Spitsbergen - Noordoost-Groenland - IJsland & Noorderlicht (cruise only)

14 of 15-daagse cruise only expeditiecruise

O.b.v. 2-persoonshut met privéfaciliteiten (op indeling mogelijk)

Nu vanaf € 9.000 p.p.

Ontvang een persoonlijk reisvoorstel
 • Geniet van een uniek bezoek aan Spitsbergen en Groenland
 • Ontdek werelds grootste fjorden systeem
 • Wandel in het grootste en ruigste deel van het Noordelijk nationaal park
 • Spotten van wildlife zoals walvissen, muskusossen, poolhazen, vossen en mogelijk een ijsbeer.
 • Maak een zodiac cruise langs gletsjergevels en grote ijsbergen
 • Bezoek een Inuït nederzetting

Tijdens deze Arctische expeditiecruise verkent u Noord-Spitsbergen en de zo kenmerkende natuur en authentieke cultuur van Oost-Groenland. U zult zich verwonderen over de fascinerende schoonheid van deze unieke landschappen. Een exclusieve wereld, waar jaarlijks slechts weinig toeristen voet aan wal zetten. Oost-Groenland is een van de laatste nog grotendeels ongerept gebleven wildernissen op aarde. Tijdens uw reisperiode heeft u ook kans op het zien van Noorderlicht.

Een expeditiecruise door het Noordpoolgebied. Een exclusieve wereld, waar jaarlijks slechts weinig toeristen voet aan wal zetten. Noordoost Groenland is een van de laatste nog grotendeels ongerept gebleven wildernissen op aarde.

Het is de bedoeling de kustlijn van Noordoost Groenland zo noordelijk mogelijk te benaderen, afhankelijk van de ijssituatie en het weer. De ijslaag van Groenland is een gigantische ijskap, waar de toendra de natuurliefhebbers overweldigt en verbaast. Het schip navigeert langs een magische en spectaculaire kustlijn, waar het hoge Alpine gebergte zo’n 2000 meter recht uit zee oprijst en het schitterende landschap gedomineerd wordt door gletsjers en mooi gevormde reusachtige ijsbergen, die deel uitmaken van dit unieke landschapsdecor. De fjorden zijn vaak tjokvol met ijsbergen waardoor ze voor het grootste deel van het jaar ontoegankelijk zijn. Pas laat in de zomer, wanneer de toendra bedekt is met een spectaculaire tooi van herfstkleuren en alles wat groen was, geel, rood en oranje kleurt, krijgt u de kans er te komen. Op deze spannende expeditie waagt u zich in de grootste overgebleven wildernis op het noordelijk halfrond, waar grote gebieden nagenoeg niet door de mens zijn betreden. Hier ligt het uitgestrekte Nationaal Park Noordoost Groenland, een gebied waar Duitsland tweeëneenhalf keer in past. Regelmatig wordt u met Zodiac’s aan land gebracht en maakt u wandelingen onder begeleiding van ervaren en gewapende gidsen. Aan land heeft u ontmoetingen met muskusossen en poolhazen. Soms kunt u deze dieren van dichtbij benaderen. Mogelijk ziet u een giervalk, een ijsgors of ijsduiker en in het ijswater de walvis. Zelfs ontmoetingen met ijsberen en poolwolven zijn hier niet uitgesloten, alhoewel de kans erg klein zal zijn.  Het is herfst en de kruipwilg en dwergberk kleuren nu roestbruin en accentueren de kleuren van de toendra  nog eens extra. Tussen de prachtige kleurensprei vindt u ook de rijpe rijsbes en de berendruif. 

Van sneeuwvlok tot ijsberg 
De reis leidt verder langs een van ’s werelds meest spectaculaire kustlijnen, waarvanuit uitgestrekte fjordenstelsels al spoedig opdoemen. U cruist met zodiacs langs de hoge gletsjergevels of langs grote ijsbergformaties in de fjorden, waarvan sommige wel 70 tot 100 meter hoog zijn. IJsbergen zijn unieke werkstukken van de natuur, waarvan de grootsheid en allure niet adequaat op film kan worden vastgelegd; dit moet uit eerste hand worden beleefd. IJsbergen zijn opgebouwd uit sterk samengedrukte sneeuw, die enkele duizenden jaren geleden op de ijskap van Groenland is gevallen. Een ijskap is in een permanente staat van verandering en beweging, en brengt ieder jaar duizenden ijsbergen voort die in zee worden gevormd van gletsjers op de oostkust van Groenland.  Slechts op een enkele plaats langs de kustlijn ligt een kleine geïsoleerde nederzetting, waar de Inuit bevolking tracht te overleven door middel van jacht en visvangst. U bezoekt de noordelijkste en meest afgelegen moderne gemeenschap van Oost Groenland: Ittoqqortoormiit met zijn 400 inwoEen expeditiecruise door het Noordpoolgebied. Een exclusieve wereld, waar jaarlijks slechts weinig toeristen voet aan wal zetten. Noordoost Groenland is een van de laatste nog grotendeels ongerept gebleven wildernissen op aarde.

