Grandeur van ijs

Antarctica continent is voor 99,6 procent bedekt met ijs. Er ligt 30 miljoen kubieke kilometer ijs, oftewel 90 procent van alle ijs op onze planeet. Mede dankzij de drijvende ijssculpturen en gletsjers is Antarctica een magische, witte wereld.

Het Antarctische ijs is het oudste ijs ter wereld, ouder dan de eeuwige sneeuw op de Himalaya en ouder dan de ijskap op de Noordpool. In september is Antarctica in omvang tweemaal zo groot als in de zomermaanden omdat de zee bevriest gedurende de lange koude en donkere wintermaanden. Aan het einde van de Antarctische zomer is er het minste zeeijs (pakijs) rondom Antarctica. Maar in delen van de Weddell zee en ook de Ross zee is er dan nog steeds veel dik pakijs aanwezig. 

Ongeveer 95 procent van het ijs op Antarctica is gletsjerijs. Als de gletsjers de kust bereiken, vormen ze ijskliffen of ijsplateaus. De bekendste ijsplateaus zijn de Ross Ice Shelf en de Ronne Ice Shelf. De Ross Sea Ice Shelf is tevens het grootste plateau, qua oppervlakte vergelijkbaar met Frankrijk. Op de plaats waar het plateau het land raakt is het 900 meter dik. Aan de rand is het nog altijd 200 meter dik. Jaarlijks breekt er naar schatting 1450 vierkante kilometer ijs van de ijsplateaus af. Dit landijs komt in de vorm van ijsbergen in zee terecht. 

In het verleden was men niet altijd gelukkig een ijsberg te zien. Als de zee rondom Antarctica bevriest, kan een schip vast komen te zitten. In het verleden werden schepen zelfs door het ijs verpletterd, zo is bijvoorbeeld in de heldhaftige verhalen van Ernest Shackleton te lezen. Tegenwoordig genieten we gelukkig vooral van de betoverende, imposante ijssculpturen en is het juist een van de belangrijkste redenen om naar Antarctica te reizen.

Reizen
 • 4 december 2021 is een datum die de geschiedenisboeken in zal gaan. Een van de meest exceptionele ruimtefenomenen zichtbaar op aarde vindt dan plaats vlakbij Antarctica. Een echte 'Once in a Lifetime Experience', want hoewel een zonsverduistering altijd speciaal is, wordt dit zonder twijfel de meest bijzondere van onze tijd. Wees er op tijd bij, er is veel belangstelling en beperkt plaats. Aan boord zal schrijver/dichter en acteur Ramsey Nasr speciaal voor de reizigers van Experience Travel twee lezingen verzorgen.
  Nu vanaf € 16.145 p.p.
 • 4 december 2021 is een datum die de geschiedenisboeken in zal gaan. Een van de meest exceptionele ruimtefenomenen zichtbaar op aarde vindt dan plaats vlakbij Antarctica. U kunt deze eclips in gezelschap van André Kuipers bijwonen. Een echte 'Once in a Lifetime Experience', want hoewel een zonsverduistering altijd speciaal is, wordt dit zonder twijfel de meest bijzondere van onze tijd. Wees er op tijd bij, er is veel belangstelling en beperkt plaats.
  Nu vanaf € 15.845 p.p.
 • Op deze expeditiecruise naar het schiereiland van Antarctica kunt u deelnemen aan diverse activiteiten zoals kamperen op Antarctica, kajakken, sneeuwschoenwandelingen maken, gletsjer-bergbeklimmen, langlaufen en deelnemen aan fotoworkshops. Op enkele afvaarten is ook duiken op Antarctica mogelijk.
  Nu vanaf € 7.950 p.p.
 • Een schitterende en ook bijzondere expeditiecruise langs de volledige westkust van het continent van Antarctica! U bezoekt alle highlights van het continent Antarctica. Aan boord zijn 2 helikopters beschikbaar. De vaarroute vanuit Zuid Amerika vertrekkend: Antarctisch schiereiland, Peter I eiland, Shepard isl , Bay of whales, het Ross zee gebied & subantarctische eilanden Macquarie Island en Campbell Island.
  Nu vanaf € 23.900 p.p.
 • Een ideale reis wanneer u in korte tijd de magie van Antarctica wilt beleven. U vliegt naar Antarctica en terug en maakt een expeditiecruise met als einddoel de Zuidpoolcirkel.
  Nu vanaf € 12.395 p.p. Prijs is afhankelijk van de US$ koers
 • Op deze expeditiecruise komt u niet alleen op de Zuidelijke Shetland eilanden en het schiereiland van Antarctica maar ook op Antarctica continent. U gaat dus voorbij de Zuidpoolcirkel!
  Nu vanaf € 6.800 p.p.
 • Tijdens deze reis verkent u het Antarctisch schiereiland en het continent van Antarctica. Bijzonder aan deze reis is dat u naast het passeren van de zuidpoolcirkel ook drie volle dagen op het continent Antarctica verblijft. Een unieke expeditiecruise want u zet als een van de weinige zuidpoolreizigers voet op het "Antarctica Continent".
  Nu vanaf € 7.450 p.p.
 • De ideale expeditiecruise naar Antarctica als u weinig tijd heeft. U vliegt naar Antarctica en maakt de klassieke Antarctica vaarroute langs het westelijke deel van het Antarctische schiereiland.
  Nu vanaf € 9.150 p.p. Prijs is afhankelijk van de US$ koers
 • Dit is de meest klassieke vaarroute naar het Antarctisch schiereiland, waarin u een goed beeld krijgt van wat het 'witte continent' u allemaal te bieden heeft.
  Nu vanaf € 6.800 p.p.
 • onze specialisten
  Sabrina Iriks, Latijns-Amerika en Poolgebieden specialist. U bereikt Sabrina op nr. 073 - 548 20 60.
  Sabrina Iriks
  Expertise: Argentinië, Brazilië, Chili, Costa Rica, Cuba, Bolivia, Peru, Ecuador & Galápagos, Mexico, Groenland, Spitsbergen, Antarctica & sub-antarctische gebieden & luxe cruises.