Rondom het eiland West-Spitsbergen (cruise only)

10-daagse cruise only expeditiecruise

O.b.v. 2-persoonshut op indeling met privé-faciliteiten (op indeling mogelijk)

Nu vanaf € 6.200 p.p.

Ontvang een persoonlijk reisvoorstel
 • Flexibel programma voor optimale natuurbeleving
 • Wandelen op de toendra
 • Prachtige vergezichten en mooie fjorden en gletsjers
 • Bloeiende flora
 • Spotten van wildlife zoals ijsberen, walrussen, robben, rendieren, vossen en diverse zeevogels
 • Met zodiacs varen langs gletsjers

In de tweede helft van de zomer vaart u rond het eiland West Spitsbergen. U bezoekt het grootste eiland van Spitsbergen maar vaart niet rondom de hele archipel.

Het doel van deze expeditiecruise is het verkennen van de natuur, wildlife, flora, fauna en het cultureel erfgoed van Spitsbergen. Zeevogels, rendieren, poolvossen en robben zullen u vergezellen op uw verkenningsreis rond het mooie Spitsbergen. De reis gaat naar het noorden van Spitsbergen en het schip vaart door de Hinlopenstraat weer naar het zuiden van Spitsbergen. In tegenstelling tot de tot de vaarroute 'rondom de Archipel van Spitsbergen', waar in het oosten de derde grootste gletsjer van de wereld, de Ausfonna en ook de witte eilanden liggen, vaart u op deze route rondom het eiland West Spitsbergen. U vaart tussen de 2 grootste eilanden van Spitsbergen door, de Hinlopen straat. U bezoekt hier vogel kliffen en walruskolonies, u maakt wandeltochten op de toendra en vaart langs spectaculaire gletsjergevels. In het zachte zomerlicht bent u mogelijk getuige van in zee stortende ijsmassa’s en vaart u langs talloze met gletsjers bedekte fjorden en mooie baaien. Hier heeft u kans om ijsberen en walrussen te zien. Het schip koerst nog verder naar het zuiden via Barentsøya, Edgeøya, waar niet zelden walvissen worden gespot, en zet zijn reis voort naar Hornsund, een prachtige fjord met alpine bergen aan de zuidwestkust van Spitsbergen. Tijdens deze ontdekkingsreis treedt u in de voetstappen van vroegere poolreizigers zoals Willem Barentsz en Roald Amundsen en Nobile en elke dag gaan we aan land op spectaculaire plaatsen. Wetenschappers, walvisjagers, pelsjagers en mijnwerkers zijn de afgelopen 400 jaar naar Spitsbergen gereisd en hebben sporen achtergelaten zoals gebouwen, uitrusting, geografische namen en fascinerende verhalen. U gaat meerdere malen aan land, of maakt cruises met de zodiac. Zo ziet u de meest spectaculaire en zelfs historische plekken vanuit een bijzonder perspectief.

ExperienceTravel reist oplettend en met zorg door het gevoelige milieu van Spitsbergen om zo min mogelijk impact hebben op natuur en dieren. We laten niets achter en nemen alleen foto’s en herinneringen mee naar huis. Dat is ecotoerisme op zijn best. 

De exacte route van de reis is afhankelijk van ijs- en weersomstandigheden maar ook van het aanwezige wildlife. De definitieve reisroute wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Het is altijd ons streven u de best mogelijke ervaring en plezier te bieden‚ maar onthoud dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditie! 

Data & prijzen

Prijsindicatie:

 • 2-persoonshut met privé-faciliteiten € 6.200 p.p.

Bovenstaande prijs is op basis van de 10-daagse cruise.
Andere hutten en verblijf op indeling op aanvraag.

Opties & inbegrepen

Dit is een cruise-only. Het lokaal transport op Spitsbergen (alleen op dag 1 van uw reis) van het vliegveld naar het schip en op de laatste dag naar het vliegveld is inbegrepen. 

Wist u dat
 • Op het gebied van ruige natuur en rijkelijk voorkomend wildlife zijn er maar weinig plekken op de wereld die zich met het Noordpoolgebied kunnen meten.
Programma De schepen
 • Dag 1 Longyearbyen

  In Longyearbyen gaat u aan boord gaat van het schip. U laat de bewoonde wereld achter zich en vaart door de machtige Isfjord.