Dansende lichten van de Aurora Borealis
Vanaf eind augustus, begin september wordt de nachtelijke hemel regelmatig verlicht door de veelal groene, maar soms ook gele of rode gloed van het noorderlicht (Aurora Borealis). Het dansende noorderlicht in de nachtelijke hemel is een schouwspel dat reizigers die Groenland in deze periode bezoeken mogelijk ook beleven. 

Tijdens onze reisperiode wordt het weer vaak beïnvloed door een hoge luchtdruk systeem, wat tamelijk veel zonnige dagen oplevert bij een gemiddelde temperatuur van 0 tot +5 graden in september. Bovendien verdwijnt vroeg in augustus de zon weer achter de horizon, waardoor vlak voor zonsopkomst en/of zonsondergang mooie lichteffecten op het ijs in de fjorden te zien zijn. 

Noot: Het is ons streven u de best mogelijke ervaring te bieden, maar besef dat flexibiliteit hierbij de sleutel is tot een succesvolle expeditie! Expedities naar Noordpoolgebieden zijn sterk afhankelijk van ijs- en weersomstandigheden. Bovengenoemde plaatsen/locaties zijn voorbeelden van enkele van de vele bijzondere plekjes die Noordoost Groenland te bieden heeft en die we hopen te kunnen bezoeken. Een expeditiecruise door het Noordpoolgebied. Een exclusieve wereld, waar jaarlijks slechts weinig toeristen voet aan wal zetten. Noordoost Groenland is een van de laatste nog grotendeels ongerept gebleven wildernissen op aarde.Data & prijzen

U heeft de keuze uit verschillende schepen met diverse vertrekdata vanaf midden augustus t/m eind september 2021

 

Vanaf prijs o.b.v. 2-persoonhut met privéfaciliteiten (op indeling mogelijk) € 9.000,- p.p. voor 14-daagse reis 

3- en 4-persoonshutten (op indeling mogelijk) ook mogelijk 

Opties & inbegrepen

Dit is een cruise-only. Prijzen zijn inclusief verblijf in hut type naar keuze, ontbijt, lunch en diner aan boord en een flexibel excursieprogramma.

Wist u dat
 • De vacht van de ijsbeer lijkt wit, maar is in werkelijkheid transparant van kleur. De huidskleur is zelfs donker. Door de reflectie van het licht oogt de vacht echter wit.
Programma Het schip
 • Dag 1 Longyearbyen

  In de late namiddag van deze eerste dag gaat u aan boord van het schip van M/S Plancius. U laat de bewoonde wereld achter u en vaart door de machtige Isfjord. Deze fjord is met zijn 110 kilometer de langste en ook grootste fjord van Spitsbergen. In Longyearbyen kunt u vooraf aan het vertrek op eigen gelegenheid het Poolmuseum van Spitsbergen bezoeken. Afhankelijk van de tijd die u ter beschikking heeft, kunt u een wandeling maken in of rondom de nederzetting

 • Dag 2 Verkenning van Spitsbergen

  U bezoekt vandaag de Raud fjord in het noorden van het eiland West Spitsbergen, waar gletsjers in zee storten. In deze tijd van het jaar heeft de fjord als gevolg van de lage zonstand, bijzonder ‘fotogeniek’ licht. Op de in prachtige herfstkleuren getooide toendra spot u mogelijk rendieren. U gaat in Spitbergen op zoek naar ijsberen en mogelijk walvissen langs de noordwestkust. U moet dit zien als een kans want op uw verdere reis naar Oost Groenland zijn de kansen een ijsbeer te spotten zeer klein.

