Oost-Groenland & Noorderlicht (cruise only)

11-daagse cruise only expeditiecruise

O.b.v. 3-persoonshut op indeling met privéfaciliteiten

Nu vanaf € 5.795 p.p.

Ontvang een persoonlijk reisvoorstel
 • Verken de mooie fjordenwestkust van IJsland en bezoek de vissersdorpjes
 • Spot walvissen, robben, muskusossen, poolhazen, zeevogels
 • Ontdek de magische Scoresby Sund fjord, gletsjergevels en immense ijsbergen
 • Geniet van de toendra in herfsttooi
 • Bezoek de afgeïsoleerde gemeenschap Ittoqqortoormiit
 • Grote kans het Noorderlicht te zien

Tijdens deze Arctische expeditiecruise verkent u de zo kenmerkende natuur en authentieke cultuur van Oost-Groenland. U zult zich verwonderen over de fascinerende schoonheid van deze unieke landschappen. Een exclusieve wereld, waar jaarlijks slechts weinig toeristen voet aan wal zetten. Oost-Groenland is een van de laatste nog grotendeels ongerept gebleven wildernissen op aarde.

Deze expeditiecruise start en eindigt in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. U gaat hier aan boord van een ijsversterkt expeditieschip het M/S Sea Spirit. Het schip zet vervolgens koers in noordelijke richting naar Groenland. Tijdens de oversteek door de Straat van Denemarken spot u vanaf het open dek mogelijk al walvissen en zelfs witsnuitdolfijnen.

Tijdens het eerste deel van de expeditie verkent u kust en fjordenlijn met de, voor de natuurliefhebbers, overweldigende en in herfstkleuren getooide toendra. Hier gaat u op zoek naar de muskusos, de oeros en de poolhaas, maar u heeft ook kans speciale Arctische vogels te zien zoals de Arctische jagers, de ijsduikers en misschien wel de giervalk.

Het is de bedoeling om door het hele fjordensysteem van de Scoresby Sund te varen en u bezoekt tevens de Ittoqqortoormiit, een Inuit nederzetting van 400 inwoners. In het fjordensysteem van de Scoresby Sund doemen al spoedig ijskastelen op. U cruist met zodiacs langs de hoge gletsjergevels of langs grote ijsbergformaties in o.a de Rodefjord. Sommige zijn wel 70 tot 90 meter hoog. IJsbergen zijn unieke werkstukken van de natuur, waarvan de grootsheid en allure niet adequaat op film kan worden vastgelegd – dit moet uit eerste hand worden beleefd. IJsbergen zijn opgebouwd uit sterk samengedrukte sneeuw die enkele duizenden jaren geleden op de ijskap van Groenland is gevallen. De ijskap is in een permanente staat van verandering en beweging en brengt ieder jaar duizenden ijsbergen voort. Als u Groenland verlaat steekt het schip de Denemarkenstraat over en brengt u weer terug naar Reykjavik.

Dansende lichten van de Aurora Borealis
Vanaf eind augustus, begin september wordt de nachtelijke hemel regelmatig verlicht door de veelal groene, maar soms ook gele of rode gloed van het noorderlicht (Aurora Borealis). Het dansende noorderlicht in de nachtelijke hemel is een schouwspel dat reizigers die Groenland in deze periode bezoeken mogelijk ook beleven. 

Tijdens onze reisperiode wordt het weer vaak beïnvloed door een hoge luchtdruk systeem, wat tamelijk veel zonnige dagen oplevert bij een gemiddelde temperatuur van 0 tot +5 graden in september. Bovendien verdwijnt vroeg in augustus de zon weer achter de horizon, waardoor vlak voor zonsopkomst en/of zonsondergang mooie lichteffecten op het ijs in de fjorden te zien zijn. 

Noot: Het is ons streven u de best mogelijke ervaring te bieden, maar besef dat flexibiliteit hierbij de sleutel is tot een succesvolle expeditie! Expedities naar Noordpoolgebieden zijn sterk afhankelijk van ijs- en weersomstandigheden. Bovengenoemde plaatsen/locaties zijn voorbeelden van enkele van de vele bijzondere plekjes die Noordoost Groenland te bieden heeft en die we hopen te kunnen bezoeken. 

Data & prijzen

Indicatieprijs bij vertrek vanuit Reykjavik IJsland op 6 en 15 september 2021, 11-daagse reis:

 • 3-persoonshut € 5.795 p.p. 
 • 2-persoonshut € 7.895 p.p. 

Andere hutten en verblijf op indeling op aanvraag mogelijk.Opties & inbegrepen

1 hotelovernachting in Reykjavik, alle maaltijden aan boord alsook alle excursies zijn tijdens de expeditiecruise inbegrepen. 

