All-in reis Spectaculair Spitsbergen

12-daagse expeditiecruise

o.b.v. 3-persoonshut (op indeling)

Nu vanaf € 6.125 p.p.

Ontvang een persoonlijk reisvoorstel
 • Volg een bijzondere vaarroute met de M/S Quest (53 passagiers) rondom de hele Spitsbergen archipel naar het doorgaans moeilijk bereikbare Oost-Spitsbergen
 • Schitterende flora, een in bloei staande toendra in deze reisperiode
 • Spotten van wildlife zoals ijsberen, walrussen, walvissen, robben, rendieren, vossen en diverse zeevogels
 • Wandelen op de toendra, ook naar historische plekken
 • Met zodiacs varen langs gletsjers waarvan soms ook het ijs afkalft
 • Twee Nederlandssprekende gidsen aan boord

Dit is een expeditiecruise met een klein expeditieschip (53 passagiers). In de tweede helft van de zomer vaart u volledig rond de Spitsbergen archipel. Het doel van deze expeditiecruise is om naast de mooie natuur en gletsjers het wildlife van Spitsbergen te zien. M/S Quest vaart in het oosten van de archipel mogelijk nog door drijfijs . U bezoekt alle belangrijke eilanden en maakt de meest complete reis rond deze Arctische eilandengroep.

Het doel van deze expeditiecruise is het verkennen van de natuur, wildlife, flora, fauna en het cultureel erfgoed van Spitsbergen én het bezoeken van plaatsen waar slechts weinigen zijn geweest. Zeevogels, rendieren, poolvossen en robben zullen u vergezellen op uw verkenningsreis rond het mooie Spitsbergen. De reis is heel veelzijdig en avontuurlijk: u bezoekt vogelkliffen en walruskolonies, u maakt wandeltochten op de toendra en vaart langs spectaculaire gletsjergevels. In het zachte zomerlicht bent u mogelijk getuige van in zee stortende ijsmassa’s en vaart u langs talloze met gletsjers bedekte fjorden en mooie baaien. U reist door een prachtige archipel. Omdat u al in de tweede helft van de zomer reist is de kans erg groot dat u volledig rondom Spitsbergen kunt varen. Als het ijs het toelaat vaart u tot aan Kvitøya, 'het witte eiland', gelegen in het uiterste noordoosten van de archipel. Slechts weinig mensen hebben hier voet aan wal gezet, hetgeen de beleving des te imposanter maakt. Hier heeft u een goede kans om op de ijsschotsen ijsberen en walrussen te zien. Het schip koerst nog verder naar Barentsøya, Edgeøya, Tusenøyane, waar niet zelden walvissen worden gespot, en zet zijn reis voort naar Hornsund, een prachtige fjord met alpine bergen aan de zuidwestkust van Spitsbergen.  Tijdens deze ontdekkingsreis treedt u in de voetstappen van vroegere poolreizigers zoals Willem Barentsz en Roald Amundsen en Nobile en elke dag gaan we aan land op spectaculaire plaatsen. Wetenschappers, walvisjagers, pelsjagers en mijnwerkers zijn de afgelopen 400 jaar naar Spitsbergen gereisd en hebben sporen achtergelaten zoals gebouwen, uitrusting, geografische namen en fascinerende verhalen. U gaat meerdere malen aan land, of maakt cruises met de zodiac. Zo ziet u de meest spectaculaire en zelfs historische plekken vanuit een bijzonder perspectief.

ExperienceTravel reist oplettend en met zorg door het gevoelige milieu van Spitsbergen om zo min mogelijk impact hebben op natuur en dieren. We laten niets achter en nemen alleen foto’s en herinneringen mee naar huis. Dat is ecotoerisme op zijn best. 

De exacte route van de reis is afhankelijk van ijs- en weersomstandigheden maar ook van het aanwezige wildlife. De definitieve reisroute wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Het is altijd ons streven u de best mogelijke ervaring en plezier te bieden‚ maar onthoud dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditie!