 • Dag 3 - 4 De Groenlandzee

  Het schip zet koers naar het zuidwesten en vanaf de diverse dekken en vanuit de observatielounge kijkt u uit naar zeevogels en als u de kust van Groenland bereikt mogelijk ook walvissen. De meest voorkomende walvissen in de Groenlandzee zijn de vinvis, bultrug en minkwalvis. Een bonus is de grootste onder de walvissen: de blauwe vinvis. Ook een ontmoeting met de nieuwsgierige witneusdolfijn is niet uitgesloten. De goed opgeleide biologen/gidsen verzorgen lezingen over de flora, fauna, geologie, geschiedenis van de Noordpoolexpedities en andere aan het poolgebied gerelateerde onderwerpen. De overtocht naar Groenland duurt ongeveer 2 tot 2,5 dag. Tijdsduur is afhankelijk van weersomstandigheden.

 • Dag 5 - 12 Noordoost Groenland

  In de loop van dag 5 bereikt u de kust van Groenland en u komt aan in een deel van de wereld dat volledig beheerst wordt door de ijs- en weersomstandigheden. Als u de oostkust van Groenland bereikt vaart u langs de kustlijn van het Nationaal Park Noordoost-Groenland. Wetenschappers en onderzoekers zijn bijzonder geïnteresseerd in het gebied vanwege de historische nederzettingen en omdat bijna alle flora en fauna van Groenland hier gevonden kan worden. Vanaf het eerste moment dat u ijskastelen tegen de achtergrond van de hoge, donkere bergen tegenkomt, geniet u van dit natuurspektakel. De grootsheid van deze blauwgekleurde ijsformaties en de warme herfstkleuren van de vegetatie op de toendra, het aanwezige wildlife en de oorverdovende stilte zijn herinneringen die u altijd bijblijven.

   

  Kaiser Franz Josef Fjord en Kong Oscars Fjord
  U vaart door de mooiere fjorden van Groenland. Het landschap is majestueus, met fjorden die worden geraamd door immens hoge bergen die aan weerskanten verticaal uit zee omhoogschieten. Gelijktijdig varen we langs gigantische ijsbergen en ijsformaties. Daarnaast is het gebied ook bekend om zijn prachtige geologische rotsformatie, de Teufelschloss. De structuur én kleur van deze oudste rotsformaties ter wereld is indrukwekkend mooi. Per zodiac maakt u landingen op prachtige plekken met uitgestrekte, kleurrijke toendra die veelal bevolkt wordt door muskusossen en de poolhaas. Mogelijk brengt u een bezoek aan de Antartic Sound. Dit is een brede en uitgestrekte vallei waar muskusossen leven. In deze tijd van het jaar wordt de toendra door de kleurveranderingen van de dwergberk en dwergwilg bedekt door een prachtige sprei van herfstkleuren, wat het natuurdecor nog mooier maakt.

   

  Scoresby Sund
  Wanneer u Scoresby Sund bereikt, gaat u regelmatig aan land en geniet hier van het adembenemend mooie uitzicht op deze onmetelijk grote fjord. Met zijn zijfjorden is deze fjord het meest indrukwekkende fjordenstelsel ter wereld en tevens ook de langste fjord ter wereld en de mooiste fjord op uw reis naar Oost Groenland . Na enkele uren varen door dit eilandenlabyrint doemen aan de horizon ook hier weer ijskastelen op. Immense en fascinerende ijsformaties met als hoogte punt de ijsbergen in o.a de Rødefjord, waar u mogelijk een zodiaccruise door een labyrint van ijsbergen en gletsjerfronten maakt. Ook bezoekt u de vissersnederzetting Ittoqqortoormiit, een gemeente die ongeveer even groot is als Groot-Brittannië en slechts 400 inwoners telt.

 • Dag 13 -14 Oversteek Straat van Denemarken

  De komende dagen vaart u door de Denemarken Straat die bekend is om zijn grote aantallen walvissen in deze periode van het jaar. Naast walvissen heeft u ook kans om  dolfijnen te spotten. De zeevogels, o.a de Jan van Gent, vliegen mee met het schip. De gidsen informeren u voortdurend met educatieve beeldpresentaties.