  Het is ons streven u de best mogelijke ervaring te bieden, maar besef dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditie! Het is de bedoeling dat we elke dag meerdere malen aan land gaan met onze Zodiac landingsvaartuigen of meerdere cruises maken; hieronder volgen enkele voorbeelden van plaatsen die we mogelijk bezoeken. 

 • Dag 2-9 Spitsbergen expeditiecruise – flexibel dagprogramma

  Wij bevinden ons nu in een eenzaam en afgelegen deel van de wereld. Graag benadrukken wij dat onze exacte route afhangt van ijs- en weersomstandigheden en het wildlife dat we tegenkomen. Dit is een echte expeditiecruise. 

  Plaatsen die mogelijk bezocht worden op deze 10 of daagse expeditie-cruise: 

  Kongs- en Krossfjorden & Ny Alesund 
  Na een ‘nachtje’ varen bent u door de nimmer ondergaande zon misschien al een beetje gewend aan 24 uur daglicht. Het meest noordelijk gelegen wetenschapsdorpje ter wereld Ny Alesund waar de basis van het Noorse Poolinstituut is gevestigd, ligt aan de Kongsfjorden waar we prachtige vogelkliffen zien waar grote aantallen drieteenmeeuwen en kortsnavelzeekoeten nestelen en we op de toendra mogelijk rendieren spotten. Ook de flora is zeer bijzonder en vele van de ca. 170 verschillende arctische plantensoorten die opm Spitsbergen voorkomen staan nu in bloei. Aan het eind van de Krossfjord stromen de Lilliehoöokgletsjer en de 14 juli gletsjer rechtstreeks in zee. 

  Magdalenafjord & Danskøya 
  Magdalenafjord is een kleine mooie maar ook diepe baai, waar vroeg in het seizoen een grote kolonie alken nestelt. Het was in de tijd van de walvisvaart ook een veelgebruikte baai voor de toenmalige walvisvangst. De fjord heeft steile wanden met scherp gekante bergtoppen waar in de zomer al het ijs vanaf glijdt. Vandaar dat er tot verder in het zomerseizoen nog drijfijs aanwezig is. Ook walvissen worden hier niet zelden gespot. Twee van de moedigste pogingen om de Noordpool te bereiken zijn in Danskøya gestart. Zowel die van Andrée’s met een waterstofballon (1897) als ook de poging van Wellman met een luchtschip zijn toen mislukt. De plek is nog steeds bezaaid met resnten van de eerste expedities als stille getuigen van de grootse ideeën uit dit heroïsche tijdperk. 

  Noordwest Spitsbergen 
  Op Danskøya, Amsterdamøya enYtre Norskøya zijn nog resten te zien van de drukke bedrijvigheid uit de walvisperiode in 17e eeuw. Voor ons Nederlanders is Smeerenburg, ook wel blubber town genoemd het bekendst. De omgeving lijkt wel een openluchtmuseum met diverse gebruiksvoorwerpen uit de vangsttijd. Midden op de vlakte liggen de graven van de tweede groep overwinteraars, die allen aan scheurbuik overleden. Het noordwesten van Spitsbergen met zijn oneindige natuurlijke schoonheid heeft diverse fjorden met enorme gletsjers die in zee uitmonden. De bekendste fjorden hier zijn de Raudfjord, de Woodfjord en Liefdefjord, allen met gletsjers die in zee uitmonden. Aan de randen van de Woodfjord rijzen de besneeuwde bergtoppen waarvan de hoogste punten mogelijk nog met sneeuw bedekt zijn. Aan het einde van de Liefdefjord ligt de Monacogletsjer die hier met een ijswand van 6km in zee stroomt. In de fjorden zien we eidereenden en kleine rietganzen maar ook de zeldzamere koningseider wordt hier gezien. Het water van het gletsjer front is een favoriete voedselplek voor duizenden zeevogels in het gebied. 

