Ontdek Franz Josefland

Arctisch Franz Josefland

Franz Josefland is de meest noordelijke eilandengroep van Europa. De 191 eilanden tellende archipel heeft een landoppervlakte van iets minder dan de helft van Nederland en kent een rijke Arctische fauna.

De Russische archipel Franz Josefland ligt ruim boven de Noordpoolcirkel ten oosten van Spitsbergen en ten noordwesten van Nova Zembla. De eilanden zelf nemen slechts 20% van de totale oppervlakte van de archipel in. De zeer actieve gletsjers domineren en bedekken ongeveer 85% van de totale landmassa. Bomen, struiken en andere grote planten komen er niet voor. De flora beperkt zich nagenoeg tot terrassen en hellingen die gericht zijn op het zuiden, waar deze kleur geven aan het landschap. Franz Josefland heeft een rijke fauna. De ringelrob en de baardrob komen zeer algemeen voor en vormen hiermee een belangrijke voedselbron voor de ijsbeer. Maar ook de walrussen zijn talrijk, zij krijgen in dit gebied hun jongen.

Klik hier voor alle voorbeeldreizen naar Franz Josefland! 

populaire Franz Josefland Reizen
  • Naar de geografische Noordpool
    Nu vanaf € 25.650 p.p. Prijs is afhankelijk van de US$ koers
  • Spitsbergen - Franz Josefland (cruise only)
    Nu vanaf € 8.595 p.p. Prijs is afhankelijk van de US$ koers.
Er zijn diverse uitstekende expeditieschepen voor een Arctische of Antarctische expeditie cruise, schepen die u naar diverse poolgebieden brengen. Echter, slechts één schip ter wereld kan u naar 90º noorderbreedte brengen, naar de geografische Noordpool. De...
Activiteit
Een belangrijk punt als het om uw beleving gaat, is de keuze van het expeditieschip.

Franz Josefland

Franz Josefland reisperiode

Door het Arctische klimaat kent Franz Josefland uitgebreide vergletsjering en sterke vorming van zeeijs. De gemiddelde jaartemperatuur van ca. -10°C is voor de hoge geografische breedte relatief hoog. De gemiddelde temperatuur voor de warmste maand, half juli tot half augustus, is met ca. 1°C daarentegen relatief laag. Reden waarom het zeeijs pas later in het seizoen breekt en Franz Josefland dan bezocht kan worden. Het zeeijs in de fjorden en zeestraten breekt in het zuiden meestal eind juli op. Het landschap van Franz Josefland wordt gevormd door jong vulkanisch gesteente. Dit is zichtbaar in de basaltplateaus, tafelbergen en dolerietformaties.

Franz Josefland wildlife

De zadelrob komt in de zomer in grote aantallen voor bij Franz Josefland. Ook walrussen leven over de hele archipel, soms in populaties van vele honderden dieren. De zadelrob krijgt zijn jongen in een andere streek, de Witte Zee, en trekt in de zomer en masse naar Franz Josefland. De koning van de Noordpool, de ijsbeer, wordt op het land en het zeeijs rondom de eilanden regelmatig gespot. Franz Josefland is ook bekend om zijn grote aantallen walrussen en zeker het aantal vrouwtjes met jonge walrussen. Op Alexandra eiland zijn twee grote kolonies ivoormeeuwen te zien, een echte Arctische vogel, net als de Arctische jagers die eveneens bij Franz Josefland rondvliegen. In het water is veel voedsel voor walvissen, zoals bultruggen en vinvissen.

Activiteit
Varen door het zee-ijs en langs gletsjers
Activiteit
De Noordpool beleven vanaf een klein expeditieschip
Activiteit
Wildlife