Spitsbergen - Franz Josefland (cruise only)

14-daagse cruise only expeditiecruise

O.b.v. een 2-persoonssuite met privéfaciliteiten (op indeling mogelijk)

Nu vanaf € 8.795 p.p. Prijs is afhankelijk van de US$ koers.

Ontvang een persoonlijk reisvoorstel
  • Bezoek Franz Josefland, een speciaal Noordpoolgebied waar slechts weinigen voet aan land zetten
  • Tijdens zeedagen kans op het spotten van diverse walvissoorten
  • Prachtige vergezichten, bijzondere natuur en immense gletsjers
  • Vaar langs het pakijs en door het drijfijs en wandel op een bloeiende toendra
  • Spotten van wildlife zoals ijsberen, walrussen en robben en diverse zeevogels

Wij nodigen u uit om een reis te maken naar een gebied waar geen mensen wonen, de onherbergzame en uitgestrekte archipel van Franz Josefland. Deze archipel ligt het meest dichtbij de Noordpool.

Wij nodigen de natuurliefhebber uit om een reis te maken naar een gebied waar de natuur zich in zijn meest extreme vorm manifesteert. Eilanden die -ook in de zomermaanden- vrijwel volledig bedekt zijn door ijs. Mensen wonen er nauwelijks in de onherbergzame en uitgestrekte archipel van Spitsbergen. Zeker niet op de oostelijke eilanden Nordaustlandet, Storøya en Kvitøya (het witte eiland genaamd) en Franz Josefland. 

Spitsbergen en Franz Josefland hebben beide, in het gebied van de noordelijke pool, de grootste en een zeer verrassende variatie aan flora, fauna en landschappen, waarvan u vooral in de zomermaanden juli en augustus volop kunt genieten. De Spitsbergen archipel is zo groot als de Benelux, de archipel Franz Josefland is zo groot als half Nederland en meer afgelegen dan veel mensen zich realiseren. Vanuit Oslo is het nog enkele uren vliegen naar Longyearbyen, het plaatsje waarop u vanuit Oslo invliegt voor uw reis. Spitsbergen heeft weinig infrastructuur - minder dan 30 km asfalt op de hele archipel. Op Franz Josefland is helemaal geen infrastructuur. Het is op een weerstation na volledig onbewoond. Spitsbergen is een concessie waar de Noorse wet geldt, terwijl Franz Josefland Russisch grondgebied is.

Zeevogels, rendieren, poolvossen en robben zullen ons vergezellen op onze verkenningsreis rond deze prachtige eilandengroepen. Ook bezoeken we o.a. vogelkliffen en walruskolonies, maken wandeltochten op de bloeiende toendra en varen langs gletsjergevels, waar u tot diep in de zomermaanden, in het zachte licht van de juli of augustuszon, getuige kunt zijn van spectaculaire vallende ijsmassa’s. We varen langs talloze met gletsjers bedekte fjorden, omzoomd door een ruig en bergachtig terrein en schitterende baaien. Waar mogelijk volgen we het pakijs in het oostelijke deel van Spitsbergen. In het oosten van de Spitsbergen archipel en zeker op Franz Josef Land hebben we een goede kans in het pakijs de ‘King of the Arctic’ – de poolbeer - te zien. We hopen eveneens zeerobben te zien en niet zelden worden er walvissen gespot in deze gebieden.

Data & prijzen

Vertrekdata:
1 en 13 augustus 2019
Indicatieprijs 2-persoonshut met privéfaciliteiten v.a. €8.795 p.p. 

Vraag ons naar vroegboek- en last minute kortingen.

Opties & inbegrepen

Dit is een cruise-only. Prijzen zijn inclusief verblijf in hut type naar keuze, ontbijt, lunch en diner aan boord en een flexibel excursieprogramma. 

Wist u dat

Franz Josefland Russisch grondgebied is. U heeft daarom een visum nodig voor deze reis.

Programma Het schip
  • Dag 1-4 Longyearbyen - Franz Josefland

    Deze expeditiecruise begint in Longyearbyen op Spitsbergen, de meest noordelijke en western aandoende oude mijnwerkers nederzetting. U overnacht in Longyearbyen (niet inbegrepen bij de expeditiecruise reissom) en gaat de volgende dag in de namiddag aan boord. U laat de bewoonde wereld achter u en vaart door de machtige Isfjord. De komende twee dagen brengt u door op zee. 

