Expedities op Franz Josefland

Franz Josefland is een afgelegen archipel in het noorden van Rusland, bestaande uit meer dan 190 eilanden, gelegen tussen Spitsbergen en Nova Zembla. Dit gebied staat bekend om zijn adembenemende gletsjers, ongerepte landschappen en rijke fauna, waaronder walrussen en ijsberen. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers die hier kunnen genieten van spectaculaire wandeltochten, boottochten en expedities naar de meest afgelegen en onherbergzame gebieden van het Arctisch gebied.

Eén van de meest afgelegen natuurreservaten ter wereld 

De archipel ligt op ongeveer 900 kilometer ten noorden van het vasteland van Rusland en is alleen bereikbaar per boot of helikopter. Het gebied is sinds 2016 een beschermd natuurgebied en herbergt een breed scala aan wilde dieren, waaronder ijsberen, walrussen, zeehonden, poolvossen en zeevogels. De afgelegen ligging van Franz Josefland maakt het een belangrijk toevluchtsoord voor deze dieren en biedt een unieke mogelijkheid om de wilde natuur in zijn oorspronkelijke staat te observeren. Het is een belangrijk gebied voor wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering, biodiversiteit en geologie en speelt een cruciale rol in het begrijpen van de complexe ecosystemen van de Noordelijke IJszee. 

De ijsbeer in z'n natuurlijke habitat 

IJsberen zijn een iconische dieren in de Arctische regio. Echter, de ijsberen in Franz Josefland zijn bijzonder belangrijk. Dit gebied is een cruciaal leefgebied voor ijsberen vanwege de lage menselijke aanwezigheid, wat hen in staat stelt om te jagen en zich voort te planten in alle rust. Daarom is het van groot belang om de regels en voorschriften van uw expeditiebegeleider(s) strikt na te leven.  

Kraamkamer van de walrussen    

Franz Josefland is ook een belangrijke kraamkamer voor walrussen. Deze regio biedt beschutting en veiligheid aan vrouwelijke walrussen tijdens het baren van hun jongen. De pasgeboren walrussen blijven gedurende de eerste twee jaar van hun leven bij hun moeder en de regio biedt hen een overvloed aan voedselbronnen, zoals schelpdieren en kleine vissen. Daarom is Franz Josefland het perfecte gebied voor het spotten van walrussen, uiteraard met inachtneming van het grootste respect voor deze dieren. 

Basaltformaties: Rubini Rock 

Rubini Rock is een rotsachtige formatie die zich bevindt in de Baltformaties, een groep van eilanden en rotsformaties gelegen in de Barentszzee. Het gebied staat bekend om zijn grote zeevogelkolonies, bestaande uit soorten zoals papegaaiduikers, zeekoeten en drieteenmeeuwen. Vooral tijdens het broedseizoen is het gebied een drukke en levendige plek, waar duizenden vogels samenkomen om te broeden en hun jongen groot te brengen. Dit is een prachtig tafereel dat u zeker niet wilt missen! 

Rudolf Island 

Rudolf Island is het meest noordelijke punt van het oostelijk halfrond. Het eiland werd door de Oostenrijk-Hongaarse poolonderzoeker Julius von Payer vernoemd naar de Oostenrijkse kroonprins Rudolf. Het eiland heeft een koud en bar klimaat en is voornamelijk bedekt met sneeuw, ijs en gletsjers. Rudolf Island is ook een belangrijke locatie voor wetenschappelijk onderzoek en exploratie van de poolregio. 

Mysterieuze bollen op Champ Island 

Champ Island is de thuisbasis van een van de meest fascinerende natuurverschijnselen in de regio: mysterieuze bollen die verspreid zijn over het eiland. Deze bollen, die soms wel meer dan twee meter hoog zijn, hebben een ronde en gladde vorm en lijken op reusachtige kegels. Het is niet duidelijk hoe deze bollen zijn ontstaan en wetenschappers debatteren nog steeds over hun oorsprong. Er zijn verschillende theorieën, waaronder dat de bollen gevormd zijn door het smelten van permafrost, erosie door wind en water, of vulkanische activiteit. Wat het ook is, de mysterieuze bollen op Champ Island blijven een intrigerend en raadselachtig fenomeen in de Franz Josefland-archipel. 

Historische plekken van poolreizigers 

Franz Josefland is rijk aan historische plekken van poolreizigers, vanwege zijn belangrijke rol in de ontdekking en exploratie van de Noordelijke IJszee. Deze historische plekken op Franz Josefland zijn onder meer de overblijfselen van verlaten nederzettingen en walvisstations, evenals monumenten ter ere van poolreizigers die zijn omgekomen tijdens hun expedities.  

VRAAG OFFERTE AAN

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl

Franz Josefland

Franz Josefland reisperiode
Door het Arctische klimaat kent Franz Josefland uitgebreide vergletsjering en sterke vorming van zeeijs. De gemiddelde jaartemperatuur van ca. -10°C is voor de hoge geografische breedte relatief hoog. De gemiddelde temperatuur voor de warmste maand, half juli tot half augustus, is met ca. 1°C daarentegen relatief laag. Reden waarom het zeeijs pas later in het seizoen breekt en Franz Josefland dan bezocht kan worden. Het zeeijs in de fjorden en zeestraten breekt in het zuiden meestal eind juli op. Het landschap van Franz Josefland wordt gevormd door jong vulkanisch gesteente. Dit is zichtbaar in de basaltplateaus, tafelbergen en dolerietformaties.

Franz Josefland wildlife
De zadelrob komt in de zomer in grote aantallen voor bij Franz Josefland. Ook walrussen leven over de hele archipel, soms in populaties van vele honderden dieren. De zadelrob krijgt zijn jongen in een andere streek, de Witte Zee, en trekt in de zomer en masse naar Franz Josefland. De koning van de Noordpool, de ijsbeer, wordt op het land en het zeeijs rondom de eilanden regelmatig gespot. Franz Josefland is ook bekend om zijn grote aantallen walrussen en zeker het aantal vrouwtjes met jonge walrussen. Op Alexandra eiland zijn twee grote kolonies ivoormeeuwen te zien, een echte Arctische vogel, net als de Arctische jagers die eveneens bij Franz Josefland rondvliegen. In het water is veel voedsel voor walvissen, zoals bultruggen en vinvissen.