Oezbekistan

Cultuurschat Oezbekistan

Oezbekistan was het knooppunt van de legendarische Zijderoute en als zodanig van oudsher een bron van interesse voor vele culturen. In de Oudheid was het land in handen van de Perzen, om later door Alexander de Grote overheerst te worden. Uiteraard mogen de wilde horden van Dzjengis Khan en de angstaanjagende benden Hunnen niet vergeten worden. In de recente geschiedenis brachten ook de Russen hun invloed naar dit land. Door Oezbekistan reizen houdt derhalve in dat u de resten van vele culturen kunt bewonderen.

Reizen door Oezbekistan is als reizen door de tijd, soms wel duizenden jaren terug. Zo herbergt de historische stad Afrosiab fascinerende sporen van de oude Sogdië cultuur. Deze beschaving werd uiteindelijk onder de voet gelopen door Alexander de Grote. Legio overblijfselen uit deze periode, waaronder wonderschone mozaïeken, zijn rijkelijk uitgestald in het museum van Afrosiab.

Twee andere hoogtepunten van het in mysterie gehulde Oezbekistan zijn de sprookjesachtige steden Samarkand en Boechara. Beide tonen de schoonheid en rijkdom uit de bloeiperiode van de Zijderoute. In Samarkand, ooit de ‘Parel van Oriënt’ genoemd, staan prachtige koranscholen en de veertiende-eeuwse Bibi Hanoemmoskee, maar ook het paleisachtige mausoleum van de machtige krijgsheer Timoer Lenk. In de nabijgelegen necropolis Shahi-Zinda zijn de mooiste mozaïeken van Oezbekistan te vinden. Boechara genoot de bijnaam ‘pilaar van de islam’ en was in het verleden een belangrijk religieus en cultureel centrum. De stad telt vele monumenten van de Unesco Werelderfgoedlijst, zoals de Kaljan-minaret, in het verleden een belangrijk baken voor de woestijn karavanen.

In hoofdstad Tasjkent is de meer recente geschiedenis en invloed van Rusland goed terug te vinden, met o.a. Russische stadspaleizen uit de negentiende eeuw. Het Museum voor Schone Kunsten toont niet alleen beroemde tapijten uit Boechara, maar ook een grote collectie Russische en Oezbeekse kunst.

Doordat Oezbekistan de afgelopen decennia een relatief anoniem bestaan leed, bleef het gevrijwaard van massatoerisme, waardoor vele regio’s nog puur en ongerept zijn.  

Klik hier voor alle voorbeeldreizen naar Oezbekistan! 

populaire Oezbekistan Reizen
  • onze specialisten
    Annelou van Elk, Azië specialist. U bereikt Annelou op nr. 073 - 548 20 60.
    Annelou van Elk
    Expertise: Rusland, Mongolie, China, Oezbekistan, Marokko, Myanmar, Maleisië, Thailand, Laos & Singapore.
Accommodatie
Dilimah
Voorbeeldreis
Zijderoute per trein van Beijing naar Moskou
Nu vanaf € 27.075
Voorbeeldreis
Op ontdekkingsreis door de Stan-landen
Nu vanaf € 7.125