Wat is de beste tijd om naar Iran te reizen? Hoe lang is het vliegen? Hoeveel tijdsverschil is er met Nederland? Hoeveel tijd moet ik uittrekken voor een reis door Iran? Wij geven u graag antwoord op enkele praktische vragen.

In Iran is het in de winter tweeënhalf uur later dan in Nederland, in de zomer anderhalf uur.

In de periode mei tot en met oktober valt de minste regen. Houd er echter rekening mee dat de temperatuur in de maanden juni, juli, en augustus flink op kan lopen. De meest aangename reistijd is zodoende in het voor- of het najaar.

De gemiddelde vliegtijd van Amsterdam naar Teheran bedraagt bijna zes uur. Afhankelijk van uw reisperiode zijn er rechtstreekse vliegverbindingen met KLM of is er sprake van één tussenlanding. Betalen doet u in Iran met de Rial.

De reisduur is afhankelijk van uw wensen, maar in twaalf dagen kunt u uitgebreid genieten van alles wat Iran te bieden heeft. Startpunt is Teheran. U bepaalt uw eigen reis, maar gangbaar is om na Teheran af te reizen naar Yazd om vervolgens via Shiraz en Isfahan weer terug te keren in Teheran voor de retourvlucht.

Voor een reis naar Iran dient u in het bezit te zijn van een visum. Sinds maart 2017 is het mogelijk om een e-visum aan te vragen.

Men betaalt in Iran met de Rial. De koers kan nog weleens wijzigen. Over het algemeen krijgt u voor 1 euro ongeveer tussen de 36.500 en 40.000 Rial. Houd er daarnaast rekening mee dat prijzen vaak worden weergegeven in ‘toman’. 10 rial is ongeveer 1 toman. Wissel uw geld altijd om bij daartoe bevoegde banken of wisselkantoren en nooit op straat.

De officiële taal in Iran in Perzisch (Farsi). In de prominentere steden wordt echter door een groot deel van de bevolking (met name de jongere generatie) Engels gesproken.

98% van de Iraniërs is Moslim en daarmee is de Islam veruit de belangrijkste religie in Iran. Men bedrijft deze religie actief aan de hand van het Islamitische heilige boek: De Koran. Ook vrijwel alle wetten en regels in Iran zijn opgezet aan de hand van dit boek. Een voorbeeld hiervan is dat alcohol ten strengste verboden is, en dan met name in het openbaar. Ook is het aan te raden dat vrouwen het haar te allen tijde bedekken met een sjaal of hoofddoekje. De bevolking van Iran is tolerant en zeer gastvrij en geïnteresseerd in reizigers.

Regio’s en gebieden
In Iran is Teheran de stad die veruit de meeste tekenen vertoont van modernisering. Het is daarmee ook meteen een stad van grote tegenstellingen. Zo zal u na het zien de skyline van Teheran ‘by night’ maar moeilijk kunnen bevatten dat diezelfde stad tal van indrukwekkende gebouwen en paleizen uit de oudheid herbergt.