Antarctic Odessey & Ross Sea 2020

33-daagse expeditiecruise

O.b.v. 3 of 4-persoonshut op indeling (p.p.)

Nu vanaf € 22.500 p.p.

Ontvang een persoonlijk reisvoorstel
 • Gigantische ijsbergen en kilometerslange tafelijsbergen
 • De beschikbaarheid van 2 helikopters biedt u bijzondere belevingsmogelijkheden
 • Bezoek aan Ross Sea NP en de hutten van Scott & Shackleton
 • Bezoek aan Dry Vally, een uniek (maan)landschap waar in 10.000 jaar geen neerslag is gevallen.
 • U ziet de Keizerspinguïns in het Ross Sea gebied en daarmee dus alle 4 de voorkomende pinguïnsoorten van het Antarctica continent. Daarnaast ook divers ander wildlife zoals zeevogels, robben en walvissen
 • Bijzondere vaarroute langs de volledige westkust van Antarctica inclusief de sub- Antarctische eilanden nabij Nieuw-Zeeland. U ontmoet de bijzondere koningspinguïn, de geelkuifpinguïn, de Schlegels pinguïn en de geeloogpinguïn. Ook bijzondere vogelsoorten zoals o.a. de reuze albatros maar ook zeeolifanten.

Een schitterende en ook bijzondere expeditiecruise langs de volledige westkust van het continent van Antarctica! U bezoekt alle highlights van het continent Antarctica. Aan boord zijn 2 helikopters beschikbaar. De vaarroute vanuit Zuid Amerika vertrekkend: Antarctisch schiereiland, Peter I eiland, Shepard isl , Bay of whales, het Ross zee gebied & subantarctische eilanden Macquarie Island en Campbell Island.

Een héél bijzondere expeditiecruise langs de volledige noord-en westkust van het Antarctica Continent. U reist langs Antarctica Schiereiland, Peter I Eiland, Mount Erebus, Ross Sae & Ice Shelf, Cape Evans, Dry Valleys, Macquarie Island en van hieruit naar Nieuw-Zeeland. Aan boord zijn 2 helikopters beschikbaar om zoveel mogelijk aan land te gaan.

Wilt u een unieke reis maken waarbij u verder reist dan ieder ander? Dan heeft u nu de unieke kans mee te gaan op een cruise van Argentinië via de Zuidpoolcirkel en de Ross Sea naar Nieuw-Zeeland. U kunt de reis ook in omgekeerde volgorde maken. Op het 1A ijsversterkt expeditieschip M/S Ortelius, met 2 helikopters aan boord, vaart u door het pakijs van een onbekende wereld waar u als een van de weinige -letterlijk- in de voetsporen treedt van de beroemde ontdekkingsreizigers. In verband met de ijsomstandigheden zijn er maar weinig schepen die deze avontuurlijke tocht kunnen maken. Vanuit Ushuaia, de zuidelijkste stad van Argentinië, vaart het schip richting het Antarctisch schiereiland. Het eerste ijs komt in zicht wanneer u de Drake Passage bent doorgestoken. U vaart door Lemaire Channel waar aan weerszijden immense ijsbergen oprijzen. Verder naar het zuiden passeert u de magische Zuidpoolcirkel en komt u de rand van het pakijs tegen. Via Petermann I eiland, het woongebied van verschillende pinguïnkolonies, leidt de reis verder naar het zelden bezochte, vulkanische Peter I Eiland. Het ijsversterkte schip baant zich een weg door deze wondere witte wereld. Dan komt het Ross ijsplateau in zicht. Op deze immense ijsplaat zo groot als Frankrijk staan de keizerspinguïns al op u te wachten. Het zal voor alle passagiers een indrukwekkende ervaring zijn om langs deze enorme ijsmuur te varen. Op verschillende plekken in het ijzige niemandsland staan nog herinneringen aan de eerste poolreizigers. Zo kunt u met goed weer een kijkje nemen in de hut van de Brit Robert Falcon Scott. Hij was de tweede persoon die de geografische Zuidpool bereikte in 1912, maar helaas werd zijn poolavontuur hem fataal. De tocht leidt nog verder naar het zuidwesten en vanaf Cape Adare verlaat u de kust van Antarctica. Op uw weg terug naar de bewoonde wereld komt u nog langs het bijzondere World Heritage eiland Macquarie, waar u ontmoetingen heeft met de Royal- de Koningspinguïn, Zuidelijke Rockhopper en de inheemse Macquarie aalscholvers. Erg bijzonder! Vervolgens komt u aan in Nieuw-Zeeland en is het tijd om afscheid te nemen van het trouwe schip dat u de afgelopen weken door een onvoorstelbare wereld van het Witte Continent heeft gevoerd.

