietsen door kleine dorpjes en een bezoek brengen aan een echte sjamaan zijn leuke en spannende activiteiten.

Regio’s en gebieden
De Andes is ontstaan doordat de Nasca-schol onder het Zuid-Amerikaanse continent schoof. Door de druk kwam de aardkorst langzaam naar boven en ontstond de Andes. Het gebied herbergt naast immens hoge bergen ook sprookjesachtige kathedralen‚ kloosters en vele ruïnes. Vooral een bezoek aan Cuzco‚ de Heilige Vallei en Machu Picchu mag u niet missen.
 • onze specialisten
  Corine den Hartog, Latijns-Amerika, Canada en Amerika specialist. U bereikt Corine op nr. 073 - 548 20 60.
  Corine den Hartog
  Expertise: Guatemala, Belize, Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Galápagoseilanden, Nicaragua, Peru, Madagascar, Lapland, Canada & de Verenigde Staten.
 • onze specialisten
  Sabrina Iriks, Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist. U bereikt Sabrina op nr. 073 - 548 20 60.
  Sabrina Iriks
  Expertise: Argentinië, Brazilië, Chili, Costa Rica, Cuba, Bolivia, Peru, Ecuador & Galápagos, Mexico, Groenland, Spitsbergen, Antarctica & sub-antarctische gebieden & luxe cruises.