Over Groenland

Groenland is een autonoom land binnen het Koninkrijk Denemarken, gelegen tussen de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan, ten oosten van de Canadese Arctische Eilanden. Met name Noordoost-Groenland is een speciale reisbestemming.

Op een handjevol parkwachters en wetenschappers na, wonen hier nagenoeg geen mensen. De natuur overheerst. Het afgelegen gebied is uitsluitend per expeditiecruise te bereizen en dit maakt de Noordoostelijke Grienlandse wilodernis nu juist zo bijzonder. Omdat de kust van Noordoost-Groenland pas later in zomer te bereiken is vanuit zee, worden alle reizen per schip gepland in de periode midden augustus tot midden oktober. U vaart er vanaf IJsland of Spitsbergen naartoe. Voor een reis naar Noordoost-Groenland kunt u het beste op twee weken rekenen. 

De fjorden zijn vaak tjokvol met ijsbergen waardoor zij voor het grootste deel van het jaar ontoegankelijk zijn. Pas laat in de zomer, wanneer de toendra bedekt is met een spectaculaire tooi van herfstkleuren en alles wat groen was, geel, rood en oranje kleurt, krijgt u de kans er te komen. Op deze spannende expeditie waagt u zich in de grootste overgebleven wildernis op het noordelijk halfrond, waar grote gebieden nagenoeg niet door de mens zijn betreden. Hier ligt het uitgestrekte Nationaal Park Noordoost Groenland, een gebied waar Duitsland tweeëneenhalf keer in past. Regelmatig wordt u met zodiacs aan land gebracht en maakt u wandelingen onder begeleiding van ervaren en gewapende gidsen. Aan land heeft u ontmoetingen met muskusossen, poolhazen en soms kunt u deze dieren van dichtbij benaderen. Mogelijk ziet u een giervalk, een ijsgors of ijsduiker, en in het ijswater de walvis.

 

Praktische informatie

Er is een paar uur tijdsverschil met Groenland. Groenland kent zelf ook verschillende tijdzondes. In Nuuk is het 4 uur vroeger dan in Nederland en in Ittoqqortoormitt aan de noordoostkust is het 2 uur vroeger.  
De temperatuur is gedurende de reisperiode gemiddeld 5º C. U heeft geen visum of vaccinaties nodig voor een expeditiereis naar Noordoost-Groenland.

Activiteit
IJsbergen hebben verschillende vormen, hoogtes en afmetingen. Ze zijn afkomstig van gletsjers en hebben grillige vormen.
 • onze specialisten
  Sabrina Iriks, Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist. U bereikt Sabrina op nr. 073 - 548 20 60.
  Sabrina Iriks
  Expertise: Argentinië, Brazilië, Chili, Costa Rica, Cuba, Bolivia, Peru, Ecuador & Galápagos, Mexico, Groenland, Spitsbergen, Antarctica & sub-antarctische gebieden & luxe cruises.
 • onze specialisten
  Katrijn Berends, Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist. U bereikt Katrijn op nr. 073 - 548 20 60.
  Katrijn Berends
  Expertise: Spitsbergen, Groenland, de Seychellen, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en de Malediven.