Noot: De exacte route en lengte van de reis is afhankelijk van het seizoen en de aanwezigheid van wildlife. De definitieve reisroute wordt bepaald door de kapitein in samenspraak met de expeditieleider aan boord. Het is altijd het streven u de best mogelijke ervaring en plezier te bieden‚ maar onthoud dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditie!

Data & prijzen
 • 4-persoonshut (op indeling) vanaf € 22.500 p.p. 
 • 2-persoonshut met patrijs-
  poort vanaf € 28.500 p.p

Prijsindicatie op basis van de M/S Ortelius met 2 helicopters aan boord van het schip

Opties & inbegrepen

Dit is een cruise-only. Prijzen zijn inclusief verblijf in huttype naar keuze, ontbijt, lunch en diner aan boord en een flexibel excursieprogramma.

Wist u dat
 • De Zuidpool is een waar dierenparadijs, met robben, pinguïns, walvissen en bijzondere vogelsoorten.
Programma Het schip
 • Dag 1: Door het Beaglekanaal

  NB Afhankelijk van de vertrekdatum maakt u deze expeditiecruise in omgekeerde volgorde van Nieuw-Zeeland naar Argentinië.

  Vandaag begint uw Antarctische avontuur. In de namiddag vertrekt u uit Ushuaia (Argentinië). De eerste etappe van de reis voert door het Beagle kanaal. Het kanaal werd door kapitein Fitz Roy en Charles Darwin in 1834 ontdekt en heeft grillige kloven en rotsspleten tot aan de open Atlantische oceaan. Gedurende de avond vaart u door deze pittoreske waterweg. 

 • Dag 2-3: Op zee

  Vandaag steekt u de Drake Passage over. Albatrossen, stormvogels en andere vogels escorteren u naar uw eerste bestemming, de Zuidelijke Shetland eilanden. Tijdens de oversteek heeft u natuurlijk ook de gelegenheid om uw medereizigers op de boot te leren kennen. Ook kunt u diverse interessante lezingen bijwonen, welke gegeven worden door gespecialiseerde gidsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lezingen over het wildlife op Antarctica, de historie van dit continent en eerdere ontdekkingsexpedities naar de Zuidpool.

 • Dag 4 Door de Pendleton Strait

  We komen aan op het Antarctisch Schiereiland en varen vroeg in de ochtend mogelijk door het spectaculaire Lemaire Channel. We bereiken het Antarctisch Schiereiland dicht in de buurt van de Zuidpoolcirkel. Wanneer de ijssituatie het toelaat varen we door de Pendleton Strait en proberen op het zuidelijke puntje van het zelden bezochte Renaud Island te landen. Hier hebben we de mogelijkheid om de eerste Adéliepinguïns van de reis te zien maar ook spectaculaire uitzichten op de ijsbergen in dit surrealistische, door sneeuw en ijs beheerste landschap.

 • Dag 5-6 Varend door de Bellingshausen Sea

  Vanuit het zuidelijke deel van het schiereiland varen we naar open zee, de koers gezet richting Peter I Island. Hier ziet u mogelijk het eerste pakijs. Een bijzondere ervaring tijdens uw expeditie is het moment waarop de kapitein het schip behendig en voorzichtig maar vastberaden door het drijfijs manoeuvreert.

 • Dag 7 Peter I Eiland

  Peter I eiland is een vulkanisch eiland in de Bellinghausen zee. Het eiland werd in 1821 ontdekt door Fabian von Bellinghausen en vernoemd naar de Russische tsaar Peter de 1e. Het is maar heel zelden dat hier bezoekers komen. Op eerdere tochten hebben bemanningsleden zeeolifanten en diverse soorten stormvogels waargenomen.

 • Dag 8-14 Uitzichten over de Amundsen Sea

  Deze dagen varen we door de Amundsen Sea, langs en door de buitenste randen van het pakijs, terwijl we profiteren van de westwaartse Antarctische kuststroming. Het pakijs varieert van jaar tot jaar, het is nooit hetzelfde en wanneer het aanwezig is zullen we er zeker van profiteren.

   Het is een ongelofelijk schouwspel en een echte ervaring. Vaak zijn er in de buurt van het pakijs ‘loslopende’ Keizerspinguïns te zien, groepen zeehonden op ijsschotsen en ook Orka’s en Dwergvinvissen. De tocht langs en door het ijs is zeer levendig.

 • Dag 15-17 Ross-ijsplateau

  Ons volgende doel is de Ross Sea. We naderen de Ross Ice Shelf in de Bay of Whales bij Roosevelt Island. Deze shelf, de grootste in de wereld en zo groot als Frankrijk, is een drijvende massa landijs met een wel 30 meter hoge ijsrand.

  De ijsplaten in de Ross zee zijn ook het woongebied van de keizer van Antarctica de keizerspinguïns.De Noorse poolreiziger Amundsen vond hier een doorgang tot het continent, op weg naar de Zuidpool, welke hij uiteindelijk bereikte op 14 december 1911.

  Wanneer de omstandigheden het toelaten zullen een poging doen om per helikopter op de Ross Ice Shelf te landen.

 • Dag 21-22 Het onverwoordbare Inexpressible Island

  Noordwaarts varend langs de westkust van de Ross Sea passeren we de Drygalski Ice Tongue en Terra Nova Bay. Wanneer de ijssituatie gunstig is landen we op Inexpressible Island, een eiland van historische betekenis vanwege de minder bekende ‘Northern Party’ van Scott’s expeditie. Er bevindt zich hier ook een grote Adéliepinguïn kolonie.

  Wanneer de ijscondities de doorgang tot Terra Nova Bay verhinderen, dan varen we verder richting het noorden, naar het bijzonder beschermde gebied van Cape Hallet, waar zich ook een grote kolonie Adéliepinguïns bevindt.

 • Dag 18-20 Hoogtepunten van de Ross Sea

  Vandaag arriveert u bij Ross Island. Hier herinneren allerlei plekken aan de Britse expedities naar de Zuidpool met fatale afloop. In de Ross Sea bezoeken we Ross Island, beschut door Mount Erebus, Mount Terror en Mount Bird, met al zijn bekende plekken die zo’n belangrijke rol gespeeld hebben in de dramatische Britse expedities van de vorige eeuw, zoals Cape Royds met de hut van Ernest Shackleton. Wanneer de weeromstandigheden niet ongunstig gezind zijn bezoekt u ook Cape Evans met de hut van Robert Falcon Scott. Scott en zijn mannen zijn vanuit Hut Point vertrokken naar de Zuidpool. Vanuit Castle Rock heeft u een fantastisch uitzicht over de Ross Ice Shelf in de richting van de Zuidpool. U heeft uitzicht over Taylor Valley, een van de Dry Valleys, waar men op onze planeet het dichtst bij de omstandigheden op Mars komt. Een bijzonder gebied waar de laatste 10.000 jaar geen neerslag meer is gevallen.

 • Dag 23 Cape Adare

  Cape Adare is de plek is de plek waar mensen voor het eerst overwinterd hebben op het Antarctische continent. De hut waar de Noorse Borchgrevink in 1899 verbleef, is omringd door de grootste kolonie Adéliepinguïns ter wereld (meer dan 1 miljoen).

 • Dag 24 Van de Ross Sea naar de Zuidelijke Oceaan

  We varen door het zeeijs aan de ingang van de Ross Sea en beginnen aan onze tocht door de Zuidelijke Oceaan. We zetten mogelijk eerst koers naar Scott Island, dit echter hangt af van de weersomstandigheden.

 • Dag 25 De winderige Balleny Islands

  De geplande route passeert Sturge Island, om een indruk te kunnen krijgen van dit afgelegen en door de wind gegeselde eiland, waarna we de Zuidpoolcirkel weer passeren.

 • Dag 26-28 varend tussen de zeevogels

  We varen weer door de Onmetelijke Zuidelijke Oceaan. Zeevogels zijn weer uitbundig aanwezig in dit gebied en we hopen vooral op goede zeecondities.

 • Dag 29 Macca, oftewel Macquarie Island

  Macca, zoals Macquarie Island ook wel genoemd wordt is een Tasmaans Nationaal Reservaat dat in 1997 op de Wereld Erfgoed Lijst werd geplaatst. Het eiland werd pas in 1810 ontdekt door de Australische zeehondenjager Frederick Hasselborough.. De Australische Antarctic Division is permanent gevestigd op “Macca”, onder andere vanwege de enorme dierenrijkdom. We maken een wandeling over het eiland met zijn weelderige flora en fantastische fauna.

  Vier soorten pinguïns, Koningspinguïns, Ezels, Rotspinguins en bijna een miljoen broedparen van de endemische Schlegels pinguïn en de inheemse Macquarie aalscholver komen er voor. Ook komen er diverse robbensoorten voor, zoals de zeeolifanten en de Nieuw-Zeelandse pelsrobben, evenals meerdere soorten zeevogels, waaronder de reuzenalbatros.

  Het eiland kent meer dat 45 soorten vaatplanten en  90 mossoorten, evenals vele levermossen en korstmossen en heeft vijf belangrijke vegetatiestructuren: grasland, kruiden, moerasland, laagveen en veldspaat. Tot de inheemse flora behoort de kussenplant Azorella Macquariensis, grassoort Puccinellia evenals twee orchideën: Nematoceras dienemum en Nematoceras sulcatum.

   

 • Dag 30 Naar het noordwesten, Campbell Island

  We varen in noordwestelijke richting, richting Campbell Island, terwijl we weer gevolgd worden door talrijke zeevogels.

 • Dag 31

  We verwachten een bezoek te brengen aan het ‘Sub-Antarctic New Zealand Reserve’ op Campbell Island. Campbell Island, is een sub-Antarctisch reservaat, behorend tot Nieuw Zeeland. Door de geïsoleerde ligging heeft zich op de eilanden een bijzondere, mooie flora en fauna kunnen ontwikkelen. Het staat met zijn weelderig bloeiende vegetatie op de Werelderfgoed Lijst van Unesco.

  Ook de fauna op Campbell Island is geweldig, met een grote kolonie Noordelijke koningsalbatrossen op het grootste eiland en broedende Grote-, Campbell-, Grijskop-, Wenkbrauw- en Roetkopalbatrossen op de omliggende eilanden. Er leven ook drie pinguïnsoorten, de Oostelijke  rotspinguïn, de Grote kuifpinguïn en de Geeloogpinguïn.

   In de 18e eeuw werden de zeehonden op de eilanden door de jacht met uitsterven bedreigd maar de populaties zeeolifanten, pelsrobben en zeeleeuwen hebben zich gelukkig weer  hersteld.

 • Dag 32 Op zee

  Geniet nog voor een laatste keer van de oneindige einder op deze laatste zeedag, voor we Nieuw Zeeland bereiken. Op uw overtocht naar de bewoonde wereld heeft u volop gelegenheid om vogels en walvissen te spotten.

 • Dag 33 Invercargill (Nieuw-Zeeland)

  Vandaag komt u aan in de haven van Bluff in Nieuw-Zeeland vanwaar wij u na het ontbijt vervoer aanbieden naar Invercargill. Hiervandaan kunt u terugvliegen naar Europa. Afhankelijk van uw keuze kunt u uw reis voortzetten met landarrangementen in Nieuw Zeeland. Als u de vaarroute in omgekeerde volgorde doet kunt u uw reis voortzetten in Argentinië of Chili. Of mogelijk heeft u de voorkeur om vooraf aan deze expeditiecruise een landarrangement te maken.

   

  Noot: Alle expedities zijn uitsluitend onder begeleiding van gidsen. De exacte route kan variëren en is afhankelijk van de lokale ijs- en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van landingsplaatsen en mogelijkheden om wildlife te zien. De definitieve reisroute wordt bepaald door de kapitein en de expeditieleider aan boord. Het is altijd het streven u de best mogelijke ervaring en plezier te bieden, maar onthoud dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditie!