    Tijdens de vaarroute en speciaal op zeedagen kunt u diverse interessante lezingen bijwonen. Deze worden gegeven door een team van gidsen dat u begeleidt tijdens uw expeditiecruise. Denk hierbij aan lezingen over wildlife in het Arctisch gebied, maar ook geologie, informatie over gletsjers, klimaatinvloeden en historie over eerdere ontdekkingsexpedities naar Franz Josef Land komen aan bod. De voertaal aan boord van het schip is Engels en Duits.

  • Dag 5-10 Flexibel programma

    De exacte route op deze reis en het aantal landingen en of plaatsen tijdens de expeditiecruise kan variëren en is afhankelijk van de lokale ijs- en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van landingsplaatsen en mogelijkheden om wildlife te zien. De definitieve reisroute wordt bepaald door de kapitein en de expeditieleider aan boord. Het is altijd het streven u de best mogelijke ervaring en plezier te bieden, maar onthoud dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditie!

    Mogelijke plaatsen die u op Franz Josefland – in volgorde - bezoekt:
    - Victoria eiland & Alexandra eiland op Franz Josefland
    - Bell & Mabell eiland 
    - Cape Norway en Jackson & Rudolf eiland 
    - Stolichky en Appolonov eiland
    - Payer en Wilczek eiland   
    - Champs en Hall eiland
    - Hooker en Northbrook eiland

    Uitgebreide informatie over deze eilandgroepen is op aanvraag beschikbaar.

  • Dag 11-13 Spitsbergen

    Op de terugreis is het misschien mogelijk een landing te maken op Kvitoya. Dit eiland ligt in het oostelijke deel van Spitsbergen en is voor 90% bedekt met ijs. Er hebben slechts weinig mensen voet aan wal gezet. Hier is destijds de Zweedse ontdekkingsreiziger Andrée gevonden, 33 jaar na zijn mislukte poging om per ballon de Noordpool te bereiken.

    Mogelijk maakt u tevens een stop in het noordelijk deel van het eiland West-Spitsbergen. Hier liggen de Krossfjorden nabij het wetenschapsdorpje Ny Alesund. We genieten hier van de prachtig gebeeldhouwde gevel van de ‘14 juli Gletsjer’ en worden begroet door de talloze zeevogels die in deze tijd van het jaar actief zijn. Een andere mogelijkheid op West-Spitsbergen is een bezoek aan de mooie toendrahellingen van Isfjord bij Alkehornet. Op Alkehornet treffen we prachtige vogelkliffen aan. Hier nestelen veel zeevogels tegen de bergwanden, scharrelt de poolvos rond en worden vaak rendieren gespot. 

  • Dag 14 Longyearbyen

    We arriveren weer in de bewoonde wereld. Tijdens het laatste deel van de vaarroute heeft u de mogelijkheid om met behulp van de gidsen de namen te checken van die dieren of geologische wonderen waar u foto’s van heeft genomen, maar waarvan u mogelijk de naam of betekenis van vergeten bent.

    Attentie: Expedities naar Noordpoolgebieden zijn sterk afhankelijk van ijs- en weersomstandigheden. Bovengenoemde plaatsen/locaties zijn voorbeelden van enkele van de vele bijzondere plekjes die deze bestemming u te bieden heeft en die we hopen te kunnen bezoeken. Wij spannen ons steeds in u een zo optimaal mogelijke ervaring te bieden. Flexibiliteit is hierbij de sleutel tot een succesvolle expeditie!

M/S Sea Spirit

Het M/S Sea Spirit is een luxe vijfsterren expeditieschip dat plaats biedt aan 114 passagiers. Het schip heeft 57 ruime hutten en suites. Alle hutten hebben zicht op zee door of een raam of een patrijspoort, zijn stijlvol en praktisch ingericht en beschikken over eigen faciliteiten. 

De algemene ruimtes zijn groter en luxer ingericht dan bij de meeste expeditieschepen. Zo is er een sfeervol restaurant, een bibliotheek, een outdoor bistro, twee lounges, satelliettelefoon toegang vanuit elke hut, een lift, internettoegang en een fitnessruimte. Er is tevens een arts aan boord. Alle dekken kunnen indien gewenst met een lift bereikt worden. U kunt rondom het dek lopen voor een 360 graden uitzicht. Passagiers zijn 24 uur welkom op de brug en er is altijd iets te zien of te speuren vanaf de ruime observatiedekken. De voertaal aan boord van jet schip is Engels en Duits.