  Noord Spitsbergen en de Hinlopenstraat 
  In het mooie Mossel Bay ligt Polhem. Hier hebben we mogelijk ook onze eerste ontmoetingen met walrussen en misschien zelfs vrouwtjes walrussen. Het schip moet hier wel opgepaste afstand blijven. In de Hinlopenstraat zien we Alkberg, een vertikale, basaltachtige klif van enkele kilometers lang die onderdak biedt aan zo’n 200.000 zeekoeten en andere zeevogels zoals de kortbekzeekoet, alken, drieteenmeeuw en papegaaiduiker. De bijna zwartgekleurde basalt is door de uitwerpselen van vogels op veel plaatsen wit en roze en groen verkleurd, waardoor er mooie patronen en structuren zijn ontstaan. Ook hier is het water bijzonder voedzaam, wat het grote aantal zeevogels verklaart. Het is ook het gebied waar we de baardrob, ringelrob en mogelijk de walrus en ijsbeer kunnen spotten. 

  Brasvellbreen 
  Het eiland Nordaustlandet is bedekt met een enorme gletsjer (breen is Noors voor gletsjer) met hoogtes tot 35 meter en genieten van de Austfonna gletsjer en in deze tijd van het jaar doorsneden wordt door honderden smelt- watervallen. De totale oppervlakte van de Austfonna gletsjer is 8.500 km2 en daarmee derdes grootste ter wereld. U maakt hier een korte rit langs de Brasvellbreen gletsjer en mogelijk maakt de expeditieleider ook een zodiaccruise met de landingsvaartuigen. Alleen bij de rondom de archipelvaarroute vaart u een volle dag langs de 200 km lange imposamnte gletsjer. Het is ook het gebied waar we de baardrob, ringelrob en mogelijk een ijsbeer kunnen spotten. 

  Barentsøya en Edgeøya 
  Op Barentsöya zijn resten van ongeveer 400 jaar oude Pomor visserskampen te zien. De Pomor waren moedige Russische pioniers. Edgeøya laat haar bezoekers genieten van prachtige basaltrots formaties, mooie landschappen en magnifieke toendra vlakten, waar naast grote vogelkolonies er goede kans is rendieren, poolvossen en walrussen te zien. Maar op eerdere reizen hebben we hier ook ijsberen gespot. Spitsbergen en zijn archipel heeft geen bossen. De enige houtachtige planten zijn kleine wilgen en de dwergberk, die op Spitsbergen enkele centimeters boven de grond uitsteekt. De flora op Spitsbergen mag op het eerste gezicht bescheiden en grijs lijken, als u beter kijkt zult u ingewikkelde, prachtige bloemen in vele vormen en kleuren ontdekken. De nauwe zeestraten tussen Barentsoya en Edgeoya zijn voedselrijke gebieden voor diverse soorten walwissen. Naast de beluga die meer in de fjorden verblijft zijn de meest voorkomende de bultrug- en de dwergvinvis. maar we kijken ook uit naar de grote blauwe vinvis. 

  Hornsund 
  We varen om de zuidkaap van Spitsbergen en bezoeken het mooie Hornsund. De fjord ligt onder sterke invloed van de koude golfstroom, die deze bereikt vanuit het oosten en onder Sørkapp door wordt aangevoerd. Een grandioos mooie fjord aan de zuidwestkust van Spitsbergen, waar 14 enorme gletsjers tussen alpien bergen in zee storten. Er vallen met regelmaat grote hoeveelheden afkalvend ijs in zee. Het schip vaart hier zo dicht mogelijk op de ijswanden, waar we bij een lage zon mooie foto en/of film shots kunt maken. Weer zo’n fotogenieke plek! Hornsund is ook een plek waar zich veel zeedieren ophouden met o.a de beluga, de witte walvis. Het is eveneens een favoriete plek voor sommige van de vele ijsberen op het eiland. Het is het woongebied van een grote ijsberenpopulatie en maakt tevens deel uit van de belangrijkste ijsberentrekroute die vanuit het uiterste zuidoosten van het eiland West Spitsbergen (Isbukta) om de zuidpunt van Sørkapp heen en via de Hornsundfjord het oostelijk gelegen Isbukta weer bereiken.

