Het reisaanbod van ExperienceTravel focust zich met name op de unieke wildernis die IJsland te bieden heeft. Wat is de beste tijd om naar dit natuurrijke eiland te reizen? Hoe lang is het vliegen? Wij geven u graag antwoord op enkele praktische vragen.

Ondanks dat IJsland relatief dichtbij ligt, namelijk slechts zo'n 2 uur en 15 minuten vliegen vanaf Amsterdam (zonder tussenstop), is het eiland zó uniek dat het toch kan lijken alsof u in een andere wereld bent beland.

Nederlandse en Belgische reizigers dienen bij een bezoek aan IJsland in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitskaart, welke na terugkeer uit het land nog minimaal drie maanden geldig is. Voor een bezoek aan IJsland is geen visum nodig en het Belgische en Nederlandse rijbewijs is er geldig.

Anders dan de naam doet vermoeden is het niet altijd koud op IJsland. Gezien de vrij noordelijke ligging valt het juist heel erg mee wat betreft kou en ijs. De gemiddelde middagtemperatuur in de zomermaanden ligt rond de 10°C tot 14°C. De winters zijn grijs, nat en relatief mild. In het zuiden ligt de gemiddelde temperatuur in de winterperiode (december tot en met februari) nét onder het vriespunt. In het noorden is dat enkele graden onder nul en het vulkanisch gebergte in het zuidwesten zijn het koelste in de winter. December en januari zijn sombere periodes, want deze kennen slechts 4 tot 5 uur daglicht per dag. 

Van december t/m april ligt op IJsland een dik pak sneeuw in de binnenlanden; een mooie reisperiode voor fotografieliefhebbers. De meeste plekken zijn echter gewoon toegankelijk voor auto's met goede banden. Juni t/m augustus zijn de drukste maanden in IJsland, waarbij het hele land goed bereikbaar is. In mei en september valt er vaak de minste neerslag. 

Het tijdsverschil met Nederland is minimaal: tijdens onze zomertijd is het in IJsland 2 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is het 1 uur vroeger.