M/S Ortelius

Het ijsversterkte M/S Ortelius is een uitstekend schip voor poolexpeditiecruises naar Antarctica. "Ortelius" werd in 1989 in Gdynia, Polen, gebouwd en deed eerder dienst als schip met speciale bestemmingen voor de Russische Academy of Science. Het schip vaart nu onder de naam "Ortelius". Evenals Plancius was Ortelius een Nederlands/ Vlaamse cartograaf. Abraham Ortelius (1527-1598) heeft in 1570 de eerste moderne wereldatlas uitgegeven, de Theatrum Orbis Terrarum (theater van de wereld). In die tijd was de atlas het duurst gedrukte boek ooit.

Het schip heeft de hoogste ijsklasse notificatie (UL1equivalent aan 1A) en is om die reden zeer geschikt om te navigeren in stevig één jaar oud zee-ijs als ook in meerjarig oud pakijs in beide poolgebieden. Het M/S "Ortelius" is een expeditieschip dat na een renovatie van de suites en twin cabins met raam op dek 5 in 2014 en de patrijspoorthutten op dek 4 in mei 2016 nu plaats biedt aan 116 passagiers.

Het schip heeft zeer veel open-dek ruimten en een zeer grote brug, die toegankelijk is voor de passagiers. Alle hutten hebben privéfaciliteiten al dan niet als suite. U reist met een professionele bemanning en een goed geïnformeerd en ervaren expeditieteam, dat u een onvergetelijke reis zal bezorgen.

Het schip telt 33 zeer ervaren nautische Russische bemanningsleden, 15 internationale catering staff, inclusief stewardessen, 7 tot 8 expeditieleden (1 expeditieleider en 6 of 7 gidsen) en een arts.

M/S "Ortelius" biedt goede hotelkwaliteit, met een restaurant dat, gescheiden door een wand, uit twee delen bestaat en een bar/bibliotheek. De reizen met het M/S Ortelius zijn in de eerste plaats ontwikkeld om passagiers een uitstekend wildlife programma aan te bieden met veel verkenningsmogelijkheden in drijfijs, waarbij de gidsen ook proberen zoveel mogelijk tijd aan land te besteden. Vanaf de Ortelius maakt u 2x per dag zodiaccruises en landexcursies. Flexibiliteit is de beste waarborg voor optimale wildlife kansen. Laarzen worden op het schip verstrekt.

Het dekplan:

 

Suites/hutten en voorzieningen

 • Aantal hutten: 47
 • Aantal passagiers: 116 passagiers
 • Alle hutten hebben uitzicht op zee, eigen douche en toilet
 • Er zijn hutten met éénpersoonsbedden of tweepersoonsbedden
 • De hutten hebben een schrijftafel met stoel, suites hebben ook een zithoekje
 • Hut op indeling is mogelijk (single reiziger)
 • De grootte van de hutten varieert

 

Faciliteiten

 • 2 restaurants met buffet
 • Communicatie mogelijkheden (satteliet)
 • Presentatieruimte
 • Observatielounge met bar & bibliotheek
 • Professioneel gidsen team
 • Arts aanwezig op het schip
 • Laarzen inbegrepen

 

Schip specificaties

 • Staff en bemanning: 47 personen
 • Lengte: 91,25 meter
 • Breedte: 17,61 meter
 • Diepte: 5,8 meter
 • IJsklasse: UL1 (Equivalent van 1A)
 • Snelheid: 14,3 knopen maximum

 

 • M/S Ortelius heeft een grote brug. De kapitein biedt de passagiers een open brug policy. U bent dus 24/24 uur welkom op de brug met uitzondering van evt. bijzondere weersomstandigheden.

N.B. Bij sommige reizen heeft dit schip zelfs helikopters aan boord. De helikopters worden gebruikt om u naar plekken te brengen die anders niet bereikbaar zijn c.q. waar u anders dus niet kunt komen.

Route
Een héél bijzondere expeditiecruise langs de volledige noord-en westkust van het Antarctica Continent. U reist langs Antarctica Schiereiland, Peter I Eiland, Mount Erbus, Ross Sae & Ice shelf, Cape Evans, Dry Valleys, Macquarie Island en van hieruit naar Nieuw Zeeland. Aan boord zijn 2 helikopters beschikbaar om zoveel mogelijk aan land te gaan.