Spitsbergen rondom de Archipel (cruise only)

11-daagse cruise only expeditiecruise

O.b.v. 2-persoonshut met privé-faciliteiten (op indeling mogelijk)

Nu vanaf € 8.295 p.p. Prijs is afhankelijk van de US$ koers

Ontvang een persoonlijk reisvoorstel
  • Optimale beleving dankzij inzet van klein schip voor maximaal 12 passagiers
  • Later in het seizoen prachtige herfstkleuren en fotogeniek licht
  • Spotten van wildlife zoals ijsberen, walrussen, robben, rendieren, vossen en diverse zeevogels
  • Wandelen op de toendra, ook naar historische plekken
  • Vaar naar het doorgaans onbereikbare Oost-Spitsbergen
  • Met zodiacs varen langs gletsjers waarvan soms ook het ijs afkalft

In de tweede helft van de zomer vaart u met een schip dat ruimte biedt aan slechts 12 passagiers volledig rond de Spitsbergen archipel. U bezoekt alle belangrijke eilanden en maakt de meest complete reis rond deze Arctische archipel .

Het doel van deze expeditiecruise is het verkennen van de natuur, wildlife, flora, fauna en het cultureel erfgoed van Spitsbergen én het bezoeken van plaatsen waar slechts weinigen zijn geweest. Zeevogels, rendieren, poolvossen en robben zullen u vergezellen op uw verkenningsreis rond het mooie Spitsbergen. De reis is heel veelzijdig en avontuurlijk: u bezoekt vogel kliffen en walruskolonies, u maakt wandeltochten op de toendra en vaart langs spectaculaire gletsjergevels. In het zachte zomerlicht bent u mogelijk getuige van in zee stortende ijsmassa’s en vaart u langs talloze met gletsjers bedekte fjorden en mooie baaien. U reist door een prachtige archipel. Omdat u al in de tweede helft van de zomer reist is de kans erg groot dat u volledig rondom Spitsbergen kunt varen. Als het ijs het toelaat vaart u tot aan Kvitøya, 'het witte eiland', gelegen in het uiterste noordoosten van de archipel. Slechts weinig mensen hebben hier voet aan wal gezet, hetgeen de beleving des te imposanter maakt. Hier heeft u een goede kans om op de ijsschotsen ijsberen en walrussen te zien. Het schip koerst nog verder naar Barentsøya, Edgeøya, Tusenøyane, waar niet zelden walvissen worden gespot, en zet zijn reis voort naar Hornsund, een prachtige fjord met alpine bergen aan de zuidwestkust van Spitsbergen. Tijdens deze ontdekkingsreis treedt u in de voetstappen van vroegere poolreizigers zoals Willem Barentsz en Roald Amundsen en Nobile en elke dag gaan we aan land op spectaculaire plaatsen.  Wetenschappers, walvisjagers, pelsjagers en mijnwerkers zijn de afgelopen 400 jaar naar Spitsbergen gereisd en hebben sporen achtergelaten zoals gebouwen, uitrusting, geografische namen en fascinerende verhalen. U gaat meerdere malen aan land, of maakt cruises met de zodiac. Zo ziet u de meest spectaculaire en zelfs historische plekken vanuit een bijzonder perspectief.  ExperienceTravel reist oplettend en met zorg door het gevoelige milieu van Spitsbergen om zo min mogelijk impact hebben op natuur en dieren. We laten niets achter en nemen alleen foto’s en herinneringen mee naar huis. Dat is ecotoerisme op zijn best. 

Data & prijzen

Vertrekdata 8, 18 en 28 augustus 2019. 2-persoonshut €8.295 p.p. Prijs is afhankelijk van het gekozen huttype.

Opties & inbegrepen

Dit is een cruise-only. Prijzen zijn inclusief verblijf in hut type naar keuze, ontbijt, lunch en diner aan boord en een flexibel excursieprogramma. Het lokaal vervoer op Spitsbergen van het vliegveld naar het schip en op de laatste dag naar het vliegveld is inbegrepen. 

Wist u dat
  • Op het gebied van ruige natuur en rijkelijk voorkomend wildlife zijn er maar weinig plekken op de wereld zijn die zich met het Noordpoolgebied kunnen meten.
Programma De schepen
  • Dag 1 Longyearbyen

    U gaat vandaag aan boord van het luxe schip M/S Stockholm of M/S Sjøveien dat ruimte biedt aan maximaal 12 passagiers. In de namiddag van uw eerste dag aan boord vertrekt u voor een 11-daagse avontuurlijke vaarroute rondom Spitsbergen. 

