Sicilië in het voorjaar

Hoogtepunten van deze reis

 • Bezoeken aan de Martoranakerk en Capella Palatina in Palermo
 • Verkenning van de Vallei der Tempels nabij Agrigento
 • Dagtocht naar Syracuse, met onder meer het 'Oor van Dyonisios'

Accommodatie stijl

 • Klassiek

Thema

 • Archeologie

Reisperiode(n)

April,

De bewogen geschiedenis van de Phoeniciërs, Grieken Romeinen, Goten, Byzantijnen, Arabieren, Normandiërs, Fransen en Spanjaarden heeft haar sporen nagelaten in de kunst en cultuur van Sicilië. Wij bekijken de hoogtepunten uit de cultuurgeschiedenis en genieten van het prachtige eiland.


Bewaar in moodboard
 • 1e dag, dinsdag 16 april - Naar Palermo 
  Vlucht per ITA Airways lijndienst vanuit Amsterdam via Milaan naar Palermo waar we ons voor drie overnachtingen installeren in het nabije eersteklas hotel Splendid la Torre aan de Golf van Mondello. 
   
 • 2e dag, woensdag 17 april - Palermo 
  Palermo, ooit gesticht door Phoeniciërs, is pas na de klassieke oudheid een belangrijke plaats geworden. Vandaar dat de stad en haar omgeving rijk zijn aan middeleeuwse kunstschatten, met name uit de 12e en vroege 13e eeuw, toen hier achtereenvolgens de Normandische koningen en de Duitse Hohenstaufen regeerden. We bezoeken onder meer de Martorana-kerk met de prachtige 12e-eeuwse mozaïeken, de kathedraal met de sarcofagen van de Normandische koningen en Duitse Hohenstaufen en de in moors beïnvloede stijl gebouwde kerk en kloostergang van San Giovanni degli Eremiti. 
  Na de lunchpauze bekijken we de Cappella Palatina, eveneens gebouwd door koning Rogier II in 1135, een juweel van marmer en mozaïeken dat volgens menigeen alleen al een bezoek aan het eiland Sicilië rechtvaardigt. 
   
 • 3e dag, donderdag 18 april - Cefalù en Solunto 
  In Cefalù bezoeken we de beroemde Dom, de eerste door de Normandische koningen in de 12e eeuw gebouwde kerk. 
  Architectonisch (zowel van buiten als van binnen) is deze kerk bijzonder interessant, maar terecht vermaard is ze om de mozaïeken in de stijl van Torcello (bij Venetië) en Dafni (even buiten Athene), een hoogtepunt van Byzantijnse mozaïekkunst. Met name de Christus Pantokrator maakt altijd diepe indruk. 
  Op de terugweg naar Palermo bezoeken we de idyllisch gelegen opgravingen van Solunto. 
   
 • 4e dag, vrijdag 19 april - Via Monreale en Segesta naar Selinunte 
  Van Palermo rijden we per touringcar eerst naar het nabijgelegen Monreale. De kathedraal, alweer door de Normandische koningen hier gebouwd in 1174, geldt voor velen als de mooiste van Sicilië. De rijkdom van de mozaïeken die op de binnenwanden de belangrijkste verhalen van het Oude en het Nieuwe Testament in een fonkelende kleurenpracht weergeven, is overweldigend. 
  Vervolgens gaat de tocht zuidwaarts naar het theater en de tempel van Segesta, een ‘vergriekste’ stad uit de 5e eeuw v.Chr. 
  Merkwaardig fascinerend en daardoor wijd bekend zijn de onafgemaakte Dorische zuilen van de tempel zónder cannelures. 
  Door een schitterend landschap rijden we naar Selinunte, waar we overnachten in het eersteklas Grand Hotel Selinunte. 
   
 • 5e dag, zaterdag 20 april - Selinunte en via Herakleia Minoa naar Villaggio Mosè 
  Selinunte, oorspronkelijk een Griekse stad, is beroemd om de overblijfselen van de tempels met hun indrukwekkende zuilen en zuilentrommels, die soms schots en scheef als door reuzen moedwillig omvergegooid lijken. De voornaamste tempel is voor een groot deel weer overeind gezet. ’s Middags rijden we naar de aan de kust gelegen overblijfselen van de oude Griekse stad Herakleia Minoa. In Villaggio Mosè nabij Agrigento installeren wij ons voor twee overnachtingen in het Grand Hotel Mosè, dat beschikt over een mooi zwembad.
   
