Verborgen parel in de Perzische Golf

Hoogtepunten van deze reis

 • Sheikh Salman bin Ahmed Al-Fateh Fort en het Nationale Museum
 • Parelparcourd van Bu Maher
 • De A'ali necropolis

Accommodatie stijl

Thema

 • Cultuur
 • Geschiedenis

Reisperiode(n)

November, December,

Wat ooit een parelvissersgemeenschap was aan de Perzische Golf is nu een archipel van 33 laaggelegen eilanden, en een opwindende mix van oud en modern. Beroemd is de reis van Jacques Cartier naar Bahrein in de jaren twintig om de beste parels voor zijn uitzonderlijke sieraden te vergaren. Dit is een plek waar moderne wolkenkrabbers en een Formule 1-circuit het landschap delen met majestueuze moskeeën, archeologische sites en traditionele huizen. 

Bahrein maakte ooit deel uit van de oude beschaving van Dilmun en al 5000 jaar geleden was het een belangrijke schakel in de handelsroutes tussen Soemerië en de Indusvallei. De Portugezen regeerden er ongeveer 80 jaar in de 16e eeuw, voordat zowel de Perzen als de Omani's terugkeerden om de eilanden te veroveren en tot eind 19e eeuw te verdedigen tegen invasies van groepen uit Qatar en de familie Al Saud. Vanwege de geografische ligging van Bahrein zocht het toen bescherming tegen zee- en landinvasies bij de Britten, waardoor het land een Brits protectoraat bleef totdat, na verschillende opstanden, Bahrein onafhankelijkheid werd verleend in 1971. Sinds 2001 is er weer een gekozen parlement in functie en sinds 2002 mogen vrouwen ook stemmen. 

Al voor de vondst van olie in 1932 was hoofdstad Manana een kosmopolitische stad, met arbeidsmigranten uit tal van landen, van Perzië en Europa tot India toe; er werkten 18.000 mensen (van de 25.000) in de parelindustrie, tot de introductie van Japanse kweekparels de gehele economie onderuithaalde. De Diplomatieke Wijk werd aangelegd om met een zakendistrict minder afhankelijk te zijn van olie-inkomsten. Olie is nog steeds de belangrijkste inkomstenbron van Bahrein, maar in Manama is de financiële sector het belangrijkst: met meer dan 200 banken is het het belangrijkste financiële centrum aan de Golf.


Bewaar in moodboard
 • Dag 1 Amsterdam - Bahrein 
  Manama is de moderne hoofdstad van Bahrein en wordt gedomineerd door een skyline in Manhattan-stijl. Tegenwoordig is veel land, inclusief de Diplomatieke Wijk, op de zee teruggewonnen, al dan niet met Nederlandse know-how. Overnachting in Manama, tijdens de gehele reis. 
   
 • Dag 2 Manama  
  ’s Ochtend begin van de verkenning van Manama – eerst de Grote Moskee Al Fateh en vervolgens het Nationale Museum: het complex van $34 miljoen geeft een uitgebreid beeld van Bahrein door de eeuwen heen. In de middag een boottocht vanaf de museumpier naar het Bu Maher Fort en het nieuwe Unesco-werelderfgoed: het parelparcours, een eerbetoon aan de beroemde juwelier Jacques Cartier, die de parels uit Bahrein door zijn buitenissige sieraden wereldberoemd maakte. Vervolgens bezoek aan traditionele, 19e-eeuwse huizen in de vissershaven Muharraq, en de scheepswerf voor dhows. Dit is het oude Arabië met de smalle straatjes.  
   
 • Dag 3 Manama en King Fahad - snelweg 
  ’s Ochtend vervolg van de verkenning van Manama: langs de Bait al Quran, authentieke huizen, de Barbar-tempel en het Arad-Fort. Hierna de befaamde soek. In de middag bezoek aan het Jasra-Huis, gebouwd door sjeik Hamad in 1907 en geboorteplaats van de huidige emir in 1933. Afsluitend het grootste bouwwerk in Bahrein, het 25 kilometer lange Koning Fahd-viaduct, dat Bahrein met Saoedi-Arabië verbindt en een van 's werelds langste bruggen is tussen twee landen. De voltooiing van de weg, bestaande uit zeven dammen en zeven bruggen, door Ballast Nedam in 1986 maakte een einde aan 25.000 jaar scheiding van de twee naties.  
   
 • Dag 4 Archeologie en International Circuit 
  In de ochtend bezoek aan het fort van Bahrein, gebouwd op een terrein bewoond sinds het Dilmun-tijdperk, rond 3000 voor Christus. Het fort werd in de 16e eeuw door Portugezen gebouwd. Hierna voert de route langs de archeologische site Saar, de hoogste berg van het eiland, Jabel Ad Dukhan, en een eeuwenoude mesquiteboom in de woestijn, bekend om onverklaarbare bewatering. In de middag bezoek aan het Oliemuseum en de eerste oliebron - Bahrein was het eerste land in de Golf waar olie werd aangetroffen, in 1932. Afsluitend stop bij het Formule 1-circuit, een bezienswaardig voorbeeld van traditioneel ontwerp en de modernste baan.  
   
 • Dag 5 Culturen van Bahrein 
  Vandaag voert de afwisselende excursie langs de Chamis-moskee naar de A'ali-grafheuvels – een indrukwekkende prehistorische necropolis. De pottenbakkers in het vlakbij gelegen dorp A'ali zijn bekend om hun ambacht, naar verluidt ontstaan in de oudheid. In de middag een bezoek aan de 19e-eeuwse hindoetempel, bekend als de Shri Krishna-tempel, nog steeds in gebruik. Tevens wordt een synagoge bezocht. 
   
 • Dag 6 Optionele dagexcursie naar Khobar en Dammam (in Saoedi-Arabië) 
  Vandaag flexibele invulling van het programma: een dag ter eigen invulling, voor een bezoek aan de soek of de vele ambachtscentra die Bahrein rijk is. Of een facultatieve excursie naar Khobar en Dammam, in Saoedi-Arabië, beide bekend om moderne architectuur. Dammam is de belangrijkste havenstad, met als trekpleister het King Abdulaziz Center for World Culture, naar verbluffend ontwerp van het Noorse Snøhetta. 
   
 • Dag 7 Moderne monumenten van Manama - Amsterdam 
  In de ochtend een bezoek aan het Sheikh Salman bin Ahmed Al-Fateh Fort, ook wel Riffa Fort vanwege de ligging in Riffa. Het monument is gewijd aan de regerende familie Al Khalifa en is een hoogstandje van architectuur. Vervolgens een stop bij het World Trade Center van Bahrein, het eerste commerciële gebouw ter wereld met grootschalige windturbines, in 2008 uitgeroepen tot beste gebouw in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. ’s Middags langs het monument Athar, eerbetoon aan de vrouwen van Bahrein. Na het afscheidsdiner transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland, met overstap in Istanboel. 
   
 • Dag 8 Amsterdam 
  In de ochtend aankomst op Schiphol.

ONZE SPECIALISTEN

Sabrina Iriks Reisspecialist

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: s.iriks@experiencetravel.nl

Desire Schaper Reisspecialist

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: d.schapers@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen Reisspecialist

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 62
E-mail: k.vluggen@experiencetravel.nl

Katrijn Berends Reisspecialist

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: k.berends@experiencetravel.nl

Corine den Hartog Reisspecialist

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: c.denhartog@experiencetravel.nl

Dionne van Vugt Reisspecialist

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: d.vanvugt@experiencetravel.nl

Reisspecialist Juliet

Juliet van Huuksloot

Latijns-Amerika & Midden-Amerika Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: j.vanhuuksloot@experiencetravel.nl

Reisspecialist Natasja

Natasja van Eldik

Caribbean & Afrika specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: n.vaneldik@experiencetravel.nl

Reisspecialist Manon

Manon Schuurmans

Caribbean, Noord-Amerika, Afrika, Lapland en Dubai Specialist.


Telefoonnummer: 073 - 548 20 60
E-mail: m.schuurmans@experiencetravel.nl