 • Dag 14 Akureyri, IJsland

  In Akureyri welke plaats in het noorden van IJsland is gelegen, gaat u van boord van de M/S Plancius. U kunt vanuit Akureyri voor een lokale vlucht naar Reykjavik kiezen of met een huurauto terug naar Reykjavik rijden langs de mooie westkust van IJsland. Op verzoek is er een transfer per bus mogelijk met andere passagiers aan boord. Het is een 6 uur durende busreis naar het centrum van Reykjavik, die vooraf geboekt moet worden. Deze busreis is optioneel.

   

  Tip: Verleng uw reis met een verblijf op IJsland.

   

  Attentie: Expedities naar Noordpoolgebieden zijn sterk afhankelijk van ijs- en weersomstandigheden. Bovengenoemde plaatsen/locaties zijn voorbeelden van enkele van de vele bijzondere plekjes die Spitsbergen en vooral ook Noordoost-Groenland te bieden hebben en die we hopen te kunnen bezoeken. Wij spannen ons steeds in u een zo optimaal mogelijke ervaring te bieden. Flexibiliteit is hierbij de sleutel tot een succesvolle expeditie!

   

M/S Plancius

Tijdens uw reis verblijft u in een internationaal gezelschap aan boord van de M/S Plancius. Het M/S de Plancius is in 1976 gebouwd en werd gebruikt als oceanografisch onderzoeksschip voor de Koninklijke Nederlandse Marine. Tegenwoordig is het een ijsversterkt passagiersschip dat zeer geschikt is voor expedities. U reist met een professionele bemanning en een goed geïnformeerd en ervaren expeditieteam, dat u een onvergetelijke reis zal bezorgen. Er is ook een arts aan boord. Voor de zodiac cruises en landingen kan er gebruik gemaakt worden van twee ’gangway’s’ tegelijk, waardoor iedereen snel in en uit de landingsvaartuigen kan stappen.

Het fraai ingerichte schip beschikt over ruime hutten met privé faciliteiten, een patrijspoort of raam en er is ook een grote observatielounge. Alle hutten hebben TV/DVD en ook een telefoon met Iridium verbinding. U kunt dus vanuit uw hut, op elk gewenst moment, rechtstreeks met Europa bellen. Elke hut heeft een individuele airconditioning. Koffers kunnen onder het bed geplaatst worden. Het observatie dek, van waaraf u prachtigste uitzichten heeft, is ook snel te bereiken vanuit de lounge. Op dek 4 kunt u rondom lopen zonder van dek te moeten wisselen cq trappen op en af te moeten als u van het voordek naar het achterdek wilt lopen voor v.b het volgen van walvissen of ander wildlife en of een net gemiste bijzonderheid. Ook vanuit het restaurant hoeft u dankzij de grote ramen niets te missen van de spectaculaire reis. Er is een arts aan boord en vanaf het M/S Plancius maakt u 2 keer per dag of zodiac cruises en of landexcursies. Bij het aan boord gaan van het schip ontvangt u laarzen in bruikleen.

Het dekplan:

 

Suites/hutten en voorzieningen

 • Aantal hutten: 53 
 • Aantal passagiers: 114
 • Alle hutten hebben zeezicht, badkamer met douche en toilet, kluisje, kledingkast, föhn, satelliet telefoonverbinding, TV, DVD-speler, airco, schrijftafel met stoel        
 • 2, 3 en 4-persoonskamers beschikken over éénpersoons bedden       
 • De superior kamers beschikken over een tweepersoonsbed, een ruime zithoek en een koelkast


Faciliteiten

 • 2, 3 en 4- persoonshutten (ook op indeling)
 • Ruime suites (24m2) met zithoek en koelkastje
 • Handige dubbele instap zodiacs
 • Observatielounge met toegang tot voordek
 • Bar & bibliotheek met internetverbinding
 • 2x per dag een land- of zodiac cruise
 • Restaurant met buffet
 • Arts aan boord
 • Laarzen inbegrepen


Schip specificaties

 • Bemanning: 45 personen
 • Lengte: 89 meter
 • Breedte: 14,5 meter
 • IJsklasse: 1D
 • Snelheid: 10 - 12 knopen 
Route
In het naseizoen van de Arctische zomer maakt u een prachtige 3 landen expeditiecruise naar Noord-Spitsbergen, Noordoost-Groenland en IJsland. Een reis die u naast wildlife een prachtige natuur biedt in het grootste fjordensysteem ter wereld. Aan boord geniet u van het comfort dat het schip u biedt.