Spitsbergen in de middernachtzon (cruise only)

9-daagse expeditiecruise

O.b.v. 2-persoonshut met privéfaciliteiten

Nu vanaf € 6.400 p.p.

Ontvang een persoonlijk reisvoorstel
 • Kleinschalig reisen met een luxe expeditieschip, 12 passagiers (2 zodiacboten en 2 gidsen)
 • In het voorjaar is het landschap nog bedekt met sneeuw en is Spitsbergen nog maagdelijk wit
 • 24 uur kans om wildlife te zien en genieten van een prachtige natuur, dankzij de pooldagen
 • Veel wildlife waaronder ijberen, walrussen, walvissen, poolvossen, rendieren en natuurlijk zeevogels
 • Aandacht voor de geschiedenis van de eerste ontdekkingsreizigers
 • Bezoek aan het Svalbard Museum voor vertrek

Met maximaal 12 passagiers aan boord van het kleine ijsversterkte en luxe expeditieschip M/S Sjøveien, gaan we op expeditie en varen door een zeer rustige, ongerepte en authentieke omgeving waar de puntige bergen, valleien en rivierdalen nog steeds volledig of nagenoeg volledig bedekt zijn met sneeuw.

De ijsbeer is symbool geworden voor de klimaatverandering. Het dier kent van nature geen vijanden, maar staat nu toch al een aantal jaren als kwetsbare soort op de rode lijst. Elk jaar smelt het ijs boven de Noordpoolcirkel na de winter, maar als we de statistieken moeten geloven gaat dit nu sneller dan voorheen. Daardoor moeten de ijsberen steeds grotere afstanden overbruggen op zoek naar voedsel wat een uitputtingsslag voor ze is. IJsberen zijn mede dankzij de vliezen tussen hun tenen uitstekende zwemmers. De Spitsbergen archipel in de Noordelijke IJszee is een van de weinige plekken op aarde waar ijsberen nog in hun natuurlijke domein leven. Mede dankzij de status van wildreservaat is er een gezonde toename te zien in de populatie van ijsberen. Al is de kans groot hier een ijsbeer te zien, aanpassingsvermogen is de sleutel tot een succesvolle poolexpeditie-reis in dit eenzame en afgelegen gebied op  81° noorderbreedte met de Noordpool als dichtstbijzijnde bestemming. Zelfs midden in de nacht kunnen ijsberen gespot worden. Doordat de zon tijdens de pooldagen in juni 24 uur lang niet onder de horizon zakt, wordt het niet donker. De stille fjorden en talrijke gletsjers geven de omgeving een sprookjesachtige uitstraling. Bij terugkeer van deze expeditiecruise is het goed te beseffen dat het slechts weinigen is gegeven even deel uit te mogen maken van deze afgelegen wereld.

Data & prijzen

Vertrekdata: 10 of 17 mei en 13 juni 2019
Indicatieprijs 2-persoonshut met privéfaciliteiten € 6.400 p.p.

Prijs is afhankelijk van de US$ koers.

Opties & inbegrepen

Inbegrepen bij deze reis: 
Verblijf in huttype naar keuze
Alle maaltijden aan boord
Alle overnachtingen op het schip. Flexibel vaar- en excursieprogramma

Wist u dat
 • Het M/S Sjøveien kan dankzij de kleinschaligheid op plekken komen, waar grotere schepen moeten afhaken.
Programma Het schip
 • Dag 1 Longyearbyen

  U verblijft een nacht in een viersterrenhotel in Longyearbyen om te acclimatiseren.

