Spitsbergen Noord (cruise only)

7- of 8-daagse cruise only expeditiecruise

O.b.v. 2-persoonshut met privéfaciliteiten (op indeling mogelijk)

Nu vanaf € 4.800 p.p.

Ontvang een persoonlijk reisvoorstel
 • Vaar langs het pakijs en door drijfijs
 • Zie de Arctische zomer ontwaken
 • Spot wildlife op ijs, zoals ijsberen, robben of walrussen en vossen en rendieren op het land
 • De aanwezigheid van grote kolonies en diverse soorten zeevogels
 • Maagdelijk wit landschap
 • Oogverblindende fjorden en gletsjers

Deze expeditiecruises worden aangeboden door de grotere schepen van 114 tot 178 passagiers. Het doel van deze expeditiecruise is om naast de mooie natuur en gletsjers, het wildlife van Spitsbergen te zien. Het schip vaart waar mogelijk langs het pakijs en door drijfijs. Vroeg in de zomer is het landschap op Spitsbergen maagdelijk wit.

U reist in de eerste helft van de Arctische zomer. De sneeuw smelt langzaam weg op de toendra en onthult her en der kleine, bloeiende bloemen. Op deze expeditiecruise is de kans om wildlife op het ijs te zien groot. Nu de winter voorbij is, is voor veel vogelsoorten de tijd aangebroken om zich over de toendra te verspreiden. Kijk uit naar papegaaiduikers en o.a. de kleine alk, die hier met miljoenen tegelijk nestelen. Op sommige stranden zult u grote aantallen walrussen of misschien nog wel robben op ijs. 

Er staan hier en daar ook al plantjes in bloei maar de vogelkolonies bruisen van levendigheid. Afhankelijk van de keuze van het ijsversterkte schip bent u met 94 tot 116 passagiers aan boord. De schepen vertrekken vanuit de haven van Longyearbyen en varen door de zeer rustige en ongerepte omgeving van Spitsbergen. In deze tijd van het jaar zijn er nog ijsvelden, het domein van zeerobben en ijsberen. Er zijn op Spitsbergen tweemaal zoveel poolberen en walrussen als mensen. De Barentszzee populatie poolberen wordt geschat op meer dan 3500, en op uw trip komt u er hopelijk enkele tegen. 

In het noorden van Spitsbergen varen we nog door drijfijs en doet u diverse prachtige fjorden aan met gletsjers die uitmonden in zee. Naast mooie natuur, witte landschappen, honderden gletsjers en een rijk dierenleven herbergen deze fjorden vaak ook historische herinneringen. Bij de gletsjers worden regelmatig zeehonden gezien, die een lokker zijn voor ijsberen. Tijdens de expeditie gaat u 2x per dag van boord voor een wandeling of een cruise per zodiac.

Experience Travel reist oplettend en met zorg door het gevoelige milieu van Spitsbergen om zo min mogelijk impact hebben op natuur en dieren. We laten niets achter en nemen alleen foto’s en herinneringen mee naar huis. Dat is ecotoerisme op zijn best.  

De exacte route van de reis is afhankelijk van ijs- en weersomstandigheden maar ook van het aanwezige wildlife. De definitieve reisroute wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Het is altijd ons streven u de best mogelijke ervaring en plezier te bieden‚ maar onthoud dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditie! 

U kunt in de vroege zomer op Spitsbergen een expeditiecruise maken met de M/S Plancius, M/S Ortelius, M/S Hondius, M/S Sea Spirit, M/S Ocean Adventurer en M/S World Explorer.

U reist op eigen gelegenheid in internationaal gezelschap. Op het schip zijn Engelssprekende gidsen aanwezig. De voertaal op de schepen is Engels. 

Vraag voor uitgebreide informatie ook eens naar onze ‘’all inclusive’’ expeditiecruise met het kleine gezellige ijsversterkte M/S Quest met ijsklasse (totaal 53 passagiers). Dit is een unieke groepsreis met een Nederlands gezelschap van maximaal 20 personen en ook Nederlandstalige gidsen aan boord. U ontvangt een uniek reisdossier, boordevol met informatie over uw reis of vraag vrijblijvend een reisvoorstel via de onderstaande button of bel ons: 073 – 5482060. 