  • Dag 2-10 Spitsbergen expeditiecruise

    U bevindt zich nu in een eenzaam en afgelegen deel van de wereld. Graag benadrukken wij dat onze exacte route afhangt van ijs- en weersomstandigheden en het wildlife dat we tegenkomen. Dit is een echte expeditie-cruise. 

    Het is ons streven u de best mogelijke ervaring te bieden, maar besef dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditie! Het is de bedoeling dat we elke dag meerdere malen aan land gaan met onze Zodiac landingsvaartuigen of meerdere cruises maken; hieronder volgen enkele voorbeelden van plaatsen die we mogelijk bezoeken. 

    Plaatsen die u mogelijk bezoekt: 
    Na een ‘nachtje’ varen bent u door de nimmer ondergaande zon misschien al een beetje gewend aan 24 uur daglicht. Het meest noordelijk gelegen wetenschapsdorpje ter wereld Ny Alesund waar de basis van het Noorse Poolinstituut is gevestigd, ligt aan de Kongsfjorden waar we prachtige vogelkliffen zien waar grote aantallen drieteenmeeuwen en kortsnavelzeekoeten nestelen en we op de toendra mogelijk rendieren spotten. Ook de flora is zeer bijzonder en vele van de ca. 170 verschillende arctische plantensoorten die op Spitsbergen voorkomen staan nu in bloei. Aan het eind van de Krossfjord stromen de Lilliehööökgletsjer en de '14 juli gletsjer' rechtstreeks in zee.

    Noordwest Spitsbergen 
    Twee van de moedigste pogingen om de Noordpool te bereiken zijn in Danskøya gestart. Zowel die van Andrée’s met een waterstof ballon (1897) als ook de poging van Wellman met een luchtschip zijn toen mislukt. De plek is nog steeds bezaaid met restanten van de eerste expedities als stille getuigen van de grootse ideeën uit dit heroïsche tijdperk. Op Danskøya, Amsterdamøya en Ytre Norskøya zijn nog resten te zien van de drukke bedrijvigheid uit de walvisperiode in 17e eeuw. Voor ons Nederlanders is Smeerenburg, ook wel blubber town genoemd het bekendst. De omgeving lijkt wel een openluchtmuseum met diverse gebruiksvoorwerpen uit de vangsttijd. Midden op de vlakte liggen de graven van de tweede groep overwinteraars, die allen aan scheurbuik overleden. Het noordwesten van Spitsbergen met zijn oneindige natuurlijke schoonheid heeft diverse fjorden met enorme gletsjers die in zee uitmonden. De bekendste fjorden hier zijn de Raudfjord, de Woodfjord en Liefdefjord, allen met gletsjers die in zee uitmonden. Aan de randen van de Woodfjord rijzen de besneeuwde bergtoppen waarvan de hoogste punten mogelijk nog met sneeuw bedekt zijn. Aan het einde van de Liefdefjord ligt de Monacogletsjer die hier met een ijswand van 6km in zee stroomt. 

    In de fjorden zien we eidereenden en kleine rietganzen maar ook de zeldzamere koningseider wordt hier gezien. Het water van het gletsjer front is een favoriete voedselplek voor duizenden drieteenmeeuwen, papegaaiduikers, kleine alken en zeekoeten in het gebied. 

    Noord Spitsbergen 
    In het mooie Mossel Bay ligt Polhem. Hier hebben we mogelijk ook onze eerste ontmoetingen met walrussen en misschien zelfs vrouwtjes walrussen, die vroeger in het seizoen vaak door het ijs ingesloten zijn. In de Hinlopenstraat zien we Alkberg, een vertikale, basaltachtige klif van enkele kilometers lang die onderdak biedt aan zo’n 200.000 zeekoeten en andere zeevogels zoals de drieteenmeeuw en papegaaiduiker. De bijna zwartgekleurde basalt is door de uitwerpselen van vogels op veel plaatsen wit en roze verkleurd, waardoor er mooie patronen en structuren zijn ontstaan. Ook hier is het water bijzonder voedzaam, wat het grote aantal zeevogels verklaart. Het is ook het gebied waar we de baardrob, ringelrob en mogelijk de walrus en ijsbeer kunnen spotten. Mogelijk laten we hier de warme Golfstroom achter ons. 