 • Dag 2 Vertrek uit Longyearbyen

  U start deze dag met een verkenning van hoofdstad Longyearbyen, gesticht in 1906, en zult daarbij een bezoek brengen aan het mooie Svalbard Museum. Dit poolmuseum ontving in 2008 de Council of Europe museumprijs voor het meest dynamische en holistische museum. In de late namiddag gaat u aan boord van het expeditieschip. U laat de bewoonde wereld achter u en vaart door de machtige Isfjord, het langste en grootste fjord van Spitsbergen. Niet ver van Longyearbyen ligt de Russische enclave Barentszburg. Deze kolenmijnnederzetting werd in de jaren 20 van de vorige eeuw gesticht door de Nederlandse Kolenmaatschappij en in 1932 verkocht aan Rusland.

 • Dag 3-8 West-Spitsbergen

  De komende week vaart u door een eenzaam en afgelegen deel van de wereld. We benadrukken daarom dat de exacte route afhangt van ijs- en weersomstandigheden en het wildlife dat we tegenkomen. Dit is een echte expeditiecruise. Het is ons streven u de best mogelijke ervaring te bieden, maar besef dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditie! Het is de bedoeling dat er dagelijks meerdere cruises en of bezoeken maken aan land met de zodiac landingsvaartuigen. Hieronder volgen enkele voorbeelden van plaatsen die u mogelijk aandoet. In het noorden zoeken we het pakijs op. Of we ook in zuidelijke richting varen is mede afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Kongsfjord & Ny Alesund
  Na een nachtje varen bent u door de nimmer ondergaande zon misschien al een beetje gewend aan 24 uur daglicht. Het meest noordelijk gelegen wetenschapsdorpje ter wereld, Ny-Alesund, waar de basis van het Noorse Poolinstituut is gevestigd, ligt aan de Kongsfjorden. In Ny-Alesund worden mensen volledig genegeerd door de dieren. De poolstern nestelt in de hoofdstraat en dicht bij het noordelijkst gelegen postkantoor ter wereld zien we vaak wilde rendieren grazen. Vanuit deze plaats startten Amundsen en Nobile hun heroïsche expedities naar de Noordpool.


  Krossfjorden
  In de Krossfjorden genieten we van de prachtig gebeeldhouwde gevel van de ‘14 juli Gletsjer’ en zijn verrukt van de schorre begroeting van de talloze zeevogels die in deze tijd van het jaar zéér actief zijn. Er is een redelijke kans om opportunistisch rondzwervende poolvossen te spotten aan de voet van de kliffen, zoekend naar een ei of wachtend op een ongelukkig kuiken dat uit haar nest valt.


  Magdalenafjord & Danskøya
  Magdalenafjord is een kleine, mooie en diepe baai, waar vroeg in het seizoen een grote kolonie alken nestelt. Het was in de tijd van de walvisvaart ook een veelgebruikte baai voor de toenmalige walvisvangst. Beluga’s en andere soorten walvissen worden hier niet zelden gespot. In Danskøya zijn twee van de moedigste pogingen om de Noordpool te bereiken gestart. De plek is nog steeds bezaaid met restanten van deze expedities als stille getuigen van de grootse ideeën uit dit heroïsche tijdperk.

  Noordwest-Spitsbergen
  Op Danskøya, Amsterdamøya en Ytre Norskøya zijn nog resten te zien van de drukke bedrijvigheid uit de walvisperiode in 17e eeuw. In de Hinlopenstraat zien we Alkberg, een verticale, basaltachtige klif van enkele kilometers lang die onderdak biedt aan zo’n 200.000 zeekoeten en andere zeevogels zoals alken, maar ook de drieteenmeeuw en de papegaaiduiker. Terwijl we langs de ijsschotsen varen, neemt de kans om robben, walrussen en ijsberen tegen te komen toe. 

  Op de terugweg is het wellicht mogelijk een landing te maken op het eiland Prins Karls Forland. Het kleine en luxe M/S Sjøveien is een van de weinige schepen die dicht bij dit eiland kunnen varen. Op Poolepynten in het noordelijk deel van het eiland bevindt zich een walruskolonie die een bezoek meer dan waard is.

 • Dag 9 Longyearbyen

  U verlaat vandaag het schip en keert terug naar de bewoonde wereld.