  Een reiziger op een expeditiecruise moet permanent paraat zijn voor actie. Soms kunt u vroeg in de morgen gewekt worden wanneer we langs een fantastische ijsberg of gletsjer varen bij vlakke zee, sommige van de vele ijsberen op het eiland. Deze expeditie-cruise is onder begeleiding van gewapende gidsen. De exacte route en het aantal landingsplaatsen kan variëren en is afhankelijk van de lokale ijs- en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van landingsplaatsen en mogelijkheden om wildlife te zien. De definitieve reisroute wordt bepaald door de kapitein en de expeditieleider aan boord. Het is altijd ons streven u de best mogelijke ervaring en plezier te bieden, maar onthoud dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditie! 

  Onze specialisten geven u graag meer informatie over deze expeditiecruise. U bereikt ons op telefoonnummer 073-548 20 60.

 • Dag 10 Longyearbyen

  Vandaag eindigt de expeditie en vliegt u via Oslo terug naar de plaats van bestemming. 

Meerdere schepen mogelijk:
M/S Plancius

Tijdens uw reis verblijft u in een internationaal gezelschap aan boord van de M/S Plancius. Het M/S de Plancius is in 1976 gebouwd en werd gebruikt als oceanografisch onderzoeksschip voor de Koninklijke Nederlandse Marine. Tegenwoordig is het een ijsversterkt passagiersschip dat zeer geschikt is voor expedities. U reist met een professionele bemanning en een goed geïnformeerd en ervaren expeditieteam, dat u een onvergetelijke reis zal bezorgen. Er is ook een arts aan boord. Voor de zodiac cruises en landingen kan er gebruik gemaakt worden van twee ’gangway’s’ tegelijk, waardoor iedereen snel in en uit de landingsvaartuigen kan stappen.

Het fraai ingerichte schip beschikt over ruime hutten met privé faciliteiten, een patrijspoort of raam en er is ook een grote observatielounge. Alle hutten hebben TV/DVD en ook een telefoon met Iridium verbinding. U kunt dus vanuit uw hut, op elk gewenst moment, rechtstreeks met Europa bellen. Elke hut heeft een individuele airconditioning. Koffers kunnen onder het bed geplaatst worden. Het observatie dek, van waaraf u prachtigste uitzichten heeft, is ook snel te bereiken vanuit de lounge. Op dek 4 kunt u rondom lopen zonder van dek te moeten wisselen cq trappen op en af te moeten als u van het voordek naar het achterdek wilt lopen voor v.b het volgen van walvissen of ander wildlife en of een net gemiste bijzonderheid. Ook vanuit het restaurant hoeft u dankzij de grote ramen niets te missen van de spectaculaire reis. Er is een arts aan boord en vanaf het M/S Plancius maakt u 2 keer per dag of zodiac cruises en of landexcursies. Bij het aan boord gaan van het schip ontvangt u laarzen in bruikleen.

Het dekplan:

 

Suites/hutten en voorzieningen

 • Aantal hutten: 53 
 • Aantal passagiers: 114
 • Alle hutten hebben zeezicht, badkamer met douche en toilet, kluisje, kledingkast, föhn, satelliet telefoonverbinding, TV, DVD-speler, airco, schrijftafel met stoel        
 • 2, 3 en 4-persoonskamers beschikken over éénpersoons bedden       
 • De superior kamers beschikken over een tweepersoonsbed, een ruime zithoek en een koelkast


Faciliteiten

 • 2, 3 en 4- persoonshutten (ook op indeling)
 • Ruime suites (24m2) met zithoek en koelkastje
 • Handige dubbele instap zodiacs
 • Observatielounge met toegang tot voordek
 • Bar & bibliotheek met internetverbinding
 • 2x per dag een land- of zodiac cruise
 • Restaurant met buffet
 • Arts aan boord
 • Laarzen inbegrepen


Schip specificaties

 • Bemanning: 45 personen
 • Lengte: 89 meter
 • Breedte: 14,5 meter
 • IJsklasse: 1D
 • Snelheid: 10 - 12 knopen 
Route
Vanuit Longyearbyen maakt u een volledig rondje om Spitsbergen. U bezoekt de meest noordelijke en oostelijk gelegen gebieden van de archipel en vaart via de zuidkust weer terug naar Longyearbyen.