    Oost Spitsbergen 
    Aan de noordkant van West Spitsbergen en Nordaustlandet bevinden we ons op 81° NB, op slechts 520 zeemijlen van de geografische Noordpool. Oostwaarts koersend met het ijsversterkte expeditie-schip M/S Ocean Nova, zou het mogelijk kunnen zijn dat we de omvangrijke pakijs grens tegenkomen. Weinige schepen wagen zich hier en we genieten van de stilte en de mooie vergezichten. Varend langs de ijsschotsen neemt de kans op ontmoetingen met meer baardrobben. Op eerdere reizen zijn er ook ijsberen op ijsschotsen gezien, een prachtig fotomoment. We varen door het drijfijs en verkennen diverse wonderen der natuur, zoals ijsbergen die ontstaan door het afkalvende ijs van de immense gletsjers. Het oosten en zuidoosten van Spitsbergen heeft zeer uiteenlopende landschappen en heeft een meer Arctisch klimaat dan de westkust van Spitsbergen. 

    Nordaustlandet & Brasvellbreen 
    Het eiland Nordaustlandet is bedekt met een enorme gletsjer (breen is Noors voor gletsjer) met hoogtes tot 20 m en genieten Brasvellbreen die meer dan 200km lang is en in deze tijd van het jaar doorsneden wordt door honderden smelt- watervallen. De totale oppervlakte van de gletsjer is 8.500 km2 en daarmee derdes grootste tere wereld. Omdat het al later in het seizoen is, kunnen we met het middelgrote ijsversterkte schip dichter bij gletsjers komen en waar mogelijk maken we ook cruises met landingsvaartuigen. Bij gunstige ijsomstandigheden kunnen we Storøya bereiken, dat ten oosten van Nordaustlandet ligt. Ook dit gebied wordt regelmatig bezocht door robben, walrussen en poolberen. 

    White Island, Kvitøya 
    Als ijs en weersomstandigheden het toelaten varen we tot White Island (Kvitøya), een eiland waar slechts weinig mensen voet aan wal hebben gezet. Het grootste deel van het eiland is bedekt met een grote ijskap maar wordt vaak ‘beschermd’ door dik vast ijs. Hier is Andrée, de Zweedse ontdekkingsreiziger gevonden 33 jaar na hun mislukte poging om per ballon de Noordpool te bereiken. 

    Barentsøya en Edgeøya 
    Op Barentsöya zijn resten van ongeveer 400 jaar oude Pomor visserskampen te zien. De Pomor waren moedige Russische pioniers. Edgeøya laat haar bezoekers genieten van prachtige basaltrots formaties, mooie landschappen en magnifieke toendra vlakten, waar naast grote vogelkolonies er goede kans is rendieren, poolvossen en walrussen te zien. Maar op eerdere reizen hebben we hier ook ijsberen gespot. Spitsbergen en zijn archipel heeft geen bossen. De enige houtachtige planten zijn kleine wilgen en de dwergberk, die op Spitsbergen enkele centimeters boven de grond uitsteekt. De flora op Spitsbergen mag op het eerste gezicht bescheiden en grijs lijken, als u beter kijkt zult u ingewikkelde, prachtige bloemen in vele vormen en kleuren ontdekken. De nauwe zeestraten tussen Barentsoya en Edgeoya zijn voedselrijke gebieden voor diverse soorten walwissen. Naast de beluga die meer in de fjorden verblijft zijn de meest voorkomende de bultrug- en minkwalvis. 

    Hornsund 
    We varen om de zuidkaap van Spitsbergen en bezoeken het mooie Hornsund. De fjord ligt onder sterke invloed van de koude golfstroom, die deze bereikt vanuit het oosten en onder Sørkapp door wordt aangevoerd. Een grandioos mooie fjord aan de zuidwestkust van Spitsbergen, waar 14 enorme gletsjers tussen alpien bergen in zee storten. Er vallen met regelmaat grote hoeveelheden afkalvend ijs in zee. De M/S Ocean Nova vaart hier zo dicht mogelijk op de ijswanden, waar we bij een lage zon mooie foto en/of film shots kunt maken. Weer zo’n fotogenieke plek! Hornsund is ook een plek waar zich veel zeedieren ophouden met o.a de beluga, de witte walvis. Het is eveneens een favoriete plek voor sommige van de vele ijsberen op het eiland. Het is het woongebied van een grote ijsberenpopulatie en maakt tevens deel uit van de belangrijkste ijsberentrekroute die vanuit het uiterste zuidoosten van het eiland West Spitsbergen (Isbukta) om de zuidpunt van Sørkapp heen en via de Hornsundfjord het oostelijk gelegen Isbukta weer bereiken. 

    Een reiziger op een expeditiecruise moet permanent paraat zijn voor actie. Soms kunt u vroeg in de morgen gewekt worden wanneer we langs een fantastische ijsberg of gletsjer varen bij vlakke zee, een uitzicht dat u niet mag missen. En soms midden in de nacht omdat er een ijsbeer is gezien op het ijs. De exacte route hangt af van ijs, weersomstandigheden en kansen om wildlife te zien. De hierboven vermelde plaatsen/(locaties) zijn slechts voorbeelden van enkele van de vele sites die Spitsbergen te bieden heeft. Het is ons streven u de best mogelijke ervaring te bieden, maar onthoud dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditie!