M/S Sjøveien

M/S Sjøveien is recentelijk volledig gerenoveerd en omgebouwd tot een klassiek en zeer exclusief passagiersschip dat voor het eerst in de vroege zomer van 2017 naar Spitsbergen zal varen.

Het schip werd oorspronkelijk in 1964 in Bergen gebouwd voor de Noorse overheid door wie het voor diverse doeleinden werd ingezet. Van 1979 tot 1995 werd het ijsversterkte schip met ijsklasse gebruikt als trainingschip voor mariniers. Sinds 1995 is het schip in particulier bezit en werd het in de vele jaren die volgden ingezet voor de Noorse kustwacht.

Het schip is een ware schoonheid met houten dekken en vintage details. Het observatiedek heeft zeer veel ruimte en er is boven de brug, ook een schitterend open dek van waarvan men een prachtig uitzicht heeft op het magische landschap van Spitsbergen.

Er zijn acht ruime buitenhutten, allen met privéfaciliteiten. Het lage dek heeft vier 2-persoonshutten met patrijspoorten (zie hieronder dekplan nummer 5 t/m 8).  Het hoofddek heeft twee grotere 2-persoonshutten (zie dekplan 3 en 4) en er is nog een grotere ‘superior cabin’ ( zie dekplan 2) met een dubbelbed en ramen. De achtste hut bevindt zich op het bovendek en is een grote ‘double cabin superior’ met ramen (zie dekplan 1).

Ontbijt, lunch en diner worden opgediend op het hoofddek in de ‘dining area’. Hier bevindt zich ook een lounge area waar u kunt verpozen met een kopje thee of koffie en kunt luisteren naar interessante lezingen door de gidsen.

Er is een internationale, Engelssprekende bemanning aan boord en de brug is toegankelijk voor bezoekers. Tot slot zijn er 2 zodiacboten beschikbaar voor slechts 12 passagiers. Dit garandeert erg veel ruimte in de vaartuigen tijdens de soms 2,5 tot 3 uur durende zodiaccruises. Indien gewenst kan de groep van 12 personen tijdens wandelingen op land gesplist worden in twee kleinere groepen. 

 Dek plan Sjoveien

 

Route
In het sneeuwrijke voorjaar vaart u langs de westkust van Spitsbergen. Het doel van deze expeditiecruise is de spectaculaire met ijs bedekte archipel van Spitsbergen te verkennen en het omringende pakijs.
Dhr. Koenen bezocht Ontdek Spitsbergen

Wanneer er een ijsbeer is gespot door de verkenners stap je in de zodiac en ga je er met een gids naartoe. Het is heel bijzonder om een ijsbeer in vrijheid zijn gang te zien gaan. Hij kan doen en laten wat hij wil en wij mogen hem niet storen, want we zijn in zijn gebied.

 • onze specialisten
  Sabrina Iriks, Latijns-Amerika en Noordpoolgebied specialist. U bereikt Sabrina op nr. 073 - 548 20 60.
  Sabrina Iriks
  Expertise: Argentinië, Brazilië, Chili, Cuba, Bolivia, Peru, Ecuador & Galápagos, Mexico, Groenland, Spitsbergen, Antarctica & sub-antarctische gebieden & luxe cruises.
 • onze specialisten
  Barbara Roeters, Azië, Caribbean & Spitsbergen specialist. U bereikt Barbara op nr. 073 - 548 20 60.
  Barbara Roeters
  Expertise: Tibet, China, Japan, Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja, Myanmar, Nepal, Bhutan, India, Sri Lanka, Indonesië, Maleisië, Dubai, Cuba, Caribbean en Spitsbergen
 • onze specialisten
  Katrijn Berends, Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist. U bereikt Katrijn op nr. 073 - 548 20 60.
  Katrijn Berends
  Expertise: Spitsbergen, Groenland, de Seychellen, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en de Malediven.