Wij helpen u graag op weg! Bel 073 - 548 20 60
…

Saoedi-Arabië – van werelderfgoed tot Nouvel en Kusama

Hoogtepunten van deze reis

 • UNESCO-erfgoed Hegra
 • Bezoek aan het Al Oqilat Museum
 • Khaybar Harrat

Accommodatie stijl

Thema

 • Cultuur

Reisperiode(n)

November,

De beelden van JoanMiró en Henry Moore op de boulevard van Djedda worden opgeknapt, na een halve eeuw verwaarlozing. Ook Riyadh wordt de komende jaren volgezet met kunstwerken, als reliëf voor de festivals en tentoonstellingen die het jaar door plaatsvinden. Het tekent de nieuwe wind door de woestijnstaat - open voor de 21e eeuw. Saoedi-Arabië spendeert miljarden oliedollars aan cultuur en prestigieuze architectuur als van Zaha Hadid om minder afhankelijk te worden van de olie.
Het belangrijkste erfgoed naast prehistorische rotstekeningen is het ‘Saoedische Petra’, de uitgehouwen tomben in Hegra, dat grootschalig wordt ontsloten, niet alleen door opgravingen, maar ook met eigentijdse cultuur. Zo vinden er wintertentoonstellingen plaats in de woestijn; in Al’Ula blinkt een concertzaal die ’s werelds grootste spiegelgebouw is, met daarin een Infinity Room van Yayoi Kusama - vlakbij een luxe resort van Jean Nouvel.

Saoedi-Arabië heeft veel te bieden. Van sporen van de Zijderoute - immense kamelen– en dadelmarkten - tot bizarre natuurfenomenen: kraters, rotsformaties en lavavelden. Van Ottomaanse huizen en pelgrimsspoorlijn naar Mekka tot moderne spoorwegen en megaprojecten in de steden en in de woestijn. Werelderfgoed, vestingen en soeks naast (post)moderne architectuur, musea en galeries. Deze reis licht een eeuwenoude sluier op


Bewaar in moodboard
 • Dag 1, Amsterdam - Riyad
  In de middag vertrek via Istanbul per Turkish Airlines naar de hoofdstad van Saoedi-Arabië, Riyad. Aankomst in de avond op de luchthaven, een architectuur-hoogstandje op zich, met luchtbruggen en een overdekte moskee - en transfer naar het hotel. De naam van de stad is afgeleid van het meervoud van het Arabische rawah, wat tuinen of weiden betekent, genoemd naar de vruchtbaarheid door de ligging op de kruising van Wadis Ḥanīfah en Al-Baṭḥā. Weinig steden in de wereld zijn zo snel getransformeerd als Riyad, dat in de 20e eeuw uitgroeide van een versterkt woestijndorp tot een moderne metropool van miljoenen inwoners. Aankomst in de avond.
   
 • Dag 2, Riyad
  Vandaag verkenning van Riyad – een metropool met glinsterende hoogbouw en een snelgroeiende kunstscene. De hoogste bezienswaardigheden zijn het 302 meter hoge Kingdom Centre, met een luchtbrug die 2 torens met elkaar verbindt, en het 267 meter hoge Al Faisaliah Centre met de elegante Koning Fadh-bibliotheek. De rondrit voert tevens langs fort Masmak, waar de inval in 1902 de Al-Saoeds de controle over Riyadh gaf en waar vanuit Abdoelaziz Al-Saoed de koninkrijken verenigde, en het Moerraba paleis, het voormalige huis en hof van koning Abdoel Aziz Ibn Saoed, van 1938 tot 1953 bewoond door de stichter van Saoedi-Arabië. In de middag een bezoek aan het Nationale Museum. Ten slotte het Financieel District Koning Abdoellah (KAFD), een project van 1,6 miljoen vierkante meter met glazen wolkenkrabbers, een met bomen omzoomde loopbrug die op een rivierbedding moet lijken en een moskee in de vorm van een woestijnroos. Het fantastische metrostation is van Zaha Hadid Architects. Overnachting in Riyadh.
   
 • Dag 3, Riyad - Ushayger - Unaizah
  Vanochtend (vanaf najaar 2022 mogelijk) Unesco-werelderfgoed Diriyah, de eerste hoofdstad en daarom de grootste opgraving van Saoedi-Arabië: rond de oase woonden de al-Saoed en de al-Wahhab, die in 1932 het koninkrijk verenigden. 
  Onderweg naar Unaizah stop in het erfgoeddorp Ushayqer, een 1000 jaar oud leemdorp, een indrukwekkend gerestaureerd voorbeeld van de traditionele Najaj-architectuur. Ushayger was een belangrijk punt op de pelgrimsroute naar Mekka. Het Al Salem-museum wordt bezocht, met een verzameling uitbundig geborduurde kleding, sieraden, keramiek en wapens. Vervolgens Unaizah, waarvan vermoed wordt dat het al eeuwen vóór de verspreiding van de islam bewoond werd. Bezienswaardig is de Musawkaf-soek, vol winkels met eten, kleding, thee en koffie, terwijl ambachtslieden aan het werk zijn en er regelmatig culturele evenementen plaatsvinden. Overnachting in een comfortabel hotel in Unaizah, ontworpen in de traditionele stijl en gelegen naast een dadelpalmen-plantage.
   