Data & prijzen

Vertrekdata 2021:
7 juli vanaf € 6.125 p.p. all-in
16 augustus vanaf € 6.125 p.p. all-in

 

Genoemde prijzen zijn o.b.v. 3-persoonshut op indeling. 
Prijzen van 2-persoonshutten en single cabins op aanvraag beschikbaar.

 

Andere data op aanvraag.

Opties & inbegrepen

Dit is een all-in reis. Uw vluchten, lokaal vervoer, verblijf, alle maaltijden en de excursies zijn volledig inbegrepen.  

Wist u dat

Er op het gebied van ruige natuur en rijkelijk voorkomend wildlife maar weinig plekken op de wereld zijn die zich met het Noordpoolgebied kunnen meten.

Programma Het schip
 • Dag 1 Amsterdam - Longyearbyen

  U vliegt met Scandinavian Airlines naar Oslo of Longyearbyen voor overnachting. 

 • Dag 2-11 Vertrek uit Longyearbyen en flexibel vaarprogramma

  Vandaag gaat u aan boord van het expeditieschip. U laat de bewoonde wereld achter u en vaart door de machtige Isfjord. Deze fjord is met zijn 110 kilometer de langste en ook grootste fjord van Spitsbergen. Voorafgaand aan het vertrek met het M/S Quest (voorheen M/S Sea Endurance) bezoekt u eerst nog het Spitsbergen Poolmuseum, waar u nog veel overblijfselen zult aantreffen van de vroege Nederlandse ontdekkingsreizigers en walvisvaarders uit de 16e en 17e eeuw.

  Wij bevinden ons nu in een eenzaam en afgelegen deel van de wereld. Graag benadrukken wij dat onze exacte route afhangt van ijs- en weersomstandigheden en het wildlife dat we tegenkomen. Dit is een echte expeditiecruise. Het is ons streven u de best mogelijke ervaring te bieden, maar besef dat flexibiliteit de sleutel is tot een succesvolle expeditie! Het is de bedoeling dat we elke dag meerdere malen aan land gaan met onze zodiac-landingsvaartuigen of meerdere cruises maken met de zodiacs. Hieronder volgen enkele voorbeelden van plaatsen die we mogelijk bezoeken: 

  Kongs- en Krossfjorden & Ny Alesund 
  Na een ‘nachtje’ varen bent u door de nimmer ondergaande zon misschien al een beetje gewend aan 24 uur daglicht. Het meest noordelijk gelegen wetenschapsdorpje ter wereld, Ny Alesund op 78 graden noorderbreedte, waar de basis van de Noorse en Nederlandse Poolinstituten zijn gevestigd, ligt aan de Kongsfjorden. Hier zien we prachtige vogelkliffen, waar grote aantallen drieteenmeeuwen en kortsnavelzeekoeten nestelen, en we spotten op de toendra mogelijk rendieren. Ook de flora is zeer bijzonder en vele van de ca. 170 verschillende arctische plantensoorten die op Spitsbergen voorkomen staan in juli in bloei. Aan het eind van de Krossfjord stromen de Lilliehoöokgletsjer en de 14 Juli gletsjer rechtstreeks in zee. Ook brengt u een kort bezoek aan het meest noordelijkst gelegen postkantoor ter wereld. Vanuit Ny-Alesund startten Amundsen en Nobile hun heroïsche expedities naar de Noordpool. Er zijn hier nog vele restanten van hun pogingen te bezichtigen.

  Noordwest Spitsbergen 
  Op Amsterdamøya en Ytre landtong/Smeerenburg zijn nog resten te zien van de drukke bedrijvigheid uit de walvisperiode in 17e eeuw. Voor ons Nederlanders is Smeerenburg, ook wel ‘blubber town’ genoemd het bekendst. De omgeving lijkt wel een openluchtmuseum met de restanten van ovens uit de vangsttijd. Midden op de vlakte liggen de graven van de tweede groep overwinteraars, die allen aan scheurbuik overleden. Het noordwesten van Spitsbergen met zijn oneindige natuurlijke schoonheid heeft diverse fjorden met enorme gletsjers die in zee uitmonden. De bekendste fjorden hier zijn de Raudfjord, de Woodfjord en Liefdefjord, allen met gletsjers die in zee uitmonden. Aan de randen van de Woodfjord rijzen de besneeuwde bergtoppen waarvan de hoogste punten mogelijk nog met sneeuw bedekt zijn. Aan het einde van de Liefdefjord ligt de Monacogletsjer die hier met een ijswand van 6km in zee stroomt. In de fjorden zien we eidereenden en kleine rietganzen maar ook de zeldzamere koningseider wordt hier gezien. Het water van het gletsjer front is een favoriete voedselplek voor duizenden zeevogels in het gebied.

  Noord Spitsbergen 
  In het mooie Mossel Bay ligt Polhem. Hier hebben we mogelijk ook onze eerste ontmoetingen met walrussen. In de Hinlopenstraat zien we Alkberg, een verticale, basaltachtige klif van 2,5 kilometer die onderdak biedt aan meer dan 200.000 zeekoeten en diverse andere zeevogels zoals alken, drieteenmeeuw en papegaaiduiker. De bijna zwartgekleurde basalt is door de uitwerpselen van vogels op veel plaatsen groen, wit en roze verkleurd, waardoor er mooie patronen en structuren zijn ontstaan. Ook hier is het water bijzonder voedzaam, wat het grote aantal zeevogels verklaart. Het is ook het gebied waar we de baardrob, ringelrob en mogelijk de walrus en ijsbeer kunnen spotten. We laten hier de warme Golfstroom achter ons.

  Oost Spitsbergen 
  Aan de noordkant van West Spitsbergen en Nordaustlandet bevinden we ons op 81° NB, op slechts 520 zeemijlen van de geografische Noordpool. Oostwaarts koersend met het ijsversterkte expeditieschip kunnen we de omvangrijke pakijs grens tegenkomen. Weinige schepen wagen zich rondom de archipel te varen maar wij genieten hier van de stilte en de mooie vergezichten. Varend langs de ijsschotsen, afkalvingen van de 200 km lange gletsjer waar we langs varen, neemt de kans op ontmoetingen met meer baardrobben en walrussen toe. Op eerdere reizen zijn er ook ijsberen op ijsschotsen gezien, een prachtig fotomoment. Het oosten en zuidoosten van Spitsbergen heeft zeer uiteenlopende landschappen en heeft een meer Arctisch klimaat dan de westkust van Spitsbergen.

  Nordaustlandet & Brasvellbreen 
  Het eiland Nordaustlandet is bedekt met een enorme gletsjer van maximaal 600 meter dik, reikend tot bijna 800 meter hoogte en kliffen tot 35 meter hoog. We genieten van de Austfonna gletsjer die meer dan 200 kilometer lang is en in deze tijd van het jaar doorsneden wordt door honderden smelt- watervallen. De totale oppervlakte van de Austfonna gletsjer is 8.500 km2 en daarmee de 3e grootste gletsjer ter wereld. Omdat het al later in het seizoen is, kunnen we met ons kleine ijversterkte schip dichter bij gletsjers komen en waar mogelijk maken we ook cruises met landingsvaartuigen. Ook zien we het goed bewaard gebleven wetenschappelijk station in Kinnvika. Bij gunstige ijsomstandigheden kunnen we Storøya bereiken, dat ten oosten van Nordaustlandet ligt. Ook dit gebied wordt regelmatig bezocht door robben, walrussen en poolberen.

  White Island, Kvitøya
  Als ijs- en weersomstandigheden het toelaten varen we tot White Island (Kvitøya), een eiland waar slechts weinig mensen voet aan wal hebben gezet. Het grootste deel van het eiland (>90%) is bedekt met een grote ijskap, maar wordt vaak omringd door dik vast ijs. Hier is de Zweedse ontdekkingsreiziger Andrée gevonden, 33 jaar na zijn mislukte poging om per ballon de Noordpool te bereiken. 

  Barentsöya en Edgeøya 
  Op Barentsöya zijn resten van ongeveer 400 jaar oude Pomor visserskampen te zien. De Pomor waren moedige Russische pioniers. Edgeøya laat haar bezoekers genieten van prachtige basaltrots formaties, mooie landschappen en magnifieke toendra vlakten, waar naast grote vogelkolonies er goede kans is rendieren, poolvossen en walrussen te zien. Maar op eerdere reizen hebben we hier ook ijsberen gespot. Spitsbergen en zijn archipel heeft geen bossen. De enige houtachtige planten zijn kleine wilgen en de dwergberk, die op Spitsbergen enkele centimeters boven de grond uitsteekt.

  Op Spitsbergen is juli de maand waarin de flora overal héél rijkelijk bloeit en de jonge vogels uitvliegen, terwijl augustus de maand is met het zachte warme zonlicht en een droge, makkelijk te bewandelen toendra. In de beide maanden kunt u getuige zijn van spectaculair vallend gletsjerijs. De nauwe zeestraten tussen Barentsöya en Edgeøya zijn voedselrijke gebieden voor diverse soorten walvissen. De hier meest voorkomende walvissen zijn de bultrug- en de dwergvinvis maar we kijken ook uit naar de grote vinvis.

  Hornsund  
  We varen om de zuidkaap van Spitsbergen en bezoeken het mooie Hornsund. De fjord ligt onder sterke invloed van de koude golfstroom, die deze bereikt vanuit het oosten en onder Sørkapp door wordt aangevoerd. Een grandioos mooi fjord aan de zuidwestkust van Spitsbergen, waar 14 enorme gletsjers tussen alpien bergen in zee storten. Er vallen met regelmaat grote hoeveelheden afkalvend ijs in zee. Het schip vaart hier zo dicht mogelijk op de ijswanden om (in augustus bij een lage zonstand) mooie foto's en films te kunnen schieten. Weer zo’n fotogenieke plek! Hornsund is ook een plek waar zich veel zeedieren ophouden met o.a de beluga, de witte walvis, maar ook vele andere soorten walvissen. Het is eveneens de favoriete plek voor sommige van de vele ijsberen op het eiland. Het is het woongebied van een grote ijsberenpopulatie en maakt tevens deel uit van de belangrijkste ijsberentrekroute die vanuit het uiterste zuidoosten van het eiland West-Spitsbergen (Isbukta) om de zuidpunt van Sørkapp heen en via de Hornsundfjord het oostelijk gelegen Isbukta weer bereiken.

 • Dag 12 Longyearbyen – Amsterdam

  Vandaag eindigt de expeditie. U verlaat Spitsbergen en keert terug naar de bewoonde wereld. U vliegt via Oslo naar Amsterdam. 

M/S Quest

Het zeer comfortabele en gezellige expeditieschip M/S Quest (voorheen M/S Sea Endurance) is een klein, ijsversterkt expeditieschip met ijsklasse dat in 1992 gebouwd werd en eerder dienst deed als veerboot voor de westkust van Groenland. Er is plaats voor slechts 53 passagiers, verdeeld over 26 hutten. Alle hutten hebben zicht op zee, privé-faciliteiten, eigen bureau met stoel en bergruimte voor kleding en uitrusting. In 2018 zijn de badkamers gerenoveerd.

De 3-persoonshutten zijn voorzien van een stapelbed en 2 bedden beneden waarvan 1 bed kan worden uitgeklapt en gebruikt worden als bank. Alle 2-persoonshutten hebben, afhankelijk per type, twee beneden-bedden waarvan 1 bed voor u overdag omgebouwd wordt in een sofa. Er zijn ook 2-persoonshutten met meer ruimte naast de 2 losse bedden. Het type double cabin superieur is een van de grootste huttypes en heeft naast een ruimere hut- en badkamer ook een extra tafel en een extra stoel. Er is een TV scherm/ DVD, bibliotheek en privé minibar aanwezig in de hut. Er is een arts aan boord en het schip kan bereikt worden middels satelliet telefoon en email. De voertaal aan boord is Engels.