    Onze specialisten geven u graag meer informatie over deze expeditiecruise. U bereikt ons op telefoonnummer 073-548 20 60.

  • Dag 11 Longyearbyen

    Vandaag eindigt de expeditie. U wordt naar het vliegveld gebracht en vliegt terug naar Oslo. Al dan niet met een korte tussenstop via Tromso in noord Noorwegen. Vanuit Oslo vliegt of reist u verder naar de bestemming van uw keuze.

Meerdere schepen mogelijk:
M/S Sjøveien

M/S Sjøveien is recentelijk volledig gerenoveerd en omgebouwd tot een klassiek en zeer exclusief passagiersschip dat voor het eerst in de vroege zomer van 2017 naar Spitsbergen zal varen.

Het schip werd oorspronkelijk in 1964 in Bergen gebouwd voor de Noorse overheid door wie het voor diverse doeleinden werd ingezet. Van 1979 tot 1995 werd het ijsversterkte schip met ijsklasse gebruikt als trainingschip voor mariniers. Sinds 1995 is het schip in particulier bezit en werd het in de vele jaren die volgden ingezet voor de Noorse kustwacht.

Het schip is een ware schoonheid met houten dekken en vintage details. Het observatiedek heeft zeer veel ruimte en er is boven de brug, ook een schitterend open dek van waarvan men een prachtig uitzicht heeft op het magische landschap van Spitsbergen.

Er zijn acht ruime buitenhutten, allen met privéfaciliteiten. Het lage dek heeft vier 2-persoonshutten met patrijspoorten (zie hieronder dekplan nummer 5 t/m 8).  Het hoofddek heeft twee grotere 2-persoonshutten (zie dekplan 3 en 4) en er is nog een grotere ‘superior cabin’ ( zie dekplan 2) met een dubbelbed en ramen. De achtste hut bevindt zich op het bovendek en is een grote ‘double cabin superior’ met ramen (zie dekplan 1).

Ontbijt, lunch en diner worden opgediend op het hoofddek in de ‘dining area’. Hier bevindt zich ook een lounge area waar u kunt verpozen met een kopje thee of koffie en kunt luisteren naar interessante lezingen door de gidsen.

Er is een internationale, Engelssprekende bemanning aan boord en de brug is toegankelijk voor bezoekers. Tot slot zijn er 2 zodiacboten beschikbaar voor slechts 12 passagiers. Dit garandeert erg veel ruimte in de vaartuigen tijdens de soms 2,5 tot 3 uur durende zodiaccruises. Indien gewenst kan de groep van 12 personen tijdens wandelingen op land gesplist worden in twee kleinere groepen. 

 Dek plan Sjoveien

 

Route
Vanuit Longyearbyen maakt u een volledig rondje om Spitsbergen. U bezoekt de meest noordelijke en oostelijk gelegen gebieden van de archipel en vaart via de zuidkust weer terug naar Longyearbyen.
Dhr. Koenen bezocht Ontdek Spitsbergen

Wanneer er een ijsbeer is gespot door de verkenners stap je in de zodiac en ga je er met een gids naartoe. Het is heel bijzonder om een ijsbeer in vrijheid zijn gang te zien gaan. Hij kan doen en laten wat hij wil en wij mogen hem niet storen, want we zijn in zijn gebied.

  • onze specialisten
    Sabrina Iriks, Latijns-Amerika en Noordpoolgebied specialist. U bereikt Sabrina op nr. 073 - 548 20 60.
    Sabrina Iriks
    Expertise: Argentinië, Brazilië, Chili, Cuba, Bolivia, Peru, Ecuador & Galápagos, Mexico, Groenland, Spitsbergen, Antarctica & sub-antarctische gebieden & luxe cruises.
  • onze specialisten
    Barbara Roeters, Azië, Caribbean & Spitsbergen specialist. U bereikt Barbara op nr. 073 - 548 20 60.
    Barbara Roeters
    Expertise: Tibet, China, Japan, Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja, Myanmar, Nepal, Bhutan, India, Sri Lanka, Indonesië, Maleisië, Dubai, Cuba, Caribbean en Spitsbergen
  • onze specialisten
    Katrijn Berends, Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist. U bereikt Katrijn op nr. 073 - 548 20 60.
    Katrijn Berends
    Expertise: Spitsbergen, Groenland, de Seychellen, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en de Malediven.