 • Dag 4, Unaizah - Buraydah - Fayd - Ha’il
  Ongeveer 60% van de bevolking van de provincie woont in de hoofdstad Buraydah. De waterrijke bodem is geschikt voor de meeste gewassen en hier is dan ook de grootste dadelmarkt te vinden. Vroeg in de ochtend bezoek aan een van de grootste kamelenmarkten in het land en ontbijt op een dadelboerderij. Vervolgens bezoek aan het Al Oqilat Museum, gewijd aan regionaal erfgoed en duizenden jaren geschiedenis.  Dit museum, voorbeeld van traditionele Qassimi-architectuur, bevat meer dan tienduizend zeldzame documenten en artefacten. Halt bij de uitgestrekte ruïnes van de oasestad Fayd, een nederzetting die ooit de derde stad was op de Hajj-karavaanroute van Bagdad naar Mekka.
  De grote Marokkaanse reiziger Ibn Battura beschreef Fayd in 1327 na Christus als: 'een groot fort in een eenvoudig land. Het is omgeven door een muur en dankzij de handel wonen de Arabieren daar samen met de pelgrims.’
  En route de Hutaymah-krater, een reusachtig gat in de grond, omgeven door duinen en palmen, bij geologen bekend als een 'maarkrater', ontstaan uit een ondergrondse explosie miljoenen jaren geleden door water in contact met gesmolten steen. Overnachting in Ha’il.
   
 • Dag 5 Ha’il - Al’Ula
  In de ochtend verkenning van Ha’Il, op het kruispunt van kameelkaravanen en pelgrimsroutes, langs het lemen Al Qishlah Fort uit 1940, met acht vierkante torens.
  Vertrek naar Al’Ula, waar de twee oude koninkrijken Dedan en Lihyan ontstonden, die achtereenvolgens regeerden over het noordwesten van het Arabische schiereiland vóór de Nabateërs. In de middag het stadscentrum, het oude treinstation van de Ottomaanse Hejaz-spoorweg, de beroemde Olifantenrots – resultaat van wind- en watererosie, een van de vele geologische wonderen van Al’Ula -, en de nieuwste kunstinstallatie in de woestijn: het concertgebouw Maraya, voor 500 bezoekers en geheel van spiegelglas, dat het woestijnlandschap weerkaatst. Het staat als zodanig in het Guinness Book of World Records. Overnachting in Al’Ula, in het comfortabele Shaden Camp.
   
 • Day 6 Al Ula - Dedan - Jabal Ikmah
  Vanochtend een bezoek aan Unesco-erfgoed Hegra (oftewel Mada’in Saleh), na Petra in Jordanië de hoofdplaats van de Nabateërs, een Arabisch volk dat welvarend werd door de handel in wierook en dat in 106 door Trajanus werd ingelijfd bij het Romeinse rijk als de provincie Arabia. Een deels uitgegraven muur beschermde 60 hectare woestijn op de Wierookroute en omvat onder andere 111 grafmonumenten. Indrukwekkend is het monolithische graf van Lihyan Zoon van Koeza, met een hoogte van 22 meter het grootste van Hegra. Daarnaast omvat de site ook Jebel Ithlib, met meer dan 100 inscripties in verschillende talen, en de restanten van een Diwan, een amfitheater in de rotsen.
  Na de lunch op een dadelboerderij bezichtiging van de necropolis van Dedan, bekend om koningsgraven met uitgehouwen leeuwen. Dedan was een van de belangrijkste centra van de karavaanhandel. Er is slechts 4% van opgegraven. Ten slotte Jabel Ikmah, bekend om de eeuwenoude petrogliefen (inscripties) in vijf verschillende talen, waaronder een voorloper van het Arabisch. Overnachting in Al’Ula.
   
 • Dag 7 Al’Ula - Khaybar Harrat - Medina
  Vertrek richting Medina. Onderweg stop in Khaybar Hararat, een van de zes oases die in 552 voor Christus werden veroverd door Nabonidus, de laatste koning van Babylon. Khaybar Harrat staat bekend als een natuurfenomeen - een van de grootste vulkanische velden in het koninkrijk, een natuurwonder van 14.000 vierkante kilometer met een ventilatiesysteem van 100 kilometer lang, wat geleid zou hebben tot de vorming van het vulkanische veld in 5 miljoen jaar. De witgekleurde vulkanen van Jabal Abiyadh en Jabal Baydah en de zwarte kegel van Jabal Qidr vormen een verbluffend schouwspel. De roodbruine vulkaan Jabal Gudair kan worden bereikt met een gemakkelijke wandeling van een paar minuten en biedt een prachtig uitzicht over het maanlandschap. Na de picknicklunch een stop bij Sadd Al Bint (Khaybar Dam), een vermoedelijk Nabateïsch bouwwerk. In de avond aankomst in Medina, alwaar de overnachting.
   