Data & prijzen

Vertrekdata:
7 of 8-daagse expeditiecruises: diverse vertrekdata vanaf begin mei t/m eind juni.
10-daagse expeditiecruises: diverse vertrekdata in juli en augustus. 

Opties & inbegrepen

Dit is een cruise-only. Prijzen zijn inclusief verblijf in hut type naar keuze, ontbijt, lunch en diner aan boord en een flexibel excursieprogramma.

Wist u dat
 • De vacht van de ijsbeer lijkt wit, maar is in werkelijkheid transparant van kleur. De huidskleur is zelfs donker. Door de reflectie van het licht oogt de vacht echter wit.
Programma De schepen
 • Dag 1 Spitsbergen

  Dit is het dagprogramma van diverse schepen die u verschillende activiteiten aanbieden tijdens uw expeditiecruise. Enkele schepen bieden ook faciliteiten om te kajakken, duiken en sneeuwschoenwandelen. 

 • Dag 2-7 Spitsbergen

  De reis naar Spitsbergen start voor u met de verkenning van de High Arctic nederzetting Longyearbyen, gesticht in 1906. ’s Middags gaat u aan boord van het schip van uw keuze en vaart u door de spectaculaire Ice Fjord.

  Mogelijk heeft u een stop in Barentszburg, een fascinerende kolenmijn nederzetting, gesticht in 1932. Een bezoek aan Barentszburg is mede afhankelijk van de bereidwilligheid van de Russische autoriteiten om de passagiers van het schip te (kunnen) ontvangen. Hieronder een aantal plaatsen welke mogelijk bezocht worden: 

  Ny Alesund 
  Na een nachtje varen bent u door de nimmer ondergaande zon misschien al een beetje gewend aan 24 uur daglicht. Het meest noordelijk gelegen wetenschapsdorpje ter wereld, Ny- Alesund, waar de basis van het  Noorse Poolinstituut is gevestigd, ligt aan de Kongsfjorden. In dit wetenschapsdorp worden mensen volledig genegeerd door de dieren. Arctische visdiefjes (sterns) nestelen langs de hoofdstraat, en buiten het postkantoor - de meest noordelijke ter wereld - staan vaak wilde rendieren te grazen. Vanaf deze plek zijn Amundsen en Nobile hun gelukte heroïsche expedities naar de Noordpool begonnen.

  Smerenburg en Dansköya 
  Op Danskøya, Amsterdamøya en Ytre Norskøya zijn nog resten te zien van de drukke bedrijvigheid uit de walvisperiode in 17e eeuw. Voor ons Nederlanders is Smeerenburg, ook wel ‘blubber town’ genoemd en gelegen op een landtong van Ytre, het bekendst. Indien er niet te veel sneeuw op de landtong ligt is het wellicht mogelijk een wandeling te maken naar de graven van de vroegere Nederlandse walvisvaarders. Op Dansköya zijn door de Zweedse ballonvaarder Andrée en de Amerikaanse journalist Wellman moedige pogingen ondernomen om de Noordpool te bereiken. 

  Liefdefjorden 
  Liefdefjorden, fjord van de liefde, is een gebied van oneindig natuurlijke schoonheid. Aan de randen van de fjord rijzen met sneeuw bedekte bergtoppen op en aan het eind ligt de spectaculaire Monaco Glacier. Ook hier gaat u op zoek naar de ijsbeer!

  Noord Spitsbergen 
  Het schip heeft nu de warme golfstroom achter zich gelaten en kan de omvangrijke drijfgrens bereiken. Weinig schepen wagen zich hier en u geniet van de stilte en grandeur van dit ijslandschap. Al varende langs de ijsschotsen, neemt de kans toe om robben en ijsberen te spotten op de immense ijsvelden. U bereikt nu ook de gebieden waar de gidsen extra aandacht hebben voor het spotten van walvissen. De witte walvis, de Beluga, wordt hier regelmatig gespot. 

  Hinlopen Straat
  Als het ijs het toelaat, kunt u Hinlopen Straat (de straat van Hinlopen) bezoeken. Hier ziet u de Alkberg, een 100m hoge en 2,5 km lange verticale, basaltachtige klif, die onderdak biedt aan zo’n 200.000 Brunnich’s zeekoten en diverse andere zeevogels. Het water is hier bijzonder voedzaam, wat het grote aantal zeevogels verklaart. 