 • 6e dag, zondag 21 april - Agrigento 
  In de klassieke Oudheid was Agrigento één van de belangrijkste steden van het eiland, in omvang de tweede na Syracuse. In de ochtend wandelen we over het opgravingsterrein waar uit de hellenistische tijd de overblijfselen van verscheidene woonhuizen nog te zien zijn, en brengen vervolgens een bezoek aan het interessante museum, waar onder meer een fraaie collectie Griekse vazen is ondergebracht. ‘s Middags bezoeken we de Vallei der tempels, met de tempels uit de klassieke en latere perioden, min of meer op een rij gebouwd. Zij hebben de eeuwen verbazingwekkend goed doorstaan. Vooral de tempels in Dorische stijl van Homonoia (Concordia) en van Zeus (Jupiter) staan er nog imponerend bij. 
   
 • 7e dag, maandag 22 april - Via Piazza Armerina naar Giardini Naxos 
  Van Agrigento rijden we naar het beroemde Piazza Armerina, een must voor iedereen die van antieke mozaïeken houdt. Hier bezichtigen we de mozaïeken die de vloeren van een grote villa uit ongeveer 300 n.Chr. bedekten. De voorstellingen in de mozaïeken zijn buitengewoon belangwekkend en boeiend, met name de scènes die het landleven, jachtpartijen of spelen weergeven. We vervolgen onze reis naar het even ten zuiden van Taormina gelegen Giardini Naxos, waar we de laatste vier dagen van de reis logeren in de comfortabele Hellenia Yachting Hotel Giardini Naxos.
   
 • 8e dag, dinsdag 23 april - Syracuse 
  We maken een dagtocht naar Syracuse. De al in de 8e eeuw v. Chr. door de Grieken gestichte stad was in de oudheid altijd de belangrijkste van Sicilië. We beginnen met een wandeling over het schiereiland Ortygia, de plaats van de oudste Griekse nederzetting. 
  We bezoeken de Dom, waarin de zuilen van een antieke Athenatempel zijn verwerkt en de bekende Bron van Arethousa, genoemd naar de nimf die voor de avances van de riviergod Alfeios niet ver van Olympia in Griekenland onder de grond dook om pas hier weer boven te komen. Haar afbeelding sierde de prachtige klassieke munten van de stad. 
  ’s Middags gaan we naar het gigantische Griekse theater. Vervolgens bekijken we het Romeinse amfitheater en het zgn. Oor van Dionysios, de beruchte steengroeve waar de Atheense gevangenen van de mislukte Atheense expeditie tegen Syracuse uit de jaren 415-413 v.Chr. hun treurige dwangarbeid moesten verrichten. We bezoeken het museum met de rijke collectie antieke beelden, vazen en bronzen. 
   
 • 9e dag, woensdag 24 april - Reggio di Calabria en Messina 
  We reizen vandaag naar Reggio di Calabria om er het archeologische museum te bezoeken. Behalve naar de indrukwekkende collectie Griekse Vazen, sculpturen, e.d., gaat onze aandacht vooral uit naar de twee beroemde bronzen krijgers die voor de kust bij Riace werden opgedoken. Ze stammen uit de 5e eeuw v.Chr. en stellen vermoedelijk gesneuvelde en geheroïseerde Griekse veldheren voor. Op de terugweg doen we Messina aan, waar we onder meer de uit 1197 stammende Dom bezoeken 
   
 • 10e dag, donderdag 25 april - Taormina aan de voet van de Etna 
  Taormina, door de Grieken gesticht, is een van de mooiste stadjes van Sicilië. Goed bewaard is het antieke theater, van waaruit men een prachtig uitzicht heeft over de Ionische Zee. Het plaatsje zelf is zeer pittoresk en daardoor een belangrijke toeristische trekpleister. In de middag rijden we dan de helling van de Etna op tot een hoogte van ongeveer 1.800 meter. De Etna is de grootste vulkaan van Europa en met enige regelmaat stijgt er gerommel en opspattend gesteente uit de krater omhoog. Te voet kunnen we nog iets verder klimmen over het vaak nog warme lavagesteente, terwijl een kabelbaan de liefhebbers (dit is facultatief!) nog iets hoger kan brengen. Iedere bezoeker, ook wie geen geoloog of vulkanoloog is, raakt altijd diep onder de indruk van de oerkrachten van de natuur die zich hier zo tastbaar manifesteren. 
   
 • 11e dag, vrijdag 26 april - Terugreis 
  In de loop van de ochtend rijden we naar Catania, vanwaar we via Rome met de lijndienst van ITA Airways terugvliegen naar Amsterdam. 

  Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud. ​​​​​​​

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl