Wij helpen u graag op weg! Bel 073 - 548 20 60
…

Op zoek naar het koninkrijk Numidië

Hoogtepunten van deze reis

 • Bezoek aan het werelderfgoed Al Qal'a in Beni Hammed
 • Verkenning van Timgad, volmaakt voorbeeld van een Romeinse militaire kolonie
 • Bezichtiging van Numidische sites zoals Madracen, oudste Numidische koninklijke mausoleum-tempel in de Maghreb

Accommodatie stijl

Thema

 • Geschiedenis

Reisperiode(n)

Oktober,

In het Romeinse Rijk kwamen allerlei oudere culturen samen. Een daarvan was Numidië, een machtig koninkrijk, maar slecht bekend aan de Grieken en de Romeinen. Het eerste misverstand was al dat de Numidiërs nomaden zouden zijn: de naamsovereenkomst is een feit maar dat maakt de bewering nog niet waar.
De Griekse historicus Polybius was een van de eersten die over Numidië schreef. Rond 200 voor Christus noemt hij ze de volkeren die ten westen van Carthago wonen, in een gebied dat ruwweg samenvalt met Algerije.  Titus Livius noemde de Numidische cavalerie ‘verreweg de beste ruiters in Afrika’, gebruikt door Hannibal tegen de Romeinen en nog een geducht wapen in de Byzantijnse tijd.
Een van de belangrijkste figuren in de geschiedenis van de Numidiërs was koning Massinissa, die zijn trouw aan Carthago verruilde voor Rome en zijn koninkrijk machtig en groot maakte - tot Tripolitana in het zuiden en Mauritanië in het westen, wat overeenkomt met Algerije en Tunesië.
Na zijn dood begon een langzame ondergang van het rijk, en in 46 voor Christus werd Numidië een Romeinse provincie met een strategische sleutelpositie in de Middellandse Zee. De belangrijkste Numidische havens, zoals Skikda, en steden als Cirta en Lambaesis genoten grote bekendheid en zijn nu bezaaid met Romeinse overblijfselen. Zo was Lambaesis gesticht voor het Derde Legioen Augusta, maar toen was het koninkrijk Numidië slechts een vage herinnering.
​​​​​​​Deze reis beslaat een van de belangrijkste perioden van de geschiedenis van Noord-Afrika, Numidië, de Romeinen, de opkomst van de islam en het ontstaan van de Berber-beschaving: allemaal zaken waarvan in Algerije talrijke monumenten blijven getuigen.


Bewaar in moodboard
 • 1e dag - Amsterdam -Algiers 
  Vandaag vertrek naar Algiers, met overstap in Parijs. Na aankomst transfer naar het hotel. Aan Algiers als berucht kapersnest werd in 1816 een definitief einde gemaakt door een bombardement van een Brits-Nederlandse vloot; na de succesvolle campagne gaf Engeland Java terug. In 1830 bestormde een Frans leger de stad nadat de dey de Franse consul met een waaier in het gezicht had geslagen. Begin twintigste eeuw vormden Europese inwoners de meerderheid; deze pieds-noirs zijn allemaal verdwenen sinds de onafhankelijkheidsoorlog, die honderdduizenden doden kostte. Algiers was de eerste stad van Frans Afrika die in 1942 door de Geallieerden werd veroverd, na een staatsgreep door voornamelijk joodse Vrije Fransen.   

  Het wereldse Algiers bestaat uit twee delen: een modern deel, op een vlak gebied aan de kust gebouwd, en de oude stad die tegen de steile heuvels is gelegen. Het hart van de oude stad is de kasba, die sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Vele moskeeën, de witgekalkte medina en het paleis van de dey zijn het gezicht van Islamitisch Algiers. De grote synagoge uit 1845 is sinds 1962 de Mosquée de Ben-Farès. De Franse invloeden zijn bijzonder opvallend dankzij de Notre-Dame d' Afrique uit 1858-72, de opvallend moderne Sacré-Coeur-kathedraal uit 1956 die de Cathédrale St. Philippe (nu een moskee) verving en het neobarokke Nationaal Theater, waar Napoleon III in 1865 Rigoletto bijwoonde. Het 92 meter hoge Mémorial du Martyr of Makam Echahid uit 1982 gedenkt de onafhankelijkheidsstrijder.  
   
 • 2e dag – Algiers 
  Vandaag verdere verkenning van Algiers, ooit een Fenicische havenstad, door de Romeinen aangeduid als Icosium – langs de haven, brede Franse boulevards, moskeeën, kerken en monumenten uit het socialistische tijdperk, de elegante, de Neo-Moorse Grande Poste uit 1910. De kasba wordt bezocht. In de kasba staat nog een trekpleister: Dar Hassan Pacha, een voormalige dey- en later gouverneursresidentie uit 1791, waar Napoleon III en Eugénie in 1860 en 1865 verbleven.  

  Hierna een rondgang door het Nationale Museum, bekend om mozaïeken, beelden en cederhouten schrijftabletjes met Latijnse contracten uit de tijd van het Vandalenrijk. Einde middag kunnen de liefhebbers een bezoek brengen aan het Museum voor Moderne Kunst (MAMA), sinds 2007 gevestigd in een neo-Moors warenhuis uit 1914, of aan het Musée des Beaux-Arts uit 1930, een van de grootste kunstmusea van Afrika, met de beste kunstcollectie ’s lands: Franse schilderkunst (David, Delacroix, Gauguin en Matisse; Oriëntalisten als Fromentin en Chassériau), Algerijnse (Baya, Yellès en Racim) en Nederlandse (Hendrick ter Brugghen, Moses van Uyttenbroeck en Jan van Goyen). Overnachting in Algiers.  
   
 • 3e dag -  Algiers - Annaba 
  Vanochtend transfer naar de luchthaven en een korte binnenlandse vlucht naar Annaba, pittoresk gelegen in een bocht aan de voet van de Djebel Edough.  Het huidige Annaba groeide op op de plaats van Aphrodisium, de zeehaven van de Romeinse stad Hippo Regius, waar de moderne stad zich inmiddels ook heeft uitgestrekt. 

  Na aankomst in Annaba een excursie naar het nabijgelegen Skikda, waar Feniciërs en Carthagers een handelspost en fort vestigden. Tijdens de Romeinse overheersing heette het Rusicade. Onder Hadrianus werd er het grootste Romeinse theater in de regio gebouwd. De haven werd verwoest door de Vandalen in 430. De Byzantijnen heroverden de kusstrook in 533 en 534, maar lieten het binnenland aan de inheemse bevolking. Het zou in de zevende eeuw deel komen uit te maken van het Omajjaden-kalifaat.  

  Het huidige Skikda werd in 1838 gesticht door Sylvain Charles Valée onder de naam Philippeville, ter ere van de Franse koning Louis-Philippe. Philippeville werd een haven voor Constantine, de derde stad van Algerije. Tijdens de stadsverkenning valt het stadhuis op - een monumentaal bouwwerk in neo-Moorse stijl, ontworpen door de beroemde Le Corbusier, die ook het station ontwierp. Het museum van Skikda is tevens een bezoek waard. Overnachting in Annaba.  
   
 • 4e dag -  Annaba 
  Vandaag bezichtiging van Annaba. Hier worden de opgravingen van het Romeinse Hippo Regius bezocht en de moderne kathedraal ter ere de Heilige Augustinus. Het museum van Annaba illustreert het rijke Romeinse verleden. 

  De Feniciërs vestigden zich in Annaba in de 12e eeuw voor Christus. Hippo Regius was een centrum van het vroege westerse Christendom. Augustinus van Hippo was hier bisschop van 396 tot zijn dood in 430. Zijn kerk en doopkapel worden nog aangewezen, De stad werd in de 5e eeuw verwoest door de Vandalen, die regeerden tot 534, toen ze zich overgaven aan de Byzantijnse generaal Belisarius. Na de islamitische verovering van de Maghreb in 699 werd Annaba in de 12e eeuw veroverd door het koninkrijk Sicilië.  Vanaf 1533 was Annaba deel van het Ottomaanse rijk tot de Franse bezetting in 1832. De Barbarijse piraten opereerden vanuit Annaba van de 16e tot de 19e eeuw. Overnachting in Annaba.  
   
 • 5e dag -  Annaba – Madauros – Thubursicum Numidarum –Khenchela - Batna 
  Vanochtend vertrek richting Batna. De eerste stop is in Souq Ahras, de geboortestad van Augustinus. Er zijn geen resten uit die tijd. Wat Souq Ahras mist, krijgen we in Madauros in het kwadraat: een immense Romeins-Byzantijnse opgraving. Het is waar de schrijver Apuleius is geboren en waar Augustinus zijn jeugd heeft doorgebracht. De Vandalen, Byzantijnen en Arabieren hebben hun stempel gedrukt op de stad: er zijn resten te zien van een forum, een odeon, baden en verschillende kerken. 

  Hierna een stop in Thubursicum Numidarum – een Romeinse stad, tegenwoordig Khamissa geheten. Ooit een Numidisch heuvelfort, kreeg Thubursicum Numidarum een forum, een stadscentrum met baden, boog, tempels en theater. In het oosten ligt Ain el-Youdi, een groot zwembad met een heiligdom; het is de bron van de rivier Medjerda, die naar het oosten stroomt, en uitmondt in de Middellandse Zee bij Utica.  

  De laatste stop is in Khenchela – het antieke Mascula. De Berberkoningin Khahina leidde vanuit  hier een decennialange oorlog tegen de islamitische veroveraars in de 7e eeuw. Een beeld van Khanina is te zien in het stadscentrum. Overnachting in Batna. 
   
 • 6e dag – Batna- Lambaesis - Timgad – Batna 
  Vandaag een uitstapje naar Tazzoult, een van de grootste Romeinse sites in Algerije: Lambaesis of Lambaese, een Romeins veteranenkamp en stad in Numidië. Het werd een enorme militaire nederzetting toen keizer Hadrianus het Derde Legioen Augusta naar deze plaats bracht in ca. 125. Hiervan zijn onder meer het hoofdkwartier met vaandelheiligdom, soldatenbarakken en officierswoningen bewaard. Bij het kamp ontstond een burgerlijke nederzetting (municipium), die door Septimius Severus in 198 tot hoofdstad van de nieuwe provincie Numidia werd gemaakt. In de stad zijn het capitool, een groot heiligdom van Aesclepius en resten van thermen en huizen teruggevonden. Het museum van Lambaesis is verbazingwekkend rijk: beelden en mozaïeken, een ​​uitzonderlijke epigrafische collectie. Een aantal monumenten uit Lambaesis, eerst bewaard in het Louvre, zijn nu in Algiers gedeponeerd – zoals het monument voor de toespraak van Hadrianus.   

  Op de terugweg bezoeken we Werelderfgoedstad Timgad, gebouwd als veteranenkolonie door keizer Trajanus in het jaar 100. De stad weerspiegelde de grandeur van Rome op Numidische bodem drie eeuwen lang. Tijdens de christelijke periode was Timgad een gerenommeerd bisdom, maar dee Arabische invasie zorgde voor de definitieve ondergang. Tijdens de excursie wordt een museum bezichtigd met grote mozaïeken en andere belangrijke archeologische vondsten. De wandeling voert over de decumanus maximus o.a. langs een van de laatst overgebleven ruïnes van een bibliotheek in Noord-Afrika. De site bevat ook een groot theater, de boog van Trajanus, tempels en baden. Overnachting in Batna.  
   
 • 7e dag -  Batna – Madracen – Constantine 
  Vandaag vertrek naar Constantine. Onderweg een stop voor Madracen, het oudste koninklijke mausoleum-tempel in de Maghreb, waar een Numidische koning is begraven die buitengewoon machtig moet zijn geweest, maar wiens naam onbekend is. Vervolgens stop voor Soumaa dél Khroub – de resten van een Punisch torengraf, waar mogelijkerwijs de Numidische koning Micipsa, een zoon van de beroemde Massinissa, begraven is. 

  In de middag aankomst in Constantine, het antieke Cirta, later vernoemd naar keizer Constantijn, ooit de hoofdstad van Numidië, is de derde stad van Algerije, met onmiskenbaar Franse flair. Het stadsbeeld wordt gekenmerkt door een ravijn met spectaculaire bruggen, dat de stad in tweeën deelt. Na de eerste stadsoriëntatie rest van de middag ter eigen beschikking. Overnachting in Constantine.
   
 • 8e dag - Constantine -Tiddis – Constantine 
  Vanochtend vervolg van de verkenning van Constantine, inclusief het museum. Bezienswaardigheden in en rondom Constantine zijn onder andere de Ben-Badis moskee en het paleis van Ahmed Bey. De verkenning van de stad gaat langs de kasba en de ruïnes van het Romeinse aquaduct van Antonius.  

  In de middag bezoek aan de schilderachtig op de heuvels gelegen, Romeinse stad Tiddis en een wandeling langs het heiligdom van Mithras, de christelijke basiliek en Romeinse woonhuizen. Overnachting in Constantine. 
   
 • 9e dag -  Constantine  – Djémila - Sétif 
  Vertrek naar Sétif. Onderweg bezoek aan Djémila, bekend om de ruïnes van Cuicul – een bijzonder fraaie Romeinse stad, uitgestrekt in een heuvellandschap 900 meter boven zeeniveau.  Djémila is een apart voorbeeld van Romeinse bouw op bergachtig terrein en geldt als de mooiste opgraving in Algerije. Djémila is net als Timgad opgegraven vanaf 1889 onder leiding van de Franse architect Albert Ballu. Het forum uit de 3e eeuw, met tempel, triomfboog, markt en theater, is de voornaamste bezienswaardigheid. Ook het christendom liet sporen na in de vorm van een kathedraal, kerk en doopkapel. Djémila heeft een collectie indrukwekkende mozaïektegels. Aan het eind van de middag aankomst in Sétif, alwaar de overnachting. 
   
 • 10e dag -  Sétif 
  Sétif, onder de Romeinen bekend als Colonia Nerviana Augusta Martialis Veteranorum Sitifensium (Sitifis), is ontstaan als veteranenkolonie. De hulp van de Unesco is ingeroepen bij de aanleg van het archeologisch park, maar dat heeft nog niet geleid tot opname op de Werelderfgoedlijst. Op de Romeinse en Byzantijnse regeringsperiode volgden de Arabische, Ottomaanse en Franse. Op 8 mei 1945, toen Nazi-Duitsland capituleerde, ontvlamde in Sétif de antikoloniale opstand tegen Frankrijk, wat het begin was van de strijd voor het onafhankelijke Algerije.  

  Na aankomst in Sétif verkenning van de stad, langs de monumentale El Masdjid el Atik-moskee en de iconische Ain El Fouara-fontein. Het nationale museum, vroeger archeologisch museum, bestrijkt de gehele oude geschiedenis van Algerije: de Numidische, Romeinse, Byzantijnse en Islamitische perioden. Alleen het grootse mozaïek Triomf van Dionysus is al de moeite van het bezoek waard. Overnachting in Sétif. 
   
 • 11e dag -  Sétif– Beni Hammed – Algiers 
  Vanochtend vertrek naar Algiers. Onderweg een stop in Beni Hammed voor bezichtiging van Al Qal'a, een ruïnestad in bergachtig gebied, Unesco-werelderfgoed sinds 1980. Het was de eerste hoofdstad van de emirdynastie der Hammadiden, gesticht in 1007 en onderworpen in 1152 door de Almohaden uit Marokko. De resten, gelegen binnen een zeven kilometer lange ommuring, geven een authentiek beeld van een versterkte islamitische stad met paleizen, cisternen en een moskee met minaret, een van de grootste van Algerije. Na aankomst in Algiers tijd ter eigen invulling. Overnachting in Algiers.  
   
 • 12e dag -  Algiers– Tipaza – Algiers  
  Vandaag een uitstapje naar Tipaza, een kleine stad met een roemrijk verleden van 2000 jaar. De trekpleister van de stad zijn de resten van de Romeinse havenstad Tipaza: het archeologische park, pittoresk gelegen aan de kust. Indrukwekkend is het Romeinse gedeelte met amfitheater, de hoofdstraten, villa’s met intacte mozaïekvloeren en de garum-fabriek, opgenomen op de Unesco-werelderfgoedlijst. Het christelijke gedeelte van het archeologisch park met graftomben, badhuis en basiliek van de plaatselijke martelaar St. Salsa is tevens beroemd dankzij de Grote Basiliek uit de 4e eeuw, de grootste in Noord-Afrika.  

  Vervolgens bezoek aan Cherchell (in de Oudheid Iol Caesarea) voor een bezichtiging van de twee archeologische musea. Op weg terug naar Algiers een stop voor het Koninklijk Mausoleum van Mauritanië – het piramidevormige mausoleum van de koning van Numidië en later Mauritanië Juba II en Cleopatra Selene, de dochter van Marcus Antonius en Cleopatra. Overnachting in Algiers. 
   
 • 13e dag -  Algiers– Amsterdam 
  Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Nederland, met overstap in Parijs.   

  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud 
 • Vluchten per Air France Amsterdam – Algiers v.v.
 • Luchthavenbelastingen
 • 1 stuks ruimbagage
 • Binnenlandse vlucht Algiers - Annaba 
 • Verblijf in **** hotels op basis van halfpension (ontbijt & lunch) 
 • Vervoer en excursies volgens programma inclusief entrees
 • Lokale Engelssprekende gidsen
 • Nederlandssprekende inhoudelijke reisleiding door Jona Lendering

13-daagse rondreis


 • Vliegreis per Air France
 • o.l.v. drs. Neil van der Linden

08-10-2022 tot 20-10-2020

€ 3295 p.p


ONZE SPECIALISTEN

Dionne van Vugt

Caribbean, Azië, Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Pacific specialist.

U bereikt Dionne van Vugt op nr. 073 - 548 20 60 of via d.vanvugt@experiencetravel.nl

Corine den Hartog

Latijns-Amerika, Canada, Amerika en Nieuw-Zeeland specialist.

U bereikt Corine den Hartog op nr. 073 - 548 20 60 of via c.denhartog@experiencetravel.nl

Barbara Roeters

Azië, Caribbean, Spitsbergen, Midden-Oosten en Europa specialist.

U bereikt Barbara Roeters op nr. 073 - 548 20 62 of via b.roeters@experiencetravel.nl

Katrijn Berends

Noordpool, Afrika en Indische Oceaan specialist.

U bereikt Katrijn Berends op nr. 073 - 548 20 60 of via k.berends@experiencetravel.nl

Kirsten Vluggen

Azië, Amerika en Europa specialist.

U bereikt Kirsten Vluggen op nr. 073 - 548 20 62 of via k.vluggen@experiencetravel.nl

Annelou van Elk

Azië en Europa specialist.

U bereikt Annelou van Elk op nr. 073 - 548 20 64 of via a.vanelk@experiencetravel.nl

Desiré Schapers

Noord-Amerika, Caribbean, Azië en Europa specialist.

U bereikt Desiré Schapers op nr. 073 - 548 20 62 of via d.schapers@experiencetravel.nl

Sabrina Iriks

Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist.

U bereikt Sabrina Iriks op nr. 073 - 548 20 60 of via s.iriks@experiencetravel.nl