 • Dag 8 Medina - Jeddah
  In Medina, de tweede heilige stad na Mekka, vestigde de profeet Mohammed de moslimgemeenschap na zijn vlucht uit Mekka in 622 en werd zijn lichaam er begraven. Hij doopte het antieke Yathrib om in Medina nadat hij en zijn volgelingen waren verwelkomd na hun vlucht. Pelgrims maken deze reis elk jaar opnieuw als onderdeel van de hadj. Niet-moslims mogen de moskeeën niet betreden, maar kunnen nu het deel van het 'Haram'-gebied bezoeken waar zich de belangrijkste bedevaartsoorden bevinden. Sightseeing omvat bezichtiging van de Qiblatain-moskee, van het slagveld van Jabal Uhud en dat van de slag om Badr, die het begin van de zesjarige oorlog tussen Mohammed en zijn stam uit Mekka markeert. Vervolgens een fotostop buiten het fraaie Ottomaanse treinstation Hejaz uit 1908. Lunch met uitzicht op de enorme Masjid al-Nawabi (de moskee van de profeet, die hij zelf zou hebben helpen bouwen), waar de graven van de profeet, zijn dochter Fatima en de eerste kalief Aboe Bakr zijn te vinden.
  Later op de middag transfer naar het Haramain-station voor de hogesnelheidstrein naar Jeddah aan de Rode Zee. Overnachting in Jeddah.
   
 • Dag 9 Jeddah
  Jeddah werd vijf eeuwen geleden al geroemd door Europese reizigers en is sindsdien een belangrijke havenstad gebleven. Dit bruisende handelscentrum en smeltkroes van volkeren, waar volgens de lokale overlevering Eva is begraven, is een van de liberaalste steden van Saoedi-Arabië: ‘Jeddah ghair’ – Jeddah is anders. Eerst de oude binnenstad van Al Balad, op de Werelderfgoedlijst, met naar wierook geurende soeks, Ottomaanse huizen van koraalsteen, kleine galeries en antieke moskeeën als de Shafi Masjid, de oudste in Jeddah. Al Balad werd gesticht in de 7e eeuw na Christus en is een van de mooiste oude binnensteden van het Midden-Oosten. Na de lunch met uitzicht op de Rode Zee bezoek aan een moderne galerie. Daarna bezoek aan Al Rahma, de 'drijvende' moskee. Vervolgens een wandeling langs Jeddah’s Corniche - de waterkant, verfraaid met sculpturen van Joan Miró, Henry Moore, Baldaccini, Julio Lafuente, Maha Malluh en Victor Vasarely, geplaatst door een ambitieuze burgemeester in 1972; nu worden ze gerenoveerd. Overnachting in Jeddah.
   
 • Dag 10 Jeddah - Amsterdam
  Ochtend ter eigen invulling – voor een bezoek aan de befaamde soek of de centrale vismarkt of een van de indrukwekkende winkelcentra. In de middag het monumentale Al Tayebat Museum, gebouwd in de traditionele Hijazi-stijl, met een grote, eclectische verzameling etnografica die de 2500-jarige geschiedenis van de stad weerspiegelen.
  Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland, met overstap in Istanbul.
   
 • Dag 11 Amsterdam
  In de ochtend aankomst in Amsterdam.

  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.
 • Vliegreis per Turkish Airlines Amsterdam – Riyadh; Jeddah – Amsterdam met overstap in Istanbul
 • Luchthavenbelastingen
 • 1 stuks ruimbagage
 • Accommodatie in ****hotels (met uitzondering van hotel*** in Unaizah, in traditionele stijl en het beste van de stad, op basis van logies & ontbijt
 • 8 lunches en 5 diners
 • Entrees en vervoer volgens het programma
 • Lokale Engelssprekende begeleiding
 • Nederlandstalige inhoudelijke begeleiding door drs. Neil van der Linden

11-daags arrangement


 • Vliegreis per Turkish Airlines
 • Drs. Neil van der Linden

18-11-2022 tot 28-11-2022

€ 4995 p.p


ONZE SPECIALISTEN

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.

U bereikt Dionne van Vugt op nr. 073 - 548 20 60 of via d.vanvugt@experiencetravel.nl

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.

U bereikt Corine den Hartog op nr. 073 - 548 20 60 of via c.denhartog@experiencetravel.nl

Barbara Roeters

Azië, Caribbean, Spitsbergen, Midden-Oosten en Europa specialist.

U bereikt Barbara Roeters op nr. 073 - 548 20 62 of via b.roeters@experiencetravel.nl

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.

U bereikt Katrijn Berends op nr. 073 - 548 20 60 of via k.berends@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.

U bereikt Kirsten Vluggen op nr. 073 - 548 20 62 of via k.vluggen@experiencetravel.nl

Annelou van Elk

Azië en Europa specialist.

U bereikt Annelou van Elk op nr. 073 - 548 20 64 of via a.vanelk@experiencetravel.nl

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.

U bereikt Desiré Schapers op nr. 073 - 548 20 62 of via d.schapers@experiencetravel.nl

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.

U bereikt Sabrina Iriks op nr. 073 - 548 20 60 of via s.iriks@experiencetravel.nl