Noorderlicht in Noorwegen

7-daagse expeditiecruise

O.b.v. Standaard driepersoons hut

Nu vanaf € 3.645 p.p.

Ontvang een persoonlijk reisvoorstel
 • Expeditiecruise met het kleine en gezellige M/S Quest
 • Vaar door het magische fjordenlandschap in het hoge noorden van Noorwegen
 • Zeer grote kans het noorderlicht te ervaren
 • Ga op zoek naar orka's, walvissen en zeearenden
 • Maak sfeervolle foto's in het zachte licht

Half januari vaart het kleinschalige expeditie-schip MS Quest door en rondom de fjorden van Tromsø, een mooi en natuurlijk wonderland. Bij helder weer is er goede kans om het spectaculaire noorderlicht te zien dansen aan de hemel.

Tromsø staat bekend als één van de beste bestemmingen om het natuurfenomeen waar te nemen. Het groene, rode en soms paarse licht boven het schip zien dansen in de gladde, beschermde wateren van de fjorden is een buitengewone ervaring! U verblijft een nacht in het IJshotel in Alta en krijgt meer informatie over de Sami-cultuur met hun unieke tradities en gebruiken tijdens uw verblijf in het Sami-dorp Kautokeino. Ter afwisseling worden aan boord inspirerende lezingen gegeven en geniet u van heerlijke maaltijden.

Data & prijzen

Vertrek 17 januari. Prijs vanaf €3645 per persoon.

Opties & inbegrepen

Prijzen in inclusief Vliegreis Amsterdam – Tromsø en Alta - Amsterdam met SAS. Bustransfer van Tromsø naar de haven voor inscheping v.v. Alle overnachtingen waarvan 4 aan boord van MS Quest, maaltijden, koffie & thee aan boord van het schip, alle activiteiten tijdens de expeditiecruise en lezingen aan boord, uitgebreide informatie voor vertrek.

Wist u dat
 • Noorwegen bijna 10 keer zo groot is als Nederland en slecht 5 miljoen inwoners heeft.
 • Noorwegen van noord naar zuid net zo lang is als de afstand tussen Amsterdam en Lissabon.
Programma Het schip
 • Dag 1 Amsterdam - Tromsø

  U vliegt naar de Noorse stad Tromsø, 350 kilometer ten noorden van de poolcirkel. De stad is prachtig omgeven door fjorden en bergen met hoge pieken. De stad was het startpunt voor vele poolexpedities uit het verleden en werd daarom in de jaren 1800 ook wel ‘de poort naar de Noordpool’ genoemd. In de namiddag gaat u aan boord van het schip. Na een uitgebreid en smakelijk diner aan boord, bezoekt u de Arctic Cathedral waar u de kabelbaan neemt naar Fjellheisen. Vanaf dit grote platform heeft u prachtige uitzicht op Tromsø dat op dit tijdstip schittert in de nacht. Terug aan boord is het tijd om uit te varen en zet het schip koers naar het fjordensysteem. De expeditiecruise is begonnen.

 • Dag 2-4 Noorse fjorden

  De vaarroute is de komende dagen flexibel als gevolg van de weersomstandigheden, de natuur en het wildlife. In deze periode van het jaar keert de zon voorzichtig terug na de poolnacht, zodat er dagelijks voor enkele uren direct zonlicht is. Doordat de zon vlak onder de horizon blijft, geeft dit in het overig deel van de nacht heel bijzonder en mysterieus licht. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in fotografie, is het licht in deze tijd van het jaar dus heel boeiend. Zelfs wanneer de zon onder de horizon zakt, blijft de schemer betoverend. Bij helder weer is er goede kans om het spectaculaire noorderlicht (Aurora borealis) te zien dansen aan de hemel. Tromsø staat bekend als één van de beste bestemmingen om het natuurfenomeen waar te nemen. Het groen, rode en soms paarse licht boven het schip zien dansen in de gladde, beschermde wateren van de fjorden is een buitengewone ervaring! Sinds 2010 komen enorme scholen haring jaarlijks overwinteren in de fjorden rond Tromsø en die trekken op hun beurt weer grote aantallen orka’s en bultrugwalvissen aan. Zoals met alle wilde dieren, is het moeilijk te voorspellen of ze ook deze winter hier weer zullen terugkeren, maar met een beetje geluk laten deze indrukwekkende zeezoogdieren zich van hun beste kant zien. Waar mogelijk maakt u met zodiacboten landingen op de spectaculaire eilanden rondom Tromsø om deze van te dichtbij verkennen. Waarschijnlijk is de eerste sneeuw al gevallen op de hogere delen van de bergen wat, samen met de kleine pittoreske huisjes in de prachtige fjorden, mooie decors oplevert. Dit gebied is ook een populaire plek voor visarenden. Rebbenesøya, Gjossøya, Ringvassøya en Seiland zijn voorbeelden op plaatsen die mogelijk worden aangedaan. Ter afwisseling worden aan boord inspirerende lezingen gegeven en geniet u tevens van heerlijke maaltijden. Aan dek kunt u uitkijken naar het wildlife en noorderlicht.

 • Dag 5 - Sami Cultuur

  Een hoogtepunt is het bezoek aan een Sami kamp, gelegen in het hart van Sápmi, Lapland. Deze regio wordt van oudsher bewoond door de Sami, de inheemse bewoners van Lapland. Een van oorsprong nomadisch volk van jagers en verzamelaars. Zij leven voornamelijk van de rendieren die zij volgen op hun trek door heel Lapland. U krijgt goed inzicht in de Sami-cultuur en geniet van een typische Lapse lunch in een Lavvu, de traditioneel nomadische tent van Sami. U overnacht in het Thon hotel.

 • Dag 6 - Alta

  Ook een bezoek aan Alta en omgeving is in het reisprogramma opgenomen. Alta is een kleine kustplaats in het uiterste noorden van Noorwegen en omgeven door hoge bergen en prachtige fjorden. Alta staat bekend als de stad van het noorderlicht, wat een goed voorteken is. Kristian Birkeland bouwde hier in 1899 als eerste ter wereld een noorderlicht observatorium. We brengen een bezoek aan de spectaculaire ‘’Northern Light Cathedral’ waar u een rondleiding krijgt. Aansluitend op dit bezoek ziet u een interessante expositie waar u uitleg krijgt over het kleurrijke, natuurlijke verschijnsel van de ‘dansende lichten’. Alta heeft tevens een lange geschiedenis van leisteen en gedurende deze dagen bezoekt u een leisteen steengroeve waarbij u meer informatie krijgt over het handwerk dat er verricht wordt. De dag eindigt met een diner samengesteld uit lokale ingrediënten en een goede nachtrust in het Alta Iglo Hotel, gemaakt van sneeuw en ijs. Het is een onvergetelijke en surrealistische ervaring om in slaap te vallen in een warme slaapzak omgeven door ijs. U kunt ook kiezen voor een nabijgelegen hotel.

 • Dag 7 Alta - Amsterdam

  Transfer naar de luchthaven van Alta voor de thuisreis, maar mogelijk wenst u nog een paar dagen in Noorwegen te blijven. Onze reisspecialisten kunnen dit op verzoek voor u verzorgen.

  Let op: de exacte route zal afhangen van het weer en mogelijk het wildlife. De kapitein en de expeditieleider zullen er alles aan doen om u een optimale beleving en maximale ervaring te bieden. Houd er rekening mee dat flexibiliteit de sleutel tot een succesvolle expeditiecruise is!

M/S Quest

Het zeer comfortabele en gezellige expeditieschip M/S Quest (voorheen M/S Sea Endurance) is een klein, ijsversterkt expeditieschip met ijsklasse dat in 1992 gebouwd werd en eerder dienst deed als veerboot voor de westkust van Groenland. Er is plaats voor slechts 53 passagiers, verdeeld over 26 hutten. Alle hutten hebben zicht op zee, privé-faciliteiten, eigen bureau met stoel en bergruimte voor kleding en uitrusting. In 2018 zijn de badkamers gerenoveerd.

De 3-persoonshutten zijn voorzien van een stapelbed en 2 bedden beneden waarvan 1 bed kan worden uitgeklapt en gebruikt worden als bank. Alle 2-persoonshutten hebben, afhankelijk per type, twee beneden-bedden waarvan 1 bed voor u overdag omgebouwd wordt in een sofa. Er zijn ook 2-persoonshutten met meer ruimte naast de 2 losse bedden. Het type double cabin superieur is een van de grootste huttypes en heeft naast een ruimere hut- en badkamer ook een extra tafel en een extra stoel. Er is een TV scherm/ DVD, bibliotheek en privé minibar aanwezig in de hut. Er is een arts aan boord en het schip kan bereikt worden middels satelliet telefoon en email. De voertaal aan boord is Engels.

Vanuit de glazen panorama lounge heeft u een prachtig uitzicht op het schitterende en vaak verrassend gevarieerde landschap. De lounge heeft ook een bar met bibliotheek. Daarnaast worden hier ook lezingen door biologen gegeven over het gebied, de historie en flora en fauna. Aan boord zult u ook op de hoogte worden gesteld van de gedragsregels bij landingen. Het schip heeft ruime observatiedekken. Vanaf deze dekken kunt genieten van mooie vergezichten en mogelijk aanwezige krakende pakijs, of kunt u zeevogels, walvissen, zeerobben en ijsberen spotten.

Er zijn 5 (soms 6) gidsen aan boord en er wordt aan boord van het schip van 6 (5+1) landingsvaartuigen met krachtige motoren gebruik gemaakt. Om het in- en uitstappen in landingsvaartuigen aanzienlijk te vergemakkelijken is het schip uitgerust met een instapponton. De makkelijke instap en het kleine gezelschap met voldoende vaartuigtuigen voorkomt ook lange wachttijden bij het instappen. Tijdens de landactiviteiten zullen we ons opsplitsen in kleinere groepjes voor mogelijk lange of korte wandelingen of speciale belangstelling voor vogels, dieren of planten. Dit alles onder het motto flexibel en kleinschalig! Dat laatste geldt natuurlijk ook voor de zodiac cruises.

Het schip heeft een mooie, strakke Scandinavische styling en heeft een uitstekende reputatie in de Arctische wateren. Het schip heeft Noord-Europese officieren en er heerst een vriendelijke en informele sfeer aan boord. Een reis met een klein expeditieschip draagt bij aan een volledig andere ervaring en beleving dan die op een groter en of conventioneel cruiseschip. Met slechts 53 gasten aan boord bent u niet allen verzekerd van een optimale beleving maar ook van een maximale tijd aan land.

Het dekplan:

 

Suites/hutten en voorzieningen

 • Aantal hutten: 26
 • Aantal passagiers: 53
 • Alle hutten bieden zeezicht, grote ramen, badkamer met douche en toilet, airco, föhn, schrijftafel met stoel, klerenkast en kluisje.
 • De 3-persoonshutten zijn voorzien van een stapelbed en twee normale bedden, waarvan één bed kan worden uitgeklapt en gebruikt kan worden als bank.
 • Alle 2-persoonshutten hebben twee bedden waarvan één bed voor u overdag omgebouwd wordt naar een sofa.
 • De double cabin superieur is de grootste hut op het schip en heeft naast een ruimere hut- en badkamer ook een extra tafel en een extra stoel. Er is een TV scherm/ DVD, bibliotheek en minibar aanwezig.

Faciliteiten

 • Prachtig restaurant (hoofdmaaltijden worden geserveerd)
 • Uitstekende maaltijden (4 en 5 gangen)
 • Glazen lounge aan voorzijde schip met rechtreekse toegang tot dek
 • Bibliotheek en bar (water, koffie en thee zijn inclusief)
 • Makkelijke horizontale instap in zodiacs d.m.v een ponton
 • 360º graden dek met veel ruimte op voordek
 • Ruim voordek en bovendek met directe toegang tot de lounge
 • Open brug policy
 • Twee maal per dag land- of zodiacexcursies
 • Communicatie mogelijkheden (satteliet)
 • Arts aan boord
 • 26 bemanningsleden excl. gidsen
 • Professioneel team van gidsen

Schip specificaties

 • Lengte: 49,65 meter
 • Breedte: 11 meter
 • Diepte: 3.5 meter
 • IJsklasse: BV ICE 1D
 • 6 zodiacs    
 • Snelheid: 10 knopen
Route
Deze cruise vertrekt vanuit Tromsø, vanuit hier is de vaarroute flexibel. Zo haalt u het maximale uit uw reis en ziet u zo veel mogelijk natuur & wildlife. Tot slot eindigt uw reis weer in Alta.