In het ruime en luxe ingerichte restaurant wordt u tussen de landingen en tijdens het avondmaal getrakteerd op heerlijke maaltijden en in de bar en lounge kunt u genieten van een drankje met een adembenemend uitzicht op het poollandschap dat u omringt. Tijdens lezingen informeren de wetenschappers en gidsen aan boord u over de flora, fauna en historie van het Poolgebied. Het expeditieteam bestaat uit 10/11 gidsen en een expeditieleider.

Vanaf het schip maakt u zodiactochten en landexcursies. De zodiacs zijn uitgerust met sterke buitenboordmotoren. Om het in- en uitstappen in de zodiacboten aanzienlijk te vergemakkelijken is aan de achterzijde van het schip een instapdek. Tijdens de landactiviteiten worden de deelnemers in groepjes ingedeeld naar interesse voor bijvoorbeeld korte of lange wandelingen of speciale belangstelling voor vogels, dieren of planten. Op vaarroutes wordt u een parka (windjack voor poolgebieden) cadeau aangeboden. De laarzen worden u in bruikleen gegeven aan boord van het schip.

Het dekplan:

 

 en voorzieningen

Alle hutten hebben een raam met zeezicht, de Deluxe suites, premium suites en de Owner’s Suite hebben zelfs een eigen balkon waarvandaan u uitzicht heeft op de adembenemende landschappen. U kunt tijdens deze cruise genieten van alle comfort; kingsize bedden (lits-jumeaux voor wie hieraan de voorkeur geeft), een bar en een hot tub. Bovendien zijn alle hutten voorzien van flatscreen TVs en een dvd speler.

  • Aantal hutten: 57
  • Aantal passagiers: 114


Faciliteiten

  • Bibliotheek en Gamehal
  • Hot tub op Deck 5 met zitruimte en bistro
  • Loungeruimte
  • Satelliet telefoon verbinding in elke hut
  • Lift
  • Internet verbinding
  • Fitnesscentrum
  • Grote presentatie ruimte met state-of-the-art apparatuur
  • Schip heeft stabilisatoren tegen deiningen
  • Parka en laarzen zijn inbegrepen
  • Er is een arts aan boord

Schip specificaties

  • Bemanning: 94 personen
  • Reddingsboten: 4 stuks
  • Lengte: 90,6m
  • Breedte: 15,3 meter
  • IJsklasse: 1D
    Snelheid: 14,5 knoop in open water 
Route
Vanuit Longyearbyen vaart u via Noord-Spitsbergen naar de Franz Josefland archipel, de archipel die het dichtst bij de Noordpool ligt. U geniet van prachtige vergezichten en mooie fjorden en gletsjers, plus al het wildlife dat u tegenkomt op uw route.
Dhr. Koenen bezocht Ontdek Franz Josefland

Wanneer er een ijsbeer is gespot door de verkenners stap je in de zodiac en ga je er met een gids naartoe. Het is heel bijzonder om een ijsbeer in vrijheid zijn gang te zien gaan. Hij kan doen en laten wat hij wil en wij mogen hem niet storen, want we zijn in zijn gebied.

  • onze specialisten
    Sabrina Iriks, Latijns-Amerika en Noordpoolgebied specialist. U bereikt Sabrina op nr. 073 - 548 20 60.
    Sabrina Iriks
    Expertise: Argentinië, Brazilië, Chili, Cuba, Bolivia, Peru, Ecuador & Galápagos, Mexico, Groenland, Spitsbergen, Antarctica & sub-antarctische gebieden & luxe cruises.
  • onze specialisten
    Barbara Roeters, Azië, Caribbean & Spitsbergen specialist. U bereikt Barbara op nr. 073 - 548 20 60.
    Barbara Roeters
    Expertise: Tibet, China, Japan, Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja, Myanmar, Nepal, Bhutan, India, Sri Lanka, Indonesië, Maleisië, Dubai, Cuba, Caribbean en Spitsbergen
  • onze specialisten
    Katrijn Berends, Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist. U bereikt Katrijn op nr. 073 - 548 20 60.
    Katrijn Berends
    Expertise: Spitsbergen, Groenland, de Seychellen, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en de Malediven.