Warschau & Krakau

Hoogtepunten van deze reis

 • Bezoek aan het Wilanowpaleis
 • Bezichtiging van de Zwarte Madonna van Częstochowa
 • Facultatieve excursie Auschwitz-Birkenau

Accommodatie stijl

Thema

 • Geschiedenis
 • Cultuur

Reisperiode(n)

April,

Deze reis brengt u naar de oude en de nieuwe hoofdstad van Polen, met elk een compleet eigen karakter, historisch en cultureel erfgoed. Een kennismaking met een turbulente geschiedenis, met wandelingen langs monumenten van vernietiging en wederopstanding. Warschau, sinds 1596 hoofdstad van Polen, is een heropgebouwde stad met grootse barokpaleizen die de littekens van de geschiedenis draagt. Krakau daarentegen, vijf eeuwen lang de koninklijke hoofdstad en later van Oostenrijks Polen, doorstond  ongeschonden de Tweede Wereldoorlog. De stad heeft een Middeleeuws centrum, maar ook zoveel moois vanaf de Renaissance dat het wel het ‘Florence van Polen’ wordt genoemd.  


Bewaar in moodboard
 • Dag 1, Amsterdam - Warschau 
  Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Warschau. Na aankomst bezoek aan de historische binnenstad van Warschau. De stadswandeling leidt door de oude stadskern, steen voor steen wederopgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Onder meer langs de universiteit, het Stare Miasto (centrale plein) en de voorname paleizen waarvan er een een evenbeeld is van het Amsterdamse Paleis op de Dam. De wandeling eindigt met een bezoek aan het Koninklijk Paleis. Na de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het paleis volledig herbouwd. In de koninklijke appartementen vinden we ook de Canaletto-zaal, met de gezichten op Warschau van Bernardo Bellotto, bijgenaamd Canaletto, in opdracht van de Saksische keurvorst die ook koning van Polen was. 
   
 • Dag 2 , Warschau 
  In de ochtend bezoek aan het Nationaal Museum, met zowel Poolse als Westerse klassieken.  De middag ter vrije besteding. Bijvoorbeeld voor bezoek aan het Lazienkipark met haar paleizen, musea en botanische tuin. Voor liefhebbers van Polen’s bekendste componist, Frédéric Chopin (ofwel Fryderyk Franciszek Szopen) mogen bezoeken aan de Kerk van het Heilig Kruis, waar zijn hart is bijgezet, en het interactieve Chopin-museum niet ontbreken. 
   
 • Dag 3, Warschau  
  Vandaag een combinatie van geschiedenis en moderne architectuur. In de ochtend bezoek aan de Joodse wijk en het in 2014 geopende Joods Historisch Museum Polin, gevestigd in een indrukwekkend ontwerp van het Finse architectenbureau van Ilmari Lahdelma en Rainer Mahlamäki. De tentoonstelling vertelt niet enkel over de ontberingen tijdens WO II,  maar bestrijkt de geschiedenis van de Poolse Joden van de Middeleeuwen tot heden. Vervolgens bezoek aan het museum voor Moderne Kunsten, met een collectie contemporaine kunst van voornamelijk Poolse kunstenaars. Na gelegenheid tot lunch in de middag een uitstapje naar het net buiten Warschau gelegen Wilanówpaleis. Het werd gebouwd in opdracht van de excentrieke 17e eeuwse Poolse koning Jan Sobieski die in 1677 het dorp Wilanów kocht voor de verwezenlijking van zijn zomerpaleis. Het gebouw telt ruim zestig vertrekken die grotendeels in hun oorspronkelijke indeling behouden zijn naar het voorbeeld van de Italiaanse villa en huist een galerij met Poolse portretten maar is ook rijkelijk versierd met plafondschilderingen en werken van internationale kunstenaars als Jordaens, Viviani en Van Bloemen. Op de terugweg naar het hotel een rondrit langs verschillende modernistische juweeltjes die door de stad verspreid staan. We eindigen bij het pompeuze Paleis van Cultuur en Wetenschap, een geschenk van Stalin, dat op eigen gelegenheid bezocht kan worden. 
   