Wist u dat
 • Groenland is voor 80% bedekt met een ijslaag.
Programma Het schip
 • Dag 1 Reykjavik, IJsland

  Uw reis begint in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland.  Reykjavík heeft een schat aan culturele instellingen zoals musea, galerieën en de Hallgrímskirkja kerk. Ontspanningsmogelijkheden in de stad zijn de parken, tuinen en thermale baden. U kunt ook profiteren van Reykjavíks tal van winkels, uitstekende eetgelegenheden en nachtleven. Uw hotel voor de nacht is inbegrepen in de prijs van de reis.

 • Dag 2 - 3 Op zee

  U wordt in de middag van dag 2 verwelkomd aan boord van het luxe expeditie-schip M/V Sea Spirit. Verken het schip en geniet van alle comfort aan boord. Het schip zet koers in noordelijke richting. Tijdens de oversteek door de Straat van Denemarken speurt u vanaf het open dek naar walvissen, witsnuitdolfijnen en zeevogels. U passeert de Noordpoolcirkel.  Wanneer het schip de oostkust van Groenland nadert in de buurt van Kap Brewster, komen de eerste ijsbergen in zicht. Onderweg verzorgen de goed opgeleide biologen/gidsen lezingen over de flora & fauna, geologie, geschiedenis van de Noordpoolexpedities en andere aan het poolgebied gerelateerde onderwerpen.

 • Dag 4 - 8 Ontdek de Scoresby Sund Fjord

  In de ochtend bereikt u de kust van Groenland en komt u aan in een deel van de wereld dat volledig beheerst wordt door de ijs- en weersomstandigheden. Vanaf het eerste moment dat u ijskastelen tegen de achtergrond van de hoge, donkere bergen ziet afsteken, geniet u van het natuurspektakel. 

  U vaart door een van de mooiste fjorden van Groenland. Het landschap is majestueus, met fjorden die worden geflankeerd door immens hoge bergen tot > 2000m en die aan weerskanten van de fjord verticaal uit zee rijzen. Gelijktijdig varen we langs gigantische ijsbergen en ijsformaties. Daarnaast is het gebied ook bekend om zijn prachtige geologische rotsformatie. In de Scoresby Sund  gaat u regelmatig aan land en geniet hier van het adembenemend mooie uitzicht op deze onmetelijk grote fjord. Met zijn zijfjorden is deze fjord het meest indrukwekkende fjordenstelsel ter wereld en tevens ook de langste fjord ter wereld. Per zodiac maakt u landingen op prachtige plekken met uitgestrekte, kleurrijke toendra die veelal bevolkt wordt door muskusossen. Het fjord is bekend om zijn immense en fascinerende ijsformaties met als hoogtepunt de ijsbergen in Rodefjord. Indien mogelijk maakt u hier een zodiaccruise door een labyrint van ijsbergen en gletsjerfronten.

  U brengt ook een bezoek aan de vissersnederzetting Ittoqqortoormiit, een gemeente die ongeveer even groot is als Groot-Brittannië en slechts 400 inwoners telt. Op onze laatste dag proberen we ten zuiden van Scoresby Sund aan land te gaan bij Stewart met zijn woningen uit de Thule cultuur. Later op de dag dringen we diep door in het Romerfjord.

  Tijdens uw verblijf in Scoresby Sund en op zee heeft u elke nacht kans het schouwspel van de dansende lichten, het Noorderlicht, te zien.

 • Dag 9 Op zee, Straat van Denemarken

  Na een bijzonder verblijf in de Scoresby Sund vaart u terug over de straat van Denemarken naar IJsland. Presentaties en workshops door de deskundige gidsen & medewerkers, evenals diverse recreatiefaciliteiten die er aan boord zijn, zorgen ervoor dat deze dag op zee nuttig & gezellig besteed worden. De 1,5 dag heeft u ook weer kans om verschillende soorten walvissen en dolfijnen te zien. De zeevogels vliegen mee met het schip. Ook hier heeft u nog steeds de mogelijkheid om ’s nachts het noorderlicht waar te nemen. De gidsen informeren u voortdurend met educatieve beeldpresentaties.

 • Dag 10 Westfjords, IJsland

  De Westfjorden onthullen een zeldzame schoonheid van dat deel van IJsland waar massatoerisme verdwijnt. Slechts 10% van de IJsland bezoekers bezoekt deze prachtige regio. Afhankelijk van wind en zeestroming kiezen we de beste plekken om deze adembenemende kust fjorden, met zijn gekartelde vogel kliffen en kleine vissersdorpjes met ook nog een traditionele manier van leven, te ontdekken.

 • Dag 11 Ontscheping in Reykjavik, IJsland

  Na het ontbijt neemt u afscheid van de crew en alle passagiers. Reykjavík, de hoofdstad van IJsland, is het eindpunt van onze expeditie-cruise. Afhankelijk van uw keuze heeft u een transfer naar het centrum van de stad of naar de luchthaven.

   

  Tip! Verleng uw reis met een verblijf op IJsland.

   

  Noot: Expedities naar Noordpoolgebieden zijn sterk afhankelijk van ijs- en weersomstandigheden. Bovengenoemde plaatsen/locaties zijn voorbeelden van enkele van de vele bijzondere plekjes die Scoresby Sund u te bieden heeft en die we hopen te kunnen bezoeken. Wij spannen ons steeds in u een zo optimaal mogelijke ervaring te bieden. Flexibiliteit is hierbij de sleutel tot een succesvolle expeditie!

   

   

M/S Sea Spirit

Het M/S Sea Spirit is een luxe vijfsterren expeditieschip dat plaats biedt aan 114 passagiers. Het schip heeft 57 ruime hutten en suites. Alle hutten hebben zicht op zee door of een raam of een patrijspoort, zijn stijlvol en praktisch ingericht en beschikken over eigen faciliteiten. 

De algemene ruimtes zijn groter en luxer ingericht dan bij de meeste expeditieschepen. Zo is er een sfeervol restaurant, een bibliotheek, een outdoor bistro, twee lounges, satelliettelefoon toegang vanuit elke hut, een lift, internettoegang en een fitnessruimte. Er is tevens een arts aan boord. Alle dekken kunnen indien gewenst met een lift bereikt worden. U kunt rondom het dek lopen voor een 360 graden uitzicht. Passagiers zijn 24 uur welkom op de brug en er is altijd iets te zien of te speuren vanaf de ruime observatiedekken. De voertaal aan boord van jet schip is Engels en Duits.

In het ruime en luxe ingerichte restaurant wordt u tussen de landingen en tijdens het avondmaal getrakteerd op heerlijke maaltijden en in de bar en lounge kunt u genieten van een drankje met een adembenemend uitzicht op het poollandschap dat u omringt. Tijdens lezingen informeren de wetenschappers en gidsen aan boord u over de flora, fauna en historie van het Poolgebied. Het expeditieteam bestaat uit 10/11 gidsen en een expeditieleider.

Vanaf het schip maakt u zodiactochten en landexcursies. De zodiacs zijn uitgerust met sterke buitenboordmotoren. Om het in- en uitstappen in de zodiacboten aanzienlijk te vergemakkelijken is aan de achterzijde van het schip een instapdek. Tijdens de landactiviteiten worden de deelnemers in groepjes ingedeeld naar interesse voor bijvoorbeeld korte of lange wandelingen of speciale belangstelling voor vogels, dieren of planten. Op vaarroutes wordt u een parka (windjack voor poolgebieden) cadeau aangeboden. De laarzen worden u in bruikleen gegeven aan boord van het schip.

Het dekplan:

 

 en voorzieningen

Alle hutten hebben een raam met zeezicht, de Deluxe suites, premium suites en de Owner’s Suite hebben zelfs een eigen balkon waarvandaan u uitzicht heeft op de adembenemende landschappen. U kunt tijdens deze cruise genieten van alle comfort; kingsize bedden (lits-jumeaux voor wie hieraan de voorkeur geeft), een bar en een hot tub. Bovendien zijn alle hutten voorzien van flatscreen TVs en een dvd speler.

 • Aantal hutten: 57
 • Aantal passagiers: 114


Faciliteiten

 • Bibliotheek en Gamehal
 • Hot tub op Deck 5 met zitruimte en bistro
 • Loungeruimte
 • Satelliet telefoon verbinding in elke hut
 • Lift
 • Internet verbinding
 • Fitnesscentrum
 • Grote presentatie ruimte met state-of-the-art apparatuur
 • Schip heeft stabilisatoren tegen deiningen
 • Parka en laarzen zijn inbegrepen
 • Er is een arts aan boord

Schip specificaties

 • Bemanning: 94 personen
 • Reddingsboten: 4 stuks
 • Lengte: 90,6m
 • Breedte: 15,3 meter
 • IJsklasse: 1D
  Snelheid: 14,5 knoop in open water 
Route
Stap in Reykjavik in een expeditieschip en vaar langs de westkust van IJsland over de Straat van Denemarken naar Oost-Groenland voor een magische reis.