Vanuit de glazen panorama lounge heeft u een prachtig uitzicht op het schitterende en vaak verrassend gevarieerde landschap. De lounge heeft ook een bar met bibliotheek. Daarnaast worden hier ook lezingen door biologen gegeven over het gebied, de historie en flora en fauna. Aan boord zult u ook op de hoogte worden gesteld van de gedragsregels bij landingen. Het schip heeft ruime observatiedekken. Vanaf deze dekken kunt genieten van mooie vergezichten en mogelijk aanwezige krakende pakijs, of kunt u zeevogels, walvissen, zeerobben en ijsberen spotten.

Er zijn 5 (soms 6) gidsen aan boord en er wordt aan boord van het schip van 6 (5+1) landingsvaartuigen met krachtige motoren gebruik gemaakt. Om het in- en uitstappen in landingsvaartuigen aanzienlijk te vergemakkelijken is het schip uitgerust met een instapponton. De makkelijke instap en het kleine gezelschap met voldoende vaartuigtuigen voorkomt ook lange wachttijden bij het instappen. Tijdens de landactiviteiten zullen we ons opsplitsen in kleinere groepjes voor mogelijk lange of korte wandelingen of speciale belangstelling voor vogels, dieren of planten. Dit alles onder het motto flexibel en kleinschalig! Dat laatste geldt natuurlijk ook voor de zodiac cruises.

Het schip heeft een mooie, strakke Scandinavische styling en heeft een uitstekende reputatie in de Arctische wateren. Het schip heeft Noord-Europese officieren en er heerst een vriendelijke en informele sfeer aan boord. Een reis met een klein expeditieschip draagt bij aan een volledig andere ervaring en beleving dan die op een groter en of conventioneel cruiseschip. Met slechts 53 gasten aan boord bent u niet allen verzekerd van een optimale beleving maar ook van een maximale tijd aan land.

Het dekplan:

 

Suites/hutten en voorzieningen

 • Aantal hutten: 26
 • Aantal passagiers: 53
 • Alle hutten bieden zeezicht, grote ramen, badkamer met douche en toilet, airco, föhn, schrijftafel met stoel, klerenkast en kluisje.
 • De 3-persoonshutten zijn voorzien van een stapelbed en twee normale bedden, waarvan één bed kan worden uitgeklapt en gebruikt kan worden als bank.
 • Alle 2-persoonshutten hebben twee bedden waarvan één bed voor u overdag omgebouwd wordt naar een sofa.
 • De double cabin superieur is de grootste hut op het schip en heeft naast een ruimere hut- en badkamer ook een extra tafel en een extra stoel. Er is een TV scherm/ DVD, bibliotheek en minibar aanwezig.

Faciliteiten

 • Prachtig restaurant (hoofdmaaltijden worden geserveerd)
 • Uitstekende maaltijden (4 en 5 gangen)
 • Glazen lounge aan voorzijde schip met rechtreekse toegang tot dek
 • Bibliotheek en bar (water, koffie en thee zijn inclusief)
 • Makkelijke horizontale instap in zodiacs d.m.v een ponton
 • 360º graden dek met veel ruimte op voordek
 • Ruim voordek en bovendek met directe toegang tot de lounge
 • Open brug policy
 • Twee maal per dag land- of zodiacexcursies
 • Communicatie mogelijkheden (satteliet)
 • Arts aan boord
 • 26 bemanningsleden excl. gidsen
 • Professioneel team van gidsen

Schip specificaties

 • Lengte: 49,65 meter
 • Breedte: 11 meter
 • Diepte: 3.5 meter
 • IJsklasse: BV ICE 1D
 • 6 zodiacs    
 • Snelheid: 10 knopen
Route
Vanuit Longyearbyen maakt u een volledig rondje om de archipel van Spitsbergen. U bezoekt de meest noordelijke en oostelijk gelegen gebieden van de archipel en vaart via de zuidkust weer terug naar Longyearbyen.