 • Dag 4, Warschau - Krakau
  In de ochtend per treinreis naar Krakau. Daar aangekomen een eerste verkenning door de historische stadskern. De stadswandeling vangt aan op het Rynek, het centraal gelegen marktplein, van waaruit de Koninklijke Weg langs de stadsmuren zal worden gevolgd. Alles ademt hier de grandeur van Midden-Europa en de hoogtijdagen  van het Habsburgse keizerrijk. De barokke Sint-Annakerk in de nabijheid van het marktplein is naar ontwerp van de toentertijd in Polen zeer actieve Nederlandse architect Tielman van Gameren. Tot slot een bezoek aan de Mariakerk met zijn bijzondere, laatmiddeleeuwse, gepolychromeerde kastaltaar.  
   
 • Dag 5, Krakau
  In de ochtend bezoek aan de Wawelburcht op de gelijknamige heuvel, ooit het machtsbolwerk van de koningen. Bezocht worden het kasteel met de befaamde Brusselse wandtapijten en de kathedraal, die haar oorsprong kent in het jaar 1020. Onderaan de heuvel is de legendarische Drakengrot. De middag is ter vrije besteding, bijvoorbeeld onder leiding van een lokale gids een bezoek aan het grootste nazi-vernietigingskamp, Auschwitz-Birkenau, waar tussen 1941 en 1945 ruim één miljoen Joden de dood vonden. Een film en een rondleiding over het terrein vertellen het verhaal van de plaats die symbool van de Holocaust is geworden.  
   
  Facultatieve excursie Auschwitz-Birkenau  
  Duur:  3,5 uur   
  Min. aantal deelnemers: 15 
  Prijs:  €75,- per persoon 
   
 • Dag 6, Dagexcursie Częstochowa
  Vandaag een uitstapje over de adelaarsnestenroute die van Krakau door het Nationaal Park Ojcow naar het bedevaartsoord Częstochowa loopt. De route voert langs de verschillende burchten en ruïnes  in de omgeving van Krakau, wij bezoeken er één, het gerestaureerde Pieskowa Skala met een collectie middeleeuwse tot hedendaagse kunst. ‘s Middags in Częstochowa bezoek aan het Paulinerklooster op de Jasna Gora (lichte berg) dat vele edelsmeedwerken bevat, maar vooral beroemd is om haar zwarte madonna. Andere bezienswaardigheden zijn het refectorium met een plafondschildering van Karl Dankwart en de bibliotheek met een uitgebreide collectie boeken. In de avond terugkeer naar Krakau, alwaar overnachting. 
   
 • Dag 7, Krakau - Amsterdam  
  Deze laatste ochtend nemen we de tijd voor een wandeling door de Joodse wijk Kazimierz. Vóór de uitroeiing van de Poolse joden klopte hier het hart van de Jiddische cultuur en omdat de stad onder Oostenrijks bestuur stond tot 1918, bloeide hier, te midden van de armoede, een unieke beschaving. Met  vooral Amerikaans geld (van de Ronald S. Lauder Foundation) is de wijk grondig opgeknapt en staan de meeste van de ongeveer zeven synagogen weer te pralen. Achter een van sjoels ligt de begraafplaats en ervoor een plein met tientallen koosjere restaurants en cafés met klezmermuziek. Vroeg in de middag transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam. 

  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud. 

 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.

U bereikt Sabrina Iriks op nr. 073 - 548 20 60 of via s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.

U bereikt Desiré Schapers op nr. 073 - 548 20 62 of via d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.

U bereikt Kirsten Vluggen op nr. 073 - 548 20 62 of via k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.

U bereikt Katrijn Berends op nr. 073 - 548 20 60 of via k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.

U bereikt Corine den Hartog op nr. 073 - 548 20 60 of via c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.

U bereikt Dionne van Vugt op nr. 073 - 548 20 60 of via d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.

U bereikt Juliet van Huuksloot op nr. 073 - 548 20 60 of via j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.

U bereikt Natasja van Eldik op nr. 073 - 548 20 60 of via n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.

U bereikt Manon Schuurmans op nr. 073 - 548 20 60 of via m.schuurmans@experiencetravel.nl