Grensoverschrijdend uniek Baskenland

Hoogtepunten van deze reis

 • Wijnhuis Marqués de Riscal, ontworpen door Guggenheim-architect Frank Gehry
 • Pintxos-wandeling en monumenten van San Sebastián
 • Bezoek aan kaasmakerij Aranburu

Accommodatie stijl

 • Klassiek

Thema

 • Kunst
 • Culinair - gastronomie

Reisperiode(n)

Mei,

Baskenland kent een onverwoestbaar nationaal zelfbewustzijn, eigen cultuur en taal. Culinair als wel cultureel heeft Baskenland een eigenheid die haast zeldzaam is in Europa. Architectonische hoogstandjes, van musea, overheidsgebouwen en zelfs van wijnhuizen. Adembenemende schoonheden tussen de traditionele bouw die in veel gevallen liefdevol is gerestaureerd. Lef, durf en gevoel voor spektakel. Baskenland is eigenlijk wat Nederland zo graag had willen zijn, tolerant, veeltalig, gericht op internationale handel, enorm culinair, vrijwel iedere Bask is lid van een lokale kookclub-kooksocieteit, en gastvrij. In veel gevallen ook de oorsprong van veel van de `Spaanse cultuur`, zoals de tapas die echt van de pinxos´s zijn afgekeken.     

Gastronomische de koploper van Europa met het grootste aantal sterrenrestaurants binnen de landsgrenzen. Uit de golf van Biskaje komt de verse vis, uit binnenlanden de cider en hoger gelegen de wijn. Tussendoor bossen met schapen die melk leveren voor de schapenkaas.  

Uiteenlopende facetten van joie de vivre (bizipoz in het Baskisch) komen aan bod tijdens deze reis die een kleine blik gunt op de veelzijdigheid van dit land. Culinair journalist en  kunstliefhebber Felix Wilbrink neemt jullie graag mee naar het deel dat hij heeft mogen leren kennen tijdens reportages over dit unieke land.


Bewaar in moodboard
 • Dag 1, Bilbao   
  Ochtendvlucht van Amsterdam naar Bilbao. Na aankomst wandeling door het oude stadscentrum, door de stadstuinen en diner met lokale tonijnspecialiteit. En natuurlijk gaan we in de mooie bars zitten en nemen een pinxo en drinken een mooi glas knisperde witte wijn. Overnachting in Bilbao. 
   

 • Dag 2, Bilbao 
  In de loop van de ochtend bezoek aan het wereldberoemde Guggenheim museum. Vervolgens bezoek aan Museo de Pasos de Semana Santa met schitterende attributen van kleurrijke Baskische katholieke processies. Eind middag een wandeling over Plaza Nueva en bezoek aan een aantal culinaire winkeltjes Gregorio Martin – de enige ware bacalao-specialist. Overnachting in Bilbao. 
   

 • Dag 3, Bilbao - San Sebastián   
  ‘s Morgens bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten voor een van de beste collecties van Spanje met werken van meesters als El Greco, Goya en Sorolla, maar ook een boeiende collectie schilderijen en sculpturen uit de Baskische school. In de middag vertrek richting San Sebastian. Onderweg stop in het plaatsje Mutriku aan de kust voor een bezoek aan de in 1867 gestichte, doch biodynamische tonijnfabriek Yurrita e Hijos. Diner in een visrestaurant in Ondarroa en overnachting in San Sebastian.
   

 • Dag 4 San Sebastián   
  ‘s Morgens verkenning van San Sebastián, onder meer langs Rafael Moneo’s Kursaal en bezoek aan het San Telmo Museum, gewijd aan de Baskische samenleving en schilderkunst, in een 16-eeuwse klooster, pittoresk gelegen aan de voet van de Monte Urgull met uitzicht op de oceaan. 
  De middag in het teken van cuisine locale - en een wandeling door de oude stad over verschillende markten, waaronder de beroemde Mercado de la Bretxa om pintxos (tapas in Baskische stijl) te proeven. Overnachting in San Sebastian. 
   

 • Dag 5 San Sebastián – Aranburu - Vitoria-Gasteiz 
  Ochtendbezoek aan een ciderhuis en aan de kaasmakerij Aranburu, bekend om het inmiddels internationaal bekend gastronomisch juweel Queso Idiazabal. Hierna vertrek naar de hoofdstad van Baskenland, Vitoria-Gasteiz. En route stop bij het klooster van Arantzazu, voor een bezoek aan de excentrieke basiliek met werken van Baskische kunstenaars. Overnachting in Vitoria-Gasteiz. 
   

 • Dag 6   Vitoria-Gasteiz: ARTIUM & wijnhuis Marques de Riscal   
  In de ochtend wandeling door het middeleeuwse centrum van Vitoria-Gasteiz met bezichtiging van de imposante Mariakathedraal en langs street art - muurschilderingen. Aansluitend bezichtiging van ARTIUM, met een indrukwekkende collectie moderne kunst van kunstenaars uit alle hoeken van Spanje.
  's Middags uitstapje naar La Rioja, waar het wijnhuis Marqués de Riscal is gelegen, met een opvallend ontwerp van Frank Gehry, de architect van het Guggenheim Museum in Bilbao. Tijdens een privérondleiding een degustatie van de beroemde rode wijnen die dit huis produceert. Afscheidsdiner in restaurant El Portalón. Overnachting in Vitoria-Gasteiz. 
   

 • Dag 7, Vitoria-Gasteiz – Bilbao – Amsterdam   
  Transfer naar de luchthaven van Bilbao en vertrek naar Amsterdam.   

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.

U bereikt Sabrina Iriks op nr. 073 - 548 20 60 of via s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.

U bereikt Desiré Schapers op nr. 073 - 548 20 62 of via d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.

U bereikt Kirsten Vluggen op nr. 073 - 548 20 62 of via k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.

U bereikt Katrijn Berends op nr. 073 - 548 20 60 of via k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.

U bereikt Corine den Hartog op nr. 073 - 548 20 60 of via c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.

U bereikt Dionne van Vugt op nr. 073 - 548 20 60 of via d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.

U bereikt Juliet van Huuksloot op nr. 073 - 548 20 60 of via j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.

U bereikt Natasja van Eldik op nr. 073 - 548 20 60 of via n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.

U bereikt Manon Schuurmans op nr. 073 - 548 20 60 of via m.schuurmans@experiencetravel.nl