  Prins Karls Forland 
  Dit mooie eiland, bedekt met een prachtige bergketen, is het domein van enkele walrussen, robben en zeevogels.

  Onze exacte route hangt af van ijs, weersomstandigheden en kansen om wildlife te zien. De hierboven vermelde plaatsen/(locaties) zijn slechts voorbeelden van enkele van de vele sites die Spitsbergen te bieden heeft. Het is ons streven u de best mogelijke ervaring te bieden, maar onthoud dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditiecruise. Onze specialisten voorzien u graag van nog meer informatie over onze expeditiecruises naar Spitsbergen.

 • Dag 8 Terug in Longyearbyen

  Op dag 7 heeft schip koers gezet naar Longyearbyen en arriveert u vroeg in ochtend van dag 8 (0.00 of 01.00) in Longyearbyen. U vliegt vanuit Longyearbyen via Oslo terug naar uw bestemming.

Meerdere schepen mogelijk:
M/S Plancius

Tijdens uw reis verblijft u in een internationaal gezelschap aan boord van de M/S Plancius. Het M/S de Plancius is in 1976 gebouwd en werd gebruikt als oceanografisch onderzoeksschip voor de Koninklijke Nederlandse Marine. Tegenwoordig is het een ijsversterkt passagiersschip dat zeer geschikt is voor expedities. U reist met een professionele bemanning en een goed geïnformeerd en ervaren expeditieteam, dat u een onvergetelijke reis zal bezorgen. Er is ook een arts aan boord. Voor de zodiac cruises en landingen kan er gebruik gemaakt worden van twee ’gangway’s’ tegelijk, waardoor iedereen snel in en uit de landingsvaartuigen kan stappen.

Het fraai ingerichte schip beschikt over ruime hutten met privé faciliteiten, een patrijspoort of raam en er is ook een grote observatielounge. Alle hutten hebben TV/DVD en ook een telefoon met Iridium verbinding. U kunt dus vanuit uw hut, op elk gewenst moment, rechtstreeks met Europa bellen. Elke hut heeft een individuele airconditioning. Koffers kunnen onder het bed geplaatst worden. Het observatie dek, van waaraf u prachtigste uitzichten heeft, is ook snel te bereiken vanuit de lounge. Op dek 4 kunt u rondom lopen zonder van dek te moeten wisselen cq trappen op en af te moeten als u van het voordek naar het achterdek wilt lopen voor v.b het volgen van walvissen of ander wildlife en of een net gemiste bijzonderheid. Ook vanuit het restaurant hoeft u dankzij de grote ramen niets te missen van de spectaculaire reis. Er is een arts aan boord en vanaf het M/S Plancius maakt u 2 keer per dag of zodiac cruises en of landexcursies. Bij het aan boord gaan van het schip ontvangt u laarzen in bruikleen.

Het dekplan:

 

Suites/hutten en voorzieningen

 • Aantal hutten: 53 
 • Aantal passagiers: 114
 • Alle hutten hebben zeezicht, badkamer met douche en toilet, kluisje, kledingkast, föhn, satelliet telefoonverbinding, TV, DVD-speler, airco, schrijftafel met stoel        
 • 2, 3 en 4-persoonskamers beschikken over éénpersoons bedden       
 • De superior kamers beschikken over een tweepersoonsbed, een ruime zithoek en een koelkast


Faciliteiten

 • 2, 3 en 4- persoonshutten (ook op indeling)
 • Ruime suites (24m2) met zithoek en koelkastje
 • Handige dubbele instap zodiacs
 • Observatielounge met toegang tot voordek
 • Bar & bibliotheek met internetverbinding
 • 2x per dag een land- of zodiac cruise
 • Restaurant met buffet
 • Arts aan boord
 • Laarzen inbegrepen


Schip specificaties

 • Bemanning: 45 personen
 • Lengte: 89 meter
 • Breedte: 14,5 meter
 • IJsklasse: 1D
 • Snelheid: 10 - 12 knopen 
Route
Vroeg in de Arctische zomer maakt u een prachtige expeditiecruise naar Noord-Spitsbergen. Op uw reis spot u wildlife op ijs en op het land. Aan boord geniet u van het comfort dat het schip u biedt.