NRC Academie Libanon

Hoogtepunten van deze reis

 • Inleidende lezingen
 • Deskundige Nederlandstalige reisleiding
 • Verschillende excursies volgens dagprogramma

Accommodatie stijl

Thema

 • Cultuur
 • NRC

Reisperiode(n)

September,

Negendaagse NRC-academie met inleiding door schrijver en culinaire journalist Merijn Tol, bijdragen op reis van Midden-Oostenexpert Carolien Roelants en NOS-correspondent Daisy Mohr.     

Libanon, ‘vader van Europa’, verrijst steeds uit de as van een roerig verleden. De vroegere vrijdenkershaven van de Levant, waar zeventien religieuze richtingen samenleven, staat weer op na burgeroorlog en economische malaise, drie jaar geleden nog verergerd door de zwaarste explosie in de geschiedenis in de haven van Beiroet. De grootste schade is nu hersteld, fraaie musea zijn weer open om toeristen te ontvangen.  

Trekpleisters als ‘s werelds grootste Romeinse schatkamer Baalbek, christelijk Byblos, kruisvaarderskastelen en oude wijnhuizen krijgen weer bezoekers uit de hele regio.    

Zeer interessant ook: een land dat zich weet te handhaven in zo'n complexe omgeving.  


Bewaar in moodboard
 • Dag 1, 22 september Amsterdam - Beiroet  
  Aankomst, transfer naar het hotel voor diner en opening van de academie.   
   
 • Dag 2, 23 september Beiroet  
  In de ochtend een verkenning van Beiroet met nadruk op (moderne) architectuur en recente geschiedenis. Kerken en moskeeën staan naast elkaar, zoals de beroemde Mohammad al-Amin-moskee, pal naast de maronitische Saint-Georges-kathedraal. De route gaat o.a. langs de Corniche (zeeboulevard), de rue Hamra (de Champs-Elysées van Libanon en traditionele ontmoetingsplaats van alle sekten) en de Armeense voorstad Bourj Hammoud. Aansluitend een rondleiding in het Nationaal Museum. In de middag een bezoek aan de American University of Beirut, waar Carolien Roelants in gesprek gaat met een Libanese politicoloog. Overnachting in Beiroet.  
   
 • Dag 3, 24 september Baalbek - Beiroet  
  Bezoek aan het tempelcomplex van Baalbek, het voormalige Heliopolis, een van de wonderen van de oudheid. De grote Jupitertempel met de indrukwekkende toegang, het hoge altaar en het enorme plein omzoomd door vele, fraai versierde zijruimten was de belangrijkste tempel. Hier kwamen eeuwenlang gelovigen en pelgrims Jupiter Heliopolitanus vragen om raad of een blik in de toekomst. In de middag bezoek aan de wijngaard Ksara, waar de eerste droge wijn in Libanon werd geproduceerd. Château Ksara is nu de populairste wijn in Libanon. Overnachting in Beiroet.  
   
 • Dag 4, 25 september Beiroet  
  Bezoek aan Beit Beirut, met een voordracht door NOS-correspondent Daisy Mohr. Beit Beirut, een stadspaleis in Neo-Ottomaanse stijl (1924) en nu het Museum van Stadsgeschiedenis, ligt aan de Rue de Damas, beter bekend als de Groene Lijn die in de oorlog christelijk Oost-Beiroet scheidde van islamitisch West-Beiroet.  
  In de middag een bezoek aan het Sursock Museum voor Moderne Kunst, gesticht door de Grieks-orthodoxe familie Sursock, met een rijke collectie Libanese en internationale schilderkunst uit de 18e-20e eeuw. Vervolgens bezoek aan klank- en kleurrijke soeks. Overnachting in Beiroet.  
   
 • Dag 5, 26 september Beiroet – Jeita – Harissa -Jounieh - Byblos  
  Uitstapje per boot naar de 9 kilometer lange, al in de prehistorie bewoonde Jeita-grotten, met ’s werelds grootste stalactiet. De hoogste van de serie zalen is 120 meter hoog. Vervolgens bezoek aan Onze Lieve Vrouwe van Libanon in Harissa, met een 8,5 meter hoog en 15 ton zwaar bronzen Mariabeeld. Sinds 1904 verwelkomt het miljoenen christenen en moslims. Een kabelbaan brengt ons 650 meter lager naar de kuststad Jounieh, met een spectaculair uitzicht over de baai. Bezoek aan het Onafhankelijkheidsmuseum, geopend in april 2019 door de christelijke Kataeb-partij. Overnachting in de omgeving van Byblos.
    
 • Dag 6, 27 september Byblos - Tripoli - Byblos  
  Verkenning van het zeer oude Byblos, gesticht als eerste Phoenicische stad tussen 8800 en 7000 v.Chr., sinds 5000 v.Chr. continu bewoond. Bezoek aan het kruisvaarderkasteel, de oude haven met zeeburcht, de Johanneskerk, de Romeinse colonnade en het amfitheater. Vervolgens rit naar het cederwoud, bekend als ‘Gods ceders’.   
  In de middag bezoek aan Tripoli, de grootste stad in Noord-Libanon. Hoewel de geschiedenis teruggaat tot de 14e eeuw voor Christus, is het vooral bekend om de grootste kruisridderburcht in Libanon en de vele Mamelukse bouwwerken: oude karavanserais, soeks en moskeeën. Overnachting in Byblos.  
   
 • Dag 7, 28 september Tyrus - Beiroet  
  Tyrus, beroemd om de purperslakken, gesticht door de Feniciërs, geboorteplaats van de mythische Europa en Dido. Als belangrijkste haven van de oostelijke Middellandse Zee werd Tyrus door iedereen belegerd, van Nebukadnezar en Alexander de Grote tot kruisridders en PLO; er wonen nu 60.000 Palestijnse vluchtelingen. De overblijfselen van de noordelijke haven geven een goed beeld van de Gouden Eeuw van Tyrus: sarcofagen, thermen, de monumentale triomfboog van Hadrianus, het hippodroom en de agora.  
  Terug in Beiroet tijd ter eigen invulling – voor een bezoek aan Beirut Art Museum of aan het winkelcentrum Beirut Souks, herbouwd met het originele Griekse stratenpatroon na de Slag om de Soeks in 1975.   
   
 • Dag 8, 29 september Sidon - Mleeta 
  Uitstapje naar het beroemde, maar verwoeste Sidon, omgeven door citrusbomen. De zeeburcht is gebouwd door de kruisvaarders. Of naar Beiteddine, bekend om het 19e eeuwse-paleis, gelegen in het Chouf-gebergte. Beiteddine is het centrum van de Druzische gemeenschap van Libanon. Bezoek aan Mleeta, waar in een voormalig Hezbollah-kamp het oorlogsmuseum Tourist Landmark of the Resistance is gevestigd, geopend in 2010, naar aanleiding van tien jaar terugtrekking van het Israëlische leger.  Rondleiding door Carolien Roelants. 
   
 • Dag 9, woensdag 30 september Beiroet   
  Transfer naar luchthaven voor terugvlucht naar Amsterdam 

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl